The Vegetarian Myth: Κρέας ή κουτόχορτο;

The Vegetarian Myth: Κρέας ή κουτόχορτο;

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι για να είσαι χορτοφάγος.

Είτε είναι κοινωνικοί και ηθικοί, είτε αφορούν στην υγεία, όλοι έχουν κοινό παρανομαστή την ελπίδα για «έναν καλύτερο κόσμο». Η ex-vegan Lierre Keith μας προσγειώνει στο αύριο, σε ένα μελλοντικό κόσμο χορτοφάγων, που μέσα από τα δικά της μάτια, δεν δείχνει καθόλου καλύτερος από το σημερινό.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά την απογείωση του χορτοφαγικού κινήματος, η συγγραφέας του βιβλίου «The Vegetarian Myth» έρχεται να καταρρίψει πρώτα τον εαυτό της – αφού υπήρξε για είκοσι ολόκληρα χρόνια πιστή vegan- κι έπειτα να ξετυλίξει τον μύθο που πιστεύει πως κρύβεται πίσω από τη χορτοφαγία. Το πόνημά της έχει κερδίσει εκατομμύρια αναγνώστες και παράλληλα έχει προκαλέσει το μένος των χορτοφάγων, που μέχρι σήμερα έπιναν νερό στο όνομά της, ενώ τώρα την υποδέχονται στις ομιλίες της πετώντας της τούρτες.

Η Lierre Keith, δίνει μια διαφορετική διάσταση στο θέμα, επιχειρώντας να ενημερώσει χορτοφάγους και μη, ότι η χειρότερη επίθεση εναντίον της φύσης δεν είναι η κατανάλωση κρέατος, αλλά η ασταμάτητη καλλιέργεια της γης. Σύμφωνα με τα γραφόμενά της «η γεωργία είναι ένας «πόλεμος».

Προκειμένου οι άνθρωποι να έχουν σοδειές, καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις με δάση και υδροβιότοπους. Έτσι, το κλίμα αλλάζει, το χώμα χάνει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του και το κυριότερο : πάρα πολλά είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται. Το ζήτημα είναι, όπως επισημαίνει η ίδια, ότι οι οικολόγοι, δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη πως η γεωργία είναι το μεγάλο πρόβλημα, καθώς έχει μετατρέψει τη γη σε μία έρημο, κάτω από την ομπρέλα της οικολογικής εκμετάλλευσης.

Αν υποθέσουμε, γράφει στο βιβλίο της, πως με το πάτημα ενός κουμπιού, στρεφόμαστε όλοι στη χορτοφαγία, αυτόματα η παραγωγή των λαχανικών θα εκτοξευτεί στα ύψη. Αυτό σημαίνει πως η ήδη επιβαρυμένη από την συνεχή καλλιέργεια γη – δεδομένων και των κλιματικών αλλαγών – θα μετατραπεί σε έρημο ή θα σκεπαστεί από θάλασσα. Αν όλος ο κόσμος στραφεί στη χορτοφαγία, είναι αδύνατον να χορτάσουμε όλοι. Ακόμα όμως κι αν συνέβαινε αυτό, ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουμε είναι η ραγδαία αύξηση της ποσότητας, η χρησιμοποίηση τεχνητών μεθόδων, η χρήση φαρμάκων στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μολύνεται το υπέδαφος και κατ’ επέκταση τα ποτάμια και οι θάλασσες. Έτσι, έχουμε μια καινούρια απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου αίματος για τα ζώα, από τη φύση αυτή τη φορά, της οποίας το φονικό πρόσωπο ενεργοποιήσαμε εμείς.

Άρα, σύμφωνα με την Keith, η ερώτηση στην οποία καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις δεν είναι «τι βρίσκεται νεκρό στο πιάτο μας», αλλά «τι άλλο πέθανε ή πρόκειται να πεθάνει για να έχουμε το συγκεκριμένο φαγητό στο πιάτο μας;».

«Η χορτοφαγία», γράφει, «δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ενδεχομένως λύνει”.

«Για να τραφούμε, πρέπει, αναπόφευκτα, κάτι να πεθάνει. Η ζωή δεν είναι δυνατή χωρίς το θάνατο».

Προηγούμενο άρθροKTM 690 Duke
Επόμενο άρθροΘες να φαίνεσαι κουκλάρα στο κρεβάτι;
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας