Βαρέθηκες να του βγάζεις τις λέξεις με το τσιγκέλι;

Βαρέθηκες να του βγάζεις τις λέξεις με το τσιγκέλι;

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου

Βαρέθηκες να του βγάζεις τις λέξεις με το τσιγκέλι; Σε κουράζει που δεν ζητάει ποτέ βοήθεια; Εμείς σπάσαμε τον αντρικό κώδικα επικοινωνίας, για να σε βοηθήσουμε να τον κάνεις επιτέλους να μιλήσει.

Η Λίζα, 25 ετών, ενώ καθόταν με το φίλο της τον Νίκο, 26 ετών, στο καθιστικό τους, άρχισε να γκρινιάζει για το αφεντικό της. Εκεί που απαριθμούσε τα παράπονά της («Μου ζήτησε να πάω να πάρω τα ρούχα του από το καθαριστήριο, το πιστεύεις;»), ο Νίκος άνοιξε την τηλεόραση. Η Λίζα συνέχισε να μιλάει, αλλά ο Νίκος δεν αντιδρούσε. Τελικά του άρπαξε το τηλεκοντρόλ ουρλιάζοντας:

«Ακούς τι σου λέω;». Εκείνος τα ‘χασε. «Μα φυσικά!» της είπε. «Και τότε γιατί δε λες τίποτα;» τον ρώτησε εκείνη. Απάντηση; Επειδή είναι άντρας, και οι άντρες δεν ακούνε με τον ίδιο τρόπο που ακούμε εμείς. Για την ακρίβεια, γενικά οι άντρες δεν επικοινωνούν όπως επικοινωνούμε εμείς ή τουλάχιστον όπως θα θέλαμε να επικοινωνούμε. Μπορείς να τα βάλεις με τη φύση, με την παιδεία, με την τηλεόραση, με τη μαμά τους, μόνο μην τα βάλεις μαζί τους.

Είναι απλό: οι άντρες μιλάνε τη γλώσσα της λογικής και της δράσης, ενώ οι γυναίκες καθοδηγούνται από τα συναισθήματά τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους παρεξηγήσεις. Πώς μπορείς να ξεπεράσεις τα λεκτικά εμπόδια και τα φτάσεις σ’ ένα επίπεδο ικανοποιητικής, μη αγχωτικής κουβεντούλας με το σύντροφό σου; Προσπάθησε να καταλάβεις το επικοινωνιακό στιλ των αντρών. Όσο περισσότερα μάθεις, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να του μιλήσεις.

Ανδρικό μυστικό: Δε μιλάνε με διφορούμενα

Αν ρωτήσεις κάποια γυναίκα τι έχει, βλέποντάς τη να κάθεται σιωπηλή, κι εκείνη σου ψελλίσει «Τίποτα», σπανιότατα το εννοεί. Συνήθως θέλει να πει «Μαζί σου τα ‘χω, ηλίθιε. Ακόμα να το καταλάβεις;». Ενώ όμως η γλώσσα των γυναικών κρύβει πολλά υπονοούμενα και αντιφάσεις, οι άντρες δε λειτουργούν τόσο περίπλοκα. Όταν λοιπόν ρωτάς το φίλο σου «Τι σκέφτεσαι, γλυκέ μου;» κι εκείνος σου απαντάει «Τίποτα», μπορείς να είσαι ήσυχη ότι αυτό ακριβώς εννοεί – νάδα, το απόλυτο κενό, ούτε μια σκέψη δεν του περνάει από το μυαλό. Ή όταν τα ξαναβρίσκετε μετά από ένα καβγαδάκι και τον ρωτάς αν είναι όλα εντάξει μεταξύ σας, αν πει «Ναι, εντάξει, μια χαρά», ο άνθρωπος το έχει ξεπεράσει.

Oι άνθρωποι ορίζουν τη σωστή συμπεριφορά με βάση το τι κάνουν οι ίδιοι. Επειδή λοιπόν εμείς φορτίζουμε τα λόγια μας με επιπλέον μηνύματα, περιμένουμε κι από τους άντρες να κάνουν το ίδιο. Μόνο που κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Oι άντρες είναι πολύ πιο ευθείς και συγκεκριμένοι από τις γυναίκες. Χρησιμοποιούν τις λέξεις μόνο και μόνο για να μεταφέρουν το μήνυμά τους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όλοι είναι άμεσοι και ειλικρινείς και ότι όλες οι γυναίκες είναι δολοπλόκες και ασαφείς. Σημαίνει ότι προτιμούν να παίζουν με ανοιχτά χαρτιά, να λένε αυτό που θέλουν κι ύστερα να πηγαίνουν παρακάτω.

Τι να κάνεις: Σταμάτα να αναλύεις την κάθε του απάντηση. Δέξου αυτό που σου λέει με την κυριολεκτική του έννοια. Αλλιώς σπαταλάς και το δικό σου χρόνο και το δικό του. Μπορεί να ακούγεται κάπως σκληρό, όμως είναι αλήθεια.

Ανδρικό μυστικό: Δεν κάνουν ερωτήσεις

Αν όποτε προσπαθείς να συζητήσεις με κάποιον άντρα αισθάνεσαι σαν να του παίρνεις συνέντευξη, μη βιαστείς να συμπεράνεις ότι ενδιαφέρεται για σένα λιγότερο απ’ ό,τι εσύ για εκείνον. Είναι κι αυτό μια ένδειξη του επικοινωνιακού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες κάνουν σχεδόν τριπλάσιες ερωτήσεις από τους άντρες, επειδή ελπίζουν ότι έτσι θα ενθαρρύνουν τον άλλο να μιλήσει ή να τις πλησιάσει. Αντίθετα, οι άντρες κάνουν μόνο τις απαραίτητες για να μάθουν καινούρια στοιχεία. Ο φίλος σου δεν είναι αλλεργικός στην ιδέα τού να σε ρωτήσει πού θέλεις να πάτε διακοπές ή αν σου αρέσει το κρασί που έφερε.

Όμως η σκέψη τού να θέσει σε μια γυναίκα κάποια προσωπική ερώτηση τον τρομάζει όσο και το να φάει ακρίδες. Ένας λόγος για τον οποίο οι άντρες δεν κάνουν ερωτήσεις σε καταστάσεις μεγάλης οικειότητας είναι επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάλογο σχετικό με συναισθήματα – που, όπως σίγουρα θα ξέρεις, δεν είναι το αγαπημένο τους. Πόσο μάλλον αν σκεφτείς ότι οι άντρες στοχεύουν, μέσα από τις κοινωνικές επαφές τους, ν’ αναλάβουν δράση κι όχι να κάθονται και να σπαταλούν το χρόνο τους συζητώντας. Περιορίζουν λοιπόν στο ελάχιστο τις ερωτήσεις τους, για να μην αναγκαστούν ξαφνικά να υποστούν μια έκρηξη φλυαρίας.

Ο Κώστας, 28 ετών, τρόμαζε τόσο από τους μονολόγους της πρώην του, ώστε σταμάτησε να τη ρωτάει ακόμη και πώς της φαίνονταν οι ταινίες που έβλεπαν. «Όλα ξεκινούσαν από μια αθώα κουβέντα για το τι μας άρεσε, όμως πάντα η συζήτηση εξελισσόταν σ’ ένα χείμαρρο χωρίς τελειωμό, καθώς θεωρούσε υποχρέωσή της να μου αναλύσει την κάθε σκηνή ξεχωριστά. Δεν άντεχα άλλο, ειλικρινά».

Τι να κάνεις: Ξέφυγε από το γνωστό μοτίβο «εκείνη ρωτάει, εκείνος απαντά». Αν του πεις «Έχω κάτι να σε ρωτήσω, γιατί θεωρώ τη γνώμη σου πολύ σημαντική», όχι μόνο θα του εξάψεις το ενδιαφέρον, αλλά και θα τον κάνεις να νιώσει σπουδαίος. Κάν’ τον να πιστέψει ότι πραγματικά σε βοηθάει κι ότι δεν τον χρησιμοποιείς μόνο ως προσωπικό σου ακροατήριο, κι είναι σίγουρο ότι θα τον καταφέρεις να μιλήσει. Και φρόντισε να κάνεις παύσεις, έτσι ώστε να μπορέσει κι εκείνος να πει την άποψή του.

Ανδρικό μυστικό: Χρησιμοποιούν το χιούμορ για να διαλύσουν την ένταση

Γιατί όταν ένας άντρας μυρίζεται μπελάδες μεταμορφώνεται σε Μητσικώστα; Ένα από τα πράγματα που ορίζουν τη συμπεριφορά των αντρών είναι το ότι προσπαθούν πάντα να διατηρούν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Όταν βλέπουμε κάποιον που αγαπάμε ν’ αναστατώνεται, αισθανόμαστε απειλή, και στην περίπτωση αυτή το χιούμορ μπορεί να μας προσφέρει ανακούφιση.

Πάρε για παράδειγμα τον Αντώνη, 28 ετών, που είχε αργήσει μισή ώρα στο δείπνο για την επέτειο με την Κλαίρη, 25 ετών. Ήξερε ότι τον περίμενε φασαρία και, κατά τη γνώμη του, είχε μόνο δύο επιλογές: ή θα έμπαινε στο εστιατόριο με την ουρά στα σκέλια και θα ζητούσε ταπεινά συγνώμη ή θα διακωμωδούσε την όλη κατάσταση. Διάλεξε το δεύτερο. «Της είπα ότι με είχαν απαγάγει εξωγήινοι».

Η Κλαίρη δεν γέλασε. Όταν ένας άντρας καταφεύγει στο χιούμορ, η γυναίκα αισθάνεται ότι υποβιβάζει τα παράπονά της, κι αυτό την εκνευρίζει ακόμη περισσότερο. Τι να κάνεις: Μπορεί να νομίζεις ότι ο φίλος σου προσπαθεί να σε υποτιμήσει, έχε όμως υπόψη σου ότι οι άντρες χρησιμοποιούν το χιούμορ για να διασκεδάσουν το δικό τους άγχος. Μην το παίρνεις λοιπόν προσωπικά. Απλώς μη γελάς με τα αστεία του, γιατί θα το εκλάβει ως ενθάρρυνση.

Όπως κάθε αποτυχημένος κωμικός, θα καταλάβει ότι το πρόγραμμά του δε βρίσκει ανταπόκριση και θα φροντίσει να κατέβει αμέσως από τη σκηνή. Αν παρ’ όλ’ αυτά ο φίλος σου κάνει μονίμως πλάκα με τα θέματα που για σένα είναι πραγματικά σημαντικά, μη διστάσεις να του το πεις. Εξήγησέ του ότι αισθάνεσαι πως σε υποβιβάζει, για να σε καταλάβει και να προσπαθήσει να σοβαρευτεί.

Ανδρικό μυστικό: Να ζητήσει βοήθεια; Ναι, καλά!

O Στέφανος, 31 ετών, κυκλοφορούσε επί τρία χρόνια με σταματημένο το ρολόι του αμαξιού του, απλώς και μόνο επειδή δε δεχόταν να τηλεφωνήσει στην αντιπροσωπεία και να ρωτήσει πώς μπορούσε να το ρυθμίσει. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άντρες έχουν χαραγμένους στο μυαλό τους ορισμένους κανόνες από τότε που ήταν παιδιά. Έχουν μάθει ότι πρέπει να ‘ναι σκληροί και δε θέλουν να αισθάνονται αδύναμοι ή ανίκανοι. Για να ζητήσει ένας άντρας βοήθεια, θα πρέπει πρώτα να παραδεχτεί ότι τη χρειάζεται, κι αυτό είναι εξίσου απίθανο να συμβεί με το να παραγγείλει βραστά κολοκυθάκια στο εστιατόριο.

Τι να κάνεις: Είτε πρέπει να φτιάξει το ρολόι του αυτοκινήτου του είτε να σου ζητήσει να του φτιάξεις μια σούπα επειδή είναι άρρωστος, υπάρχουν κάποια κόλπα που θα τον καταφέρουν να καταπιεί για λίγο την περηφάνια του. Κάν’ τον να δει το πρόβλημα ως κάτι που αφορά και τους δυο σας, όχι μόνο εκείνον. Αντί ν’ αρχίσεις να γκρινιάζεις ή να τον κατσαδιάζεις που είναι τόσο δειλός ή πεισματάρης, πρότεινέ του να λύσετε στα γρήγορα μαζί το πρόβλημα και να προχωρήσετε παρακάτω.

Αν απευθυνθείς στην ανάγκη του για αποτελεσματικότητα -υπονοώντας π.χ. ότι όσο πιο γρήγορα πιει τη θαυματουργή σου κοτόσουπα, τόσο πιο γρήγορα θα ‘ναι πάλι έτοιμος για αχαλίνωτο σεξ- θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να δεχτεί την προσφορά σου. Θες κι άλλη πονηριά; Στόχευσε στον εγωισμό του. Στους άντρες αρέσει να νιώθουν χρήσιμοι. Αν λοιπόν του πεις «Ξέρω ότι εσένα δε σε ενοχλεί, εμένα όμως με έχει τρελάνει» ή «Θέλω να μάθω πώς να ρυθμίζω το ρολόι», αυτό ίσως τον κάνει να ζητήσει βοήθεια προκειμένου να σε εντυπωσιάσει.

Ανδρικό μυστικό: Αποφεύγουν την αντιπαράθεση όπως τη χαλάουα

Και όμως, πρόκειται για το ίδιο φύλο που ξεκίνησε τόσους πολέμους και που παρακολουθεί μετά μανίας αγώνες κατς. Η διαφορά; Oι άντρες δεν έχουν πρόβλημα στο ν’ αντιμετωπίζουν άλλους άντρες, όμως η ιδέα τού να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με κάποια γυναίκα τούς φαίνεται εξίσου ελκυστική με το να κάνουν εξέταση προστάτη.

Φοβούνται δηλαδή την αντιπαράθεση σε επίπεδο σχέσης, γιατί τους κάνει να νιώθουν ότι χάνουν ένα μέρος από τη δύναμή τους. Ξέρουν επίσης ότι όταν πρόκειται να συζητήσουν κάποιο «θέμα», εσύ είσαι εκείνη που διαθέτει αντοχή μαραθωνοδρόμου. Εκείνοι προσπαθούν να ξεμπερδέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από έναν καβγά, ενώ εμείς επιμένουμε να τον ανακυκλώνουμε ώρες ολόκληρες.

Για αυτό τους ακούμε να μας λένε πράγματα όπως «Εντάξει, μπορούμε τώρα να το ξεχάσουμε;» ή «Εντάξει, έχεις δίκιο. Μπορούμε να πηγαίνουμε τώρα;». Τι να κάνεις: Πρέπει να καταλάβεις ότι οι άντρες ανταποκρίνονται καλύτερα σε περιπτώσεις όπου προσπαθείτε να λύσετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αντί να χάνεστε μέσα στην γκρίνια και τις συγκινήσεις. Προτού ξεκινήσεις τη μάχη λοιπόν, χάραξε τη στρατηγική σου. Α, και φρόντισε να συζητήσετε κάποια στιγμή που θα ‘στε ήρεμοι, όχι όσο είστε ακόμα φορτισμένοι. Εντάξει, το ξέρουμε πως άλλο να το λες κι άλλο να το κάνεις.

Για να τα καταφέρεις, κάνε εκ των προτέρων μια πρόβα στο μυαλό σου με όσα έχεις να του πεις. Υπερασπίσου την άποψή σου σαν να ήσουν δικηγόρος. Προσπάθησε να μείνεις προσκολλημένη στη λογική, να είσαι σύντομη και ήρεμη. Κι αν μετά εκείνος, για να πανηγυρίσει, σου χώσει κατά λάθος μια μπουνιά στο στήθος, συγχώρεσέ τον. Έτσι δείχνουν οι άντρες τη χαρά τους.

Πρόσωπα και προσωπεία

Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι γραμμένο στο κούτελό μας. Δες πόσο διαφορετικές είναι οι δικές σου εκφράσεις από εκείνες του συντρόφου σου.

Άντρες

  1. Γέρνουν το κεφάλι τους στο πλάι και σε κοιτάζουν πλαγίως κατά τη διάρκεια της κουβέντας.
  2. Συνοφρυώνονται και μισοκλείνουν τα μάτια όταν ακούνε.
  3. Σε κοιτάζουν στα μάτια όταν τους αρέσεις.

Γυναίκες

  1. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας κοιτάζουν τον άλλο στα μάτια.
  2. Χαμογελούν και κουνάνε το κεφάλι στο συνομιλητή τους όταν ακούνε.
  3. Όταν τους αρέσει κάποιος, χαμηλώνουν το βλέμμα και αποφεύγουν την οπτική επαφή.
Προηγούμενο άρθροΚερατώνω, άρα υπάρχω
Επόμενο άρθροCitroën C4 1.6 VTi vs Peugeot 308 1.6 VTi vs Renault Megane 1.6 16V
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας