Το DRM στα παιχνίδια είναι άχρηστο κατά την Blizzard

Σύμφωνα με δηλώσεις της Blizzard, γνωστής από… ουσιαστικά, από όλους τους τίτλους που κυκλοφόρησε στα PCs (Diablo, Warcraft, Starcraft, World of Warcraft), το DRM, δηλαδή τα συστήματα που ενσωματώνουν οι εταιρείες στο λογισμικό και τα media τους για να εμποδίζουν την πειρατεία, είναι ουσιαστικά άχρηστο.

Η άποψη των μελών της, με αφορμή τον επερχόμενο τίτλο στρατηγικής της, Starcraft II, είναι πως αν το “περιεχόμενο” είναι αρκετά καλό, οι χρήστες θα προτιμήσουν να πληρώσουν για αυτό. Αν σκόπευαν εξαρχής να το “πειρατεύσουν”, θα το κάνουν ούτως ή άλλως. Η εταιρεία έχει συγκεκριμένο αριθμό ανθρωπίνων πόρων, και είναι καλύτερα να αφοσιώνονται όλοι τους στο να βελτιώσουν τον τίτλο που παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερο, αντί να αναλώνονται προσπαθώντας να τον “προστατέψουν” για να δυσκολέψουν τους απανταχού πειρατές, οι οποίοι έτσι κι’ αλλιώς θα βρουν τρόπο να παρακάμψουν την όποια προστασία.

Ο δε αριθμός των “πειρατών” (χρησιμοποιώ τον όρο γενικώς) είναι τόσο μεγαλύτερος από αυτό των developers μιας εταιρείας, που όσο και να προσπαθεί να τους αντιμετωπίσει κανείς, απλά πολεμά μια άνιση μάχη στην οποία είναι απλά θέμα χρόνου το “πότε θα χάσει” (δηλαδή, το “πότε θα κυκλοφορήσει κόπια ενός τίτλου”). Γιατί λοιπόν να… σκοτίζεται κανείς, προσπαθώντας να αλλάξει ένα δεδομένο αποτέλεσμα;

Έτσι η Blizzard προτίμησε να αφοσιωθεί στο να κάνει το Starcraft II όσο το δυνατόν καλύτερο, να κάνει τους καταναλωτές να θέλουν πραγματικά να το αγοράσουν.

Σίγουρα, μεγάλα λόγια, τα οποία τελικά θα κριθούν από την επιτυχία του ίδιου του παιχνιδιού. Αξίζει όμως να σημειώσω πως το “να βάλει κανείς προστασία” σε ένα παιχνίδι δεν είναι, απλά, θέμα “λίγων κλικ”: πρέπει όχι μόνο “να βρει τρόπο να την ενσωματώσει στο παιχνίδι που δημιουργεί”, δηλαδή να την… “τρυπώσει κάπου στον κώδικα του”, αλλά και, επειδή λίγοι δημιουργούν πια τέτοιες “προστασίες”, να την αγοράσει από έναν από αυτούς – να πληρώσει δικαιώματα για την προστασία του τίτλου του! Ναι, δεν ακούγεται κάπως σαν το κλασσικό σκηνικό όπου ο… τρομαγμένος μαγαζάτορας πληρώνει τη μαφία για να τον προστατέψει;[/ody]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας