ΑρχικήΛογισμικάΤι είναι η Μειωμένη πραγματικότητα - Diminished reality (DR)

Τι είναι η Μειωμένη πραγματικότητα – Diminished reality (DR)

Τι είναι η Μειωμένη πραγματικότητα -Diminished reality (DR)

Αν και δεν είναι καινούργια, η μειωμένη πραγματικότητα -Diminished reality (DR) εξακολουθεί να είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Με απλά λόγια, η μειωμένη πραγματικότητα είναι το εννοιολογικό αντίθετο της επαυξημένης πραγματικότητας – Augmented Reality (AR).

Το AR σας επιτρέπει να αυξήσετε ή να προσθέσετε εικονικό περιεχόμενο στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον φυσικό κόσμο. Από την άλλη πλευρά, η μειωμένη πραγματικότητα DR σάς επιτρέπει να διαγράφετε το φυσικό περιεχόμενο από μια σκηνή πραγματικού κόσμου που καταγράφηκε μέσω μιας φωτογραφικής μηχανής ή μιας κάμερας τηλεφώνου.

Τώρα βέβαια αν αναρωτιέστε που θα χρησιμεύσει το Diminished reality, θα σας δώσω μερικά απτά παραδείγματαστο για να κατανοήσετε το DR. Παραδείγματος χάριν, μια καλά εδραιωμένη τακτική που χρησιμοποιείται είναι στην επεξεργασία ταινιών, για να αφαιρεθούν αντικείμενα, όπως καλώδια και καλώδια που φορούν οι ηθοποιοί όταν γυρίζουν μία σκηνή ή σε ακροβατικά ή σε σκηνές δράσης. Επίσης συμβάλλει στην αναστολή της δυσπιστίας με την αφαίρεση του αχρείαστου οπτικού υλικού και τη διαγραφή των ίχνων που συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Γιατί τα διαδικτυακά καταστήματα χρειάζονται τη μειωμένη πραγματικότητα (Diminished reality) για να αξιοποιήσουν στο έπακρο την AR;

Εδώ το πράγμα γίνεται ενδιαφέρον. Η αντιστοίχιση του DR με το AR θα ανοίξει την πόρτα για ένα εντελώς νέο επίπεδο χειραγώγησης του πραγματικού κόσμου, δηλαδή ξεκαθαρίζει τις γραμμές ανάμεσα στις οποίες τελειώνει η φυσική πραγματικότητα και αρχίζει η επαυξημένη πραγματικότητα.

Είναι βέβαιο ότι οι πρώτοι υιοθετώντες της ARKit για το λιανικό εμπόριο όπως οι Wayfair, Ikea και Anthropologie, βλέπουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα με το DR, αλλά όταν η καινοτομία εξαφανιστεί και η επιθυμία για αληθινή παρουσία φτάσει, οι καταναλωτές δεν θα συμβιβαστούν. Θα θελήσουν να δουν επίπλωση σπιτιού, όπως θα δούμε πραγματικά σε ένα δωμάτιο, χωρίς το περιττό οπτικό υλικό όλων όσων είναι ήδη στο δωμάτιο.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να δείτε ένα νέο αντικείμενο πως μπορεί να μοιάζει σε ένα υπάρχον δωμάτιο με κάποια από τις εφαρμογές ARKit που ξεκίνησε πρόσφατα, πρέπει είτε να αφαιρέσετε τα φυσικά υπάρχοντα έπιπλα από το δωμάτιο ή τα προϊόντα 3D layer πάνω από αυτά. Με το DR, το ξεκίνημα της διαδικασίας επανασχεδιασμού σε ένα “άδειο” δωμάτιο γίνεται τόσο εύκολη όσο το κράτημα του smartphone ή του tablet σας, εντοπίζοντας ανεπιθύμητα αντικείμενα που εμφανίζονται στην οθόνη και κάνοντας κλικ για να τα καταργήσετε.

Ελέγξτε το βίντεο παρακάτω για να πάρετε μια ιδέα για το τι κάνει μια εταιρεία χρησιμοποιώντας την εμπειρία της DR, ειδικά στο πλαίσιο της αγοράς για έπιπλα σπιτιού.

Αλλά δεν πρόκειται απλώς για την αφαίρεση αντικειμένων. Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, αντί να αφήσετε μια μαύρη τρύπα ή μια κενή θέση στο χώρο όπου ένα φυσικό στοιχείο ήταν κάποια στιγμή, η τεχνολογία μειωμένης πραγματικότητας DR βελτιώνει το σημείο και μπορεί να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά του δαπέδου ή των τοίχων γύρω από το αντικείμενο, και συμπληρώσει τον “άδειο” χώρο ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη.

Αν και η τεχνολογία δεν είναι εντελώς τελειοποιημένη, μερικές πλατφόρμες Diminished reality μπορούν να φτάσουν μέχρι και να αναπαράγουν ένα περίπλοκο μοτίβο σε ένα χαλί ή να συμπληρώσουν τούβλα σε έναν τοίχο, ή να αφαιρέσουν αντικείμενα από το περιβάλλοντα χώρο.

Το DR δεν απέχει πολύ από την τελειοποίηση. Μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε το DR σε παιχνίδι video games και σε σενάρια αγορών σε συνδυασμό με την επαυξημένη πραγματικότητα AR, καθώς οι υπάρχουσες εφαρμογές AR ενημερώνονται για να ενσωματώσουν αυτήν την τεχνολογία και οι περισσότεροι λιανοπωλητές ακολουθούν το παράδειγμα.

Είναι σημαντική η παρουσία της επαυξημένης πραγματικότητας για να αναδειχθεί η μειωμένη πραγματικότητα.

Οι δυνατότητες απεικόνισης στο περιβάλλον που ενεργοποιούνται από τις εφαρμογές ARKit είναι ισχυρές και πειστικές, αλλά μόνο η AR έχει την ικανότητα να δημιουργεί την άψογη αίσθηση παρουσίας διαφόρων πραγμάτων σε ένα χώρο που θα τροφοδοτήσει το μέλλον της εμπειρίας του λιανικού πελάτη. Το DR είναι μία από τις λίγες συμπληρωματικές τεχνολογίες που θα δημιουργήσουν μια καλύτερη αίσθηση παρουσίας και χρησιμότητας κατά την αγορά ήταν σε κάποιο φυσικό κατάστημα, είτε σε κάποιο διαδικτυακό κατάστημα e-shop μέσω της AR.

Αξίζει να σημειώσουμε ορισμένα μειονεκτήματα που προκύπτουν αυτή τη στιγμή και ίσως να επιλυθούν στο μέλλον, Ας δούμε ποια είναι: Δυστυχώς οι άνθρωποι και τα ζώα που κινούνται δεν μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από μία εικόνα ή κάποιο τοπίο.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την επαυξημένη πραγματικότητα AR τα στατικά αντικείμενα όπως έπιπλα σπιτιού και διακόσμηση σπιτιού – χωρίς DR, η εμπειρία θα είναι σαν ποδόσφαιρο δίχως μπάλα. Ποιος το θέλει; Κανείς.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166