Το ξύλο από τα ΜΑΤ δεν περνά κρίση

Άρωμα …συλλαλητηρίων του 2006 είχε η χθεσινή πανελλαδική φοιτητική πορεία, στο κέντρο της Αθήνας, που είχε μαζικότητα και παλμό, αλλά και άγρια καταστολή, ξύλο, δακρυγόνα, μικρές ζημιές και δύο συλλήψεις.

Οι φθορές στις βιτρίνες δύο τραπεζικών υποκαταστημάτων στην οδό Οθωνος και στην τζαμαρία δύο εμπορικών καταστημάτων, στην οδό Πανεπιστημίου και οι ρίψεις πετρών προς τις αστυνομικές δυνάμεις, αποτέλεσαν την αφορμή για να κάνει η ΕΛ.ΑΣ. επίδειξη …δύναμης.

Διμοιρία των ΜΑΤ απέσπασε από την πορεία έναν διαδηλωτή, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη, και αφού τον ακινητοποίησαν και τον έβαλαν στη μέση, άρχισαν να τον χτυπούν με μανία.

Στην επίδειξη της ωμής αστυνομικής βίας, οι φοιτητές δημιούργησαν αλυσίδες και άρχισαν να απαιτούν την επιστροφή του διαδηλωτή… Για να λάβουν λίγα λεπτά αργότερα την ίδια «απάντηση». Κλομπιές, κλοτσιές και δακρυγόνα από τις διμοιρίες των ΜΑΤ που τους κυνήγησαν για περίπου 300 μέτρα.

Η διαδήλωση -που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και μέσω της Βουλής επέστρεψε στην Πανεπιστημίου με συνθήματα όπως «Φέτος το άστρο δεν θα είναι των Χριστουγέννων, θα είναι των καταλήψεων και των εξεγερμένων!»- κινήθηκε προς το Πολυτεχνείο, προκειμένου να συνεδριάσει το πρώτο Συντονιστικό των φετινών καταλήψεων.

Τη στιγμή που η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων, ομάδα νεαρών, προξένησαν φθορές σε μοτοσικλέτα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ -σύμφωνα με την Αστυνομία- αφαίρεσαν και τσαντάκι που περιείχε προσωπικά αντικείμενα του αστυνομικού που ρύθμιζε την κυκλοφορία. Φοιτητές τούς σταμάτησαν και έσυραν τη μοτοσικλέτα στο πεζοδρόμιο.

Εκεί έκαναν εκ νέου την εμφάνισή τους οι άνδρες των ΜΑΤ που έκαναν ξανά χρήση δακρυγόνων, για να εμποδίσουν τους φοιτητές να μπουν στο Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα να «σπάσει» και πάλι η πορεία στη μέση. Νεαροί πέταξαν πέτρες στη διμοιρία και έβαλαν φωτιά σε δύο κάδους απορριμμάτων για να «καθαρίσουν» την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα.

Η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για δύο συλλήψεις. Πρόκειται για τη σύλληψη ενός διαδηλωτή, στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Πανεπιστημίου, με την κατηγορία της «πρόκλησης φθοράς σε εμπορικό κατάστημα» και η δεύτερη, του ανήλικου, στη διασταύρωση των οδών Κάνιγγος και Στουρνάρη με την κατηγορία της «συμμετοχής στην ομάδα που προκάλεσε μικροφθορές στην υπηρεσιακή μοτοσικλέτα». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην κατοχή του πρώτου βρέθηκαν «ένα σακίδιο και μια βαριοπούλα», πράγμα το οποίο διαψεύδουν οι φοιτητές οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι αστυνομικοί «φόρτωσαν» τη βαριοπούλα στον διαδηλωτή. Ενώ για το δεύτερο συλληφθέντα αναφέρουν ότι οι διμοιρίες δεν ήταν παρούσες τη στιγμή που προκλήθηκαν οι φθορές στη μοτοσικλέτα, κατά συνέπεια δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιοι τις προξένησαν.

Η καταγγελία των φοιτητών για τρεις πυροβολισμούς με καραμπίνα από καταστηματάρχη των Εξαρχείων, στην οδό Στουρνάρη, διαψεύδεται από την ΕΛ.ΑΣ. *