Το βιβλίο της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας ξαναγράφεται…

Η Kεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) άφησαν χθες τα επιτόκιά τους αμετάβλητα. Οι αποφάσεις αυτές δεν προκάλεσαν εντύπωση, καθότι ήταν αναμενόμενες και δεν είχαν κάποιο άμεσο ουσιαστικό αντίκτυπο στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, πληθαίνουν οι γνώμες των αναλυτών για πιθανή μείωση των αμερικανικών επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Η ΕΚΤ δεν δικαιολόγησε την απόφασή της. Aπό τις πρόσφατες ανακοινώσεις, όμως, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ενώ ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να είναι το ουσιαστικό πρόβλημα, τα δομικά ρίσκα για την ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθούν να υφίστανται. Αυτό που χαρακτηρίζει κατά τις τελευταίες ημέρες τις διεθνείς αγορές είναι η δυναμική επιστροφή του δολαρίου, το οποίο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, κοντά στο επίπεδο των 97 σεντς/ευρώ και η συνεχής καθοδική πορεία του χρυσού που χθες έσπασε και το φράγμα των 300 δολαρίων/ουγκιά.

Eκείνο που αποδεικνύεται εκ των υστέρων είναι ότι η μεγάλη πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου οφείλεται περισσότερο στη δομική και συστημική αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος, παρά σε μία δυνατή και ενδογενή ανατίμηση του ευρώ. Προκλήθηκε δε από τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, τις πωλήσεις αμερικανικών μετοχών και την αντιστροφή των ροών κεφαλαίου, που χαρακτήρισε τις διεθνείς συναλλαγματικές αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2002. Μόλις τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης δεν έδειξαν να δικαιολογούν περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ, η τάση αντιστράφηκε και χωρίς να υπάρχει μια ιδιαίτερη ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, η ισοτιμία διολισθαίνει, λόγω της αδυναμίας τώρα του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σήμερα η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου έχει σχηματίσει μία επικίνδυνη κορυφή για το ευρωπαϊκό νόμισμα, η οποία από τεχνικής απόψεως, αν ολοκληρωθεί ως τεχνικός σχηματισμός, μπορεί να οδηγήσει το ευρώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, όπως είναι το επίπεδο των 96 σεντς ή ακόμα και μέχρι τη ζώνη των 93-94 σεντς.

Φυσικά, δεν αποκλείονται ανοδικές εξάρσεις, πιθανώς πάλι μέχρι την ισοτιμία 1:1, αλλά η ανοδική τάση του ευρωπαϊκού νομίσματος θα ξαναβρεί πάλι τον δρόμο της, μόνο με την ανοδική διάσπαση και κατοχύρωση του επιπέδου των 1,02 σεντς. Η σημερινή εποχή, χρηματοοικονομικά, είναι μία σημαδιακή περίοδος, κατά την οποία ξαναγράφεται η οικονομική ιστορία του παγκόσμιου συστήματος. Από αυτή την άποψη, ενώ σε μακροχρόνιο επίπεδο ετών η μονοκρατορία της αμερικανικής οικονομίας, των εκπροσώπων και αξιών της, όπως το δολάριο, είναι ξεκάθαρο ότι φτάνει σε ένα τέλος, δεν φαίνεται η ευρωπαϊκή οικονομία, ή κάποια ασιατική δύναμη, να έχουν φτάσει στο επίπεδο ωριμότητας για να την αμφισβητήσουν.

Αν κρίνει κάποιος από το τι συμβαίνει σήμερα στη Ν. Αμερική, όπου η μία οικονομία μετά την άλλη καταρρέουν (Αργεντινή, Βραζιλία και αυτές τις ημέρες Ουρουγουάη), κάτι φαίνεται να συμβαίνει στην αμερικανική ήπειρο, από οικονομικής τουλάχιστον απόψεως. Το μέλλον δεν θα είναι ποτέ πια όπως το παρελθόν και η σημασία του παρελθόντος θα αλλάζει συνεχώς, γιατί ποτέ δεν ήταν αυτό που νομίζαμε…