Το ποδόσφαιρο, την Τρίτη, έχασε μια ιστορική ευκαιρία

Όταν ο Φιντέλ Κάστρο κι ο Τσε Γκεβάρα (φωτό) κάνανε επανάσταση στην Κούβα, την προαναγγείλανε με συνέντευξη Τύπου; Οι τρεις της Συμμαχίας κάνουνε πόλεμο και επανάσταση μαζί. Για να γκρεμίσουνε την κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο.

Για να ρίξουνε από την ΕΠΟ τον Γκιρτζίκη κι από τη Σουπερλίγκα τον Μποροβήλο. Και καλά κάνουνε. Πώς το κάνουνε; Με προαναγγελία ότι την Τρίτη στη Σούπερλιγκ θα γίνει της πουτάνας; Οτι «ξεκινάμε πόλεμο και θα τα κάνουμε όλα λίμπα»; Μα, άμα ήτανε να βγει κάτι απ’ αυτήν τη συγκέντρωση, ο Μποροβήλος -που είναι εγκάθετος- θα την έκανε; Ο Μποροβήλος -που τον θεωρούνε εντολοδόχο- ήτανε ποτέ δυνατόν να πάρει πρωτοβουλία χωρίς να υπάρχει η έγκριση του Ολυμπιακού; Μήπως είδανε το τυρί, αλλά δεν είδανε τη φάκα; Φως φανάρι ήτανε ότι η δουλειά θα πήγαινε στο «να ‘χαμε να λέγαμε».

Τα λόγια, όσο βαριά κι αν είναι, σήμερα βγαίνουνε από το στόμα, αύριο ξεχνιούνται. Ούτε το λάβαρο της επανάστασης σηκώθηκε, λοιπόν, ούτε τα πρώτα πυρά του πολέμου πέσανε. Το αντίθετο μάλιστα. Φτιάξανε μια Επιτροπή που θα πάει να χτυπήσει τις δύο μεγάλες πόρτες. Του Κοντονή, για να πάρει πίσω την απόφαση για το Κύπελλο, και του Γκιρτζίκη, για τη διαιτησία. Κι εδώ είναι να γελάει κανείς. Ο ΠΑΟΚ, δηλαδή, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν κατεβαίνει στη ρεβάνς στο «Καραϊσκάκης», θα πάει να παρακαλέσει τον Κοντονή για το Κύπελλο;

Και τον Παναθηναϊκό, που είναι εκτός Κυπέλλου, τι τον νοιάζει; Θα παρακαλάει κι αυτός για να μη χάσει τα λεφτά τού ΟΤΕ TV ο Γκιρτζίκης; Κι έτσι φτάσαμε στις γκρανκάσες. Ο Μελισαννίδης είναι που λέει και ξαναλέει «να φύγουν οι γκρανκάσες και οι Φιλιππινέζες από το ποδόσφαιρο».

Και θα πάει η ΑΕΚ στην ΕΠΟ να τους ζητήσει να φτιάξουνε τη διαιτησία; Θα πάνε όλοι μαζί με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό να ζητήσουνε από τον Γκιρτζίκη να φτιάξει το ποδόσφαιρο; Ούτε στο σινεμά δεν παίζονται αυτά τα έργα. Αυτοί ήτανε που λέγανε μέχρι χθες «ή φεύγουνε αυτοί από το ποδόσφαιρο ή θα φύγουμε εμείς». Ο Μελισσανίδης είναι που λέει και ξαναλέει «τελειώσανε τα ψέματα.

Τον Οκτώβριο πέφτει η ΕΠΟ». Αυτός ήτανε που έχει πει «ραντεβού σε δέκα μήνες». Εχοντας περάσει δύο μήνες, μένουνε ακόμα οκτώ. Κι εκεί που οι υπόδικοι της ΕΠΟ «πέφτουνε» κι η κατάσταση αλλάζει, πάνε και συζητάνε μαζί τους. Ή μήπως, όπως λένε οι γκρανκάσες, δεν βγαίνουνε τα κουκιά; Οψόμεθα. Το ποδόσφαιρο, πάντως, την Τρίτη έχασε μια ιστορική ευκαιρία.

Κι έχει δίκιο ο Μελισσανίδης που λέει ότι ο πρόεδρος της Σούπερλιγκ πρέπει να είναι τεχνοκράτης. Κι είχε δίκιο ο Ιωάννης ο Κομπότης, ο Βοιωτός, με το νερομπίστολο στην κωλότσεπη, που είπε να δούμε τι θα κάνουμε με τους χορηγούς. Με το μαρούλι. Αν είχε δυο δράμια μυαλό, λοιπόν, ο Μποροβήλος, θα το είχε εκμεταλλευθεί αυτό το μέγα γεγονός. Θα είχε κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος στα κανάλια.

Α λα ούνα, α λα ντούε, α λα τρε. Οποιος έδινε τα πιο πολλά λεφτά, θα έπαιρνε τα δικαιώματα για να μεταδώσει λάιβ τη συνεδρίαση. Οι τσαμπουκάδες στη Σούπερλιγκ θα είχαν αποκτήσει χορηγό. Ζωντανά ο Σαββίδης να λέει στα ρωσικά: «πόλεμο θέλουν, πόλεμο θα έχουν». Ζωντανά ο Παπαθανασάκης να βρίζει τον Σάββα στα αμερικάνικα και να του λέει: «φακ οφ». Ευκαιρία για εξάσκηση στις ξένες γλώσσες.

Η τηλεθέαση θα έσπαγε όλα τα κοντέρ. Ασε που, άμα ξέρανε ότι γίνεται λάιβ μετάδοση, θα βρίζανε ακόμα παραπάνω. Αφού έτσι ή αλλιώς τσακώνονται, να τσακώνονται με το αζημίωτο. Να βάζουνε και κανένα φράγκο στην τσέπη. Αυτά.

Κι εγώ, προσωπικά, κομμουνιστής είμαι.

-Γιώργος Κατρούγκαλος-

Αν πάνε όλα καλά στο Καραϊσκάκη, ο Κοντονής θα επανεξετάσει την απόφασή του για το Κύπελλο

Όπως έχει πει ο Κομφούκιος, το κάθε θαύμα στην Ελλάδα κρατάει τρεις μέρες. Το μικρό. Το μεγάλο, τέσσερις. Αν δεν έχει πέσει στην αντίληψή σας ο μάγκας ο πολλά βαρύς ο Σταύρος Κοντονής έτοιμος είναι να την κάνει στριφογυριστό. Να πάρει πίσω την απόφαση για το Κύπελλο. Αυτό αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από το υφυπουργείο Αθλητισμού. Βαρόμετρο λέει για τον σιορ Σταύρο θα είναι το ντέρμπι της Κυριακής. Αν πάνε όλα καλά δηλαδή στο Καραϊσκάκη, θα επανεξετάσει την απόφασή του. Οτι δήθεν τρομάξανε με το Κύπελλο και γίνανε καλά παιδιά. Τρίχες κατσαρές.

Μύτη δεν θα ανοίξει στο Καραϊσκάκη. Οπως δεν έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια. Επεισόδια κάνει αυτός που θέλει να κάνει. Αυτός που δεν θέλει, δεν κάνει. Τρία ντέρμπι γίνανε εφέτος στο ΟΑΚΑ. Επαιξε η ΑΕΚ κατά σειρά με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό. Και δεν έπεσε στον αγωνιστικό χώρο ούτε καρφίτσα. Εκκλησία ήτανε το γήπεδο και στα τρία παιχνίδια. Δεν θα μπορούσανε να πετάξουνε κι αυτοί φωτοβολίδες στους παίκτες του Ολυμπιακού, στην προθέρμανση, όπως κάνανε τα ντερβισόπαιδα στη Λεωφόρο; Εύκολα.

Δεν λέμε τίποτα καινούργιο. Το πιο απλό πράμα είναι να βάλεις τα δυο πόδια αυτών των αληταράδων σ’ ένα παπούτσι. Αν θέλεις. Αν σαν κράτος είσαι άχρηστος, σταματάς το Κύπελλο. Αν σαν πρόεδρος τους φοβάσαι, τους προσκυνάς.

Το Νόμπελ ειλικρίνειας του Αλαφούζου για την απόλυση Αναστασίου

Ντέρμπι την Κυριακή στο «Καραϊσκάκης», αλλά ταυτόχρονα και γενέθλια. Εναν γύρο κλείνει ο Στραματσόνι στον «πράσινο» πάγκο. Το ματς της Λεωφόρου δεν έγινε κι ο Ιταλός συμπληρώνει ακριβώς δεκαπέντε παιχνίδια. Αφορμής δοθείσης, λοιπόν, να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Σ’ αυτό το καταραμένο ματς, που ακόμα και μέχρι σήμερα στον Παναθηναϊκό λένε ότι ο Ολυμπιακός ήτανε αυτός που δεν ήθελε να γίνει. Κι είχε στήσει τον Παππά, που σηκώθηκε κι έφυγε για μια φωτοβολίδα που πέρασε ξώφαλτσα από το πόδι του Φινμπόγκασον.

Ευκαιρία, λοιπόν, να θυμηθούμε πώς έφυγε από τον Παναθηναϊκό ο κόουτς Γιάννης. Συνήθως οι προπονητές απολύονται ύστερα από μία μεγάλη ήττα. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει παγκόσμια πρωτοτυπία: Ο Αλαφούζος έδιωξε τον προπονητή πριν χάσει. Επειδή φοβότανε ότι θα χάσει από τον Ολυμπιακό! Και δεν το λέω εγώ αυτό. Το έχει πει ο ίδιος ο Γιάννης Αλαφούζος. Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Όποιος γκουγκλάρει, μπορεί να το βρει μέσα σε δύο λεπτά. Είχε πει, λοιπόν, επί λέξει: «Ενας από τους λόγους που έφυγε ο Αναστασίου (φωτό) ήταν για να αποφύγουμε τα χειρότερα και να μην έχουμε φασαρίες από τους οπαδούς μας μετά από πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα. Εφυγε για να αποφύγουμε τα χειρότερα με τον Ολυμπιακό.

Δεν μπορούσα να πάρω αυτό το ρίσκο». Μιλάμε για Νόμπελ ειλικρίνειας. Πραγματικά, δεν έχει ξαναγίνει. Πρόεδρος ομάδας να βγαίνει και να λέει ότι έδιωξα τον προπονητή επειδή φοβόμουνα ότι θα χάσω. Πρόεδρος του Παναθηναϊκού να λέει έδιωξα τον προπονητή γιατί φοβήθηκα τι θα γινότανε αν μας κέρδιζε ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο. Και δεν ήταν το θέμα οι τρεις βαθμοί. Το πρόβλημά του ήταν και είναι τα αλάνια της Θύρας 13.

Ερώτηση: Και γιατί να βάλει ο Κοντονής τους τέσσερις να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι; Καρέκλες δεν υπάρχουνε;