Βγαίνεις με έναν Καζανόβα, έναν αμετανόητο γυναικά;

Βγαίνεις με έναν Καζανόβα, έναν αμετανόητο γυναικά;

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Ώστε βγαίνεις με έναν Καζανόβα, έναν Δον Ζουάν, έναν αμετανόητο γυναικά και εραστή. Και όχι μόνο αυτό. Θέλεις και να προσπαθήσεις να τον αλλάξεις. Υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρεις;

Λοιπόν, άκου τώρα σύμπτωση: Εσύ είμαι εγώ. Μάλιστα, όπως σ’ το λέω. Και κατ’ εξακολούθηση. Χωρίς καμία ντροπή. Χωρίς ίχνος σωφρονισμού. Αυτό που λένε, από το ένα αφτί τής μπαίνει και από το άλλο τής βγαίνει.

Να μην δω κανέναν Καζανόβα, κανέναν αμετανόητο εργένη, κανένα συλλέκτη γυναικείων καρδιών, εκεί θα πάει το μάτι μου. Και πέφτω κάτω ξερή κι ερωτευμένη. Με το καλημέρα. Είναι σαν αρρώστια. Και κάθε φορά τα ίδια. Το ξέρουμε το έργο, κύριε, έχουμε πληρώσει εισιτήριο και το έχουμε ξαναδεί, αλλά αυτό είναι ριμέικ και μας κίνησε την περιέργεια. Κάτσε τώρα να σ’ τα πω όπως τα έχω ζήσει. Είναι μεγάλη ιστορία, βάλε καφέ.

Ποιος είναι ο Καζανόβας;

O Καζανόβας είναι ένας άντρας που ερωτεύεται συνέχεια. Πρόσεξε τώρα, ερωτεύεται πραγματικά και όχι αστεία. Δηλαδή, δεν είναι ο τύπος που γυρνάει στα μπαρ ψάχνοντας για καινούριο θύμα κάθε καινούρια βραδιά, όχι. Αυτός είναι άλλη κατηγορία. O τύπος που θα αναλύσουμε εμείς είναι ερωτευμένος με το παιχνίδι της κατάκτησης. Δεν αγαπάει τα εύκολα θύματα. Δε θα φλερτάρει μια κατώτερή του, κάποια που εκ των πραγμάτων δε θα του έφερνε καμία αντίσταση. Αυτές τις βαριέται. O Καζανόβας ερωτεύεται τη γυναίκα που θα αποτελέσει πρόκληση, που θα τον δυσκολέψει ή που, τέλος πάντων, θα παρατείνει το παιχνίδι της άλωσης.

Για αυτό και οι γυναίκες που διαλέγει δε μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Μπορεί να είναι κάποια πολύ εσωστρεφής και κλειστή, που δεν του δίνει εύκολα δικαίωμα, κάποια πολύ δυναμική που ανταποδίδει έξυπνα τις ατάκες του ή, ακόμη καλύτερα, κάποια δεσμευμένη. Αν όλα αυτά σου θυμίζουν κάτι, ναι, είναι ο Τζον Μάλκοβιτς των Επικίνδυνων σχέσεων.

Πως εντοπίζουμε έναν Καζανόβα;

Δεν τον μυριζόμαστε εύκολα. Πάντως υπάρχουν μερικές ενδείξεις: O κατακτητής Καζανόβα είναι πολύ καλά διαβασμένος, πράττει και λέει όλα τα σωστά, χωρίς το παραμικρό λάθος. (Mήπως ο άντρας που μόλις γνώρισες σου φαίνεται πολύ καλός για να είναι αληθινός; Πιθανότατα έτσι είναι.) Επίσης φέρεται σαν κεραυνοβολημένος από έρωτα από την πρώτη στιγμή, ότι του συνέβη αυτό το «μπαμ και κάτω» μαζί σου.

Είναι σχεδόν ρομαντικός και δε βιάζεται, καθόλου «βουρ στον πατσά». Δεν ζηλεύει. Και δε δίνει το τηλέφωνο του σπιτιού του, μόνο το κινητό. Τέλος πάντων, η φήμη του προηγείται. Αν δεν έχεις μάτια να δεις, έχεις αφτιά να ακούσεις όλη την πόλη να βουίζει από τις περιπέτειές του.

Και ποια είσαι εσύ;

Εσύ είσαι το εντελβάις στην άκρη του γκρεμού. ‘Αλλη μια απάτητη κορυφή, έτοιμη να εξερευνηθεί, άλλο ένα άγνωστο μονοπάτι στη ζούγκλα που κανένας άλλος λευκός δεν πέρασε, άλλο ένα χημικό στοιχείο που περιμένει υπομονετικά να ανακαλυφθεί, είσαι η πρόκληση.

Για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη ιδέα, εκείνος αντίστοιχα φοράει στολή από το τομάρι ενός γέτι που είχε την ατυχία να το συναντήσει στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, είναι ο τύπος με το κοντό σαφάρι παντελονάκι, που, αν και υποφέρει από ελονοσία, χαμογελάει δίπλα στο κουφάρι ενός ελέφαντα που στραγγάλισε με τα ίδια του τα χέρια, είναι ο τρελός με τα όρθια μαλλιά σε ένα εργαστήριο γεμάτο καπνούς και σπινθήρες, καμιά σχέση δηλαδή με τον κοστουμαρισμένο τύπο που βλέπεις να σου κλείνει το μάτι από απέναντι.

Φρόντισε να παίξεις σωστά το ρόλο σου. Δηλαδή, να είσαι η τέλεια πρόκληση. Το αδύνατο των αδυνάτων. Η ορχιδέα που ανθίζει κάθε 42 χρόνια. Η κερκόπορτα της Κωνσταντινούπολης. Ένα μαργαριτάρι καλά κλεισμένο στο καβούκι του. Μια γυναίκα πολύ εκλεκτική και δύσκολη. Μια κόρη αφιερωμένη στη σχέση/καριέρα/αναψυχή της. Μπορείς ακόμη και να ισχυριστείς ότι βαρέθηκες τα εγκόσμια και σκέφτεσαι να αρραβωνιαστείς τον Ιησού και να μονάσεις. Μη νιώθεις τύψεις, σίγουρα αυτός θα σου πει ακόμη μεγαλύτερες χοντράδες. Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη.

Γιατί να θέλεις έναν Καζανόβα;

Για πλάκα. Για την πείρα και τη γνώση που θα αποκομίσεις. Γιατί το λίγο διάστημα που θα είσαι μαζί του θα είσαι βασίλισσα. Και, φυσικά, για την πρόκληση. Εσύ είσαι μεγαλύτερη Καζανοβίτσα και έβαλες στοίχημα να τον κατακτήσεις.

Τι σε περιμένει;

Αν δεν ακολουθήσεις τη σωστή τακτική, ο χωρισμός. Ένα περίπου μήνα αφού ενδώσεις στις ερωτικές ορέξεις του. Περίπου μία εβδομάδα αφού τον κοιτάξεις λιγωμένα στα μάτια, περίπου τριάντα δευτερόλεπτα αφού πεις «σ’ αγαπώ». Άμα τη παραδόσει, ο Καζανόβας δεν έχει πια τίποτα να κερδίσει από σένα.

Μην νομίζεις ότι σε συνήθισε ή ότι σε αγάπησε και θα μείνει μαζί σου. Ακόμη κι αν έχει συμβεί αυτό, η επιθυμία του να ανέβει σε μια καινούρια, απάτητη κορυφή υπερισχύει όλων των συναισθημάτων του. Αυτός δεν κατευθύνεται από έρωτα, αλλά από δίψα για εξερεύνηση. Όταν χαθεί το μυστήριο, είσαι πια το πεπατημένο, το γνωστό, το προφανές, εν ολίγοις, άλλη μια πορτοκαλιά που βγάζει πορτοκάλια.

Βρε, τι τον περιμένει να λες!

Κοίτα τώρα πώς μπορείς να ανατρέψεις την όλη κατάσταση και να τη γυρίσεις εις βάρος του. Θα γίνεις χειρότερη απ’ αυτόν. O ένας και μοναδικός τρόπος να πολεμήσεις τον Καζανόβα είναι να χρησιμοποιήσεις τα ίδια του τα όπλα. Θα εκπλαγεί, θα σε σεβαστεί, θα σε εκτιμήσει. Ένα βήμα μπροστά θα κάνεις και τρία πίσω. Ναι, είναι τέλειος, ή σχεδόν τέλειος, αλλά εσύ είσαι πολύ απορροφημένη από τη σχέση/καριέρα/αναψυχή σου και δύσκολα θα καταφέρει, αν καταφέρει ποτέ κανείς, να σε αποσπάσει. Ποτέ δε θα πεις «ναι», αλλά πολλά «ίσως», «θα δούμε», «βλέπουμε».

Καταρχήν θα του κάτσεις τρομερά δύσκολα, αλλά αυτό δε φτάνει. Είναι μοιραίο να γίνει κάποτε, δεν είναι δυνατόν να παίζετε εσαεί τις κουμπάρες. Αλλά, ακόμη κι αν ο έρωτας είναι πολύ σούπερ, εσύ θα συνέλθεις στο δευτερόλεπτο.

Δηλαδή, δεν έχει τζούχου τζούχου και «πρώτη φορά» και «Παναγιά μου, τι ήταν αυτό που με βρήκε» και «μήπως πήρες τις πινακίδες του λεωφορείου που με χτύπησε». Θα είσαι ψύχραιμη και θα έχεις ήδη αρχίσει να βαριέσαι. Δηλαδή, θα έχεις ένα ύφος σαν να εντοπίζεις μια αδιόρατη ξινίλα στο χώρο και, όχι βέβαια, αυτός μια χαρά είναι, εσύ έχεις πολλά προβλήματα στο γραφείο. Δε θα είσαι ψυχρή, το αντίθετο. Απλώς θα περνάς από την κάψα στην παγωμάρα σε χρόνο ντε τε και «έχουμε και δουλειές, δεν μπορούμε να σαλιαρίζουμε σαν παιδάρια».

Έχουμε πόλεμο, στρατηγέ μου

Εδώ θα παραθέσουμε μερικά πολύ διαφωτιστικά παραδείγματα για το πώς να διαλύσεις τα νεύρα του:

 1. Μετά από μια έξοδο σε πάει σπίτι, σε φιλάει στοργικά στο μέτωπο και περιμένοντας να μπεις μέσα χαμογελάει ικανοποιημένος με τον εαυτό του που δεν είναι λιγούρης να σου την πέσει, αλλά ένας άντρας με αυτοπεποίθηση, που δεν έχει τόση ανάγκη από τον έρωτα ώστε να το ζητάει. Εσύ; Εσύ λες «καληνύχτα» και ξαφνικά, στο κεφαλόσκαλο, θυμάσαι ότι σήμερα η καλύτερή σου φίλη κάνει μπάτσελορ πάρτι σε εκείνο το πολύ τρέντι μπαρ, γαμώτη, πώς το ξέχασες και πρέπει να πας οπωσδήποτε, θα μπορούσε, το χρυσό μου, να σε πετάξει μέχρι εκεί και πολύ θα ήθελες να ερχόταν κι αυτός, αλλά είναι μόνο για κορίτσια. Θα του έρθει ξαφνικό και επίσης είναι τόσο τραβηγμένο, που θα μπορούσε να είναι και αλήθεια. Γι’ αυτό και δε σε βρίζει, παρά μόνο του τρώει τα σωθικά η αμφιβολία.
 2. Σου εξομολογείται πόσο πονάει στους χωρισμούς, γιατί άνθρωπος είναι κι αυτός και έχει αισθήματα. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, σου τονίζει ότι όλες τις γυναίκες αυτός τις χωρίζει, αλλά πολύ στενοχωριέται για αυτό. Ψυχραιμία. Απλώς, πες με φυσικότητα: «Εγώ απλώς φροντίζω να βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο, για να αποφεύγονται οι σκηνές». Που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι είσαι τόσο θεά, που όλοι οι πρώην προτιμούσαν να σε δουν νεκρή, παρά να φεύγεις από κοντά τους.
 3. Όποτε ανοίγει συζητήσεις περί σχέσεων, εσύ κάνεις την Κινέζα. Δεν λες τίποτα. Με δεδομένο το γεγονός ότι όλες οι γυναίκες ψοφάνε να μιλάνε για σχέσεις και τέτοια, εσύ διαφέρεις. Με αυτόν τον τρόπο εντείνεις το μυστήριο και επίσης μένει ο άνθρωπος να αναρωτιέται αν σε ενδιαφέρουν, καν, οι σχέσεις. Αυτή την κρυφή πτυχή του χαρακτήρα σου μπορείς να τη σερβίρεις ωραία μόνο με το πέπλο της ανίας. Δηλαδή, βαριέσαι θανάσιμα να λέτε τώρα για πρώην και σχέσεις και μπούρδες, καλύτερα να παραγγείλετε άλλη μια βότκα και να κουτσομπολέψετε τους κοιλιακούς του μπάρμαν. Γενικώς θα κάνεις την τρελή. Μια τρελή με αυτοπεποίθηση, που δε χρειάζεται να κομπάζει ή δε θέλει να αποκαλύψει τίποτε από το σκοτεινό της παρελθόν.

Όσον αφορά τη σχέση σας, μια χαρά περνάτε, αλλά το πράγμα θα δείξει και είναι νωρίς να μιλάμε για «εμάς». Ακόμη και αν έχετε περάσει είκοσι χρόνια μαζί, ποτέ, μα ποτέ δεν κάνεις καμία αναφορά στο κοινό σας μέλλον. Υπάρχει μόνο το παρόν, κι αυτό είναι αμφίβολο.

O Καζανόβας δε θα το πιστεύει αυτό που του έτυχε. Και τώρα πρέπει να φανείς δυνατή. Δηλαδή, να θυμάσαι ότι έχεις να κάνεις με μια κλινική περίπτωση και ότι πρέπει να τη χειριστείς και έτσι. Δηλαδή, ακόμη και όταν θα κλαίει στο πάτωμα ουρλιάζοντας ότι είσαι η γυναίκα της ζωής του, ακόμη και όταν θα γράψει με σπρέι στους τοίχους όλης της γειτονιάς «Μαρία, σ’ αγαπώ», εσύ βράχος. Συγκαταβατική και το γνωστό τροπάριο «θα δούμε» κ.λπ.

Εδώ που τα λέμε, έναν Καζανόβα, αν τον χειριστείς σωστά, μπορείς να τον κρατήσεις και για πάντα. Αλλά γιατί να θέλεις κάτι τέτοιο από τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι και τόσοι ωραίοι άντρες εκεί έξω, έτοιμοι να εξερευνηθούν και να καταπατηθούν σαν απάτητες κορυφές; Το παιχνίδι της κατάκτησης είναι πολύ ωραίο για να το εγκαταλείψεις. Δεν ήμουν πάντα έτσι, κάτι Καζανόβες μου τα έμαθαν κι εμένα αυτά.

Τυπικός διάλογος ανάμεσα σε έναν Καζανόβα και εσένα

 • «Με πόσους άντρες έχεις κοιμηθεί;»
  • «Όρεξη να έχεις να ακούς!» ή «Μήπως έχεις κομπιουτεράκι πάνω σου;» ή «Τι ξύνεις πληγές τώρα, βρε αγάπη μου;»
 • «Θα βγούμε αύριο;»
  • «Δεν μπορώ να κάνω τόσο μακροπρόθεσμα σχέδια».
 • «Δεν πιστεύω να το έχεις κάνει αυτό με κανέναν άλλο, μωρό μου!»
  • «Ήταν, θυμάμαι, το καλοκαίρι του ’96 μια παρέα Ιταλών στη Μύκονο…»
 • «Θα ήθελα να σε παντρευτώ!»
  • «Έγινε τίποτε καινούριο στον κόσμο ή μόνο μπαγιάτικα νέα έχουμε;»
 • «Θα ήθελα να σε γνωρίσω στους γονείς μου».
  • «Θα χαρώ πολύ. Έχω ακούσει ότι είναι πολύ ομορφάντρας ο πατέρας σου».
 • «Είμαι ο καλύτερος/δυνατότερος/πιο προικισμένος που είχες;»
  • «Εεεμ… σου μυρίζει κάτι καμένο;»
 • «Σου αρέσει το φαγητό που σου παρήγγειλα;»
  • «Μπορεί, ίσως, δεν ξέρω, δεν είμαι σίγουρη, θα δείξει… Μη με πιέζεις, σε παρακαλώ, με πνίγεις».
Προηγούμενο άρθροChevrolet Matiz vs Citroen C1 vs Daihatsu Cuore vs Hyundai i10
Επόμενο άρθροVolkswagen Polo GTI vs Opel Corsa GSi vs Peugeot 207 GT
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας