Το ξένο είναι πιο γλυκό. Πρόσεχε τις λυσσάρες

Το ξένο είναι πιο γλυκό. Πρόσεχε τις λυσσάρες

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Είναι ένα κορίτσι σαν όλες μας ή κατά βάθος είναι διαφορετική; Κυκλοφορεί ελεύθερη στις παρέες, στα στέκια, στις δουλειές μας ή στην ουσία κάνει ξαφνικά και απροειδοποίητα την εμφάνισή της; Το σίγουρο είναι πως έχει βάλει στο μάτι το αγόρι σου. ΄Η μήπως θέλει το δικό μου;

Τι κοινό έχει το ραδιόφωνο με σένα και τον Νίκο σου; Τις παρεμβολές. Στατιστικά, τα περισσότερα ζευγάρια σήμερα ζουν μεγαλύτερα ή μικρότερα μπερδέματα, τα οποία συνήθως προκαλεί κάποιο τρίτο πρόσωπο που, δυστυχώς, είναι γένους θηλυκού. Μια άλλη κοπέλα δηλαδή, που μπαίνει ανάμεσα σε σένα και τον καλό σου.

Πρέπει να της βρούμε ένα όνομα. Αντροχωρίστρα να την πούμε, κλέφτρα αντρών, κοπέλα – βδέλλα; Πάντως κάτι άσχημο πρέπει να συμβολίζει το όνομά της, τόσο άσχημο όσο δόλιος είναι ο ρόλος της. Ποια κακή τύχη την έφερε στο δρόμο σου δεν ξέρω, ξέρω όμως ότι δε θα φύγει μόνη.

Το γεγονός ότι ο άντρας που της αρέσει είναι δεσμευμένος, λογοδοσμένος, αρραβωνιασμένος, παντρεμένος, ερωτευμένος και σε κάθε περίπτωση δικός σου δε δείχνει να την απασχολεί καθόλου. Δηλαδή τι; Δε θα κοιμηθεί (με τον καλό σου) επειδή ζουζουνίζει γύρω της ένα κουνούπι; Στον τοίχο θα σε κολλήσει με την επιμονή και το θράσος της. Θα τον φλερτάρει απτόητη, αδιαφορώντας για τα φαρμακερά σου βλέμματα. Θα τη βλέπεις μπροστά σου παντού και μάλιστα θα σου συμπεριφέρεται σαν να είσαι εσύ η παρείσακτη.

Μην κάνεις το λάθος να την υποτιμήσεις, γιατί η κοπέλα παίζει σύστημα. Διαλέγει πάντα σύντροφο από ζευγάρι, τον εντοπίζει, τον πολιορκεί, τον κατακτά. Απλώς μετά δεν έχει τι να τον κάνει. Γιατί όταν το αντικείμενο του πόθου γίνει εντελώς δικό της, χάνει αυτόματα το ενδιαφέρον της γι’ αυτόν, βαριέται και προχωράει στον επόμενο δεσμευμένο.

Ηδονή της δεν είναι ο έρωτας ο παντοτινός, αλλά η διεκδίκηση. Αν δεν τον χωρίσει, δε θα ησυχάσει. Μόνο έτσι θα αποδείξει σε όλους, και κυρίως στην αντίζηλό της, στον εαυτό της και τον καθρέφτη της, ότι εκείνη είναι η ωραιότερη απ’ όλες. Ότι αυτή κινεί τα νήματα και επιλέγει τους συντρόφους της.

Το χειρότερο είναι πως, σε αντίθεση με σένα, το αγόρι σου δε δείχνει καθόλου να ενοχλείται. Ενώ της έχει καταστήσει σαφές ότι είναι μαζί σου, αργά ή γρήγορα υποκύπτει στις πιέσεις της και τη συναντάει για καφέ, της μιλάει στο τηλέφωνο και δέχεται SMS σε απίθανες ώρες, πράγματα που φυσικά της δίνουν ελπίδες, ενώ εσένα σε κάνουν έξαλλη μαζί της. Πρόσεξε όμως, αν σε δει να ζηλεύεις θα χαρεί, γι’ αυτό κράτησε ψηλά τη μύτη και το επίπεδό σου και μακριά το αγόρι σου.

Επίσης παρηγορήσου στη σκέψη ότι αν τον κερδίσει τελικά, στο τέλος κι αυτόν θα τον πετάξει και πολύ πιθανόν να τον δεις να γυρίζει πίσω σε σένα έρποντας. Μην τον μαζέψεις. Απλώς την επόμενη φορά διαφύλαξε τη σχέση σου αναγνωρίζοντας έγκαιρα τον κίνδυνο, που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές:

Το εργαζόμενο κορίτσι

Κινείται στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον με αυτόν και διαλέγει συντρόφους με κριτήριο τη θέση τους και όχι την οικογενειακή τους κατάσταση. Αντίθετα μάλιστα, οι δεσμευμένοι τη βολεύουν γιατί τους ξεφορτώνεται πιο εύκολα, αφού χρησιμοποιήσει τις επιρροές τους. Παρόλο που δεν έχει την κουλτούρα ή το σώμα σου, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική γιατί θέλει την προαγωγή σαν κολασμένη.

Επιπλέον περνά μαζί του πολύ περισσότερο χρόνο από σένα, ανταλλάσσουν απόψεις και e-mails και ξενυχτούν μαζί ερευνώντας εξονυχιστικά όλες τις πιθανές πτυχές του νέου project. Κάπως έτσι του έχει εξομολογηθεί τη μοναξιά και τη διαθεσιμότητά της, κάπου εκεί κι εκείνος της έχει μιλήσει για την κατανόηση που δε δείχνεις σε σχέση με την απαιτητική δουλειά του.

Το μόνο που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της σχέσης είναι οι συνάδελφοι να σβήσουν τα φώτα φεύγοντας. Όσο για σένα, αντί να του τηλεφωνείς κάθε τρεις και λίγο για να δεις τι τρέχει, τρέχα και κάνε του πραγματικότητα τη φαντασίωση για έρωτα στην αίθουσα συσκέψεων.

Η φίλη – ψύλλοι στα αυτιά μου μπήκαν

Μην εφησυχάζεις. Αυτή η κοπέλα που σου κάνει τη φιλενάδα μπορεί να αποδειχτεί ο χειρότερος εφιάλτης σου. Δεν έχει αναστολές, έχει μόνο βλέψεις. Παλιότερα είχε δημιουργήσει θέμα με τα φλερτ που είχαν άλλες κολλητές σας, οι οποίες από τότε απορούν με σένα που εξακολουθείς να την εμπιστεύεσαι. Αυτό τον καιρό γλυκοκοιτάζει τον άντρα σου και δε θα ησυχάσει αν δεν του αποδείξει ότι είναι καλύτερη από σένα.

Για να τον παρασύρει, χρησιμοποιεί κόλπα αθέμιτα και γι’ αυτό αλάνθαστα: Χτυπάει κάτω από τη ζώνη και το τραπέζι, όπου ακουμπάει το πόδι της στο δικό του. Θα σηκωθεί μόνο για να γείρει το μπούστο της μπροστά στη μύτη του και τα έκπληκτα μάτια σου. Μη δοκιμάσεις να εξηγηθείς μαζί της, γιατί θα τα αρνηθεί όλα και θα σε πει παράλογη και ζηλιάρα (σε εκείνον). Απλά βγάλ’ την από την παρέα σου και το οπτικό του πεδίο.

Η ξανθή που ανθεί στα μπαράκια

Το λέει και το χρώμα της ρίζας της. Είναι μειωμένης ευφυΐας και φούστας. Γενικά, όλα της είναι λίγα: τα ρούχα της, τα λόγια της, η ηθική της. Τα αγόρια τις σταμπάρουν αμέσως αυτές τις υπάρξεις και, παρόλο που τις κοροϊδεύουν στα κορίτσια τους, με τους φίλους τους χρησιμοποιούν άλλα κοσμητικά, που αφορούν γοφούς, μέση, στήθος. Μην μπεις στη διαδικασία να τη σχολιάσεις μαζί του, γιατί δε θα κρατηθείς και θα πεις καμιά κουβέντα παραπάνω για τα παρακάτω της. Ωστόσο, μη σταματήσεις να επαγρυπνείς, γιατί η ξανθή δε δίνει σημασία που η θέση δίπλα του είναι κατειλημμένη. Θα καθίσει αμέσως στα πόδια του και στο σβέρκο σου.

Η false alarm

Είναι όμορφη, είναι γλυκιά, είναι καλή, είναι έτοιμη να σου καταστρέψει τη ζωή. Όχι οικειοθελώς. Μπορεί ο δικός σου να τη θέλει σαν ερ κοντίσιον στον καύσωνα, αλλά αυτή καθόλου δεν ενδιαφέρεται και τον αντιμετωπίζει χαριτωμένα, αλλά τυπικά. Και σε αυτό σκοπεύει να περιοριστεί. Στη ζωή της υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, αλλά και μόνη να ήταν δε θα χυμούσε να φάει το αγόρι το δικό σου.

Είναι απλά ευγενική, κοινωνική και ακίνδυνη. Γίνεται επίσης, άθελά της, σημείο σύγκρισης, ο καλός σου βλέπει μόνο τα καλά της και σου χτυπάει τις προσωπικές σου ατέλειες, γι’ αυτό προτιμότερο είναι να σταματήσει εδώ η γνωριμία σας μαζί της.

Μάθε πως λειτουργεί και εξουδετέρωσε την

Γιατί το κάνει: Το σουφλέ και ο άντρας τρώγονται ζεστά. Αν το βγάλει το γλυκό από το φούρνο και δεν το γευτεί αμέσως, θα σκάσει. O άντρας δεν είναι βέβαιο πως θα της κάτσει, αλλά σίγουρα γι’ αυτήν είναι πολύ πιο νόστιμος αν τον βγάλει καυτό από την αγκαλιά μιας άλλης. Έτσι τουλάχιστον της υπαγορεύει η ανασφάλειά της, η οποία αντί να εκδηλωθεί με παθητικότητα και αδυναμία, εμφανίζεται μέσα από επιθετική συμπεριφορά. Πριν προλάβει κανείς να υποπτευθεί πως αυτό είναι ένα φοβισμένο κορίτσι, εκείνη χτυπά και (δυστυχώς) δε φεύγει παρά μόνο μαζί με τον καλό σου.

Θα επιμείνει μάλιστα με κάθε μέσο και μέχρι ξεφτίλας, γιατί ο δρόμος είναι γι’ αυτή μονόδρομος. Πρέπει να νικήσει, να νιώσει δυνατή και επιθυμητή, αλλιώς όλοι θα μάθουν την αλήθεια και θα την απορρίψουν. Όπως ο μπαμπάς της, που κάποτε την παράτησε για χάρη μιας κακιάς γυναίκας. Αυτό το μοντέλο επαναλαμβάνει τώρα εκείνη, μόνο που δεν παίζει πια το ρόλο της εγκαταλειμμένης κόρης, αλλά της μοιραίας γυναίκας που χαλάει σπίτια. Έτσι νιώθει ότι όχι μόνο τιμωρεί τον άπιστο πατέρα, αλλά ταυτόχρονα παίρνει εκδίκηση και για την αδύναμη μητέρα.

Με ποιον το κάνει: Με το αγόρι σου, τον άντρα μου, το θείο μας, δεν έχει σημασία. Αρκεί να είναι πιασμένος από άλλη, για να έχει τη χαρά να της τον κλέψει. Την ίντριγκα αποζητεί, κι αυτή ανθεί τουλάχιστον ανάμεσα σε τρεις. Αν τη δεις να κυκλοφορεί στο ευρύτερο περιβάλλον σου, απομακρύνσου, γιατί μπορεί εσύ και η σχέση σου να είστε ο επόμενος στόχος της. Μη σε καθησυχάζει το γεγονός ότι σφυρίζει αδιάφορα, απλώς εποπτεύει την κατάσταση για να χτυπήσει αποτελεσματικότερα. Επίσης, μη βασιστείς στην ακεραιότητα του άντρα σου. Και σκυλί στα πόδια σου να τον έχεις, πάντα έχει το περιθώριο να κουνήσει την ουρά του.

Σε ποιον το κάνει: Σε σένα την ανυποψίαστη, σε μένα την πολυάσχολη, στη φίλη μας, στη γνωστή μας, σε όλες γενικά. Η θεωρία πως κατά βάθος δεν την ενδιαφέρεις εσύ αλλά το έτερον ήμισυ δεν ισχύει, γιατί η σωστή ανακατώστρα δε διαλέγει άντρα, διαλέγει ζευγάρι. Δε θέλει απλά να τον πάρει, θέλει να τον χωρίσει από σένα. Σε βλέπει να αντιδράς, να ζηλεύεις, να κάνεις σκηνές και χαίρεται. Διασκεδάζει να σε βασανίζει, είναι κι αυτό μέρος του σχεδίου της. Αν τελικά σου τον φάει τον προκομμένο, δε θα πει στις φίλες της ότι κέρδισε αυτόν, αλλά ότι κατατρόπωσε εσένα.

Ποιος θα την ξεκάνει: Πάλι εσύ, εγώ, η φίλη μας, όλες μας γενικά. Υπάρχουν δύο τρόποι δράσης: Αν ο αγαπημένος σου είναι όντως αγαπημένος και τον θέλεις πάση θυσία, χρησιμοποιείς το παλιό καλό κόλπο της ζήλιας. Αν αντιληφθεί ότι κάτι παίζεται με σένα κι εκείνον τον πολίστα, τον έχεις βάλει στην πρίζα και έχεις βγάλει από το μυαλό του κάθε σκέψη για οποιαδήποτε άλλη. Εναλλακτικά, μπορείς όντως να ξεχωρίσεις τον πολίστα από τη λίστα και να φύγεις μαζί του, αφήνοντας τον καλό σου έρμαιο στα νύχια της. Του αξίζει τόσο πολύ…

O ρόλος του άντρα

Το καλό με το παστίτσιο είναι πως δεν έχει άποψη. Το βγάζεις από το φούρνο κι αν θέλεις το τρως, αν θέλεις το πετάς. Αυτό δεν ισχύει με τους άντρες. Έχουν διαρκώς μια τάση να θέλουν να φαγωθούν. Με τον τρόπο τους δηλώνουν πρόθυμοι να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ περισσότερων γυ-ναικών. Αν μια γυναίκα φλερτάρει τον καλό σου, εκείνος δε θα της γυρίσει την πλάτη.

Αντίθετα, θα της δείξει ότι κατάλαβε τις προθέσεις της και πως κολακεύτηκε. Επίσης θα φροντίσει να το καταλάβεις κι εσύ, ώστε να σε έχει να τρέχεις. Το λιγότερο που θα πετύχει είναι να σε δει να σκας από τη ζήλια και να γίνεσαι χαλί να σε πατήσει. Το περισσότερο είναι να σε στείλει σπίτι σου αδιάβαστη και να συνεχίσει το βράδυ του με τη νέα του κατάκτηση.

Σε αυτή την περίπτωση ένα μόνο πράγμα μπορεί να τον σταματήσει: Να δει ότι κι εκείνη είναι δεσμευμένη, γιατί οι άντρες σχεδόν ποτέ δεν ψάχνουν ταίρι σε ξένο χαρέμι. Μεταξύ τους ισχύει ένας μυστικός και απαράβατος κανόνας: κανένας δεν πειράζει μια γυναίκα που ανήκει σε άλλον. Το να βρίσκεται μια κοπέλα με αντρική παρέα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους μνηστήρες.

Όχι πως δε θα την προσέξουν ή δε θα τη σχολιάσουν, αλλά πολύ δύσκολα θα μπουν στη διαδικασία να τη διεκδικήσουν από τα ξένα χέρια. Γιατί ο άντρας ο σωστός το reserve το σέβεται. Η αντροχωρίστρα ποτέ.

Όλες έχουμε λίγη ήβη μέσα μας

Κάποτε γνώρισα έναν κούκλο, ελεύθερο (νόμιζα) και ερωτευμένο μαζί μου (ακόμα νομίζω). Μιλώ απολύτως ειλικρινά όταν σου λέω ότι μια μέρα, εκεί που καθόμουν ανέμελη στην καρέκλα του κομμωτηρίου, άκουσα τη νεαρή πελάτισσα δίπλα μου να διαμαρτύρεται στην Νταίζη, την κομμώτρια, πως το αγόρι της την παράτησε για κάποια που είχε το όνομα και τα χαρακτηριστικά μου.

Με έλουσε κρύος ιδρώτας στη σκέψη πως κινδύνευα στα καλά καθούμενα να πιαστώ μπικουτί με μπικουτί με μια άγνωστη. Έπειτα θύμωσα με τον καινούριο μου έρωτα, γιατί είχε σχέση και δε μου το είχε πει. Βέβαια τελικά εγώ δεν είχα πάθει τίποτα, σκέφτηκα. Ίσα ίσα βγήκα και από πάνω. Λίγο πριν το κρεπάζ, είχα αποφασίσει με ικανοποίηση ότι αρέσω, παιδί μου, αρέσω, κι αυτό σαφώς έδωσε μια άλλη αίγλη στη φράντζα μου, που εκείνη την ημέρα στάθηκε χωρίς να μου βάλουν τζελ.

Από τότε αυτή ακριβώς τη σκηνή θυμάμαι κάθε φορά που δε στρώνει το μαλλί μου και, για να παρηγορηθώ, λέω πως μία φορά είναι σύμπτωση, δύο φορές θεωρείται ατυχία, αν χωρίσεις όμως και τρίτο ζευγάρι, τότε να αρχίσεις να σκέφτεσαι μήπως φταίνε τα παιδικά σου χρόνια. Ή η ξέφρενη εφηβεία σου. Ή το σύστημα που θέλει τις καλές θέσεις και τους καλούς άντρες να είναι πάντα πιασμένοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας