Τι μάθαμε από έξι αγαπημένα παραμύθια

Τι μάθαμε από έξι αγαπημένα παραμύθια

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Μπορεί να ζήσει αυτός καλά κι εσύ καλύτερα; Φυσικά. Ακόμη κι αν έχει φύγει από κοντά σου, δώσ’ του κλότσο να γυρίσει και ξεκίνα να μαθαίνεις από τα 6 πιο αγαπημένα παραμύθια της γιαγιάς την αλήθεια των σχέσεων.

O Μάκης δεν είναι ο πρίγκιπας που περίμενες. Σ’ αυτό δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου. Δεν έχει όμως καμία σημασία. Κριτήριο στη ζωή είναι εσύ να νιώθεις πριγκίπισσα δίπλα του. Να αισθάνεσαι πως δεν υπάρχει ωραιότερη ούτε καλύτερη από σένα γι’ αυτόν. Να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες της σχέσης με αισιοδοξία και να μη μετακινείσαι για κανέναν και τίποτα απ’ όλα όσα εσύ θεωρείς σωστά και δίκαια. Μόνο έτσι ο δρόμος προς το παλάτι θα είναι φυσικός και εύκολος κι εσύ αντάξια της ευτυχίας που πάντα ονειρευόσουν.

Τι; Δεν πιστεύεις στα παραμύθια;

Κακώς, και θα σου το αποδείξω. Γιατί τα φαινόμενα και οι άντρες απατούν. Τα παραμύθια ποτέ.

Η Σταχτοπούτα

Η ιστορία: Μια μικρή ορφανή, την οποία έχουν ρίξει στις βρομιές και την απελπισία οι κακές αντίζηλες, βρίσκεται από θαύμα να χορεύει με τον πρίγκιπα του παραμυθιού – στην κυριολεξία. Λόγω timing, του δίνει το παπούτσι στο χέρι κι εκείνος έκτοτε την αναζητάει, μέχρι που την ανακαλύπτει μεταξύ κούτσουρου και καμινάδας και της χαρίζει την ευτυχία μέσα από τις στάχτες.

Το δίδαγμα: Μη διστάζεις ποτέ να πας σε πάρτι μόνη. Ντύσου κούκλα και μην ακούς τις ανατρεπτικές διαδόσεις πως ο εσωτερικός κόσμος είναι που μετράει. Αν εκείνος δε σε δει μια καλλονή, αποκλείεται να ενδιαφερθεί για τα ενδότερά σου. Επίσης, άσε στην ντουλάπα τις στραβοπατημένες γόβες σου και φρόντισε σχολαστικά ακόμη και τα νυχοπόδαρα. Δεν υπάρχει χειρότερη κατάληξη μιας ρομαντικής βραδιάς από τη διαπίστωση ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αφού δεν έχεις κάνει χαλάουα.

Προς το παρόν πάντως χόρεψε μαζί του κι άσε τα νάζια και το ποτό σου στην άκρη. O χορός είναι χαρά κι απελευθέρωση και μικραίνει τις αποστάσεις μεταξύ σας. Όσο τρελά κι αν περνάς μαζί του ωστόσο, μην ξεχνάς τις υποσχέσεις που έχεις δώσει στο σπίτι ότι θα γυρίσεις νωρίς. Άσε τον με τη γλύκα στο στόμα και τρέχα να προλάβεις το ταξί, γιατί συνεπής πρέπει να είσαι όχι μόνο με την ευτυχία αλλά και με τους γονείς σου.

Παπούτσι βέβαια μην αφήσεις πίσω, ούτε καν τον αριθμό του κινητού σου δε χρειάζεται να πετάξεις στα πόδια του – αν θέλει, θα το βρει, όπως θα βρει κι εσένα. Το μυστικό για να τον φέρεις κοντά σου είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου και την καλή σου τύχη. Παρά τις όποιες εξωτερικές δυσκολίες, να είσαι αληθινή και, σε πείσμα του μποϊκοτάζ στις λαϊκές, να έχεις πάντα στο σπίτι σου και κανένα κολοκύθι.

Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Κακός Λύκος

Η ιστορία: Ένα αθώο μικρό κορίτσι ξεκινάει να πάει φαγητό στην άρρωστη γιαγιά του. Στο δάσος την παραμονεύει ο Κακός Λύκος, την ακολουθεί και προσπαθεί με τεχνάσματα να την κάνει μεζέ στο βραδινό του. O καλός κυνηγός που περνάει τυχαία από την οικογενειακή καλύβα ανακαλύπτει την πλεκτάνη και σώζει το κορίτσι.

Το δίδαγμα: Βάλε το κόκκινο φουστάνι, εκείνο που σε κάνει να μοιάζεις με θεά. Πώς τα θέλεις πια αυτά τα μαύρα δεν το έχω καταλάβει, πόσο μάλλον αφού τη γιαγιά τελικά δεν την πενθούμε. Τα χρώματα τραβούν το αντρικό μάτι κι όσο κι αν πιστεύεις πως τα σκούρα σού κόβουν από την περιφέρεια, σου κόβουν και από το σουξέ.

Εδώ επίσης πρέπει να θίξω και το προφανές, πως δηλαδή δεν τριγυρνάς στις ερημιές και τα σκοτάδια μόνη και κυρίως δε μιλάς με αγνώστους, ο κόσμος να χαλάσει, ούτε και τους ξεφουρνίζεις χαρτί και καλαμάρι την ιστορία της ζωής σου. Επίσης δεν πρέπει να είσαι τόσο εύπιστη. Αν δεις ή αν νιώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά, φύγε αμέσως και το αναλύεις αργότερα το ζήτημα.

Επίσης δεν βγαίνεις ποτέ το βράδυ χωρίς τα γυαλιά σου νομίζοντας ότι σε ασχημαίνουν, γιατί μπορεί να ενδώσεις στις ανακρίσεις πρωτοεμφανιζόμενου δολοπλόκου, ο οποίος συν τοις άλλοις είναι από φάτσα σαν το κογιότ μετά την πτώση, αλλά εσύ πώς να το δεις. Εκείνο πάντως που μετράει είναι να πιστεύεις ότι οι καλές κοπέλες ποτέ δε χάνονται και πως λίγο πριν σε καταπιεί το μαύρο σκοτάδι θα σου χτυπήσει την πόρτα ο καλός της ιστορίας ίσα ίσα για να σε σώσει από την απελπισία.

Παρεμπιπτόντως, είναι καλό και θεμιτό να φροντίζεις τη μάνα της μάνας σου, αρκεί να μην της κάνεις ηλίθιες ερωτήσεις του τύπου «πώς μεγάλωσε έτσι η μύτη σου;», «γιατί έβγαλε μούσι το σαγόνι σου;» κ.λπ.

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι

Η ιστορία: Η καλή και όμορφη κόρη βρίσκεται πεταμένη στο δάσος από την κακιά και λιγότερο όμορφη μητριά. Την περιθάλπουν 7 εργατικοί και φιλόξενοι νάνοι, μέχρι να τους την πάρει μέσα από τα χέρια ένας ωραίος, ψηλός και άνεργος, που τυγχάνει και πρίγκιψ.

Το δίδαγμα: Μην παραμυθιαστείς πως το μήνυμα εδώ είναι πολιτικό και καταδεικνύει τη νίκη της ολιγαρχίας του πλούτου έναντι της εργατικής, των νάνων, τάξης. Όχι. Εκείνο που θέλει να πει ο ποιητής είναι αυτό ακριβώς που αρνούνται να δουν έκτοτε όλοι οι άντρες του κόσμου, πως δηλαδή το μέγεθος μετράει.

Το λέει ξεκάθαρα το παραμύθι. Όπως επίσης μας επισημαίνει πως στη ζωή αυτή δεν έχει σημασία η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. O ένας και καλός, που εμφανίζεται ξαφνικά και κοιτάζει αφ’ υψηλού τους πολλούς μικρούς σου θαυμαστές και τους κατατροπώνει. Άλλη αλήθεια που μας τονίζεται κατάμουτρα εδώ είναι πως τα μαύρα μαλλιά και η άσπρη επιδερμίδα ταιριάζουν ιδανικά με τα γαλάζια μάτια, άρα να ξέρουμε πού ακριβώς στεκόμαστε εμείς οι καστανομάτες: απέναντι από τον καθρέφτη της μητριάς.

Θέλω να πω επίσης πως υπάρχει και ένα αρνητικό μήνυμα στο όλο σενάριο, κι αυτό είναι πως όταν υπάρχει δεύτερη σύζυγος στην οικογένεια και τυχαίνει να είναι στρίγκλα, ο πατέρας δεν παίρνει χαμπάρι, ακόμη κι αν αυτή του πετάξει το παιδί του στο δρόμο. Παρ’ όλα αυτά, εσύ έχε πίστη. Το καλό το παλικάρι στο τέλος θα σε ανακαλύψει στην καρδιά του δάσους και του προβλήματος και θα σε κάνει ευτυχισμένη. Ως τότε κρατήσου στο ύψος σου και μην ξεπέσεις στους λίγους πόντους κανενός «νάνου», όσο ψηλός κι αν είναι.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Η ιστορία: Τα μάγια έχουν κάνει τον καλό και ωραίο πρίγκιπα να δείχνει σκέτος Κουασιμόδος. Η αθώα, πλην τίμια πρωταγωνίστρια θα τον αγαπήσει γι’ αυτό που είναι και θα τον απελευθερώσει από το κακό του παρουσιαστικό.

Το δίδαγμα: Μην τους ακούς που σου λένε πως δεν ταιριάζεις με το καινούριο σου αμόρε. Αυτοί ξέρουν μόνο ό,τι βλέπουν και σημασία δεν έχει τι φαίνεται, αλλά τι υπάρχει από κάτω. Σημαντικό σε μια σχέση δεν είναι οι εξωτερικές εντυπώσεις, αλλά η εσωτερική ισορροπία.

Βέβαια, άλλο πράγμα είναι να θαυμάζεις τις βαθύτερες αρετές ενός άντρα που γουστάρεις κι άλλο να μένεις με κάποιον που δε σε εξιτάρει ερωτικά μόνο και μόνο επειδή έχει καλή καρδιά. Κανείς φυσικά δεν είναι τέλειος και παρόλο που ο καλός σου δε θεωρείται τέρας, είναι εμφανές ότι του λείπουν λίγοι πόντοι και του περισσεύουν λίγα κιλά.

Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να το κάνεις ζήτημα. Άσε που όσο πιο πολύ εστιάζεις σε κάποιο πρόβλημα, τόσο πιο έντονο και δυσεπίλυτο σου φαίνεται. Το θέμα είναι να σε τραβάει ο άλλος, να τον θέλεις δίπλα σου, να περνάς καλά μαζί του, να νιώθεις όμορφα. Αν όλα αυτά συνδυάζονται και με τις αναλογίες του Φώτη Γιαννιώτη, ακόμη καλύτερα, αλλά κι ο Μάκης καλός είναι, εσένα τουλάχιστον σου αρέσει.

Αρκεί να μη συμβιβάζεσαι τώρα υπολογίζοντας ότι αργότερα θα τον αλλάξεις. Αν κάποια πράγματα σου τη δίνουν καθοριστικά στο παρόν, μην ελπίζεις ότι μια μέρα θα βελτιωθούν θεαματικά. Μην αισιοδοξείς ποτέ ότι το οποιοδήποτε χάλι κάποτε θα διορθωθεί ίσα ίσα επειδή εσύ έχεις καλές προθέσεις. Λυπάμαι, αλλά αυτά συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια.

Η μικρή γοργόνα

Η ιστορία: Μια όμορφη νεαρή γοργόνα σώζει από τα κύματα έναν πρίγκιπα. Τον ερωτεύεται και για να ζήσει κοντά του πίνει το μαγικό φίλτρο που τη μετατρέπει σε άνθρωπο, με αντάλλαγμα να χάσει τη φωνή της. Εκείνος παντρεύεται μια άλλη, λαλίστατη, κι η μικρή γοργόνα πέφτει στη θάλασσα και γίνεται αφρός.

Το δίδαγμα: Ένα και βασικό: Ποτέ, μα ποτέ, μην αλλάζεις τον εαυτό σου για χάρη κάποιου άντρα. Αλλιώς, θα παιδευτείς, θα θυσιαστείς, θα γίνεις μια άλλη, μόνο και μόνο για να τον δεις στο τέλος να χάνεται στο ηλιοβασίλεμα αγκαλιά με την πρώτη τυχούσα πριγκίπισσα κι εσύ θα θέλεις να πέσεις να πνιγείς.

Επίσης, μην υποτιμάς την αξία της ουράς. Αυτή είναι που πρέπει να σείεις για να κατακτήσεις το στόχο σου και τον καλό σου, άρα αποτελεί βασικό στοιχείο της υπόστασής σου, που δεν πρέπει να το απαρνηθείς για κανέναν. Τι να σου κάνουν ένα ζευγάρι θεϊκές γάμπες αν δεν μπορείς να κουνήσεις την ουρίτσα σου; Μην απορείς εξάλλου που ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο όλοι οι άντρες, συνειδητά ή υποσυνείδητα, αυτή την ουρά προσπαθούν να μας κόψουν.

Κάτι άλλο που επίσης προσπαθούν πολλές φορές να μας στερήσουν είναι η γλώσσα. Για κανέναν και τίποτα μη χάσεις τη φωνή σου, μην πάψεις να μιλάς, να διεκδικείς, αλλά και να ξεκαθαρίζεις. Η επικοινωνία είναι ο συντομότερος δρόμος για την κατανόηση και τη συνεννόηση και χωρίς αυτά τα δυο μια σχέση είναι καταδικασμένη να παραμείνει απλά και μόνο αφρός.

Το ασχημόπαπο

Η ιστορία: Ένα ορφανό παπί βρίσκει καταφύγιο ανάμεσα στα ζώα μιας φάρμας, που όμως το κοροϊδεύουν γιατί είναι άσχημο. Μετά από ένα βαρύ χειμώνα που περνάει κατατρεγμένο στους βάλτους μετατρέπεται σε έναν όμορφο μεγάλο κύκνο και κερδίζει το θαυμασμό όλων.

Το δίδαγμα: Όλες έχουμε περάσει την άχαρη περίοδο της εφηβείας, με τα σιδεράκια στο χαμόγελο, τις ασχημάτιστες αναλογίες και τα ενοχλητικά σπυριά κατά μέτωπο. Σε βεβαιώνω ότι ο κύκνος μέσα σου θα λάμψει με τον καιρό και ενδεχομένως με λίγο λίπστικ κι ένα γουόντερμπρα.

Το μόνο που δεν πρέπει να κάνεις ως τότε είναι να βαλτώσεις, όπως το ασχημόπαπο, αλλά να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και το μέλλον και να δεις που κάποια στιγμή θα κοιτάξεις στα νερά της μπανιέρας σου και θα αντικρίσεις μέσα να καθρεφτίζεται η πιο όμορφη κοπέλα που θα μπορούσες να είσαι. Προπαντός μη σε ρίχνουν τα σχόλια των άλλων, κυκλοφορούν πολλά ζώα γύρω σου, πρέπει να το συνηθίσεις.

Σημασία έχει να νιώθεις πάντα καλά με τον εαυτό σου και να μην απομονώνεσαι. Αν, από την άλλη μεριά, ως τώρα κορόιδευες εσύ τον κόσμο, σταμάτα το χωρίς χρονοτριβή. Εξάλλου, μικρή σημασία έχει το γούστο του καθενός μας για τους άλλους. Αξία έχουν τα προσωπικά μας συναισθήματα και η αισιοδοξία ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Αυτή εξάλλου η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση είναι που θα σε κάνουν τελικά τον κατάλευκο κύκνο που θα εντυπωσιάσει τον άντρα των ονείρων σου.

Το κουκί και το ρεβύθι…

  • Τρία γουρουνάκια: Για να αποφύγεις τον Κακό Λύκο, μάθε να χτίζεις το χαρακτήρα σου και να περιχαρακώνεις το χώρο σου με σύνεση και προσοχή κι άφησέ τον αυτόν απέξω, να ξεφυσάει που δεν μπορεί να σε έχει τέτοιος που είναι.
  • O Πινόκιο: Το ψέμα φαίνεται, όσο καλά και να το κρύψεις. Μη βασίζεις τις σχέσεις σου σε παραπλανητικές ενδείξεις και λόγια του αέρα, γιατί στο τέλος η αλήθεια θα φανεί κι εκείνος θα εξαφανιστεί.
  • Η ωραία κοιμωμένη: Όλες οι ωραίες σχέσεις ξεκινούν από το κρεβάτι. Εκεί τον κατακτάς τον άντρα, ακόμη κι αν είσαι εκατόν δεκαέξι ετών, όπως η πριγκίπισσα του παραμυθιού.
  • O Πίτερ Παν: Oι άντρες μένουν πάντα παιδιά. Στη δουλειά τους μόνο ενηλικιώνονται, στις προσωπικές σχέσεις μένουν μια ζωή στην προσχολική ηλικία παίζοντας με κούκλες και αυτοκινητάκια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας