ΑρχικήΟχήματαΤο self-driving στις ΗΠΑ περνά από χίλια κύματα, δημιουργώντας πολιτικό χάσμα

Το self-driving στις ΗΠΑ περνά από χίλια κύματα, δημιουργώντας πολιτικό χάσμα

Το self-driving στις ΗΠΑ περνά από χίλια κύματα, δημιουργώντας πολιτικό χάσμα μεταξύ Πολιτειών και κράτους για τη νέα νομοθεσία περί οδήγησης αυτοκινήτων

Καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ κινείται γρήγορα για να περάσει τον πρώτο ομοσπονδιακό νόμος περί αμαξιών που έχουν αυτόνομη οδήγηση (self-driving), κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι και κυβερνήτες Πολιτειών εκφράζουν ανοιχτά το φόβο τους ότι το μέτρο θα περιορίσει την ικανότητά τους να ρυθμίζουν την ασφάλεια του οχήματος σε τοπικό επίπεδο.

Η συζήτηση υπογραμμίζει τις προκλήσεις της δημιουργίας μιας νέας τεχνολογίας που δεν ταιριάζει απόλυτα σε ένα υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο. Τα κράτη ρυθμίζουν παραδοσιακά τον οδηγό ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρυθμίζει το αυτοκίνητο, αλλά ο καταμερισμός της εργασίας μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί όταν τα αυτοκίνητα δεν έχουν οδηγούς.

Οι υπάλληλοι της βιομηχανίας λένε ότι ένα ενιαίο πανεθνικό σύνολο προτύπων θα επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας self-driving των οχημάτων,η οποία θα οδηγήσει τελικά σε λιγότερους θανάτους από τις οδικές αρτηρίες και θα κρατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας των αυτοκινήτων.

Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα το σαρωτικό νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα και ο Αμερικανός γερουσιαστής John Thune δήλωσε την Τετάρτη ότι ήθελε να καταστήσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Το ομοσπονδιακό νομοσχέδιο απαγορεύει στις Πολιτείες και τις πόλεις να εφαρμόζουν “παράλογους περιορισμούς” στην ανάπτυξη αυτοκινήτων με αυτό-οδήγηση (self-driving). Οι επικριτές λένε ότι η ασαφής γλώσσα θα μπορούσε να οδηγήσει την αυτοκινητοβιομηχανία να μηνύσει τις Πολιτείες σε σχέση με τυχόν κανονισμούς που τους θεωρούν υπερβολικά επαχθείς.

“Εάν το Κογκρέσο προδικάζει τις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις να θεσπίσουν προστασίες έξυπνης ασφάλειας, η υιοθέτηση αυτής της εκπληκτικής τεχνολογίας θα μπορούσε να καθυστερήσει άσκοπα από δικαστικές προκλήσεις και την κρατική νομοθετική δράση”, δήλωσε ο Leah Treat, διευθυντής του γραφείου μεταφορών στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. να θεσπίσει τους δικούς του κανονισμούς αυτοκαθορισμού μέχρι το τέλος του έτους.

Σε επιστολή του προς τους Κογκρέσσο, την Εθνική Συνδιάσκεψη των Κρατικών Νομοθετών και άλλες ομάδες, η ομοσπονδιακή νομοθεσία παραβίασε την κρατική εξουσία και κάλεσε τους ομοσπονδιακούς νομοθέτες να αλλάξουν τη γλώσσα του νομοσχεδίου.

Το νέο μέτρο εξουσιοδοτεί τους κατασκευαστές να τοποθετήσουν 25.000 αυτοκίνητα αυτο-οδήγησης στο δρόμο το επόμενο έτος για δοκιμές. Αυτοί οι αριθμοί θα αυξηθούν σταδιακά, με συνολικό αριθμό 275.000 οχημάτων που θα επιτρέπονται έως το 2021.

Οι επικριτές του ομοσπονδιακού νομοσχεδίου δήλωσαν ότι υποστηρίζουν γενικά την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτο-οδήγησης, αλλά υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα πριν εφαρμοστεί το σχέδιο.

Πολιτείες εναντίον κράτος.

Αν και τα αυτοκίνητα με πλήρη αυτονομία εξακολουθούν να απέχουν χρόνια μακριά από την ευρεία υιοθεσία, 25 Πολιτείες έχουν ήδη περάσει νομοθεσία ή έχουν εκδώσει εκτελεστικές εντολές σχετικά με αυτόνομα οχήματα, σύμφωνα με την Εθνική Διάσκεψη των Νομοθετών.

Η Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, υιοθέτησε μια αυστηρή προσέγγιση για τις δοκιμές, απαιτώντας από τα συγκεκριμένα οχήματα να ακολουθούν μια εγκεκριμένη διαδρομή με αστυνομική συνοδεία. Το κράτος είχε εφαρμόσει ένα νόμο κατά το παρελθόν που απαιτεί από τους οδηγούς να έχουν τουλάχιστον το ένα χέρι στο τιμόνι οποιουδήποτε αυτοκινήτου, αν και αυτό αναστέλλεται μέχρι τον Απρίλιο του 2018 για να φιλοξενήσει αυτόνομες δοκιμές οχημάτων.

Η κοινή χρήση δεδομένων είναι ένα σημαντικό σημείο που προκαλεί προστριβές. Ο δήμαρχος του Pittsburgh, ο Bill Peduto δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι ήταν απογοητευμένος από την Uber, η οποία δοκιμάζει ένα στόλο αυτόνομων οχημάτων στην περιοχή του, δίστασε να μοιραστεί τα δεδομένα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η πόλη για τη βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής και της υποδομής.

Η Uber δήλωσε ότι θα μοιραστεί κάποια στοιχεία με εθελοντική βάση, αλλά ο Chan Lieu, πρώην διευθυντής κυβερνητικών υποθέσεων στο NHTSA, ο οποίος τώρα είναι σύμβουλος της οργάνωσης Self-Driving Coalition for Safer Streets, η οποία περιλαμβάνει τη Ford, τη Waymo Alphabet, τη Volvo Cars, Uber και τη Lyft, οι εταιρείες δήλωσαν ότι θα αντιταχθούν στις ευρείες απαιτήσεις γνωστοποίησης των δεδομένων.

Υπάρχουν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως είπε, καθώς και φόβοι αποκάλυψης εμπορικών μυστικών.

Η Καλιφόρνια απαιτεί σήμερα από τον κλάδο να παραδώσει δεδομένα σχετικά με την αποδέσμευση οχημάτων και τις συγκρούσεις και η Εθνική Ένωση National Association of City Transportation Officials της πόλης ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υιοθετήσει παρόμοιες απαιτήσεις.

Δεν ανησυχούν όλα τα κράτη για το ομοσπονδιακό νομοσχέδιο. Ο κυβερνήτης της Αριζόνα Douglas Ducey εξέδωσε εκτελεστική εντολή το 2015, λέγοντας ότι η πολιτεία του υποστήριξε την αυτοκινητοβιομηχανία και ελπίζει ότι η τεχνολογία θα φέρει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή του.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166