Το Ιράν προέβη σε καταστολή του διαδικτύου εξαιτίας των διαδηλώσεων.
Τις τελευταίες μέρες το Ιράν πλήττεται από ευρείας κλίμακας διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος που υπάρχει στη χώρα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί άνθρωποι.
Η κυβέρνηση πλέον κάνει χρήση της τεχνολογίας για να περιορίσει τη φωνή των πολιτών που αντιτίθενται στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, ούτως ώστε να επιβάλλει λογοκρισία. Συγκεκριμένα οι οι αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στις δημοφιλείς υπηρεσίες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.
Η εφαρμογή για την κοινή χρήση φωτογραφιών, όπως το Instagram και το Telegram μπλοκαρίστηκαν εντελώς στη χώρα, μετά από εντολή του προέδρου Hassan Rouhani, ισχυριζόμενος ότι θα επιτρέψει τη νομική κριτική, αλλά όχι την προπαγάνδα, καθώς οι διαδηλώσεις εναντίον του αμφιλεγόμενου καθεστώτος συνεχίζονται.
Παρά τη δυνητική διακοπή των social media και των εφαρμογών επικοινωνίας που παρέχονται μέσω αυτών των μπλοκ, η χρήση του Tor Browser (πρόγραμμα περιήγησης που καλύπτει τα ίχνη των χρηστών στο διαδίκτυο) αυξήθηκε στον υψηλότερο αριθμό που είχε ποτέ το Ιράν.
Οι μετρήσεις που συλλέχθηκαν από τους προγραμματιστές του Tor Browser δείχνουν μια άνοδο στη χρήση τις τελευταίες ημέρες, και υπολογίζεται ότι 9.000 χρήστες συνδέθηκαν από το Ιράν.
Ο Tor κρυπτογραφεί τις συνδέσεις των χρηστών στο διαδίκτυο και τις μεταδίδει μέσω άλλων διακομιστών, επιτρέποντας στους ανθρώπους να κρύβουν την τοποθεσία και την ταυτότητά τους.
Ωστόσο αξίζει να υπογραμμιστεί το γεγονός πως δεν είναι διαθέσιμες οι μετρήσεις σχετικά με τη χρήση των εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN) για τη δρομολόγηση αυστηρού ελέγχου του διαδικτύου στο κράτος, αλλά είναι γνωστό ότι είναι δημοφιλείς στη χώρα.
Μια χώρα που ελέγχει τη σύνδεση του χρήστη στο διαδίκτυο μπορεί εύκολα να προσδιορίσει ποιες διευθύνσεις IP και Domain names αντιστοιχούν σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία και κατά συνέπεια της δίνεται η δυνατότητα να αποκλείσει την πρόσβαση προς αυτήν.