ΑρχικήΤι είναιΤι είναι Windows, πληροφορίες και τεχνική ανάλυση

Τι είναι Windows, πληροφορίες και τεχνική ανάλυση

Στο παρόν άρθρο θα εξηγήσω διεξοδικά τι είναι το λειτουργικό σύστημα των Windows, μέσα από τεχνική ανάλυση με πλούσιες πληροφορίες και εγκυκλοπαιδική γνώση.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι Windows; Πληροφορίες

Τα Windows είναι μια σειρά λειτουργικών συστημάτων που αναπτύχθηκαν και διανέμονται από την Microsoft Corporation. Αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς και ευρέως χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες λογισμικού σε υπολογιστές παγκοσμίως. Το λειτουργικό σύστημα Windows παρέχει ένα περιβάλλον για τη διαχείριση των υπολογιστικών δραστηριοτήτων των χρηστών, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε εφαρμογές, αρχεία και ρυθμίσεις.

Επίσης περιλαμβάνει μια εύχρηστη γραφική διεπαφή με εικονίδια, μενού και πλαίσια, που καθιστούν την αλληλεπίδραση με τον υπολογιστή πιο εύκολη από ποτέ.

Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά, έχουν ακολουθήσει πολλές νέες εκδόσεις, εξελίσσοντας τις δυνατότητες και τις λειτουργίες τους. Οι πιο γνωστές εκδόσεις των Windows περιλαμβάνουν τα Windows 95, Windows XP, Windows 7, Windows 8 και τα πιο πρόσφατα Windows 10 και Windows 11.

Κάθε έκδοση των Windows παρέχει διάφορες λειτουργίες, εφαρμογές και εργαλεία που βοηθούν τους χρήστες να υλοποιήσουν τους σκοπούς τους, είτε αυτοί είναι εργασία, διασκέδαση ή επικοινωνία. Τα Windows υποστηρίζουν επίσης πολλές διαφορετικές συσκευές, όπως επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα και άλλα.

Οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν τα Windows σύμφωνα με τις ανάγκες τους, εγκαθιστώντας εφαρμογές από το Microsoft Store, προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις, επιλέγοντας θέματα και προσθέτοντας γραφικά περιβάλλοντα.

Συνολικά, τα Windows παρέχουν μια ευρεία γκάμα λειτουργιών και ευκαιριών, καθιστώντας το λειτουργικό σύστημα απαραίτητο εργαλείο για πολλούς χρήστες παγκοσμίως.

Ιστορία και εξέλιξη των Windows

Η ιστορία και εξέλιξη των Windows αποτελεί μια συναρπαστική πορεία στον κόσμο της τεχνολογίας και των υπολογιστών. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πως αναπτύχθηκαν τα Windows από την αρχή της δημιουργίας τους μέχρι τις πιο πρόσφατες εκδόσεις.

 • Windows 1.0 (1985): Το πρώτο λειτουργικό σύστημα Windows κυκλοφόρησε το 1985 και παρουσίαζε μια γραφική διεπαφή που βασιζόταν στα γνωστά παράθυρα (windows) και μενού. Περιλάμβανε βασικές εφαρμογές όπως ένας ψηφιακός ρολόγια, ένα ημερολόγιο και ένα αρχείο.
 • Windows 2.0 (1987): Αυτή η έκδοση εισήγαγε βελτιώσεις στη γραφική διεπαφή και πρόσθεσε περισσότερες εφαρμογές.
 • Windows 3.0 (1990): Αυτή ήταν η έκδοση που έκανε τα Windows πιο δημοφιλή, κυρίως λόγω της συμβατότητας με περισσότερες εφαρμογές και της βελτιωμένης γραφικής διεπαφής.
 • Windows 95 (1995): Μια από τις πιο επιδραστικές εκδόσεις, με εισαγωγή του μενού “Έναρξη” και σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση και την ευκολία χρήσης.
 • Windows 98 (1998): Βελτιώθηκε η σταθερότητα και προστέθηκαν νέες λειτουργίες όπως η υποστήριξη USB.
 • Windows Me (Millennium Edition) (2000): Μια εκδοχή που επικεντρώθηκε σε βελτιώσεις στην πολυμέσα και τη διασύνδεση με το διαδίκτυο.
 • Windows 2000 (2000): Επαγγελματική έκδοση με σημαντικές βελτιώσεις στην ασφάλεια και στα δίκτυα.
 • Windows XP (2001): Μια από τις πιο αγαπημένες εκδόσεις, με σταθερότητα, ευκολία χρήσης και νέα γραφική διεπαφή.
 • Windows Vista (2007): Εισήγαγε μια εντελώς νέα γραφική διεπαφή και πρόσθετες λειτουργίες αλλά αντιμετώπισε προβλήματα στη σταθερότητα.
 • Windows 7 (2009): Αναγνωρίστηκε για τη βελτιωμένη απόδοση και την επιστροφή σε μια πιο γνωστή γραφική διεπαφή.
 • Windows 8 (2012): Μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας με την εισαγωγή της οθόνης “Start” και την υποστήριξη αφής.
 • Windows 8.1 (2013): Διόρθωσε κάποια από τα προβλήματα του Windows 8 και πρόσθεσε βελτιώσεις.
 • Windows 10 (2015): Μια εξαιρετικά δημοφιλής έκδοση με επιστροφή του μενού “Έναρξη” και ενσωμάτωση νέων λειτουργιών όπως η ψηφιακή προσωπική βοηθός Cortana, το Microsoft Edge (πρόγραμμα περιήγησης) και η ενσωμάτωση των εφαρμογών του Microsoft Store.
 • Windows 10 November 2019 Update (Version 1909): Ήταν μια μεγάλη ενημέρωση του Windows 10 που προσέθεσε μικρές βελτιώσεις και διορθώσεις στο λειτουργικό σύστημα.
 • Windows 10 May 2020 Update (Version 2004): Μια σημαντική ενημέρωση που παρείχε νέες δυνατότητες όπως το Windows Subsystem for Linux 2, βελτιωμένες επιδόσεις και ανανεωμένο περιβάλλον επιλογών.
 • Windows 10 October 2020 Update (Version 20H2): Μια μικρή ενημέρωση που πρόσθετε μερικές βελτιώσεις, όπως το ανανεωμένο μενού “Έναρξη” και τις θεματικές επιλογές.
 • Windows 11 (2021): Η πιο πρόσφατη εκδοχή των Windows, που παρέχει μια εντελώς νέα γραφική διεπαφή με κεντρικό μενού “Έναρξη” στο κέντρο της οθόνης, βελτιώσεις στη διαχείριση των παραθύρων, νέα εφαρμογή Microsoft Store και βελτιωμένες δυνατότητες gaming.

Αυτές είναι μερικές από τις κύριες εκδόσεις των Windows που κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα. Κάθε νέα έκδοση προσθέτει βελτιώσεις, λύνει προβλήματα και προσφέρει νέες λειτουργίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις τάσεις της εποχής.

Τα Windows συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται, προσφέροντας ένα υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας και ευκολίας χρήσης για εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Με κάθε νέα εκδοχή, τα Windows συνεχίζουν να παραμένουν ένα από τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, παρέχοντας αξιόπιστη και προηγμένη λειτουργικότητα για τους χρήστες.

Τα διάφορα είδη Windows: Home, Pro, Enterprise, κ.ά.

Τα Windows προσφέρουν διάφορες εκδόσεις που σχεδιάστηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών τύπων χρηστών, επιχειρήσεων και οργανισμών. Κάθε εκδοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Ας ρίξουμε μια ματιά στα διάφορα είδη των Windows:

 • Windows 10 Home: Η βασική εκδοχή για τους περισσότερους ατομικούς χρήστες. Παρέχει βασικές λειτουργίες όπως το μενού “Έναρξη”, πλοήγηση σε παράθυρα, Microsoft Edge κ.ά.
 • Windows 10 Pro: Σχεδιασμένο για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Προσφέρει πρόσθετες λειτουργίες όπως η δυνατότητα σύνδεσης σε τομείς, ασφάλεια BitLocker, απομακρυσμένη σύνδεση κ.ά.
 • Windows 10 Enterprise: Αναπτύχθηκε για μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Προσφέρει προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης, ασφάλειας και ελέγχου.
 • Windows 10 Education: Παρόμοιο με την έκδοση Enterprise, αλλά στραμμένο προς τον τομέα της εκπαίδευσης. Διατίθεται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.
 • Windows 10 S: Μια απλοποιημένη έκδοση με περιορισμένη εγκατάσταση εφαρμογών μόνο από το Microsoft Store, για αυξημένη ασφάλεια και απόδοση.
 • Windows 10 Pro for Workstations: Σχεδιασμένο για επαγγελματίες που χρειάζονται υψηλές απαιτήσεις απόδοσης και δυνατοτήτων.
 • Windows 10 IoT (Internet of Things): Προσαρμοσμένη έκδοση για συσκευές Internet of Things, όπως αισθητήρες και συσκευές βιομηχανικού Internet of Things.
 • Windows 10 Home in S Mode / Windows 10 Pro in S Mode: Παρόμοιες με τις εκδόσεις Home και Pro αλλά με περιορισμούς σε εφαρμογές για αυξημένη ασφάλεια.
 • Windows 10 Team: Σχεδιασμένο για συσκευές Surface Hub, προσφέροντας μια εξειδικευμένη εμπειρία συνεργασίας και παρουσίασης.
 • Windows 10 Enterprise LTSC (Long-Term Servicing Channel): Μια εκδοχή με μακροχρόνια υποστήριξη και λιγότερες συνεχόμενες αναβαθμίσεις, σχεδιασμένη για επιχειρήσεις που επιθυμούν σταθερότητα.
 • Windows 11 Home, Pro, and Enterprise: Οι νεότερες εκδόσεις των Windows 11 ακολουθούν ένα παρόμοιο μοντέλο με τις αντίστοιχες εκδόσεις των Windows 10, προσφέροντας βελτιωμένη γραφική διεπαφή, αποδοτικότητα, και νέες δυνατότητες.
 • Windows 11 Pro for Workstations: Μια ειδική έκδοση του Windows 11 Pro, σχεδιασμένη για επαγγελματίες με αυξημένες απαιτήσεις απόδοσης.

Αυτές είναι μερικές από τις βασικές εκδόσεις των Windows που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, με κάθε μία να στοχεύει σε διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις των χρηστών και των οργανισμών. Η επιλογή της σωστής εκδοχής Windows εξαρτάται από τις ανάγκες, τις δραστηριότητες και τη χρήση κάθε χρήστη ή ομάδας χρηστών.

Το λειτουργικό σύστημα Windows και η δομή του

Το λειτουργικό σύστημα Windows είναι ένα σύνθετο λογισμικό που ελέγχει τον υπολογιστή και διευκολύνει την αλληλεπίδραση με τον υπολογιστικό εξοπλισμό και τις εφαρμογές. Η δομή του περιλαμβάνει πολλά επίπεδα και στοιχεία που συνεργάζονται για την επίτευξη των λειτουργιών του.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα βασικά επίπεδα και στοιχεία της δομής του λειτουργικού συστήματος Windows:

 • Πυρήνας (Kernel): Ο πυρήνας αποτελεί τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος και είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των βασικών λειτουργιών του υπολογιστή, όπως η διαχείριση της μνήμης, η διαχείριση των διαδικασιών και ο χειρισμός των συσκευών.
 • Σύστημα Αρχείων: Το σύστημα αρχείων είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση, την οργάνωση και τη διαχείριση των αρχείων στο σκληρό δίσκο ή σε άλλες αποθηκευτικές συσκευές.
 • Διεπαφή Χρήστη: Η διεπαφή χρήστη είναι το μέρος του λειτουργικού συστήματος με το οποίο αλληλεπιδρά ο χρήστης. Περιλαμβάνει το γραφικό περιβάλλον, το μενού “Έναρξη”, τα παράθυρα και τους διάφορους εφαρμογικούς περιβάλλοντες.
 • Εφαρμογές: Οι εφαρμογές είναι τα προγράμματα που εκτελούνται πάνω στο λειτουργικό σύστημα. Περιλαμβάνουν εφαρμογές περιήγησης, επεξεργασίας κειμένου, παιχνίδια, προγράμματα διαχείρισης, κ.ά.
 • Προγραμματιστικά Εργαλεία: Τα προγραμματιστικά εργαλεία παρέχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης και εκτέλεσης εφαρμογών για το λειτουργικό σύστημα Windows. Περιλαμβάνουν συνήθως περιβάλλοντα ανάπτυξης, βιβλιοθήκες, εργαλεία ανάλυσης κώδικα κ.ά.
 • Περιφερειακές Συσκευές: Οι περιφερειακές συσκευές είναι οι υλικές συσκευές που συνδέονται με τον υπολογιστή, όπως εκτυπωτές, σαρωτές, ποντίκια, πληκτρολόγια κ.ά. Οι Windows διαχειρίζονται την αλληλεπίδραση με αυτές τις συσκευές.

Η δομή των Windows είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει πολλά άλλα επίπεδα και στοιχεία, τα οποία συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του λειτουργικού συστήματος. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Υπηρεσίες (Services): Οι υπηρεσίες είναι προγράμματα που τρέχουν στο παρασκήνιο και παρέχουν διάφορες λειτουργίες, όπως διαχείριση δικτύου, ασφάλεια, ήχο, και άλλα.
 • Οδηγοί (Drivers): Οι οδηγοί είναι λογισμικό που επιτρέπει την αλληλεπίδραση με τις διάφορες συσκευές του υπολογιστή, όπως κάρτες γραφικών, εκτυπωτές, ήχου κ.ά.
 • Βιβλιοθήκες (Libraries): Οι βιβλιοθήκες είναι συλλογές προγραμμάτων και δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές για την εκτέλεση διάφορων λειτουργιών.
 • Σύστημα Ασφαλείας: Το σύστημα ασφαλείας περιλαμβάνει μηχανισμούς για την προστασία των δεδομένων, τον έλεγχο πρόσβασης και την ανίχνευση και αντιμετώπιση απειλών.
 • Συγχρονισμός και Διαχείριση Συστήματος: Τα Windows παρέχουν δυνατότητες για τον συγχρονισμό δεδομένων, αντίγραφα ασφαλείας, διαχείριση αποθηκευτικού χώρου και άλλες διαχειριστικές λειτουργίες.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία της δομής του λειτουργικού συστήματος Windows. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία είναι υπεύθυνο για διάφορες λειτουργίες και διαδικασίες που εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή, την ασφάλειά του, και τη διευκόλυνση της χρήσης των εφαρμογών και των διαφόρων υποσυστημάτων.

Βασικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες των Windows

Τα Windows είναι ένα πολύπλοκο λειτουργικό σύστημα με πολλά χαρακτηριστικά και λειτουργίες που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αναγκών. Ακολουθεί μια επισκόπηση των βασικών χαρακτηριστικών και λειτουργιών των Windows:

 • Γραφική Διεπαφή (GUI): Οι Windows προσφέρουν μια γραφική διεπαφή χρήστη με εικονίδια, παράθυρα, μενού και πλοήγηση με ποντίκι και πληκτρολόγιο.
 • Μενού “Έναρξη”: Το μενού “Έναρξη” παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε εφαρμογές, αρχεία, ρυθμίσεις και άλλες λειτουργίες.
 • Διαχείριση Παραθύρων: Οι χρήστες μπορούν να ανοίγουν, μεγιστοποιούν, ελαχιστοποιούν και κλείνουν παράθυρα με διάφορους τρόπους.
 • Αναζήτηση: Η δυνατότητα αναζήτησης επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν αρχεία, εφαρμογές και ρυθμίσεις γρήγορα.
 • Διαχείριση Αρχείων: Το Εξερευνητής Αρχείων επιτρέπει την περιήγηση, τη δημιουργία, τη μετακίνηση, την αντιγραφή και τη διαγραφή αρχείων και φακέλων.
 • Διαχείριση Εφαρμογών: Οι Windows επιτρέπουν την εγκατάσταση, αναβάθμιση, απεγκατάσταση και διαχείριση εφαρμογών μέσω του Microsoft Store.
 • Διαχείριση Χρηστών: Υπάρχουν λογαριασμοί χρηστών με διάφορα επίπεδα δικαιωμάτων, προστασία κωδικών πρόσβασης και δυνατότητες εξατομίκευσης.
 • Δικτύωση: Οι Windows υποστηρίζουν σύνδεση σε δίκτυα, καλωδιακά ή ασύρματα, και προσφέρουν διάφορα εργαλεία για διαμορφωμένες συνδέσεις.
 • Ασφάλεια: Περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως το Windows Defender για προστασία από ιούς και κακόβουλο λογισμικό.
 • Διαχείριση Υλικού: Οι Windows αναγνωρίζουν αυτόματα το υλικό του υπολογιστή και παρέχουν τους αντίστοιχους οδηγούς για τη λειτουργία του.
 • Επιθυμητά Χαρακτηριστικά (Features): Οι Windows παρέχουν επιπλέον λειτουργίες όπως το Cortana (ψηφιακός βοηθός), το Microsoft Edge (πρόγραμμα περιήγησης), το BitLocker (κρυπτογράφηση δίσκων), κ.ά.
 • Ενημερώσεις: Οι Windows διαθέτουν συστήματα ενημερώσεων για να διατηρούν το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές ενημερωμένες με τις τελευταίες ασφάλειας και βελτιώσεις.
 • Αντίγραφα Ασφαλείας (Backups): Οι Windows παρέχουν λειτουργίες αντιγράφων ασφαλείας για τη δημιουργία και αποκατάσταση αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων.
 • Εκτύπωση και Σάρωση: Οι Windows υποστηρίζουν εκτυπωτές και σαρωτές, επιτρέποντας την εκτύπωση εγγράφων και τη σάρωση εικόνων.
 • Παιχνίδια: Το λειτουργικό σύστημα παρέχει διάφορες δυνατότητες για παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του DirectX για βελτιωμένη γραφική απόδοση.
 • Επιλογές Προσαρμογής: Οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν το εμφανισιακό περιβάλλον, τις ρυθμίσεις ενέργειας, τον ήχο, τα εικονίδια, τις γραμματοσειρές κ.ά.
 • Εντολή Εκτέλεσης: Η εντολή εκτέλεσης (Run) επιτρέπει την εκτέλεση γρήγορων εντολών και εκτελέσιμων αρχείων.
 • Πολυγλωσσική Υποστήριξη: Οι Windows υποστηρίζουν πολλές γλώσσες και επιλογές πληκτρολόγησης.
 • Διαχείριση Συστήματος: Οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν τις αποδόσεις του συστήματος, τη χρήση της μνήμης και του επεξεργαστή, και να διαχειρίζονται τις εφαρμογές που εκτελούνται.
 • Απομακρυσμένη Πρόσβαση: Οι Windows παρέχουν λειτουργίες για απομακρυσμένη πρόσβαση σε άλλους υπολογιστές μέσω του Remote Desktop Protocol (RDP).

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες των Windows. Κάθε έκδοση του λειτουργικού συστήματος μπορεί να προσφέρει διαφορετικές επιλογές και λειτουργίες, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών και των εκδόσεων.

Επιφάνεια εργασίας των Windows: Στοιχεία, εικονίδια, προσαρμογή

Η επιφάνεια εργασίας των Windows αναφέρεται στο γραφικό περιβάλλον όπου ο χρήστης αλληλεπιδρά με το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές. Είναι η κύρια οθόνη που εμφανίζεται μόλις εκκινήσετε τον υπολογιστή σας. Ας ρίξουμε μια ματιά στα βασικά στοιχεία και ενέργειες που μπορείτε να κάνετε στην επιφάνεια εργασίας των Windows:

 • Εικονίδια: Τα εικονίδια είναι μικρά γραφικά σύμβολα που αντιπροσωπεύουν εφαρμογές, φακέλους, αρχεία και συντομεύσεις. Αυτά τα εικονίδια εμφανίζονται στην επιφάνεια εργασίας και σας δίνουν γρήγορη πρόσβαση σε διάφορα στοιχεία.
 • Φάκελοι: Μπορείτε να δημιουργήσετε φακέλους στην επιφάνεια εργασίας για να οργανώσετε τα αρχεία και τα εικονίδια σας. Με τη δημιουργία φακέλων, μπορείτε να διατηρήσετε την επιφάνεια εργασίας σας πιο καθαρή και εύκολη στη χρήση.
 • Συντομεύσεις: Μπορείτε να δημιουργήσετε συντομεύσεις προς εφαρμογές ή αρχεία που χρησιμοποιείτε συχνά. Οι συντομεύσεις είναι συμβολικά συνδέσμοι που σας επιτρέπουν να ανοίγετε γρήγορα τα αντίστοιχα στοιχεία.
 • Επιφάνεια εργασίας στοιχείων: Αυτό είναι το τμήμα της επιφάνειας εργασίας όπου μπορείτε να τοποθετήσετε τα εικονίδια και τις συντομεύσεις σας. Μπορείτε να το ανοίξετε κάνοντας δεξί κλικ σε μια ελεύθερη περιοχή της επιφάνειας εργασίας και επιλέγοντας “Προβολή” και “Επιφάνεια εργασίας στοιχείων”.
 • Φόντο επιφάνειας εργασίας: Μπορείτε να προσαρμόσετε το φόντο της επιφάνειας εργασίας σας με εικόνες ή χρώματα της αρεσκείας σας. Αυτό μπορεί να δώσει προσωπικότητα στην επιφάνεια εργασίας σας.
 • Ενέργειες πλοήγησης: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο για να επιλέξετε εικονίδια, να ανοίξετε παράθυρα εφαρμογών και να αλληλεπιδράσετε με τα στοιχεία στην επιφάνεια εργασίας.
 • Τακτοποίηση Εικονιδίων: Μπορείτε να οργανώσετε τα εικονίδια σας με διάφορους τρόπους, όπως τοποθέτηση σε γραμμές ή στήλες, διάταξη σε πλαίσια, ή αυτόματη ταξινόμηση.
 • Αλλαγή Μεγέθους Εικονιδίων: Μπορείτε να προσαρμόσετε το μέγεθος των εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
 • Ανακατάταξη Εικονιδίων: Μπορείτε να αναδιατάξετε τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας σας με το ποντίκι, σύροντάς τα σε νέες θέσεις.
 • Διαχείριση Επιφάνειας Εργασίας: Μέσω των ρυθμίσεων επιφάνειας εργασίας, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο προβολής των εικονιδίων, να ενεργοποιήσετε την αυτόματη ταξινόμηση, να επιλέξετε φόντο και να προσαρμόσετε τις γενικές ρυθμίσεις.
 • Προσαρμογή Επιφάνειας Εργασίας: Μπορείτε να προσαρμόσετε την επιφάνεια εργασίας στις ανάγκες σας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας εικονίδια, συντομεύσεις και φακέλους.
 • Προβολή Επιφάνειας Εργασίας: Μπορείτε να μεταβείτε γρήγορα στην επιφάνεια εργασίας από οποιαδήποτε εφαρμογή μέσω του πλήκτρου “Έναρξη” ή με τη χρήση του πολλαπλού κλικ στο εικονίδιο “Επιφάνεια εργασίας” στη γραμμή εργασιών.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία και ενέργειες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στην επιφάνεια εργασίας των Windows, προσαρμόζοντάς την κατά τον τρόπο που σας βολεύει καλύτερα.

Περιήγηση στο μενού Έναρξη των Windows

Το μενού “Έναρξη” των Windows είναι ένα κεντρικό σημείο πρόσβασης σε εφαρμογές, ρυθμίσεις και λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος. Επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται και να ανακαλύπτουν διάφορες δυνατότητες των Windows. Ας εξετάσουμε πώς μπορείτε να περιηγηθείτε στο μενού “Έναρξη” των Windows:

 • Άνοιγμα του Μενού “Έναρξη”: Το μενού “Έναρξη” βρίσκεται συνήθως στην αριστερή κάτω γωνία της επιφάνειας εργασίας, στη γραμμή εργασιών. Για να το ανοίξετε, αρκεί να κάνετε κλικ στο εικονίδιο “Έναρξη” ή να πατήσετε το πλήκτρο της Windows στο πληκτρολόγιο.
 • Αναζήτηση: Στο μενού “Έναρξη”, υπάρχει ένα πεδίο αναζήτησης στο οποίο μπορείτε να πληκτρολογήσετε λέξεις-κλειδιά για να αναζητήσετε εφαρμογές, αρχεία, ρυθμίσεις και πληροφορίες στον υπολογιστή σας.
 • Πλακίδια “Ζωντανής Προεπισκόπησης”: Το μενού “Έναρξη” περιλαμβάνει διάφορα πλακίδια “Ζωντανής Προεπισκόπησης” που εμφανίζουν πληροφορίες, ειδοποιήσεις και ενημερώσεις από εφαρμογές όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τον καιρό και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες.
 • Αρχική Οθόνη “Έναρξη”: Καθώς περιηγείστε στο μενού “Έναρξη”, θα δείτε μια αρχική οθόνη με την λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών σας. Από εδώ, μπορείτε να ανοίξετε απευθείας τις εφαρμογές σας.
 • Κατηγορίες Εφαρμογών: Το μενού “Έναρξη” οργανώνει τις εφαρμογές σας σε διάφορες κατηγορίες, όπως “Πρόσφατα”, “Αλφαβητικά”, “Εφαρμογές”, “Windows Accessories” και άλλες, για ευκολία περιήγησης.
 • Λίστα Προγραμμάτων: Κατά μήκος του μενού “Έναρξη”, θα βρείτε μια λίστα με όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές σας. Απλά κάντε κλικ σε μια εφαρμογή για να την ανοίξετε.
 • Ρυθμίσεις: Στο κάτω μέρος του μενού “Έναρξη”, υπάρχει ένα εικονίδιο “Ρυθμίσεις” που σας επιτρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση σε διάφορες ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος. Εδώ μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις της επιφάνειας εργασίας, της δικτύωσης, της ασφάλειας, της αντιμετώπισης προβλημάτων και άλλα.
 • Κλείσιμο και Αποσύνδεση: Στο κάτω δεξιά μέρος του μενού “Έναρξη”, θα βρείτε εικονίδια για το κλείσιμο του υπολογιστή ή την αποσύνδεσή σας. Κάνοντας κλικ σε αυτά τα εικονίδια, μπορείτε να εκτελέσετε αυτές τις ενέργειες.
 • Πρόσφατα Αρχεία και Εφαρμογές: Στο μενού “Έναρξη”, μπορείτε επίσης να δείτε μια λίστα με πρόσφατα ανοιγμένα αρχεία και εφαρμογές, για να αποκτήσετε γρήγορη πρόσβαση σε αυτά.
 • Live Tiles: Ορισμένες εφαρμογές μπορούν να δημιουργούν δυναμικά “Live Tiles” στο μενού “Έναρξη”. Αυτά τα πλακίδια εμφανίζουν πληροφορίες και ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρόγνωση καιρού και άλλα.
 • Προσαρμογή: Επιλέγοντας το εικονίδιο “Προσαρμογή”, μπορείτε να προσαρμόσετε το μενού “Έναρξη” και την επιφάνεια εργασίας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας πλακίδια, δημιουργώντας ομάδες πλακιδίων και προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις.
 • Επισήμανση Εφαρμογών: Στο μενού “Έναρξη”, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ σε μια εφαρμογή για να ακολουθήσετε ενέργειες όπως “Καρφίτσωμα στην επιφάνεια εργασίας”, “Αποκάλυψη στη γραμμή εργασιών” και άλλες.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που μπορείτε να βρείτε και να περιηγηθείτε στο μενού “Έναρξη” των Windows. Αυτό το μενού παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε εφαρμογές, αρχεία και ρυθμίσεις, καθιστώντας τον υπολογιστή σας πιο ευκολοχρηστό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

Πως να εγκαταστήσετε τα Windows στον υπολογιστή σας

Η διαδικασία εγκατάστασης των Windows στον υπολογιστή σας είναι σχετικά απλή, αλλά απαιτεί προσοχή και ορισμένα βήματα. Εδώ είναι ένας γενικός οδηγός για το πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Windows:

 • Σημείωση: Οι παρακάτω οδηγίες αναφέρονται στην εγκατάσταση των Windows 10, αλλά οι βασικές αρχές είναι παρόμοιες για τις προηγούμενες εκδόσεις.
 • Ελέγξτε τις απαιτήσεις συστήματος: Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος για τα Windows 10 ή την εκδοχή που πρόκειται να εγκαταστήσετε.
 • Λήψη των Windows ISO: Θα χρειαστείτε ένα αρχείο ISO των Windows από την επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft. Μπορείτε να το λάβετε από το https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10.
 • Δημιουργία εκκινήσιμου μέσου: Θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα εκκινήσιμο μέσο εγκατάστασης, είτε σε DVD είτε σε USB flash drive. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο δημιουργίας μέσου που παρέχει η Microsoft ή τρίτες εφαρμογές για αυτό το σκοπό.
 • Εκκίνηση από το μέσο εγκατάστασης: Εισάγετε το DVD ή το USB flash drive στον υπολογιστή σας και επανεκκινήστε τον. Κατά την εκκίνηση, θα πρέπει να επιλέξετε την σωστή συσκευή εκκίνησης από το μενού εκκίνησης του υπολογιστή σας (συνήθως πατώντας το F12 ή το ESC).
 • Εγκατάσταση των Windows: Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης. Θα πρέπει να επιλέξετε τη γλώσσα, την εκδοχή και τον τύπο των Windows που θέλετε να εγκαταστήσετε.
 • Επιλογή δίσκου και καθαρή εγκατάσταση: Κατά τη διαδικασία επιλογής δίσκου, μπορείτε να διαμορφώσετε το δίσκο και να επιλέξετε μια καθαρή εγκατάσταση (αν θέλετε να διαγράψετε όλα τα δεδομένα στον δίσκο) ή μια αναβάθμιση (αν θέλετε να διατηρήσετε τα παλιά δεδομένα).
 • Καταχώρηση κλειδιού προϊόντος και ρυθμίσεις: Κατά τη διαδικασία εγκατάστασης, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε το κλειδί προϊόντος των Windows. Ακολουθήστε τις οδηγίες και συμπληρώστε τις απαραίτητες πληροφορίες για να προχωρήσετε.
 • Επιλογές προσαρμογής: Κατά την εγκατάσταση, θα πρέπει να επιλέξετε τις ρυθμίσεις που σας ταιριάζουν, όπως η γλώσσα του συστήματος, η ρύθμιση περιοχής, ο χρόνος, οι προτιμήσεις ιδιωτικότητας και άλλες.
 • Είσοδος με λογαριασμό Microsoft: Αν έχετε λογαριασμό Microsoft, μπορείτε να συνδεθείτε σε αυτόν για να συγχρονίσετε τις ρυθμίσεις σας και να έχετε πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες. Αν δεν έχετε, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.
 • Ολοκλήρωση εγκατάστασης: Αφού ολοκληρώσετε τις παραπάνω ρυθμίσεις, η εγκατάσταση των Windows θα συνεχιστεί. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγη ώρα, ανάλογα με την ταχύτητα του υπολογιστή σας.
 • Προσωπικές ρυθμίσεις και εφαρμογές: Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα πρέπει να προσαρμόσετε τις προσωπικές σας ρυθμίσεις, να εγκαταστήσετε τις απαραίτητες εφαρμογές και να περάσετε τα δεδομένα σας από το παλιό σας υπολογιστή, αν είναι απαραίτητο.
 • Ενημερώσεις και προσαρμογές: Μετά την εγκατάσταση, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τα Windows με τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας και να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σας.

Αυτός είναι ένας γενικός οδηγός για το πώς να εγκαταστήσετε τα Windows στον υπολογιστή σας. Θυμηθείτε ότι η διαδικασία εγκατάστασης μπορεί να ποικίλει ελαφρώς ανάλογα με την έκδοση των Windows που χρησιμοποιείτε. Πριν ξεκινήσετε, είναι πάντα καλό να διαβάσετε τις οδηγίες που παρέχονται από τη Microsoft ή να αναζητήσετε βίντεο οδηγούς για να είστε βέβαιοι ότι ακολουθείτε τις σωστές οδηγίες με τα βήματα.

Προσαρμογή των Windows: Θέματα, φόντο, ήχοι

Η προσαρμογή των Windows είναι ένας τρόπος να κάνετε το λειτουργικό σύστημα να ανταποκρίνεται στο προσωπικό σας στιλ και προτιμήσεις. Μπορείτε να προσαρμόσετε πολλά στοιχεία των Windows, όπως τα θέματα, το φόντο επιφάνειας εργασίας και τους ήχους. Ακολουθούν οδηγίες για την προσαρμογή αυτών των στοιχείων:

 • Θέματα: Τα θέματα αλλάζουν τη γενική εμφάνιση των Windows, συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων, των γραφικών και των εφέ. Για να αλλάξετε θέματα, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:
  • Δεξί κλικ σε μια ελεύθερη περιοχή της επιφάνειας εργασίας και επιλέξτε “Προσαρμογή”.
  • Στην καρτέλα “Θέματα”, μπορείτε να επιλέξετε ένα θέμα από τη λίστα ή να δημιουργήσετε ένα προσαρμοσμένο θέμα.
 • Φόντο επιφάνειας: Το φόντο επιφάνειας είναι η εικόνα που βλέπετε στην επιφάνεια εργασίας σας. Για να αλλάξετε το φόντο επιφάνειας:
  • Κάντε δεξί κλικ σε μια ελεύθερη περιοχή της επιφάνειας εργασίας και επιλέξτε “Εξατομίκευση”.
  • Στην καρτέλα “Φόντο επιφάνειας”, μπορείτε να επιλέξετε μια εικόνα από τη συλλογή σας ή να κατεβάσετε νέες εικόνες.
 • Ήχοι: Μπορείτε να προσαρμόσετε τους ήχους που ακούγονται όταν εκτελούνται διάφορες ενέργειες στα Windows. Για να αλλάξετε τους ήχους:
  • Από το μενού “Έναρξη”, πηγαίνετε στις “Ρυθμίσεις” και επιλέξτε “Εξατομίκευση”.
  • Στην καρτέλα “Ήχοι”, μπορείτε να επιλέξετε από μια λίστα ήχων για διάφορες ενέργειες, όπως το άνοιγμα παραθύρων, το κλείσιμο παραθύρων, τα μηνύματα και άλλα.
 • Εικόνες λογοτύπου και ακρόαση ήχων: Στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε το λογότυπο εκκίνησης των Windows (όταν εκκινείτε τον υπολογιστή σας) και την ακρόαση ήχων (τους ήχους που ακούγονται κατά την εκκίνηση ή τον τερματισμό του υπολογιστή). Για να το κάνετε αυτό:
  • Στο παράθυρο “Ρυθμίσεις”, επιλέξτε “Προσαρμογή”.
  • Πηγαίνετε στην “ακρόαση ήχων” για να αλλάξετε τους ήχους εκκίνησης και τερματισμού του υπολογιστή.
  • Επιλέξτε το “Αλλαγή ήχων συστήματος” για να ανοίξετε το παράθυρο “ακρόαση ήχων” και επιλέξτε τους ήχους που προτιμάτε από τη λίστα.

Αυτές είναι μερικές από τις κύριες προσαρμογές που μπορείτε να κάνετε στα Windows για να προσαρμόσετε την εμφάνιση, το φόντο και τους ήχους σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αυτές οι επιλογές μπορούν να κάνουν την εμπειρία χρήσης των Windows πιο ευχάριστη και προσωπική.

Διαχείριση αρχείων στα Windows: Βασικές λειτουργίες

Η διαχείριση αρχείων είναι ένα απαραίτητο μέρος της χρήσης των Windows, καθώς σας επιτρέπει να οργανώνετε, αποθηκεύετε, μετακινείτε και διαγράφετε αρχεία και φακέλους στον υπολογιστή σας. Εδώ είναι μερικές βασικές λειτουργίες για τη διαχείριση αρχείων στα Windows:

 • Περιήγηση στον Εξερευνητή Αρχείων: Ο Εξερευνητής Αρχείων είναι η εφαρμογή που σας επιτρέπει να περιηγηθείτε στα αρχεία και τους φακέλους στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να τον ανοίξετε πατώντας το πλήκτρο Win + E ή με δεξί κλικ στο μενού “Έναρξη” και επιλογή “Εξερευνητής Αρχείων”.
 • Δημιουργία νέου φακέλου: Μπορείτε να δημιουργήσετε νέους φακέλους για να οργανώσετε τα αρχεία σας. Πηγαίνετε στον φάκελο όπου θέλετε να δημιουργήσετε τον νέο φάκελο, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Νέο” > “Φάκελος”.
 • Αντιγραφή, Αποκοπή, Επικόλληση: Μπορείτε να αντιγράψετε ή να αποκόψετε αρχεία και φακέλους από έναν τόπο και να τα επικολλήσετε σε άλλον. Επιλέξτε τα αρχεία ή τους φακέλους, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Αντιγραφή” ή “Αποκοπή”, και στη συνέχεια μεταβείτε στον επιθυμητό φάκελο και κάντε δεξί κλικ για να επιλέξετε “Επικόλληση”.
 • Μετονομασία: Μπορείτε να μετονομάσετε αρχεία και φακέλους για να τα αλλάξετε ονομασία. Επιλέξτε το αρχείο ή το φάκελο, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Μετονομασία”, ή πατήστε F2.
 • Διαγραφή: Για να διαγράψετε αρχεία ή φακέλους, επιλέξτε τα και πατήστε το πλήκτρο Delete, ή κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Διαγραφή”.
 • Αναζήτηση: Χρησιμοποιήστε τη γραμμή αναζήτησης στην επάνω δεξιά γωνία του Εξερευνητή Αρχείων για να βρείτε γρήγορα αρχεία και φακέλους βάσει ονομασίας ή λέξεων-κλειδιών.
 • Ταξινόμηση και Φιλτράρισμα: Μπορείτε να ταξινομήσετε τα αρχεία και τους φακέλους ανάλογα με διάφορα κριτήρια, όπως το όνομα, το μέγεθος, την ημερομηνία τροποποίησης κ.ά. Επιπλέον, μπορείτε να εφαρμόσετε φίλτρα για να εμφανίσετε μόνο συγκεκριμένους τύπους αρχείων ή να βασίσετε την ταξινόμηση σε συγκεκριμένα κριτήρια.
 • Κοινή χρήση και Συντόμευση: Μπορείτε να μοιραστείτε αρχεία και φακέλους με άλλους χρήστες ή να δημιουργήσετε συντομεύσεις προς αρχεία ή φακέλους που χρησιμοποιείτε συχνά. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο ή φάκελο και επιλέξτε “Αποστολή προς” για να το μοιραστείτε, ή “Δημιουργία συντόμευσης” για να δημιουργήσετε μια συντόμευση.
 • Συγχώνευση και Διαχωρισμός φακέλων: Μπορείτε να συγχωνεύσετε περισσότερους από έναν φακέλους σε έναν μεγαλύτερο, ή να διαχωρίσετε έναν φάκελο σε δύο ή περισσότερους. Αυτό είναι χρήσιμο για οργάνωση και διαχείριση μεγάλων όγκων δεδομένων.
 • Συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων: Μπορείτε να συμπιέσετε αρχεία σε μορφή zip ή να τα αποσυμπιέσετε για εξοικονόμηση χώρου στο δίσκο σας ή για να μεταφέρετε αρχεία ευκολότερα.
 • Προβολή λεπτομερειών: Ο Εξερευνητής Αρχείων σάς επιτρέπει να εμφανίσετε λεπτομερείς πληροφορίες για τα αρχεία και τους φακέλους, όπως το μέγεθος, την τελευταία ημερομηνία τροποποίησης, τον τύπο του αρχείου και πολλά άλλα.
 • Αντίγραφο ασφαλείας (Backup) και Επαναφορά: Η διαχείριση αρχείων περιλαμβάνει επίσης τον σημαντικό ρόλο της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των σημαντικών αρχείων σας για προστασία από απώλειες δεδομένων.

Αυτές είναι μερικές βασικές λειτουργίες διαχείρισης αρχείων στα Windows. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις λειτουργίες για να μπορείτε να οργανώνετε τα αρχεία και τους φακέλους σας με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο.

Εφαρμογές των Windows και πως να τις εγκαταστήσετε

Οι εφαρμογές των Windows είναι λογισμικά που σχεδιάστηκαν για να εκτελούν διάφορες εργασίες και λειτουργίες στο λειτουργικό σύστημα Windows. Αυτές μπορεί να είναι από προγράμματα γραφείου και περιήγησης στον ιστό μέχρι παιχνίδια και εφαρμογές διαχείρισης.

Για να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή στα Windows, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 • Κατέβασμα του Εγκαταστάτη: Κατεβάστε τον εγκαταστάτη της εφαρμογής από την επίσημη ιστοσελίδα του πάροχου ή από άλλες αξιόπιστες πηγές.
 • Άνοιγμα του Εγκαταστάτη: Πλοηγηθείτε στον τόπο αποθήκευσης του εγκαταστάτη και διπλό κλικ στο αρχείο για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης.
 • Επιλογή Γλώσσας και Προτιμήσεων: Ορισμένες εφαρμογές θα σας ζητήσουν να επιλέξετε τη γλώσσα και άλλες προτιμήσεις πριν συνεχίσετε.
 • Αποδοχή Όρων Χρήσης: Διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσης, αν ζητούνται.
 • Επιλογή Τοποθεσίας Εγκατάστασης: Ορισμένες φορές, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τη θέση όπου θέλετε να εγκατασταθεί η εφαρμογή. Επιλέξτε μια κατάλληλη τοποθεσία στον σκληρό δίσκο.
 • Εγκατάσταση: Κάντε κλικ στο κουμπί “Εγκατάσταση” για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα ή αρκετά λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της εφαρμογής.
 • Ολοκλήρωση Εγκατάστασης: Όταν η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, θα ενημερωθείτε με ένα μήνυμα που δηλώνει ότι η εφαρμογή έχει εγκατασταθεί με επιτυχία.
 • Εκκίνηση της Εφαρμογής: Κάντε κλικ στο κουμπί “Τελειώσατε” ή “Εκκίνηση” για να ανοίξετε την εφαρμογή που μόλις εγκαταστήσατε.

Αυτά είναι τα βασικά βήματα για την εγκατάσταση μιας εφαρμογής στα Windows. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί κατά την εγκατάσταση λογισμικού και να επιλέγετε μόνο αξιόπιστες πηγές λήψης, προκειμένου να αποφύγετε προβλήματα ασφαλείας.

Windows Store: Αγορά και εγκατάσταση εφαρμογών

Το Windows Store είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα της Microsoft που σας επιτρέπει να αγοράζετε, να κατεβάζετε και να εγκαθιστάτε εφαρμογές, παιχνίδια, βιβλία, ταινίες και άλλο περιεχόμενο για το λειτουργικό σύστημα Windows. Ο αγοραστής διαδικασία είναι απλή και εύκολη. Εδώ είναι πώς μπορείτε να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε εφαρμογές από το Windows Store:

 • Άνοιγμα του Windows Store: Ανοίξτε το Windows Store από την επιφάνεια εργασίας ή το μενού “Εκκίνηση” στα Windows.
 • Αναζήτηση για την Εφαρμογή: Χρησιμοποιήστε το πεδίο αναζήτησης για να βρείτε την εφαρμογή που θέλετε να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε.
 • Επιλογή της Εφαρμογής: Κάντε κλικ στην εφαρμογή που θέλετε από τα αποτελέσματα αναζήτησης για να δείτε περισσότερες πληροφορίες.
 • Αγορά ή Εγκατάσταση: Στη σελίδα της εφαρμογής, θα δείτε το κουμπί “Αγορά” ή “Εγκατάσταση”, ανάλογα με το αν η εφαρμογή είναι δωρεάν ή πληρωτέα. Αν είναι δωρεάν, μπορείτε απλά να κάνετε κλικ στο κουμπί “Εγκατάσταση”. Αν είναι πληρωτέα, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τον τρόπο πληρωμής και να παράσχετε τα στοιχεία της πληρωμής.
 • Σύνδεση με το Microsoft λογαριασμό σας: Αν δεν έχετε συνδεθεί ήδη, θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στη Microsoft.
 • Κατέβασμα και Εγκατάσταση: Αφού επιλέξετε τον τρόπο πληρωμής (αν χρειάζεται) και συνδεθείτε, η εφαρμογή θα αρχίσει να κατεβαίνει και να εγκαθίσταται αυτόματα στο σύστημά σας.
 • Εκκίνηση της Εφαρμογής: Όταν η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί “Εκκίνηση” από τη σελίδα της εφαρμογής στο Windows Store ή να ψάξετε για την εφαρμογή στο μενού “Εκκίνηση” των Windows.

Αυτό είναι το βασικό σενάριο για την αγορά και εγκατάσταση εφαρμογών από το Windows Store. Παρόλα αυτά, να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιείτε επίσημες πηγές για το κατέβασμα και την εγκατάσταση εφαρμογών, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε προβλήματα ασφαλείας και προβλήματα ασφαλείας και προστασίας της ιδιωτικότητας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας έχει ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας, όπως αντιιικά και προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.

Επιπλέον, μερικές εφαρμογές μπορεί να απαιτούν πρόσβαση σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του συστήματός σας για να λειτουργήσουν σωστά. Κατά την εγκατάσταση, ενδέχεται να σας ζητηθεί να παράσχετε άδειες πρόσβασης. Διαβάστε προσεκτικά τις άδειες πρόσβασης που ζητούνται και σκεφτείτε εάν είναι αναγκαίες για τη λειτουργία της εφαρμογής.

Τέλος, οι εφαρμογές που αγοράζετε από το Windows Store συνήθως διαχειρίζονται τις ενημερώσεις αυτόματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τις αυτόματες ενημερώσεις στις ρυθμίσεις του Windows για να διασφαλίσετε ότι οι εφαρμογές σας παραμένουν ενημερωμένες με τις τελευταίες εκδόσεις και διορθώσεις ασφαλείας.

Συνοψίζοντας, το Windows Store είναι μια βολική πλατφόρμα για την αγορά και εγκατάσταση εφαρμογών στο λειτουργικό σύστημα Windows. Με την κατάλληλη προσοχή στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ποικίλες εφαρμογές που είναι διαθέσιμες για να εμπλουτίσετε την εμπειρία σας χρήσης των Windows.

Ασφάλεια στα Windows: Προστασία από ιούς και προστασία δεδομένων

Η ασφάλεια στα Windows είναι ένα κρίσιμο θέμα για την προστασία του υπολογιστή σας από ιούς, κακόβουλο λογισμικό, κλοπή δεδομένων και άλλες απειλές. Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να βελτιώσετε την ασφάλεια των Windows σας:

 • Ενημερώσεις Λογισμικού: Βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σας σύστημα και όλο το λογισμικό σας είναι ενημερωμένα με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις και διορθώσεις ασφαλείας. Οι ενημερώσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση γνωστών ευπάθειες.
 • Προγράμματα προστασίας από ιούς: Εγκαταστήστε ένα αξιόπιστο αντιιικό πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα παρέχουν προστασία σε πραγματικό χρόνο και ενημερώσεις για τις τελευταίες απειλές.
 • Τοίχος Προστασίας (Firewall): Ενεργοποιήστε τον τοίχο προστασίας των Windows ή εγκαταστήστε έναν εξωτερικό τοίχο προστασίας. Ο τοίχος προστασίας περιορίζει την πρόσβαση άλλων υπολογιστών και δικτύων στον υπολογιστή σας.
 • Συνθηματικά και Συνδυασμοί: Χρησιμοποιήστε ισχυρά συνθηματικά για τον υπολογιστή σας, τους λογαριασμούς χρηστών και τις υπηρεσίες στις οποίες συνδέεστε. Επίσης, ενεργοποιήστε τη λειτουργία διπλού παράγοντα πιστοποίησης (2FA) όπου είναι δυνατόν.
 • Αποθήκευση και Διαχείριση Προσωπικών Δεδομένων: Φροντίστε να αποθηκεύετε τα προσωπικά σας δεδομένα σε ασφαλή τοποθεσία και να εφαρμόζετε αυστηρά δικαιώματα πρόσβασης. Χρησιμοποιήστε κρυπτογράφηση για ευαίσθητα αρχεία και φακέλους.
 • Προσοχή στα Email και Συνημμένα: Μην ανοίγετε email από άγνωστους αποστολείς και μην κατεβάζετε ή ανοίγετε συνημμένα από email που δεν περιμένατε. Οι κακόβουλοι κώδικες μπορούν να κρύβονται σε αυτά.
 • Ρυθμίσεις Ιδιωτικότητας: Εξετάστε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας των Windows και των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε και επιλέξτε ποιες πληροφορίες και λειτουργίες θέλετε να μοιράζεστε με τις εφαρμογές και τη Microsoft. Απενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις που δεν θεωρείτε απαραίτητες και παρακολουθείστε προσεκτικά τις άδειες που ζητούνται από νέες εφαρμογές που εγκαθιστάτε.
 • Αντίγραφα Ασφαλείας (Backups): Κρατήστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων και δεδομένων σας. Αυτό μπορεί να προστατεύσει τα δεδομένα σας από απώλεια λόγω βλάβης του σκληρού δίσκου ή άλλων ανεπίτρεπτων συμβάντων.
 • Ενεργοποίηση BitLocker (Στις Εκδόσεις Προσωπικής και Επαγγελματικής Έκδοσης των Windows): Το BitLocker είναι μια λειτουργία κρυπτογράφησης που μπορεί να προστατεύσει τα δεδομένα σας σε περίπτωση απώλειας του υπολογιστή.
 • Προσοχή στο Περιεχόμενο του Ιστού: Αποφεύγετε την πλοήγηση σε αναξιόπιστες ιστοσελίδες και το κατέβασμα από μη επίσημες πηγές. Οι ιστοσελίδες που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και ιούς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ασφάλεια του συστήματός σας.
 • Εκπαίδευση: Ενημερωθείτε για τις τρέχουσες απειλές και τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλείας. Η εκπαίδευση σχετικά με το πώς να αναγνωρίζετε απειλές και να αντιμετωπίζετε πιθανούς κινδύνους είναι ζωτικής σημασίας.

Το σύνολο αυτών των μέτρων μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την ασφάλεια των Windows σας και να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα. Θυμηθείτε ότι η ασφάλεια είναι μια συνεχής διαδικασία και ότι πρέπει να παραμένετε ενημερωμένοι και προσεκτικοί για να αντιμετωπίζετε τις νέες απειλές και προβλήματα.

Ενημερώσεις των Windows: Σημασία και πως να τις διαχειριστείτε

Οι ενημερώσεις των Windows αναφέρονται στις αναβαθμίσεις και τις διορθώσεις ασφαλείας που παρέχει η Microsoft για το λειτουργικό σύστημα Windows. Αυτές οι ενημερώσεις είναι σημαντικές για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την απόδοση του υπολογιστή σας. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τη σημασία των ενημερώσεων και πώς μπορείτε να τις διαχειριστείτε:

Σημασία των Ενημερώσεων

 • Ασφάλεια: Οι ενημερώσεις ασφαλείας καλύπτουν ευπάθειες του συστήματος που μπορεί να εκμεταλλευτούν κακόβουλοι χρήστες. Κρίσιμες ασφαλείας ενημερώσεις προστατεύουν το σύστημά σας από ιούς, malware και άλλες απειλές.
 • Διορθώσεις Σφαλμάτων: Οι ενημερώσεις διορθώνουν σφάλματα και προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση και τη σταθερότητα του συστήματός σας.
 • Νέες Λειτουργίες: Κάποιες ενημερώσεις μπορεί να προσθέτουν νέες λειτουργίες ή βελτιώσεις στο λειτουργικό σύστημα, βελτιώνοντας τη γενική εμπειρία χρήσης.

Πως να Διαχειριστείτε τις Ενημερώσεις

 • Αυτόματες Ενημερώσεις: Συνιστάται να ενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις. Το Windows μπορεί να κατεβάζει και να εγκαθιστά αυτόματα τις ενημερώσεις, εξασφαλίζοντας ότι το σύστημά σας παραμένει προστατευμένο.
 • Χειροκίνητες Ενημερώσεις: Εάν προτιμάτε να διαχειριστείτε τις ενημερώσεις χειροκίνητα, μπορείτε να το κάνετε ως εξής:
  • Έλεγχος Διαθεσιμότητας: Περιοδικά ελέγχετε για διαθέσιμες ενημερώσεις. Πηγαίνετε στις “Ρυθμίσεις” > “Ενημερώσεις και Ασφάλεια” > “Ενημερώσεις Windows” και πατήστε το κουμπί “Αναζήτηση ενημερώσεων”.
  • Επιλογή Ενημερώσεων: Μπορείτε να επιλέξετε ποιες ενημερώσεις θέλετε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε. Αν πρόκειται για ενημερώσεις ασφαλείας, συνίσταται να τις εγκαταστήσετε όλες.
  • Καθυστέρηση Ενημερώσεων: Μπορείτε να καθυστερήσετε τις ενημερώσεις για ένα διάστημα, αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα διαταραχθεί η εργασία σας.
 • Επανεκκίνηση Μετά τις Ενημερώσεις: Ορισμένες ενημερώσεις απαιτούν επανεκκίνηση του υπολογιστή. Βεβαιωθείτε ότι το κάνετε όταν ζητηθεί, καθώς αυτές οι ενημερώσεις μπορεί να είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και τη λειτουργία του συστήματός σας.
 • Επαναφορά Συστήματος: Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα μετά από μια ενημέρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία επαναφοράς συστήματος για να επιστρέψετε σε μια προηγούμενη κατάσταση.
 • Επαναφορά Ενημερώσεων: Σε περίπτωση που μια συγκεκριμένη ενημέρωση προκαλεί προβλήματα, μπορείτε να την επαναφέρετε στην προηγούμενη κατάσταση ή να την απενεργοποιήσετε προσωρινά.

Εν κατακλείδι, οι ενημερώσεις των Windows είναι ουσιώδεις για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την απόδοση του υπολογιστή σας. Προτείνεται να επιτρέπετε την αυτόματη εγκατάσταση των κρίσιμων ενημερώσεων και να παρακολουθείτε τις άλλες ενημερώσεις για να διασφαλίζετε την εύρυθμη λειτουργία του συστήματός σας.

Προβλήματα και λύσεις: Κοινά προβλήματα στα Windows και η αντιμετώπιση τους

Τα Windows είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα, αλλά όπως και κάθε λογισμικό, μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα. Εδώ είναι μερικά κοινά προβλήματα που μπορεί να συναντήσετε στα Windows, καθώς και οι αντίστοιχες λύσεις:

Αργή Απόκριση ή Απόδοση

 • Πρόβλημα: Ο υπολογιστής σας μπορεί να γίνει αργός στην απόκριση, καθυστερώντας τις ενέργειες σας.
 • Λύση: Κλείστε μη χρησιμοποιούμενες εφαρμογές, διαγράψτε προσωρινά αρχεία, εκτελέστε έναν αντιιικό έλεγχο, ελέγξτε τη διαχείριση των προγραμμάτων που ξεκινούν με την εκκίνηση του υπολογιστή και εξετάστε τον υπόλοιπο δίσκου.

Κρασαρίσματα Προγραμμάτων

 • Πρόβλημα: Ορισμένα προγράμματα μπορεί να κρασάρουν ή να παγώσουν.
 • Λύση: Βεβαιωθείτε ότι έχετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις των προγραμμάτων, δοκιμάστε να εκκινήσετε το πρόγραμμα με διαχειριστικά δικαιώματα, εκτελέστε εντολές ελέγχου σφαλμάτων και εξετάστε τον καταγραφέα γεγονότων.

Μπλε Οθόνη (Blue Screen of Death – BSOD)

 • Πρόβλημα: Ο υπολογιστής σας εμφανίζει μια μπλε οθόνη με μήνυμα λάθους και επανεκκινείται.
 • Λύση: Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υλικό, οδηγούς ή σοβαρότερα προβλήματα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ενημερώσετε τους οδηγούς, να εκτελέσετε μια επισκευή συστήματος ή να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Δυσλειτουργία Δικτύου

 • Πρόβλημα: Προβλήματα σύνδεσης στο δίκτυο, αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο ή σε κοινόχρηστους φακέλους.
 • Λύση: Ελέγξτε τη σύνδεση δικτύου, επανεκκινήστε το δρομολογητή, εκτελέστε το εργαλείο επίλυσης προβλημάτων δικτύου των Windows, ελέγξτε τις ρυθμίσεις του προφυλάκτη τείχους πυραμίδας και βεβαιωθείτε ότι οι οδηγοί δικτύου είναι ενημερωμένοι.

Μη Λειτουργικά Περιφερειακά

 • Πρόβλημα: Προβλήματα με ποντίκι, πληκτρολόγιο, εκτυπωτή και άλλες συνδεδεμένες συσκευές.
 • Λύση: Βεβαιωθείτε ότι οι οδηγοί των περιφερειακών σας συσκευών είναι ενημερωμένοι, δοκιμάστε άλλη θύρα USB, εκτελέστε το εργαλείο επίλυσης προβλημάτων συσκευών, ή δοκιμάστε τις συσκευές σε άλλον υπολογιστή.

Ανεπαρκής Χώρος Δίσκου

 • Πρόβλημα: Μηνύματα λάθους για έλλειψη χώρου στο δίσκο.
 • Λύση: Ελευθερώστε χώρο στο δίσκο σας διαγράφοντας περιττά αρχεία, απεγκαθιστώντας αχρησιμοποίητα προγράμματα και χρησιμοποιώντας το εργαλείο διαχείρισης αποθηκευτικού χώρου των Windows.

Μη Λειτουργικός Ήχος

 • Πρόβλημα: Προβλήματα με την αναπαραγωγή ήχου.
 • Λύση: Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ήχου, βεβαιωθείτε ότι οι οδηγοί ήχου είναι ενημερωμένοι, εκτελέστε το εργαλείο επίλυσης προβλημάτων ήχου των Windows.

Ενημερώσεις που Αποτυγχάνουν

 • Πρόβλημα: Αποτυχία εγκατάστασης ή αναβάθμισης ενημερώσεων.
 • Λύση: Δοκιμάστε να εκτελέσετε τη διόρθωση ενημερώσεων των Windows, ελέγξτε τη σύνδεση στο διαδίκτυο, απενεργοποιήστε προσωρινά το προγραμματισμένο αντιιικό, ή δοκιμάστε να εγκαταστήσετε τις ενημερώσεις μεμονωμένα.

Αυτά είναι μερικά από τα κοινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε στα Windows, μαζί με τις αντίστοιχες λύσεις. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το σύστημά σας ενημερωμένο, να διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας και να χρησιμοποιείτε βέλτιστες πρακτικές ασφαλείας για να μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων.

Πως να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις του δικτύου στα Windows

Για να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις του δικτύου στα Windows, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Ανοίξτε τις ρυθμίσεις δικτύου:

 • Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο του δικτύου στη γραμμή εργασιών και επιλέξτε “Ανοίξτε τις ρυθμίσεις δικτύου” ή
 • Πηγαίνετε στο “Ρυθμίσεις” (Settings) > “Δίκτυο και Internet” (Network & Internet) > “Δίκτυο και κοινόχρηστο” (Network & Sharing Center) > “Αλλαγή ρυθμίσεων κάρτας” (Change adapter settings).

Επιλέξτε τη σύνδεση δικτύου που θέλετε να διαμορφώσετε:

 • Κάντε δεξί κλικ στη σύνδεση που θέλετε και επιλέξτε “Ιδιότητες” (Properties).

Διαμορφώστε τις ρυθμίσεις του δικτύου:

 • Στο παράθυρο “Ιδιότητες της [όνομα σύνδεσης]” (Connection Properties), επιλέξτε το πρωτόκολλο που θέλετε να διαμορφώσετε (π.χ. TCP/IP v4) και κάντε κλικ στο κουμπί “Ιδιότητες” (Properties).

Διαμορφώστε τις ρυθμίσεις IP:

 • Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε στατική διεύθυνση IP, επιλέξτε την επιλογή “Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω διευθύνσεις IP” (Use the following IP address) και συμπληρώστε τις απαραίτητες πληροφορίες (IP διεύθυνση, μάσκα υποδικτύου, προεπιλεγμένη πύλη κ.λπ.).

Διαμορφώστε τις ρυθμίσεις DNS:

 • Στο ίδιο παράθυρο, εάν θέλετε να καθορίσετε συγκεκριμένους διακομιστές DNS, επιλέξτε την επιλογή “Χρησιμοποιήστε τους παρακάτω διακομιστές DNS” (Use the following DNS server addresses) και συμπληρώστε τις διευθύνσεις των DNS διακομιστών.

Αποθηκεύστε τις αλλαγές:

 • Όταν έχετε διαμορφώσει τις επιθυμητές ρυθμίσεις, πατήστε “OK” για να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Επανεκκινήστε τη σύνδεση:

 • Ενδέχεται να χρειαστεί να απενεργοποιήσετε και να ενεργοποιήσετε τη σύνδεσή σας για να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις.

Αυτά είναι τα βασικά βήματα για τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων δικτύου στα Windows. Εάν έχετε ειδικές απαιτήσεις ή προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί να ανατρέξετε σε επιπρόσθετες πληροφορίες ή να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς στον τομέα.

Επαναφορά συστήματος στα Windows: Πως να το κάνετε

Η επαναφορά του συστήματος στα Windows μπορεί να βοηθήσει να επανέλθετε σε μια προηγούμενη κατάσταση του συστήματος εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε, ανάλογα με την έκδοση των Windows που χρησιμοποιείτε. Παρακάτω παρέχω οδηγίες για δύο συνηθισμένους τρόπους:

Επαναφορά συστήματος σε προηγούμενη κατάσταση

 1. Πατήστε το πλήκτρο “Έναρξη” (Start) στη γραμμή εργασιών ή πατήστε το πλήκτρο του Windows στο πληκτρολόγιο.
 2. Πληκτρολογήστε “Επαναφορά σύστημα” (System Restore) και επιλέξτε την αντίστοιχη επιλογή από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
 3. Θα ανοίξει το παράθυρο “Επαναφορά συστήματος”. Κάντε κλικ στο κουμπί “Επόμενο” (Next).
 4. Επιλέξτε ένα σημείο επαναφοράς από τη λίστα των διαθέσιμων σημείων. Εάν θέλετε να δείτε περισσότερες επιλογές, επιλέξτε το “Εμφάνιση περισσότερων σημείων επαναφοράς” (Show more restore points).
 5. Κάντε κλικ στο “Επόμενο” (Next) και στη συνέχεια στο “Τελείωσα” (Finish).
 6. Επιβεβαιώστε την επιλογή σας και περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το σύστημα θα επανεκκινηθεί και θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση.

Καθαρή εγκατάσταση των Windows

Εάν τα προβλήματα συνεχίζονται και θέλετε να κάνετε μια καθαρή εγκατάσταση των Windows, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα:

 1. Κάντε διάσωση των σημαντικών δεδομένων σας, καθώς μια καθαρή εγκατάσταση θα διαγράψει όλα τα αρχεία στον σκληρό δίσκο.
 2. Κατεβάστε το εργαλείο δημιουργίας πολυμέσων των Windows από την επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft.
 3. Δημιουργήστε ένα USB flash drive με το εργαλείο δημιουργίας πολυμέσων.
 4. Εκκινήστε τον υπολογιστή σας από το USB flash drive και ακολουθήστε τις οδηγίες για την εγκατάσταση των Windows.
 5. Κατά τη διαδικασία εγκατάστασης, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τον σκληρό δίσκο και να διαμορφώσετε τις επιθυμητές ρυθμίσεις.
 6. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση των Windows.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι μια καθαρή εγκατάσταση θα διαγράψει όλα τα αρχεία από τον σκληρό δίσκο σας και θα επαναφέρει το σύστημα σε μια κατάσταση όπως αυτή ήταν μετά την εγκατάσταση των Windows. Θα πρέπει να επαναφέρετε τα προσωπικά σας δεδομένα από τη δημιουργημένη αντίγραφο ασφαλείας.

Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω διαδικασίες, συνιστάται να διασφαλίσετε ότι έχετε διασφαλίσει τα δεδομένα σας και να έχετε εξασφαλίσει την κατάλληλη τεκμηρίωση για οποιαδήποτε βήματα που πρόκειται να ακολουθήσετε. Εάν δεν είστε σίγουροι για τη διαδικασία, ενδέχεται να θέλετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ή από κάποιον με πείρα στη συντήρηση υπολογιστών.

Χρήση της γραμμής εντολών στα Windows

Η γραμμή εντολών στα Windows είναι ένα παράθυρο κειμένου όπου μπορείτε να εκτελέσετε εντολές για τη διαχείριση και τον έλεγχο του λειτουργικού συστήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες εργασίες, όπως την εκτέλεση προγραμμάτων, τη διαχείριση αρχείων, τη ρύθμιση ρυθμίσεων και άλλες διεργασίες.

Για να ανοίξετε τη γραμμή εντολών στα Windows, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. Ανοίξτε το μενού “Έναρξη” (Start) στη γραμμή εργασιών ή πατήστε το πλήκτρο του Windows στο πληκτρολόγιο.
 2. Πληκτρολογήστε “cmd” ή “Εντολή” (Command) στο πεδίο αναζήτησης. Πατήστε Enter ή κάντε δεξί κλικ στο αποτέλεσμα “Εντολή” και επιλέξτε “Εκτέλεση ως διαχειριστής” (Run as administrator) για να ανοίξετε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή.
 3. Θα ανοίξει το παράθυρο της γραμμής εντολών, όπου μπορείτε να πληκτρολογήσετε και να εκτελέσετε εντολές.

Ορισμένες χρήσιμες εντολές στη γραμμή εντολών των Windows περιλαμβάνουν:

 • dir: Εμφανίζει τη λίστα των αρχείων και φακέλων στον τρέχοντα φάκελο.
 • cd: Μετακινείτε μεταξύ φακέλων. Για παράδειγμα, “cd Documents” θα μετακινηθεί στον φάκελο “Documents”.
 • ipconfig: Εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με τη διαμόρφωση του δικτύου.
 • ping: Χρησιμοποιείται για να ελέγξετε τη σύνδεση με έναν υπολογιστή ή έναν διακομιστή.
 • mkdir: Δημιουργεί ένα νέο φάκελο. Για παράδειγμα, “mkdir NewFolder” θα δημιουργήσει έναν νέο φάκελο με όνομα “NewFolder”.
 • del: Διαγράφει ένα αρχείο. Για παράδειγμα, “del FileName.txt” θα διαγράψει το αρχείο “FileName.txt”.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα εντολών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη γραμμή εντολών των Windows. Θυμηθείτε ότι η χρήση της γραμμής εντολών απαιτεί προσοχή, καθώς μπορεί να έχει αντίκτυπο στο σύστημά σας.

Προσαρμογή των ειδοποιήσεων και του κέντρου ενεργειών

Στα Windows, το κέντρο ενεργειών και οι ειδοποιήσεις είναι σημαντικά μέρη της διεπαφής χρήστη, που σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε και να διαχειρίζεστε διάφορες ρυθμίσεις και λειτουργίες του συστήματός σας. Εδώ είναι πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τις ειδοποιήσεις και το κέντρο ενεργειών στα Windows:

Προσαρμογή των ειδοποιήσεων

 1. Κάντε δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών και επιλέξτε “Ρυθμίσεις” (Taskbar settings) ή πηγαίνετε στο “Ρυθμίσεις” (Settings) > “Ειδοποιήσεις και κέντρο ενεργειών” (Notifications & actions).
 2. Στην ενότητα “Ειδοποιήσεις” (Notifications), μπορείτε να ρυθμίσετε τις ειδοποιήσεις για κάθε εφαρμογή ξεχωριστά. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε ειδοποιήσεις για εφαρμογές που δεν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις από αυτές.
 3. Από το ίδιο παράθυρο, μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τον τρόπο προβολής ειδοποιήσεων (μεγάλες ή μικρές ειδοποιήσεις) και να επιλέξετε εάν θέλετε να εμφανίζονται ειδοποιήσεις στην κλειδωμένη οθόνη.

Προσαρμογή του κέντρου ενεργειών

 1. Κάντε κλικ στο εικονίδιο της ειδοποίησης (το εικονίδιο φαίνεται σαν ένα μικρό “καμπανάκι”) στη γραμμή εργασιών ή σύρετε το δάχτυλό σας προς το κέντρο της οθόνης από τη δεξιά πλευρά.
 2. Από το κέντρο ενεργειών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γρήγορες ενέργειες, όπως απενεργοποίηση Wi-Fi, ρύθμιση της φωτεινότητας και άλλα. Πατήστε το κουμπί “Επεξεργασία γρήγορων ενεργειών” (Edit quick actions) για να προσθέσετε, αφαιρέσετε ή αναδιατάξετε τις ενέργειες που εμφανίζονται.
 3. Στην επάνω δεξιά γωνία του κέντρου ενεργειών, μπορείτε επίσης να πατήσετε το εικονίδιο γρήγορων ενεργειών και στη συνέχεια το κουμπί “Επεξεργασία” (Edit) για περισσότερες επιλογές.

Αυτά είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσαρμόσετε τις ειδοποιήσεις και το κέντρο ενεργειών στα Windows. Με αυτές τις ρυθμίσεις, μπορείτε να εξατομικεύσετε την εμπειρία χρήσης σας και να έχετε γρήγορη πρόσβαση σε ενέργειες και πληροφορίες που χρειάζεστε. Εάν επιθυμείτε περισσότερη εξατομίκευση, μπορείτε να εξερευνήσετε περισσότερες ρυθμίσεις και επιλογές στις Ρυθμίσεις των Windows, όπου μπορείτε να προσαρμόσετε διάφορες άλλες πτυχές της λειτουργίας και της εμφάνισης του συστήματός σας.

Για να έχετε τον πλήρη έλεγχο των ρυθμίσεων και να προσαρμόσετε περαιτέρω το σύστημά σας, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. Πηγαίνετε στο “Ρυθμίσεις” (Settings) από το μενού “Έναρξη” ή πατήστε το πλήκτρο του Windows στο πληκτρολόγιο και πληκτρολογήστε “Ρυθμίσεις”.
 2. Επιλέξτε την επιλογή που σας ενδιαφέρει, όπως “Προσαρμογή” (Customization), “Προσωποποίηση” (Personalization), “Προσωπικά” (Personalization), “Ειδοποιήσεις και κέντρο ενεργειών” (Notifications & actions) κ.λπ., ανάλογα με το τι θέλετε να αλλάξετε.
 3. Εξερευνήστε τις διάφορες κατηγορίες και ρυθμίσεις που είναι διαθέσιμες. Μπορείτε να προσαρμόσετε το χρώμα του θέματος, το φόντο, τις ειδοποιήσεις, τις γρήγορες ενέργειες, την εμφάνιση των εικονιδίων στη γραμμή εργασιών και πολλά άλλα.
 4. Κάντε τις αλλαγές που επιθυμείτε και κλείστε τις ρυθμίσεις.

Μην διστάσετε να πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις και να προσαρμόσετε το σύστημά σας στις προτιμήσεις σας. Οι Windows παρέχουν πολλές επιλογές προσαρμογής, έτσι ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε μια εμπειρία χρήσης που σας ταιριάζει.

Αυξήστε την παραγωγικότητα σας στα Windows: Συμβουλές και κόλπα

Αυξάνοντας την παραγωγικότητά σας στα Windows, μπορείτε να επιτελέσετε περισσότερες εργασίες με αποτελεσματικό τρόπο. Εδώ είναι μερικές συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας στα Windows:

 • Εκμεταλλευτείτε τα πληκτρολόγια συντόμευσης (Shortcuts): Τα Windows προσφέρουν πληθώρα συντομεύσεων πληκτρολογίου που μπορούν να σας βοηθήσουν να εκτελέσετε γρήγορα διάφορες εργασίες. Για παράδειγμα, Ctrl + C για αντιγραφή, Ctrl + V για επικόλληση, Alt + Tab για αλλαγή μεταξύ παραθύρων, κ.λπ.
 • Οργανώστε τα αρχεία σας: Χρησιμοποιήστε φακέλους και υποφακέλους για να οργανώσετε τα αρχεία σας σε λογικές κατηγορίες. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρίσκετε γρήγορα τα αρχεία που χρειάζεστε.
 • Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία αναζήτησης: Η λειτουργία αναζήτησης στα Windows είναι ισχυρή. Χρησιμοποιήστε το πεδίο αναζήτησης στη γραμμή εργασιών για να βρείτε γρήγορα αρχεία, εφαρμογές και ρυθμίσεις.
 • Δημιουργήστε επιφάνειες εργασίας: Χρησιμοποιήστε πολλαπλές επιφάνειες εργασίας για να οργανώσετε τις διάφορες εργασίες σας. Μπορείτε να ανοίγετε διαφορετικές εφαρμογές και παράθυρα σε κάθε επιφάνεια εργασίας για να μειώσετε τον χαμένο χώρο και τον μπέρδεμα.
 • Εκμεταλλευτείτε τα γρήγορα μενού των εφαρμογών: Πολλές εφαρμογές παρέχουν γρήγορα μενού που εμφανίζονται όταν κάνετε δεξί κλικ πάνω σε ένα στοιχείο. Αυτά τα μενού σας επιτρέπουν να εκτελέσετε γρήγορες ενέργειες χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε ολόκληρη την εφαρμογή.
 • Χρησιμοποιήστε τη γραμμή εντολών: Η γραμμή εντολών μπορεί να είναι ισχυρή για διάφορες εργασίες, όπως τη διαχείριση αρχείων και την εκτέλεση εντολών.

Χρησιμοποιήστε εφαρμογές παραγωγικότητας

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που σας βοηθούν να οργανώνετε το χρόνο σας, να διαχειρίζεστε καλύτερα τις εργασίες σας για να είστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 • Microsoft Office: Οι εφαρμογές της σουίτας Office, όπως το Microsoft Word, Excel και PowerPoint, προσφέρουν πληθώρα εργαλείων για τη δημιουργία, επεξεργασία και διαχείριση εγγράφων, υπολογισμών και παρουσιάσεων.
 • To-Do List Apps: Υπάρχουν πολλές εφαρμογές λιστών καθημερινών καθηκόντων, όπως το Microsoft To-Do, το Todoist και το Any.do. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εφαρμογές για να προγραμματίσετε και να παρακολουθείτε τις εργασίες σας.
 • Εφαρμογές λήψης σημειώσεων: Εφαρμογές όπως το Microsoft OneNote, το Evernote και το Notion σας επιτρέπουν να δημιουργείτε και να οργανώνετε σημειώσεις σε διάφορες μορφές, όπως κείμενο, εικόνες και ηχητικά αρχεία.
 • Εφαρμογές διαχείρισης χρόνου: Εφαρμογές όπως το Toggl, το RescueTime και το Clockify σας βοηθούν να παρακολουθείτε πώς ξοδεύετε τον χρόνο σας και να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας.
 • Εφαρμογές διαχείρισης εργασιών: Εφαρμογές όπως το Asana, το Trello και το Monday.com σας επιτρέπουν να οργανώνετε και να παρακολουθείτε τις εργασίες σας και τα project με διάφορους τρόπους.
 • Εφαρμογές αυτοματισμού: Εφαρμογές όπως το Zapier και το Microsoft Power Automate σας επιτρέπουν να δημιουργείτε αυτοματισμούς μεταξύ διάφορων εφαρμογών και υπηρεσιών.
 • Κλείσιμο περιττών παραθύρων: Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία “Επιδοτική επίδειξη” (Snap Assist) για να τοποθετήσετε εφαρμογές σε πλευρικά τμήματα της οθόνης, προκειμένου να διευκολυνθείτε στη διαχείριση πολλαπλών καθηκόντων.
 • Χρήση επεκτάσεων προγραμμάτων περιήγησης: Επεκτείνετε τις δυνατότητες του προγράμματος περιήγησής σας με επεκτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγικότητα, όπως επεκτάσεις για τη διαχείριση καρτελών, λήψη σημειώσεων και περιεχομένου, κ.λπ.

Εφαρμογές που συνοδεύουν τα Windows: WordPad, Paint, κ.ά.

Τα Windows συνοδεύονται με μια σειρά από βασικές εφαρμογές που παρέχουν βασικές λειτουργίες για τη δημιουργία και επεξεργασία αρχείων. Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές περιλαμβάνουν:

 • WordPad: Το WordPad είναι ένα βασικό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου που προσφέρει πιο προηγμένες δυνατότητες από το Μπλοκ Σημειώσεων αλλά λιγότερες από το Microsoft Word. Χρησιμοποιείται για την απλή σύνταξη και μορφοποίηση κειμένου.
 • Paint: Το Paint είναι μια απλή εφαρμογή σχεδίασης και επεξεργασίας εικόνων. Είναι κατάλληλο για βασική επεξεργασία εικόνων, όπως σχεδίαση, γραφικά και απλές τροποποιήσεις.
 • Calculator: Ο Υπολογιστής παρέχει βασικές αριθμητικές λειτουργίες, επιστημονικό υπολογιστή και προγραμματιστικό υπολογιστή για υπολογισμούς πιο προηγμένης φύσης.
 • Snipping Tool: Το Snipping Tool είναι ένα εργαλείο λήψης στιγμιοτύπων που σας επιτρέπει να αποτυπώνετε μια περιοχή της οθόνης σας και να την αποθηκεύετε ως εικόνα.
 • Sticky Notes: Τα Sticky Notes είναι ψηφιακά σημειώματα που μπορείτε να προσαρμόσετε και να τοποθετήσετε στην επιφάνεια εργασίας σας, ώστε να σημειώνετε σημαντικές πληροφορίες.
 • Windows Media Player: Ο Windows Media Player είναι ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων που σας επιτρέπει να αναπαράγετε μουσική, βίντεο και άλλα αρχεία πολυμέσων.
 • Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (Mail): Το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο είναι μια βασική εφαρμογή email που σας επιτρέπει να στέλνετε, να λαμβάνετε και να διαχειρίζεστε τα email σας.
 • Ημερολόγιο (Calendar): Το Ημερολόγιο είναι μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να οργανώνετε τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις σας.

Αυτές είναι μερικές από τις βασικές εφαρμογές που συνοδεύουν τα Windows και προσφέρουν βασικές λειτουργίες για τη δημιουργία και επεξεργασία διάφορων τύπων αρχείων.

Χρήση του Windows Defender για προστασία από ιούς

Το Windows Defender είναι το ενσωματωμένο πρόγραμμα αντικατασκοπίας και αντιιικών λογισμικών που παρέχεται από τη Microsoft στα Windows λειτουργικά συστήματα. Προσφέρει βασική ασφάλεια για τον υπολογιστή σας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από ιούς, κακόβουλο λογισμικό και απειλές στο διαδίκτυο. Εδώ είναι μερικά βήματα για να χρησιμοποιήσετε το Windows Defender για την προστασία από ιούς:

Ενεργοποίηση του Windows Defender

Συνήθως, το Windows Defender είναι προεπιλεγμένα ενεργοποιημένο στα Windows. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένο, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 • Πηγαίνετε στο “Ρυθμίσεις” (Settings) από το μενού “Έναρξη”.
 • Επιλέξτε την κατηγορία “Ενημερώσεις και ασφάλεια” (Update & Security).
 • Επιλέξτε το “Ασφάλεια των Windows” (Windows Security) από το μενού αριστερά.
 • Στην καρτέλα “Προστασία από ιούς και απειλές” (Virus & threat protection), βεβαιωθείτε ότι το Windows Defender είναι ενεργοποιημένο.

Σάρωση του Υπολογιστή για Ιούς

Μπορείτε να εκτελέσετε χειροκίνητα σαρώσεις του υπολογιστή σας για εντοπισμό και κατάργηση ιών και κακόβουλου λογισμικού. Για να κάνετε αυτό:

 • Πηγαίνετε στην καρτέλα “Προστασία από ιούς και απειλές” (Virus & threat protection).
 • Κάντε κλικ στην επιλογή “Γρήγορη σάρωση” (Quick Scan) ή “Πλήρης σάρωση” (Full Scan) για να ξεκινήσετε τη σάρωση.

Ενημερώσεις για νέους ιούς

Τακτικές ενημερώσεις του ορισμού ιού είναι σημαντικές για τη διατήρηση του Windows Defender αποτελεσματικό. Οι ενημερώσεις αυτές προσθέτουν νέες αναγνώρισεις για ιούς και κακόβουλο λογισμικό. Βεβαιωθείτε ότι το Windows σας είναι ενημερωμένο.

Ρυθμίσεις Windows Defender

Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις του Windows Defender σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Πηγαίνετε στο “Ρυθμίσεις ασφάλειας των Windows” και εξερευνήστε τις διαφορετικές επιλογές.

Ενεργοποίηση Προστασίας Ransomware Protection

Η προστασία Ransomware Protection εμποδίζει την πρόσβαση ή την αλλοίωση των δεδομένων σας από τρίτους, ειδικά όταν πρόκειται για απόπειρα κρυπτογράφησης αρχείων και την απαίτηση λύτρων. Για να ενεργοποιήσετε την προστασία κόκκινης οθόνης:

 • Πηγαίνετε στις “Ρυθμίσεις ασφάλειας των Windows”.
 • Επιλέξτε την καρτέλα “Προστασία από ιούς και απειλές”.
 • Κάντε κλικ στην επιλογή “Προστασία κόκκινης οθόνης” και βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένη.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι το Windows Defender παρέχει βασική προστασία και μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά της μεγάλης πλειονότητας κακόβουλου λογισμικού. Ωστόσο, για επιπλέον ασφάλεια, μπορεί να είναι καλή ιδέα να συνδυάσετε το Windows Defender με άλλα αντιιικά και αντικατασκοπικά προγράμματα, καθώς και να τηρείτε προληπτικές πρακτικές ασφαλείας, όπως η ενημέρωση των λειτουργικών σας συστημάτων και η αποφυγή κακόβουλων συνδέσμων και επικίνδυνων συνημμένων.

Το Windows Defender είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια του υπολογιστή σας, και η σωστή χρήση του μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ιούς και κακόβουλο λογισμικό. Θυμηθείτε ότι η ασφάλεια είναι μια συνεχής διαδικασία, και η συνειδητοποίηση των απειλών και η λήψη μέτρων προστασίας είναι καίριας σημασίας για την προστασία του υπολογιστή σας.

Αναβάθμιση από παλαιότερες εκδόσεις των Windows

Η αναβάθμιση από παλαιότερες εκδόσεις των Windows σε νεότερες εκδόσεις είναι σχετικά απλή διαδικασία που σας επιτρέπει να αποκτήσετε τις τελευταίες λειτουργίες, βελτιώσεις ασφαλείας και επιδιορθώσεις που προσφέρονται από τη Microsoft. Εδώ είναι ένα βασικό σύνολο βημάτων για να αναβαθμίσετε τα Windows:

Δημιουργία Αντιγράφων Ασφαλείας

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αναβάθμισης, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των σημαντικών δεδομένων σας, όπως αρχεία, φωτογραφίες, βίντεο και άλλα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της ενσωματωμένης λειτουργίας δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των Windows είτε χρησιμοποιώντας εξωτερικά εργαλεία αντιγράφων ασφαλείας.

Έλεγχος Συμβατότητας

Πριν προχωρήσετε στην αναβάθμιση, είναι σημαντικό να ελέγξετε τη συμβατότητα του υπολογιστή σας με τη νέα έκδοση των Windows που επιθυμείτε να εγκαταστήσετε. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα υποστήριξης της Microsoft για να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του συστήματος για τη νέα έκδοση.

Λήψη και Εγκατάσταση

Εάν ο υπολογιστής σας είναι συμβατός και έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία λήψης και εγκατάστασης της νέας έκδοσης των Windows. Για να το κάνετε αυτό:

 1. Πηγαίνετε στο “Ρυθμίσεις” (Settings) από το μενού “Έναρξη”.
 2. Επιλέξτε την κατηγορία “Ενημερώσεις και ασφάλεια” (Update & Security).
 3. Στην καρτέλα “Windows Update”, πατήστε το κουμπί “Αναζήτηση ενημερώσεων” (Check for updates) για να ελέγξετε αν υπάρχει διαθέσιμη αναβάθμιση.
 4. Αν είναι διαθέσιμη, θα εμφανιστεί μια επιλογή για να ξεκινήσετε τη λήψη και την εγκατάσταση της νέας έκδοσης.

Ακολούθηση των Οδηγιών

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, θα σας ζητηθεί να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα και να παρέχετε πληροφορίες. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αναβάθμισης. Θα πρέπει να επιλέξετε τις προτιμήσεις σας, όπως τη γλώσσα, τις ρυθμίσεις ασφαλείας και άλλες επιλογές.

Επανεκκίνηση μετά την αναβάθμιση

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναβάθμισης, ο υπολογιστής σας θα επανεκκινηθεί με τη νέα έκδοση των Windows. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εκκίνησης, ενδέχεται να σας ζητηθεί να παρέχετε περισσότερες πληροφορίες και να ρυθμίσετε ορισμένες επιλογές.

Επιθεώρηση και Ενημέρωση

Μετά την αναβάθμιση, είναι σημαντικό να επιθεωρήσετε το σύστημα σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν ομαλά. Ελέγξτε την απόδοση, τη συμβατότητα με το λογισμικό και τις συσκευές σας, καθώς και τη γενική λειτουργία του συστήματος.

Αντιμετώπιση Προβλημάτων

Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη διάρκεια ή μετά την αναβάθμιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων των Windows ή να ζητήσετε βοήθεια από την υποστήριξη της Microsoft.

Προτού προχωρήσετε στην αναβάθμιση, είναι καλή ιδέα να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα υποστήριξης της Microsoft για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αναβάθμισης, τις απαιτήσεις του συστήματος και τις ενδεχόμενες συμβατότητας και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Τα Windows συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να βελτιώνονται, οπότε η αναβάθμιση σε νεότερες εκδόσεις μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της ασφάλειας και της απόδοσης του υπολογιστή σας.

Χρήση των Windows για παιχνίδια και ψυχαγωγία

Τα Windows προσφέρουν μια εξαιρετική πλατφόρμα για παιχνίδια και ψυχαγωγία, με μια πληθώρα εφαρμογών και δυνατοτήτων που μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε τον ελεύθερο χρόνο σας. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να αξιοποιήσετε τα Windows για παιχνίδια και ψυχαγωγία:

 • Παιχνίδια: Τα Windows υποστηρίζουν μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών, από casual παιχνίδια μέχρι πολύπλοκα τίτλοι. Η Microsoft Store προσφέρει μια ποικιλία παιχνιδιών που μπορείτε να αγοράσετε και να κατεβάσετε απευθείας στον υπολογιστή σας. Επίσης, μπορείτε να εγκαταστήσετε την πλατφόρμα Steam ή άλλες παρόμοιες πλατφόρμες διανομής παιχνιδιών για να απολαύσετε μια ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία τίτλων.
 • Xbox Game Pass: Το Xbox Game Pass για PC προσφέρει πρόσβαση σε μια συλλογή από παιχνίδια για PC με συνδρομή. Μπορείτε να παίξετε μεγάλη ποικιλία τίτλων χωρίς να αγοράσετε ξεχωριστά κάθε παιχνίδι.
 • Προσαρμοσμένες ρυθμίσεις για παιχνίδια: Τα Windows προσφέρουν ρυθμίσεις που μπορούν να βελτιστοποιήσουν την απόδοση του υπολογιστή σας για παιχνίδια. Μπορείτε να ρυθμίσετε τις προτιμήσεις γραφικών, να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία γρήγορης εκκίνησης (Fast Startup) και να απενεργοποιήσετε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
 • Εγγραφή παιχνιδιών: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές για εγγραφή παιχνιδιών και να δημιουργήσετε βίντεο από το παιχνίδι σας για να τα μοιραστείτε με άλλους παίκτες στο διαδίκτυο.
 • Εφαρμογές Ψυχαγωγίας: Τα Windows διαθέτουν εφαρμογές ψυχαγωγίας όπως το Microsoft Movies & TV για την παρακολούθηση ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς και το Groove Music για την ακρόαση μουσικής.
 • Εικόνες και Βίντεο: Μπορείτε να προβάλλετε, επεξεργάζεστε και οργανώνετε τις φωτογραφίες και τα βίντεo σας χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το Microsoft Photos και το Windows Media Player.
 • Εικονική Πραγματικότητα (VR) και Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR): Τα Windows υποστηρίζουν επίσης εικονική πραγματικότητα (VR) και επαυξημένη πραγματικότητα (AR). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμβατές συσκευές VR/AR για να βιώσετε εντυπωσιακές εμπειρίες παιχνιδιών και ψυχαγωγίας.
 • Διαδικτυακή Ψυχαγωγία: Μέσω των Windows μπορείτε να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο, να παρακολουθήσετε βίντεο στο YouTube, να συνδεθείτε με φίλους σας σε κοινωνικά δίκτυα και να απολαύσετε ποικίλες διαδικτυακές εμπειρίες.
 • Ψηφιακή Τέχνη και Δημιουργία: Χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το Microsoft Paint 3D, το Adobe Creative Cloud και άλλες, μπορείτε να εκφραστείτε δημιουργικά, να δημιουργήσετε εικόνες, εικόνες και ακόμη και τρισδιάστατα μοντέλα.
 • Διαχείριση Ψυχαγωγίας: Τα Windows σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε την ψυχαγωγία σας με το Windows Media Center (σε ορισμένες εκδόσεις), το οποίο σας επιτρέπει να οργανώνετε τα μέσα σας, να παρακολουθείτε τηλεόραση και άλλα.
 • Εφαρμογές Εξοικονόμησης Χρόνου: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές όπως το Netflix, το Hulu και το Amazon Prime Video για να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.
 • Διασκεδαστικά Widgets και Εφαρμογές: Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα widgets και εφαρμογές στην επιφάνεια εργασίας σας, όπως οικονομικά, πληροφορίες για τον καιρό, ειδήσεις και άλλα, για να έχετε εύκολη πρόσβαση σε διασκεδαστικά και χρήσιμα στοιχεία.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές δυνατότητες που προσφέρουν τα Windows για παιχνίδια και ψυχαγωγία. Ανακαλύψτε τις διάφορες εφαρμογές, λειτουργίες και πλατφόρμες που είναι διαθέσιμες και προσαρμόστε την εμπειρία σας σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά σας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166