ΑρχικήΨυχαγωγίαΤσαρούχης και Τσόκλης λόγω του 2004 Μια πληθωρική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη...

Τσαρούχης και Τσόκλης λόγω του 2004 Μια πληθωρική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη από τις 5 Ιουλίου

Η Πάτρα ως ολυμπιακή πόλη δεν ετοίμασε εορτασμό που θα τη διαφοροποιήσει αισθητά από τα υπόλοιπα μέρη . Πέρα από την αναγγελία του Θάνου Μικρούτσικού για μια συναυλία συμφωνικής ορχήστρας και πλήθους χορωδών στην πλατεία Γεωργίου καθώς και την εμφάνιση έντεκα δημοφιλών τραγουδιστών μαζί, πληροφορηθήκαμε ότι η εδώ και αρκετό καιρό κλειστή Δημοτική Πινακοθήκη της Μαιζώνος θα τιμήσει το ύψιστο αθλητικό γεγονός του 2004 με μια περιοδεύουσα ομαδική έκθεση ονομαστών Ελλήνων ζωγράφων. Με την επιμέλεια της γνωστής τεχνοκριτικού και δημοσιογράφου Πέγκυς Κουνενάκη θα υποδεχθούμε μια πληθωρική εικαστική παραγωγή αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες . Την άλλη Δευτέρα 5 Ιουλίου θα εγκαινιαστεί η επίκαιρη έκθεση , η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου .

Πασίγνωστοι στους φιλότεχνους ζωγράφοι όπως οι Τσαρούχης , Παύλος , Τσόκλης , Τέτσης , Ζούνη , Καρράς , Ζουμπουλάκης , Μυταράς , Φασιανός , Ψυχοπαίδης , Κατζουράκης , Λαζόγκας , Πατρικαλάκης , Γκολφίνος , Χάρος , Βαλυράκη κ . ά . εκπροσωπούνται στην έκθεση που μας ξεναγεί σε διαφορετικές περιόδους , γενιές και τεχνοτροπίες της νεοελληνικής τέχνης . Τα έργα έχουν εμπνευστεί από τον αθλητισμό και προέρχονται από τις συλλογές των ίδιων των καλλιτεχνών ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που δημιουργήθηκαν πίνακες ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση . H έκθεση διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο « Ολυμπιακό πνεύμα και σύγχρονη ελληνική τέχνη ». Θα μεταφερθεί στην Πάτρα αφού θα έχει ήδη σταθμεύσει στις υπόλοιπες έξι ολυμπιακές πόλεις . Συνδέεται μάλιστα με την έκδοση ειδικού πολυτελούς λευκώματος από τον εκδοτικό οίκο Αδάμ .

Στο λεύκωμα , το οποίο είναι μια πρωτογενής έρευνα , γίνεται καταρχήν αναδρομή στο απώτερο παρελθόν , στις τοιχογραφίες με σκηνές από τα ταυροκαθάψια ως πρώτη μορφή Αγώνων στην προϊστορική Κρήτη , στους πυγμάχους της Θήρας , στις αρχαϊκές αναπαραστάσεις αθλητικών αγώνων . Επιχειρείται μια περιληπτική διαδρομή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και ανιχνεύεται η στενή σύνδεσή τους με την τέχνη . Δύο εκφράσεις της τέχνης , η ζωγραφική και η γλυπτική , αποκαλύπτουν και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε ο αθλητισμός .

Το ενδιαφέρον της συγγραφέως Π. Κουνενάκη έχει επικεντρωθεί στην Αθήνα , όπου αναβίωσαν οι πρώτοι διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 , κάνοντας αναφορά σε αρχεία και ντοκουμέντα της εποχής .

Συνολικά θα θαυμάσουμε στους τοίχους της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών 75 δημιουργίες ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιακής φωτογραφίας και βίντεοαρτ, από 57 καλλιτέχνες . Ευτυχώς με αφορμή την έκθεση θα ξαναμπούμε στο χώρο που λόγω των χρονοβόρων εργασιών για την τοποθέτηση γυάλινου ασανσέρ της Βιβλιοθήκης στην είσοδο παρέμεινε για εβδομάδες κλειστό. Αν και ευελπιστούν οι ιθύνοντες ότι οι εργασίες θα έχουν περατωθεί ως τα εγκαίνια, η προτομή του Πλάτωνα και κάποια ταμπλώ θα … μπαλώσουν την πιθανή εικόνα ανετοιμότητας . Από τη ΔΕΠΑΠ θα σταλούν σύντομα οι σχετικές έντυπες προσκλήσεις ενώ τη βραδιά των εγκαινίων θα λαμπρύνουν οι αρχές της πόλης και εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού . ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166