ΑρχικήΟικονομίαΤο Blockchain φέρνει την οικονομία κοινής χρήσης σε όλους

Το Blockchain φέρνει την οικονομία κοινής χρήσης σε όλους

Το Blockchain φέρνει την οικονομία κοινής χρήσης σε όλους.

Η οικονομία κοινής χρήσης βασίζεται σε κατανεμημένο εργατικό δυναμικό, μετοχικά περιουσιακά στοιχεία και συναλλαγές μεταξύ ομότιμων εταίρων και συμβάσεις. Η Uber και η Airbnb είναι ίσως τα πιο διάσημα παραδείγματα πάνω σε αυτό το μοντέλο, επιτρέποντας στους ανθρώπους να κερδίζουν χρήματα μοιράζοντας τα σπίτια τους και τα αυτοκίνητά τους.

Τώρα η τεχνολογία blockchain καθιστά δυνατή την εξοικονόμηση χρημάτων, μοιράζοντας ένα εντελώς νέο σύνολο περιουσιακών στοιχείων, όπως η υπολογιστική ισχύ, τη χωρητικότητα αποθήκευσης, ακόμη και τα προσωπικά δεδομένα. Επειδή αρκετός κόσμος διαθέτει παραπάνω από δύο υπολογιστές, οχήματα ή σπίτια κτλ, μπορεί να συμμετάσχει σε τούτο το πρόγραμμα ή διαδικασία για να κερδίσει χρήματα.

Οι εταιρείες σε αυτές τις αναδυόμενες αγορές χειρίζονται πληρωμές μέσω έξυπνων συμβάσεων και τεχνολογίας blockchain. Αυτό μειώνει σημαντικά το κόστος, βελτιώνει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια για την κοινότητα και απλοποιεί τις συναλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα, καθιστώντας τις σχεδόν άμεσες, ακόμη και όταν διανέμουν πληρωμές σε χιλιάδες ψηφιακά πορτοφόλια ταυτόχρονα.

Ακολουθεί μια ματιά σε 11 εταιρείες που δημιουργούν αυτές τις ψηφιακές οικονομίες κοινής χρήσης:

Υπολογίστε την κοινή χρήση

Το Golem με έδρα τη Βαρσοβία , το οποίο αποκαλείται Airbnb για υπολογιστές, μισθώνει υπολογιστική ισχύ. Όταν ο υπολογιστής σας είναι αδρανής, ο Golem θέτει τις CPUs σας σε λειτουργία, καταβάλλοντας σας ένα οικονομικό τίμημα για την απόδοση που παραδίδετε. Όλες οι πληρωμές πραγματοποιούνται μέσω του blockchain, και υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για ενσωμάτωση ενός εξελιγμένου κώδικα για ποιοτικότερη παρακολούθησης του συστήματος από το χρήστη. Η SONM , με έδρα τη Μόσχα, και η BOINC , στο Μπέρκλεϊ, είναι μερικοί άλλοι ανταγωνιστές σε αυτόν τον χώρο. (Σημειώστε ότι η BOINC χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό καθαρά για να μοιράζεται οικειοθελώς την υπολογιστική του ισχύ για τη θεραπεία ασθενειών, να μελετήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και άλλα επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα και οι μεριδιούχοι δεν πληρώνονται για την ανταλλαγή πόρων).

Μια άλλη εταιρεία, ο Gladius , με έδρα το College Park, MD, τρέχει ένα δίκτυο κοινής χρήσης που έχει σχεδιαστεί για να μετριάσει το χτύπημα των επιθέσεων DDoS με εκφόρτωση της εισερχόμενης κίνησης DDoS σε επιτραπέζιους υπολογιστές που μοιράζονται το εύρος ζώνης τους με το δίκτυο. Οι ιδιοκτήτες των PC πληρώνονται μέσω blockchain για το εύρος ζώνης που παρέχουν στο Gladius, αλλά είναι σε θέση να ορίσουν όρια ώστε τα δικά τους συστήματα να μην είναι επιβαρυμένα.

Κοινή χρήση αποθήκευσης

Η ομάδα Storj στην Ατλάντα και η ομάδα Sia στη Βοστώνη κατασκευάζουν κατανεμημένες πλατφόρμες αποθήκευσης cloud. Οι πλατφόρμες δίνουν την ευκαιρία στα άτομα να νοικιάσουν τον αχρησιμοποίητο χώρο στο σκληρό δίσκο τους, θέτοντας την ικανότητα να δουλεύει και ταυτόχρονα να διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου στον σκληρό δίσκο. Οι εταιρείες που επιθυμούν να αποθηκεύουν δεδομένα μπορούν να νοικιάσουν αυτό το χώρο, ενώ η κρυπτογράφηση και άλλες διαδικασίες ασφάλειας διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα παραμένουν ιδιωτικά. Ακριβώς όπως οι φιλοξενούμενοι της Airbnb, οι ενοικιαστές μπορούν να επιλέξουν να σταματήσουν τη ενοικίαση όποτε θέλουν.

Κοινή χρήση SMS

Εάν ήσασταν έφηβος στις αρχές αυτού του αιώνα, ίσως να θυμάστε την εποχή των ορίων στα sms. Όταν ξεπερνούσατε το όριο, υπήρχε μια τυπική χρέωση υπέρβασης. Μια εταιρία με έδρα την Ταλίν, που εδρεύει στην Εσθονία, ονομάζεται Canopus και εκμεταλλεύεται τη σύγχρονη εποχή της απεριόριστης γραφής. Η υπηρεσία SMSCHAIN ​​επιτρέπει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων να πωλούν αχρησιμοποίητα κείμενα SMS τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούνται σε εταιρείες που τα αγοράζουν για να επικοινωνούν με τους πελάτες. Η Canopus συνδέει τα δύο μέρη και οι συναλλαγές (πληρωμή SMS κειμένων) εκτελούνται μέσω τεχνολογίας blockchain.

Κοινή χρήση δεδομένων

Όταν χρησιμοποιείτε συσκευές IoT, όπως Fitbit, Nest και άλλα πολλά, έχετε πρόσβαση στα δεδομένα που δημιουργείτε, αλλά οι πωλητές πωλούν συχνά τα ίδια δεδομένα για να βοηθήσουν τις εταιρείες να κατανοήσουν καλύτερα τις καταναλωτικές συνήθειες. Το Loomia που βασίζεται στη Νέα Υόρκη ισοδυναμεί με την ισορροπία του πεδίου δράσης επιτρέποντάς σας να ελέγχετε την ψηφιακή σας ταυτότητα. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια σειρά προϊόντων που συγκεντρώνουν τα δεδομένα σας, αλλά σας δίνουν αποκλειστικά δικαιώματα ιδιοκτησίας. Οι χρήστες δημιουργούν ένα προφίλ που βασίζεται στο blockchain και μπορούν να πουλήσουν αυτά τα δεδομένα σε προμηθευτές μέσω της ανταλλαγής δεδομένων του Loomia, αν αποφασίσετε ότι δεν προτιμάτε να συνεχίσετε άλλο, κανείς δεν θα δει τα δεδομένα σας, εκτός από εσάς.

Μία από τις μεγαλύτερες αγορές αγοραπωλησιών για τα δεδομένα είναι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο. Η DataWallet , που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, βοηθά τους χρήστες να κατεβάσουν την ψηφιακή τους ταυτότητα και να το μεταφορτώσουν σε μια ανταλλαγή δεδομένων που τροφοδοτείται από blockchain όπου οι εταιρείες μπορούν να το αγοράσουν, με πληρωμές που γίνονται στους χρήστες μέσω του blockchain.

Περισσότερη ευελιξία στην οικονομία κοινής χρήσης

Ορισμένες εταιρείες εκμεταλλεύονται το blockchain για την ενίσχυση των παραδοσιακών υπηρεσιών κοινής χρήσης. Η εταιρία LaZooz , που εδρεύει στο Τελ Αβίβ, μοιράζεται το αυτοκίνητο , χτίζοντας μια αποκεντρωμένη εφαρμογή τύπου Uber που χρησιμοποιεί blockchain για να πληρώσει τους οδηγούς και άλλους συμμετέχοντες στην κοινότητα. Το μακροπρόθεσμο όραμα της LaZooz περιλαμβάνει εταιρείες που κατασκευάζουν μια ποικιλία εφαρμογών front-end πάνω από το προϊόν, αλλά ακόμη και σε επιφανειακό επίπεδο υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τη μεγιστοποίηση των εσόδων για τα μέλη της κοινότητας LaZooz.

Οι παραδοσιακές πλατφόρμες κοινής οικονομίας όπως η Uber και η Airbnb λαμβάνουν συχνά το 10-20% των εσόδων που προέρχονται από την υπηρεσία, έτσι οι αποκεντρωμένες προσεγγίσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές και να αυξήσουν τα έσοδα για τους οικοδεσπότες. Η WeTrust , στο Fremont, CA, κάνει κάτι παρόμοιο στον χώρο δανεισμού peer-to-peer, χρεώνοντας μόνο ένα μέγιστο ποσό 0,3% αντί για 1%, όπως το LendingClub . Αυτό είναι εφικτό μόνο επειδή οι πλατφόρμες blockchain αξιοποιούν τα υπάρχοντα στοιχεία που μειώνουν το συνολικό κόστος.

Οι πόροι που μοιράζονται στο blockchain δεν είναι τόσο καλά οργανωμένοι που συχνά δεν χρησιμοποιούνται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, πράγμα που σημαίνει απώλεια εσόδων για τους χρήστες.

Επίσης ένα άλλο αρνητικό στοιχείο σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένα κόστη συντήρησης για τον χρήστ (στην ουσία είναι μηδενικά, χωρίς έξοδα καθαρισμού, συντήρηση οχημάτων κλπ.),

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166