ΑρχικήΕπιστήμηΤο σύμπαν δεν θα συρρικνωθεί

Το σύμπαν δεν θα συρρικνωθεί

Αυτή είναι η νέα ανακάλυψη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος, που διαλύει τη θεωρία των μεγάλων επιστημόνων από τον Αϊνστάιν μέχρι τον Χόκινγκ.

Η εφημερίδα Σάντει Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) απευθύνθηκε στον καθητητή Στίβεν Χόκινγκ λέγοντας: «Κύριε καθηγητά, έχουμε ένα πρόβλημα: η NASA λέει ότι ανακάλυψε την υπαρξη μίας “σκοτεινής ενέργειας” και ότι αυτή η κοσμική ενέργεια αντισταθμίζει τη βαρύτητα και συνεπώς θα κρατήσει το Σύμπαν μας για πάντα ζωντανό».

Η νέα αυτή ανακάλυψη διαλύει τη θεωρία ότι η ζωή θα εξαλειφθεί από μια «Μεγάλη Συντριβή», όταν ολόκληρο το Σύμπαν θα καταρρεύσει. Η σχετική επιστημονική διαμάχη είναι παλιά, αλλά μάλλον τώρα φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της.

Στο παρελθόν, επιστήμονες από όλον τον κόσμο υποστήριζαν ότι το Σύμπανθα σταματήσει να εξαπλώνεται και θα συρρικνωθεί κάποια στιγμή από τη δύναμη της βαρύτητας. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή κάθε είδους και μορφής ζωής.

Οι έρευνες, όμως, της NASA δείχνουν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι. Ο δορυφόρος ΜΑΡ, που τον προηγούμενο χρόνο εξερεύνησε τα βάθη του διαστήματος, βοήθησε τη NASA να ανακαλύψει ένα σχηματισμό «θερμών σημείων», που σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αποδεικνύει ότι το Σύμπαν επιταχύνεται.

Αυτό σημαίνει ότι η «σκοτεινή ενέργεια» -η μοναδική δύναμη που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτήν την επιτάχυνση- υπάρχει και ότι το Σύμπαν επεκτείνεται τόσο γρήγορα που δεν μπορεί να καταρρεύσει από τη δύναμη της βαρύτητας. Έτσι, αποκλείεται το ενδεχόμενο της «Μεγάλης Συντριβής».

Η ανακάλυψη της NASA είναι από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της κοσμολογίας και πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει σαν υπόμνηση του αξιόλογου επιστημονικού έργου της υπηρεσίας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166