ΑρχικήΕπιστήμηΤο όνειρο ενός ταξιδιού στο χρόνο!

Το όνειρο ενός ταξιδιού στο χρόνο!

Από το 1895, όπου κυκλοφόρησε το κλασικό έργο επιστημονικής φαντασίας, Η μηχανή του χρόνου του H.G Wells, έως σήμερα, τα ταξίδια στο χρόνο συνεχίζουν να εξάπτουν την φαντασία του κοινού. Τελικά μπορούν να πραγματοποιηθούν; Πώς θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε μια χρονομηχανή;

Η ιδέα της επαφής μας τόσο με το παρελθόν αλλά και το μέλλον μέσω της επιστήμης υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε ολόκληρο αυτό το χρονικό διάστημα έχει δημιουργηθεί μια τεράστια βιομηχανία η οποία στηρίζεται στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Σήμερα, ο άνθρωπος εμβαθύνει συνεχώς στα μυστήρια που καλύπτουν το σύμπαν. Θα μπορούσαμε όμως να εμβαθύνουμε στο μεγαλύτερο μυστήριο απ’ όλα όπως είναι αυτό του χρόνου;

Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας ήταν ο Ronald Mallett, ο οποίος γεννήθηκε στο Bronx της Νέας Υόρκης. Ο Mallett ήταν μόλις 10 ετών όταν ο πατέρας του πέθανε ξαφνικά και βρήκε καταφύγιο στην επιστημονική φαντασία.

Μετά από 50 χρόνια ο Ronald Mallett έμαθε πολλά περισσότερα για την επιστήμη. Σήμερα είναι καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Connecticut. Ωστόσο ο χρόνος δεν τον έχει αλλάξει. Θέλει να δημιουργήσει την μηχανή του χρόνου και αναζητά χρηματοδότηση για το έργο του το οποίο έχει ονομάσει Space-Time Twisting by Light.

Βέβαια η κατασκευή μιας τέτοιας μηχανής δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση και ούτε πρόκειται να είναι ποτέ.

Αρχικά, ο Mallett θα πρέπει να αποδείξει τη θεωρία, κάτι το οποίο είναι επίσης περίπλοκο. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι τεράστιες μάζες, όπως τα αστέρια και οι πλανήτες μπορούν να στρεβλώνουν και να καμπυλώνουν την επιφάνεια του χωροχρόνου. Ο Mallett και κάποιοι άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το φως, λόγω της ενέργειας του.

Κατασκευάζοντας ένα εξαιρετικά ισχυρό δάκτυλο λέιζερ και τοποθετώντας ύλη, κάποια μέρα ακόμα και έναν άνθρωπο, στο κέντρο της δίνης του φωτός ίσως μια μέρα να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε το πολυπόθητο ταξίδι στο χρόνο.

Δυστυχώς, οι θεωρίες για τα ταξίδια στο χρόνο ανήκουν προς το παρόν στη σφαίρα της φαντασίας και ταυτίζονται με τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές ταινίες, κάτι το οποίο κάνει τους επιστήμονες να νιώθουν κάπως άβολα για αυτόν τον τομέα της έρευνας.

Ο ίδιος ο Mallett ακολούθησε για χρόνια μια συγκεκριμένη τακτική, προσπαθώντας να αποκρύψει τον πραγματικό σκοπό των ερευνών του, φοβούμενος την αποδοκιμασία του κοινού. Ωστόσο ο David Whitehouse, συγγραφέας και αστρονόμος, θεωρεί ότι η επιστήμη έχει ανάγκη από ανθρώπους όπως ο καθηγητής Mallett.

«Δεν πιστεύω ότι η έρευνα του είναι παράλογη. Ίσως να κάνει λάθος, ίσως να έχει αποπροσανατολιστεί, όμως δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στη μελέτη του,» σχολιάζει ο Δρ. Whitehouse.

Η σημασία του λάθους

«Οι περισσότερες έρευνες από αυτές που πραγματοποιούνται σήμερα σε διάφορα επιστημονικά πεδία πρόκειται να αποδειχτούν εσφαλμένες. Το σφάλμα είναι βασικό δομικό στοιχείο της έρευνας του σύμπαντος.»

Μολαταύτα, υπάρχουν ακόμα αρκετοί οι οποίοι πιστεύουν ότι η μετακίνηση μέσα στο χρόνο δεν πρόκειται να επιτευχθεί ποτέ. Εάν όμως έχει πραγματοποιηθεί τότε γιατί το παρόν μας δεν είναι γεμάτο με ταξιδιώτες από το μέλλον;

Για παράδειγμα, εάν γυρίσετε πίσω στο χρόνο και σκοτώσετε τον παππού σας και τον πατέρα σας, τότε δεν θα γεννιόσασταν ποτέ. Η αλλαγή όμως του “νήματος” του χρόνου είναι ένα παράδοξο. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτείνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο το σύμπαν αποφεύγει αυτό το παράδοξο είναι καθιστώντας αδύνατη τη διαδικασία της μετακίνησης μέσα στο χρόνο αλλά και τη δημιουργία των πολλαπλών διαχωρισμό περιπτώσεων.

Ο Mallett σήμερα παραδέχεται ότι δεν πρόκειται να συναντήσει τον πατέρα του.

Ακόμα και εάν καταφέρει να ολοκληρώσει την μηχανή του το μόνο που θα μπορούσε να καταφέρει θα ήταν να μεταφερθεί πίσω μόλις στη χρονική στιγμή κατά τη οποία ενεργοποίησε τη μηχανή.

Παρόλα αυτά ο καθηγητής είναι πεπεισμένος ότι η εξέλιξη της επιστήμης θα επιτρέψει κάποια μέρα τα ταξίδια στο χρόνο.

Ποιοι από εσάς δεν θα ήθελαν να ανατρέψουν κάτι το οποίο συνέβη στο παρελθόν; Και αν είχατε εμποδίσει κάποιο αγαπημένος σας πρόσωπο να μπει στο αυτοκίνητο του ή να πάρει τη συγκεκριμένη πτήση;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανθρώπινη δίψα για γνώση και τάση για παρέμβαση είναι έμφυτη σε όλους μας, όλα τα παραπάνω μπορεί να έχουν τόσο θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα, ο χρόνος όμως είναι αυτός που θα αποδείξει πόσο καταστρεπτική ή ευεργετική μπορεί να είναι αυτή η ανθρώπινη παρέμβαση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166