ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήΤο Spotify στην Ελλάδα: Αξίζει, βολεύει ή όχι;

Το Spotify στην Ελλάδα: Αξίζει, βολεύει ή όχι;

Λοιπόν, το Spotify δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, εδώ και μερικά χρόνια, και μάλιστα το περιεχόμενο που προορίζεται για την χώρα μας είναι γραμμένο στα ελληνικά. Από ό,τι φαίνεται όλη ετούτη η κατάσταση, είναι αρκετά σημαντική για να με κάνει να χαλάσω το σερί των ψυχεδελικών τίτλων που δίνω στα άρθρα μου εδώ και λίγο καιρό. Δεν πειράζει, γιατί φαίνεται εκ πρώτης όψεως πως αξίζει.

Τι είναι το Spotify, ρωτάς εσύ που έχεις πλήρη άγνοια για τη συγκεκριμένη διαδικτυακή τοποθεσία. Θυμάσαι καθόλου το Grooveshark που παρουσίασα πριν μερικούς μήνες; Αν όχι, ή αν δεν το τσέκαρες καν, τότε τώρα είναι η στιγμή για να διαβάσεις εκείνο το άρθρο, καθώς θα σου λύσει αρκετές απορίες, τόσο για το τι είναι μια μουσική υπηρεσία streaming, όσο και για το αν ή γιατί χρειάζεσαι κάτι τέτοιο.

Υπηρεσία streaming μουσικής όπως λέμε “τα τραγούδια που θέλεις ν’ ακούσεις δεν βρίσκονται στον σκληρό σου δίσκο, αλλά τα ακούς μέσα από το Internet“. Αυτό ακριβώς κάνει το Spotify, και σήμερα θα εξετάσουμε για αρχή αν δουλεύει, και στο καπάκι αν αξίζει και βολεύει – γιατί η όλη φάση έχει οικονομική παγίδα. Καλά κατάλαβες: τούτο το μαραφέτι ζητάει τα φράγκα σου, και θα στα πάρει αργά ή γρήγορα, αν επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες της πλατφόρμας, και όχι τις πετσοκομμένες που προσφέρονται στο δωρεάν πρόγραμμα.

Χρησιμοποιώντας το, λοιπόν, από την πρώτη μέρα που έσκασε μύτη -τόσο στην δωρεάν έκδοσή του, όσο και στην Premium- πιστεύω πως είναι εφικτό να βγάλω κάποια ασφαλή συμπεράσματα, και κατ’ επέκταση να ενημερώσω όλα τα αλάνια αυτής της γιάφκας που σκέφτονται να το εντάξουν στην καθημερινότητα τους.

Για πάμε να δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος.

Δουλεύει το Spotify;

Ω, ναι, δουλεύει και με το παραπάνω! Δοκίμασα το Spotify σε κάθε πιθανή εκδοχή του, και σε κάθε συσκευή που βρήκα διαθέσιμη: iPhone, Android κινητό και Android ταμπλέτα, webapp -την διαδικτυακή του εφαρμογή μέσα από τον ιστότοπο- αλλά και την εφαρμογή του για Windows και την αντίστοιχη για Linux. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, μέχρι τώρα – ασχέτως λειτουργικού συστήματος, είχα στην οθόνη μου ανά πάσα στιγμή όλα τα τραγούδια που ήθελα, σε ποιότητα που κυμαίνεται από πολύ καλή ως άριστη.

Θυμήσου όμως πως μιλάμε για τα δικά μου γούστα και αυτιά: ακούω μουσική από κάθε πιθανό και απίθανο είδος και δεν έχω τρομερές απαιτήσεις στην ποιότητα ήχου: το σημείο που θεωρώ “πατάρι” -κατόπιν δοκιμασιών, tests και άνω των 130.000 ακροάσεων MP3, για να μην πούμε τίποτα για CD και βινύλια- είναι τα V0 MP3s ή, χοντρικά μιλώντας, η ποιότητα ήχου ενός CD. Η δική σου εμπειρία ίσως διαφέρει.

Αξίζει να πληρώσω κάποιο συνδρομητικό πακέτο;

Κατ’ αρχήν να πούμε το εξής: το Spotify δουλεύει και δωρεάν. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται: καλό είναι να γνωρίζεις πως η δωρεάν εκδοχή συνοδεύεται από πολλούς περιορισμούς, και λήγει μετά από έξι μήνες – μόλις αυτοί περάσουν, μπορείς να συνεχίζεις να ακούς μουσική χρησιμοποιώντας το, αλλά με περιορισμό τις 2,5 ώρες ανά εβδομάδα.

Επίσης, όπως ίσως περίμενες, η δωρεάν έκδοση υπάρχει επειδή αποφέρει έσοδα στην εταιρεία μέσω διαφημίσεων – μην φανταστείς κάτι τρελό, όμως εδώ, μιλάμε για ηχητικά αποσπάσματα που κυμαίνονται από 10 έως 40 δευτερολέπτων κάθε δύο ή τρία τραγούδια, αλλά επί της ουσίας η όλη κατάσταση μπορεί να καταστεί πραγματικά ενοχλητική, όπως ο τύπος που έσκαγε μύτη κάθε φορά που άκουγα black metal για να μου ανακοινώσει με χαρωπή και ενθουσιώδη φωνή πως αν δεν πληρώσω θα μου διακόψει την ακρόαση του μουσικού ρεπερτορίου που ακούω. Σίγουρα όχι και η καλύτερη διακοπή των μαύρων και δολοφονικών μου ακουσμάτων!

Πάμε τώρα στα πακέτα: το πρώτο, που ονομάζεται Unlimited -”απεριόριστο“- σου δίνει την δυνατότητα να ακούς όση μουσική θέλεις από τους υπολογιστές σου μόνο, εξαφανίζει τις διαφημίσεις και το πληρώνεις 3,5€ τον μήνα. Το δεύτερο, γνωστό και ως Premium σου επιτρέπει ό,τι και το πρώτο, αλλά προσθέτει την δυνατότητα να ακούς μουσική μέσω κινητού ή ταμπλέτας, με εφαρμογή που υπάρχει τόσο για Android όσο και για iOS αλλά και να “κατεβάζεις” τα τραγούδια απευθείας, ώστε να τ’ ακούς και όπου δεν έχεις σήμα. Τούτο στοιχίζει 7€ ανά μήνα.

Προσωπικά, δεν βρήκα κάποιον τρελό λόγο να πληρώσω, πέρα από έναν. Περισσότερα γι’ αυτόν λίγο αργότερα — προς το παρόν ας επικεντρωθούμε στο μέγεθος της βιβλιοθήκης του και άλλα τεχνικά ζητήματα. Το Spotify, λοιπόν, προσφέρει 20 εκατομμύρια τραγούδια — τα περισσότερα που υπάρχουν διαθέσιμα σε on-line/streaming εφαρμογή, και μάλιστα νόμιμη. Ναι, μπορείς να τα βρεις -και σχετικά άμεσα- σε Torrents και σ’ άλλα ελεύθερα “κατεβάσματα” ανά το νετ, αλλά χρησιμοποιώντας κάτι νόμιμο έχεις και την ηθική ικανοποίηση πως στηρίζεις τον καλλιτέχνη — ή, τουλάχιστον, την έχεις αν δεν γνωρίζεις το πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση με δικαιώματα και πληρωμές αυτή τη στιγμή στη μουσική βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, το Spotify θα έχει δώσει μέχρι 1 δις δολάρια ως το τέλος της φετινής χρονιάς — κάπου θα πάνε αυτά τα χρήματα.

Ένα άλλο μεγάλο θετικό είναι η τεράστια βάση χρηστών του, που επεκτείνεται ταχύτατα και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, καθώς και η εξαιρετική ευκολία “μοιρασιάς” μουσικής με φίλους σου, σε κοινωνικά δίκτυα αλλά κι εντός του. Τέλος, μην ξεχνάς πως η άνεση του να λες “θέλω να ακούσω αυτό, τώρα” και να μην χρειάζεται να ψάξεις για να το βρεις είναι ένα θετικό από μόνη της.

Για να δούμε και τον πιο ουσιαστικό λόγο για να πληρώσει κανείς…

Κατάλαβα…. Θα μου πεις πως βολεύει

Ακριβώς: θα σου πω πως βολεύει, και πως αυτό από μόνο του το κάνει ν’ αξίζει τα εφτά ευρώπουλα τον μήνα – αν, βέβαια, τα έχεις διαθέσιμα. Οι εφαρμογές δουλεύουν άψογα, ο συγχρονισμός ανάμεσα τους είναι θαυμαστός, και η δυνατότητα να ακούς τη μουσική που θέλεις, όποτε θέλεις, με όποιον τρόπο θέλεις, είναι απίστευτα βολική.

Εννοείται πως δεν μας χαλάει καθόλου και η τεράστια βιβλιοθήκη του. Εν τούτοις, εάν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που ακούει επιλεγμένη μουσική, και όχι τα τυπικά Pop, Rock, και Rap, τότε μάλλον θα έχεις σχετικά περιορισμένες επιλογές έως ότου η καλλιτέχνες φιλοτιμηθούν να τα ανεβάσουν στο Spotify.

Επίσης είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω πως εάν θέλεις να ακούσεις πραγματικά δωρεάν μουσική, και η συσκευή σου είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, τότε σου προτείνω ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσεις το YouTube, που τυπικά είναι η μεγαλύτερη μουσική δισκοθήκη παγκοσμίως, και επισημαίνω τούτο το γεγονός, δίχως ίχνος υπερβολή στα λεγόμενα μου. Έτσι για να ξεχωρίζουμε τα σώβρακα από τις γραβάτες.

Βουρ στον Πατσά.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166