Το Φεστιβάλ των δήθεν εκσυγχρονιστών

Κωδικός: Απόβαση στην Ηλεία! Η κινητοποίηση των εκσυγχρονιστών μετά την αποπομπή Σημίτη θυμίζει μέρες από τα παλιά, καθώς «αυτό που προέχει τώρα είναι να δώσουμε δυναμικό παρών στις εκδηλώσεις στον Πύργο», όπως λέει ένας από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς των κυβερνήσεών του με τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί και σήμερα πολύ στενή επαφή.

Τα «στέκια» των εκσυγχρονιστών αναμένεται να δουλέψουν στο «φουλ» αυτό το καλοκαίρι:

*Το Κορακοχώρι, όπου έχει το εξοχικό του ο Κ. Σημίτης, θα γίνει το πρώτο hot spot των εκσυγχρονιστών, αφού στον γειτονικό Πύργο θα πραγματοποιηθούν στις 4, 5 και 6 Ιουλίου οι εκδηλώσεις του ΟΠΕΚ με κεντρικό πρόσωπο τον ιδρυτή του ομίλου. «Τριήμερο προβληματισμού και χαλάρωσης» το έχουν ονομάσει, και το φιλόδοξο σχέδιο είναι «να συνδυάσει την πολιτική αναζήτηση με μια ευχάριστη καλοκαιρινή απόδραση», όπως εξηγεί συνεργάτης του Κ. Σημίτη.

*«Παλιότερα αυτές τις καλοκαιρινές συγκεντρώσεις τις κάναμε στην Ανδρο, όπου μαζευόμασταν όλοι, συζητούσαμε αλλά και διασκεδάζαμε. Φέτος μεταφερόμαστε στην Ηλεία», μας λέει ένας εκ των οργανωτών των συζητήσεων. Αλλωστε, από την Ηλεία κατάγεται ο πιστός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Βασ. Κοντογιαννόπουλος και εκεί διαθέτει μεγάλη επιρροή ο δήμαρχος Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος, επίσης φίλος του.

*Στην Αθήνα οι περισσότερες συνευρέσεις εκσυγχρονιστών γίνονται σε καφέ και εστιατόρια: στο «Αμπρεβουάρ» του Κολωνακίου (όπου συνέφαγαν πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός με τον Γ. Παπαντωνίου), στη «Ράμπα» του Ν. Ψυχικού (όπου συχνάζουν οι Γ. Φλωρίδης, Χρ. Βερελής και Μιλένα Αποστολάκη), στην «Μπρασερί» της οδού Βαλαωρίτου (ο Κ. Σημίτης συναντά εκεί τον Τ. Γιαννίτση) και στο δροσερό κήπο του Πάρκου Ελευθερίας.

*Τα ραντεβού των μελών του «ρεύματος Σημίτη» τις περισσότερες φορές γίνονται με πρωτοβουλία του Ν. Μπίστη, με πιο συχνές «έδρες» την κατοικία του καθηγητή Ν. Μουζέλη, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, και εκείνη της βουλευτού Θάλειας Δραγώνα, που διατηρεί καλή σχέση τόσο με τον Κ. Σημίτη όσο και με το Γ. Παπανδρέου.

*Εδώ και αρκετό καιρό το γραφείο του Κ. Σημίτη στην οδό Ακαδημίας έχει ξανά ορθάνοιχτες τις πόρτες του, όπως και τα γραφεία του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» που συσπειρώνει τον κεντρικό πυρήνα των εκσυγχρονιστών. Στη συντακτική του ομάδα διακρίνει κανείς τα ονόματα των Π. Αυγερινού, Μυρσίνης Ζορμπά, Στ. Μανίκα, Ρ. Σωμερίτη και φυσικά του Ν. Μπίστη, που είναι η ψυχή του εγχειρήματος.

*Το editorial του τελευταίου τεύχους έχει τον εύγλωττο τίτλο «Η γοητεία του χθες, οι προκλήσεις του αύριο» και σε αυτό αρθρογραφούν η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Ν. Χριστοδουλάκης. Ανάμεσα στα ονόματα των αρθρογράφων υπάρχουν και αυτά των Πασχαλίδη και Φλωρίδη, ενώ φιλοξενούνται και πρόσωπα της ανανεωτικής αριστεράς όπως η Μαρία Ρεπούση, αλλά και της φιλελεύθερης δεξιάς, όπως του Κ. Χατζηδάκη.