Triumph μοντέλα, λίστα μοτοσυκλετών

Triumph μοντέλα, λίστα μοτοσυκλετών

Έχω δημιουργήσει μία λίστα με Triumph μοντέλα που οδήγησα κατά το παρελθόν, η οποία θα επεκτείνεται με το πέρασμα των καιρών, κάθε φορά που θα καβαλάω μία καινούρια μοτοσυκλέτα της συγκεκριμένης κατασκευάστριας εταιρείας. Είναι απαραίτητο να υπογραμμιστεί πως σε αυτό τον κατάλογο δεν έχω συμπεριλάβει όλα τα μοντέλα της Triumph, παρά μόνο εκείνα που έχω οδηγήσει και έχω μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την οδηγική συμπεριφορά τους. Επιπρόσθετα να σημειώσω πως η παρακάτω σειρά είναι τυχαία, και δεν έχει σχέση με την τιμές, ούτε με τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα.

Triumph Street Triple

Η Triumph Street Triple βρίσκεται μαζί μας από το 2007. Πρόκειται για τη γυμνή έκδοση της Daytona 675, της μεσαίου κυβισμού supersport που έχει κερδίσει εντυπώσεις και βραβεία από οπουδήποτε και αν έχει εμφανιστεί, και για τη μικρότερη αδελφή της Speed Triple 1050, του τελευταίου απογόνου της ομώνυμης σειράς της Triumph που απαρτίζεται από «μαχητές των δρόμων» που έχουν γδυθεί σύμφωνα με την παράδοση των streetfighters και ―πιο μακριά― των café racers.

Άξιος απόγονος

Η Daytona 675 έδωσε τη βάση για τη συνταγή της Street Triple προικίζοντάς την με αυτούσια το πλαίσιο, το τεπόζιτο και τον κινητήρα της. Ο τελευταίος έχει μοναχά ηπιότερη ρύθμιση, ώστε οι επιδόσεις του να είναι εκμεταλλεύσιμες σε χαμηλότερες στροφές αλλά και να είναι φιλικότερος απέναντι στους νέους αναβάτες. Με στόχο όμως να κρατηθεί το κόστος χαμηλά η Triple διαθέτει απλές διπίστονες δαγκάνες Nissin αντί των ακτινικών της Daytona και εξίσου απλές αναρτήσεις, με ανεστραμμένο πιρούνι χωρίς ρυθμίσεις και μονό αμορτισέρ με μοχλικό, ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση και την απόσβεση.

Διαθέτει όμως αυτούσια την εικόνα της Speed Triple, με πολύ, πολύ και ―το ξαναλέμε― πολύ μαύρο στα μηχανικά μέρη, με κάποιες …γυαλιστερές λεπτομέρειες, με τους άμεσα αναγνωρίσιμους διπλούς προβολείς και τις κοντές διπλές εξατμίσεις που θέτουν τα όρια για την έγκριση κυκλοφορίας στο δρόμο στην κατηγορία· εικόνα που παραπέμπει άμεσα στις supersport μοτοσυκλέτες που γδύνονταν τα αεροδυναμικά τους μέρη, σύμφωνα με τις ορέξεις των ιδιοκτητών τους που μισούσαν κάθετί περιττό και πλαστικό και που δεν ήταν και οι πλέον αθώοι αναβάτες στο δρόμο…

Καλή στην πόλη, καλύτερη στην επαρχία

Αθώα όμως δεν ακούγεται ούτε η Street Triple, αφού από το ρελαντί προδιαθέτει για διάφορες εκφάνσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς και όχι πάντα στη μία ρόδα. Αυτή είναι και η μοναδική στιγμή που μπορεί να προβληματίσει τον αναβάτη της, αν και μόνο αν αυτός είναι νέος στο χώρο των δύο τροχών. Από τα πρώτα χιλιόμετρα όμως στη σέλα της μπορεί και ο λιγότερο έμπειρος να κατανοήσει πως βρίσκεται πάνω σε μια μοτοσυκλέτα άκρως ευκολοδήγητη ακόμα και μέσα στα όρια της πόλης: ο μηχανικός συμπλέκτης είναι πολύ μαλακός, το κιβώτιο σαφές και καθόλου δύστροπο, ενώ ο κινητήρας είναι υπόδειγμα ελαστικότητας, αφού με μια τρίτη σχέση στο κιβώτιο είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμος και τείνει να σε κάνει να ξεχνάς πως οδηγείς μια κατεξοχήν σπορ μοτοσυκλέτα.

Σε αυτό συνηγορεί και το μέγεθός της και δη το πλάτος της, που εξαιτίας των τριών κυλίνδρων είναι τόσο μειωμένο που ισούται πολλές φορές με αυτό των δικύλινδρων on off. Μικρό πλάτος και μικρό βάρος σε κάνουν πολλές φορές να θεωρείς πως βρίσκεσαι πάνω σε μοτοσυκλέτα πόλης.

Αυτά σε συνδυασμό με το εξαιρετικό της πλαίσιο κάνουν την κίνηση ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα παιχνιδάκι και μια τέτοια διατύπωση να μη φαντάζει ιεροσυλία. Το πολύ καλό της στήσιμο φαίνεται μονομιάς στον επαρχιακό δρόμο με οποιονδήποτε τρόπο κι αν επιλέξεις να κινηθείς.

Ο νέος οδηγός θα εκτιμήσει τη φιλικότητά του και θα μάθει από τα λάθη του που συγχωρούνται άνευ όρων και παραχωρήσεων: λάθος γραμμές, εσφαλμμένη τοποθέτηση σώματος πάνω στη μοτοσυκλέτα, περισσότερη ή λιγότερη ταχύτητα στροφής και λάθη στο φρενάρισμα είναι από τις κλασικές περιπτώσεις που μπορεί να αποβούν δύσκολες για το νέο οδηγό· το Triumph όμως σε βοηθάει να περάσεις τις δικές σου, πραγματικές εξετάσεις, με το να είναι ενδοτικό και με το να μη σε τρομάζει αλλά και με το να σου δείχνει κάθε φορά πώς έπρεπε να είναι. Βρίσκεις τον εαυτό σου να περνά και να ξαναπερνά από μια συγκεκριμένη στροφή με την όρεξη ενός καλού μαθητή που προσπαθεί να το κάνει κάθε φορά και καλύτερα. Και το καταφέρνει, γιατί έχει τον καλύτερο δάσκαλο!

Φιλικότητα και αμεσότητα

Ένας ήδη έμπειρος αναβάτης σίγουρα θα εκτιμήσει την απόκριση του κινητήρα και την αμεσότητα του συνόλου, αλλά το μαγικό με τη Street Triple είναι πως όσο ο αναβάτης βελτιώνεται η ίδια συνεχίζει να τον υπηρετεί πιστά και από αίσθημα ικανοποίησης συνεχίζει προσφέροντάς του διαβολικά χαμόγελα υπό κλίσεις απαγορευτικές για τα χρόνια που βρίσκεται πίσω απ΄ το τιμόνι! Το πειθήνιο γατάκι μπορεί να μετατραπεί ανά πάσα στιγμή σε ατίθαση τίγρη και τούμπαλιν με τη χρήση του …ροοστάτη στο δεξιό σας καρπό.

Ο κινητήρας αυτός είναι ικανός να διατηρήσει την ταχύτητά του σε οποιοδήποτε όριο περιστροφής, χωρίς να απαιτεί χειρουργικές κινήσεις από τον αναβάτη. Η αψεγάδιαστη λειτουργία του σου επιτρέπει να διατηρείς υψηλή σταθερή ταχύτητα μέσα στη στροφή, αλλά και σε εκσφενδονίζει στην επόμενη με την ίδια ευκολία. Βρίσκεται τόσο κοντά σε επιδόσεις αλλά τόσο μακριά σε λειτουργία σε σχέση με τα γνωστά διάσημα και φημισμένα για τη δήθεν φιλικότητά τους ιαπωνικά τετρακύλινδρα αυτής της κατηγορίας.

Τα φρένα δε ταιριάζουν γάντι στο χαρακτήρα αυτής της Triumph: η απόδοσή τους και το ποσοστό της πληροφορίας που σου μεταδίδουν δεν επιδέχονται κριτικής, καταφέρνουν όμως να είναι την ίδια στιγμή ακούραστα, διατηρώντας έτσι τα χαρακτηριστικά τους ακόμα και μετά από πολλή ώρα σκληρής χρήσης. Οι αναρτήσεις μπορεί να μην επιδέχονται ρυθμίσεων, είναι όμως και αυτές κατασκευασμένες να αποδίδουν υπό κάθε είδους συνθήκες χωρίς να προβληματίζουν και την ίδια στιγμή μεταδίδοντας επαρκώς την αίσθηση του δρόμου στον αναβάτη.

Μοναχά το πίσω αμορτισέρ θα εμφανιστεί κάπως απρόθυμο στις πολλαπλές εγκάρσιες ανωμαλίες, όπως αυτές ενός κακοφτιαγμένου επαρχιακού οδοστρώματος (σύνηθες στην Ελλάδα), αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τρομάξει τον αναβάτη του. Εν γένει από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να περνά τις ελεύθερες ώρες του στην πίστα, οι αναρτήσεις θα τον βολέψουν όλες τις ώρες και θα ικανοποιήσουν κάθε του γούστο ή καπρίτσιο.

Δάσκαλος και φίλος

Αν η Speed Triple θέλει γνώσεις, ικανότητες, εμπειρία και πολύ θράσσος για να οδηγηθεί απολαυστικά, η Street Triple είναι αυτό που έψαχναν όσοι δεν διαθέτουν τα παραπάνω: πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα μικρή και ελαφριά, αλλά παράλληλα δυνατή, που μπορεί να είναι καθημερινή αλλά και άκρως διασκεδαστική για εκείνα τα μοναχικά κυριακάτικα πρωινά! Μπορεί άφοβα να την επιλέξει ο νέος αναβάτης, αφού αυτή κυριολεκτικά μεγαλώνει και ωριμάζει μαζί του, σαν ένας πιστός φίλος που γνώρισες μικρός.

Triumph Speed Triple

Η Triumph, βρετανική κατασκευάστρια μοτοσυκλετών με ιστορία μεγαλύτερη του ενός αιώνα, γιορτάζει φέτος τα 15α γενέθλια ενός από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της σύγχρονης εποχής, της Speed Triple, και βγάζει σε περιορισμένη κυκλοφορία μία ειδική έκδοσή της, τη Speed Triple Special Edition 15th Anniversary.

Η Speed Triple είναι το πιο γνωστό και καλοπουλημένο μοντέλο της εταιρείας του Hinckley, αφού έχουν κατασκευαστεί και πωληθεί περισσότερες από 35.000 από το ξεκίνημα της κυκλοφορίας της, το 1994. Τον Φεβρουάριο αυτού του έτους η τρικύλινδρη Speed Triple έκανε την εμφάνισή της και κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο με την αισθητική της, που πήγαζε από τα café racers της δεκαετίας του 1960, όσο και με τις επιδόσεις του κινητήρα της των 98 ίππων, που γρήγορα δημιούργησε το δικό του κύκλο φανατικών οπαδών καθώς και τους δικούς του άτυπους ενιαίους «αγώνες».

Όσο τα χρόνια περνούσαν η Speed Triple εξελίχθηκε στον πιο χαρακτηριστικό εργοστασιακό «μαχητή του δρόμου». Αναγνωρίσιμη από τον ιδιαίτερο διπλό της προβολέα, το μονόμπρατσο ψαλίδι και το οβάλ πλαίσιο, η εικόνα της ολοκληρώθηκε με την απομάκρυνση των clip-ons και την υιοθέτηση κλασικού ψηλού και φαρδιού τιμονιού.

Αφού πέρασε και από τον κινηματογράφο στις ταινίες μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας Matrix και Mission Impossible, για το 2009 ζυγίζει 189kg, αποδίδει με υποδειγματική γραμμικότητα 132 ίππους και 10,7kgm ροπής, ενώ σε συνδυασμό με το εξαιρετικό της στήσιμο βάζει… φωτιά στην άσφαλτο και προκαλεί τον αναβάτη της για συμπεριφορά που κινείται στα… ευρύτερα πλαίσια της νομιμότητας. Τόσο μεγάλη είναι η σημασία της Speed Triple ώστε ο John Bloor, ιδιοκτήτης της εταιρείας, επέτρεψε για πρώτη φορά τη χρήση της προσωπικής του υπογραφής στο ντεπόζιτο αυτής της ειδικής έκδοσης για τα 15α γενέθλιά της.

Πέραν αυτού, τα μοντέλα της εν λόγω έκδοσης είναι βαμμένα σε ένα ειδικό μαύρο μεταλλικό χρώμα (phantom black metallic το ονομάζει η Triumph). Επίσης οι ζάντες είναι βαμμένες στο χέρι σε ταιριαστή χρωματική απόχρωση του κόκκινου, ενώ υπάρχουν ειδικά λογότυπα «15th Anniversary Special Edition» στην ουρά και στη ζελατίνα για να ολοκληρώσουν έτσι την εικόνα. Με την αγορά του μοντέλου ο εκάστοτε αγοραστής λαμβάνει δώρο ένα μοναδικό ενθύμιο ρολόι χειρός της Triumph, κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας υλικά, το οποίο δεν είναι δυνατόν να προμηθευτεί κάποιος ξεχωριστά.

Βασισμένη στην Triumph Speed Triple του 2009, η 15th Anniversary Speed Triple επωφελείται από την ίδια γκάμα των αξεσουάρ που είναι διαθέσιμα και για τις υπόλοιπες εκδόσεις της μοτοσυκλέτας, σε χρωματικούς συνδυασμούς που ταιριάζουν με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, όπως για παράδειγμα την καρίνα, τη flyscreen, καθώς και την πιο άνετη και στυλάτη σέλα με υλικό gel στο εσωτερικό της.

Προηγούμενο άρθροThe Baader Meinhof Complex (2008) άποψη για την ταινία
Επόμενο άρθροΗ χαρά της… διαγραφής
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας