Το στρες είναι η σύγχρονη «μάστιγα», η ασθένεια της νέας εποχής. Βάλλει εναντίον της ψυχικής και σωματικής μας υγείας, της κοινωνικής μας ζωής και μπορεί ακόμα και να μας γεράσει πριν την ώρα μας
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ψυχολογικό στρες είναι ικανό να γεράσει τα χρωμοσώματα μιας γυναίκας κατά δέκα ολόκληρα χρόνια.
Διάβασε επίσης: Τι είναι κατάθλιψη. Στοιχεία για τις αιτίες και αντιμετώπιση
Ο σύνδεσμος μεταξύ του άγχους, της γήρανσης και της υγείας σε κυτταρικό επίπεδο δεν είναι σαφής. Μια ομάδα όμως από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Elissa Epel, διερευνά την επίδραση του άγχους πάνω στα κύτταρα.
Ένα μέρος του DNA, το ονομαζόμενο τελομερές, καλύπτει τα άκρα κάθε χρωμοσώματος προστατεύοντάς τα και εξασφαλίζοντας γενετική σταθερότητα. Κάθε φορά που κάποιο κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή κονταίνουν με αποτέλεσμα τα θυγατρικά κύτταρα να έχουν κοντότερο τελομερή από τα γονικά κύτταρα.
Στους νέους ανθρώπους όμως, ένα ένζυμο, η τελομεράση, διορθώνει κατά μία έννοια τη διαδικασία αυτή αναγεννώντας τα άκρα. Στα γηραιότερα άτομα, τα τελομερή κονταίνουν σημαντικά και κάποια στιγμή η αναπαραγωγή τους σταματά εντελώς.
Η έρευνα
Για να ερευνήσουν την επίδραση του στρες στα κύτταρα, η Epel και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα χρωμοσώματα στα λευκά αιμοσφαίρια 58 μαμάδων, 2/3 των οποίων είχαν παιδιά με κάποια χρόνια ασθένεια. Οι υπόλοιπες γυναίκες είχαν υγιή παιδιά και επομένως αναμένεται να υποφέρουν από λιγότερο άγχος.
Δεν υπήρχε διαφορά στο μήκος των τελομερών στις δυο ομάδες, όμως οι γυναίκες που και στις δυο ομάδες ανέφεραν ότι υπέφεραν από περισσότερο άγχος παρατηρήθηκε ότι είχαν και τα κοντότερα τελομερή. Το φαινόμενο ήταν τόσο σπουδαίο που υπολογίστηκε ότι αντιπροσωπεύει 9 έως 17 χρόνια κυτταρικής γήρανσης.
Η Epel δεν εκπλήσσεται από τα ευρήματα αυτά. “Πιστεύω ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο έχει μεγαλύτερη σημασία από την αντικειμενική μας πραγματικότητα. Αν νιώθουμε άγχος πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας καθώς αυτό μπορεί να μας επηρεάσει σημαντικά σε κυτταρικό επίπεδο.”
Οι μητέρες εκείνες που φρόντιζαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ένα άρρωστο παιδί είχαν επίσης κοντότερα τελομερή, ανεξάρτητα από το πώς αντιλαμβάνονταν το άγχος τους. “Δυστυχώς, όσο περισσότερη φροντίδα έδινε μια γυναίκα, τόσο χειρότερα ήταν η ίδια,” επισημαίνει η Epel.
Η ίδια τονίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτή την μικρή έρευνα, στην οποία δεν υπολογίσθηκαν παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η κοινωνική κατάσταση ή η περιβαλλοντολογικές συνθήκες. “Είτε έχει να κάνει με την παροχή φροντίδας είτε όχι, το άγχος είναι το κόκκινο πανί,” υπογραμμίζει.
Διάβασε ακόμη: Honor 50 SE