Το σύμπαν δεν θα συρρικνωθεί

Αυτή είναι η νέα ανακάλυψη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος, που διαλύει τη θεωρία των μεγάλων επιστημόνων από τον Αϊνστάιν μέχρι τον Χόκινγκ.

Η εφημερίδα Σάντει Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) απευθύνθηκε στον καθητητή Στίβεν Χόκινγκ λέγοντας: «Κύριε καθηγητά, έχουμε ένα πρόβλημα: η NASA λέει ότι ανακάλυψε την υπαρξη μίας “σκοτεινής ενέργειας” και ότι αυτή η κοσμική ενέργεια αντισταθμίζει τη βαρύτητα και συνεπώς θα κρατήσει το Σύμπαν μας για πάντα ζωντανό».

Η νέα αυτή ανακάλυψη διαλύει τη θεωρία ότι η ζωή θα εξαλειφθεί από μια «Μεγάλη Συντριβή», όταν ολόκληρο το Σύμπαν θα καταρρεύσει. Η σχετική επιστημονική διαμάχη είναι παλιά, αλλά μάλλον τώρα φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της.

Στο παρελθόν, επιστήμονες από όλον τον κόσμο υποστήριζαν ότι το Σύμπανθα σταματήσει να εξαπλώνεται και θα συρρικνωθεί κάποια στιγμή από τη δύναμη της βαρύτητας. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή κάθε είδους και μορφής ζωής.

Οι έρευνες, όμως, της NASA δείχνουν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι. Ο δορυφόρος ΜΑΡ, που τον προηγούμενο χρόνο εξερεύνησε τα βάθη του διαστήματος, βοήθησε τη NASA να ανακαλύψει ένα σχηματισμό «θερμών σημείων», που σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αποδεικνύει ότι το Σύμπαν επιταχύνεται.

Αυτό σημαίνει ότι η «σκοτεινή ενέργεια» -η μοναδική δύναμη που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτήν την επιτάχυνση- υπάρχει και ότι το Σύμπαν επεκτείνεται τόσο γρήγορα που δεν μπορεί να καταρρεύσει από τη δύναμη της βαρύτητας. Έτσι, αποκλείεται το ενδεχόμενο της «Μεγάλης Συντριβής».

Η ανακάλυψη της NASA είναι από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της κοσμολογίας και πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει σαν υπόμνηση του αξιόλογου επιστημονικού έργου της υπηρεσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας