Το Data communication αναφέρεται στη μεταφορά δεδομένων, κάθε είδους πληροφορίας, από το ένα μέρος στο άλλο, με φυσικά ή ψηφιακά μέσα. Το Data communication σημαίνει αυτολεξεί στα ελληνικά «Επικοινωνία των Δεδομένων», ωστόσο στη χώρα μας υιοθετήθηκε ο όρος «Μετάδοση Δεδομένων» ο οποίος είναι πιο αντιπροσωπευτικός και περιγράφει σωστότερα αυτήν την τεχνική διαδικασία.
Ιστορία
Ιστορικά, η μετάδοση γινόταν με οπτικά σήματα (όπως καπνός), ήχο κ.λπ πριν χρησιμοποιηθούν ψηφιακά σήματα όπως ο κώδικας Μορς με χάλκινα καλώδια.
Στο λεξιλόγιο των υπολογιστών, σημαίνει αποστολή ροών bit ή byte από μια τοποθεσία σε κάποια άλλη χρησιμοποιώντας τεχνολογίες, όπως χάλκινο σύρμα, οπτικές ίνες, λέιζερ, ραδιοκύματα ή υπέρυθρο φως . Τα συγκεκριμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν την αποστολή δεδομένων από μια συσκευή σε άλλη ή παράλληλα σε αρκετές.
Το email είναι μια πολύ δημοφιλής μορφή μεταφοράς δεδομένων επειδή είναι σχεδόν δωρεάν. Οι δυνατότητές του σε επίπεδο μετάδοσης και λήψης περιορίζονται σε μερικά megabyte ανά μήνυμα ανάλογα με τον παροχών που παρέχει αυτές τις υπηρεσίες.
Μεταφορά αρχείων
Η μεταφορά αρχείων με χρήση του πρωτοκόλλου FTP αντιστοιχεί σε ένα πρότυπο του διαδικτύου που επιτρέπει μεγάλους όγκους αρχείων. Το συγκεκριμένο το πρωτόκολλο μπορεί σήμερα να έχει ενσωματωμένη ασφάλεια τύπου SSL ή TLS. Τα περισσότερα λογισμικά FTP που απευθύνονται στο ευρύ κοινό έχουν πολλές επιλογές. Επιπλέον επιτρέπουν στους χρήστες να μπορούν να συνδέονται ταυτόχρονα με πολλούς παραλήπτες.
Για κάθε μεταφορά είναι απαραίτητο ο αποστολέας:
- να φορτώσει το αρχείο στον διακομιστή FTP
- και να κοινοποιεί στον παραλήπτη, τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανάκτηση των αρχείων (URL, κωδικός πρόσβασης, όνομα χρήστη).
Για τον παραλήπτη:
- να έχει πρόσβαση στον ιστότοπο της διεύθυνσης URL που του κοινοποιήθηκε ώστε να ανακτήσει το αρχείο εισάγοντας τον κωδικό πρόσβασης
Διακομιστές Μεσολάβησης στο Διαδίκτυο
Η αρχή είναι η εξής:
- Πρώτο βήμα: ο χρήστης ανεβάζει αρχεία μέσω μιας διεπαφής ιστού.
- Δεύτερο βήμα: ο παραλήπτης που επιθυμεί να ανακτήσει τις πληροφορίες συνδέεται με τον διακομιστή, ώστε να ανακτήσει το εκάστοτε αρχείο που του στάλθηκε.
Αυτός ο σχεσιακός τρόπος αποτελεί ένα μέσο μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων σήμερα μέσω του Διαδικτύου. Τα μειονεκτήματα είναι πολλά:
- Όσον αφορά την παραβίαση του διακομιστή μεσολάβησης, παραμένει το ίδιο μειονέκτημα με τη λύση FTP.
- Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του ενδιάμεσου διακομιστή, ο χρήστης δεν μπορεί να στείλει τα αρχεία του.
- σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης στην είσοδο του διακομιστή, η ταχύτητα γίνεται πολύ αργή.
- η επικοινωνία μπορεί να αλλάξει (υπάρχουν πολλές περιπτώσεις διακοπών κατά τη μετάδοση).
- αυτή η τεχνική δεν διαχειρίζεται την αποϋλοποίηση των μέσων.
Η διαδικασία χρήσης λύσεων που βασίζονται σε διακομιστές μεσολάβησης αρχείων για αποστολή αρχείων στο διαδίκτυο χρησιμοποιείται σε ποσοστό της τάξεως του 10% από εταιρείες σε ολόκληρο τον παγκόσμιο ιστό, και επί της ουσίας πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό, προφανώς γιατί υπάρχουν άλλες λύσεις που είναι πιο γρήγορες και πιο αποδοτικές.
Τρόπος μετάδοσης δεδομένων (στο Data communication)
Τα δεδομένα μπορούν να μεταδοθούν με δύο τρόπους:
- Παράλληλη μετάδοση: χρησιμοποιείται ένας δίαυλος δεδομένων με πολλά καλώδια παράλληλα.
- Σειριακή μετάδοση: τα δεδομένα και ο έλεγχος αποστέλλονται το ένα μετά το άλλο.
Μια τεχνική, που χρησιμοποιείται σε ορισμένες κάρτες γραφικών μεταξύ άλλων, είναι ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων και των δύο.
Δεδομένων των προβλημάτων που θέτει ο μη προστατευμένος παράλληλος σύνδεσμος, ο θωρακισμένος σειριακός σύνδεσμος είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος. Ωστόσο, δεδομένου ότι μόνο ένα καλώδιο μεταφέρει τις πληροφορίες, υπάρχει πρόβλημα συγχρονισμού μεταξύ του πομπού και του δέκτη, δηλαδή ότι ο δέκτης δεν μπορεί a priori να διακρίνει τους χαρακτήρες (ή ακόμα και σε μια γενικότερη ακολουθία bit) επειδή τα bit αποστέλλονται διαδοχικά. Επομένως, υπάρχουν δύο τύποι μετάδοσης για την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Ασύγχρονη μετάδοση
Ο πομπός εκπέμπει ακανόνιστα το σήμα, γενικά χωρίς τη χρήση εξωτερικού σήματος ρολογιού (Clock signal), όπου τα δεδομένα μπορούν να μεταδοθούν κατά διαστήματα και όχι σε σταθερή ροή. Έτσι, φανταστείτε ότι ένα μεμονωμένο bit μεταδίδεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αδράνειας και ο δέκτης δεν μπορεί να γνωρίζει εάν είναι 00010000, ή 10000000 ή ακόμα και 00000100… Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα, κάθε χαρακτήρας προηγείται από πληροφορίες που υποδεικνύουν την έναρξη της μετάδοσης του χαρακτήρα (η έναρξη των πληροφοριών μετάδοσης ονομάζεται bit START) και τερματίζεται με την αποστολή των πληροφοριών τέλους μετάδοσης (που ονομάζεται bit STOP.
Σύγχρονη μετάδοση
Ο σύγχρονος σύνδεσμος, στον οποίο ο πομπός και ο δέκτης χρονίζονται στο ίδιο ρολόι. Ο δέκτης λαμβάνει συνεχώς (ακόμη και όταν δεν μεταδίδονται bit) τις πληροφορίες με τον ρυθμό με τον οποίο τις στέλνει ο πομπός. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο ο πομπός και ο δέκτης να είναι χρονισμένοι με την ίδια ταχύτητα. Επιπλέον, εισάγονται πρόσθετες πληροφορίες για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν σφάλματα κατά τη μετάδοση.
Κατά τη διάρκεια μιας σύγχρονης μετάδοσης, τα bit αποστέλλονται διαδοχικά χωρίς διαχωρισμό μεταξύ δύο χαρακτήρων, επομένως είναι απαραίτητο να εισαγάγετε στοιχεία συγχρονισμού, στη συνέχεια μιλάμε για συγχρονισμό σε επίπεδο χαρακτήρων.
Το κύριο μειονέκτημα της σύγχρονης μετάδοσης είναι η αναγνώριση πληροφοριών στον δέκτη, καθώς μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ρολογιών του πομπού και του δέκτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε αποστολή δεδομένων πρέπει να γίνεται σε μια περίοδο αρκετά μεγάλη ώστε ο παραλήπτης να τη διακρίνει. Έτσι, η ταχύτητα μετάδοσης δεν μπορεί να είναι πολύ υψηλή σε μια σύγχρονη ζεύξη.
Κύκλωμα μετάδοσης δεδομένων
Στις τηλεπικοινωνίες, ένα κύκλωμα μετάδοσης δεδομένων αντιπροσωπεύει το μέσο μετάδοσης και τον σχετικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ τερματικού εξοπλισμού δεδομένων (DTEs).
Σημείωση 1: Ένα κύκλωμα μετάδοσης δεδομένων περιλαμβάνει όλους τους τύπους εξοπλισμού μετατροπής σήματος που απαιτείται.
Σημείωση 2: Ένα κύκλωμα μετάδοσης δεδομένων μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες (α) σε μία μόνο κατεύθυνση, (β) σε οποιαδήποτε κατεύθυνση αλλά μόνο σε μία κατεύθυνση κάθε φορά, ή (γ) και στις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα.