Volvo μοντέλα, λίστα με αυτοκίνητα

Volvo μοντέλα, λίστα με αυτοκίνητα

Σήμερα θα κάνω ένα εκτενές αφιέρωμα στη Σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία, περιλαμβάνοντας αποκλειστικά Volvo μοντέλα που έχω οδηγήσει κατά το παρελθόν και έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να περιγράψω αναλυτικά την οδηγική συμπεριφορά του κάθε μοντέλου ξεχωριστά.

Να σημειωθεί πως η λίστα με τα αυτοκίνητα δεν περιλαμβάνει τα ισχυρότερα της συγκεκριμένης μάρκας, αλλά μόνο εκείνα που έχω οδηγήσει εγώ προσωπικά. Επιπρόσθετα η παρακάτω σειρά είναι εντελώς τυχαία και δεν σχετίζεται με τις τιμές, την ισχύ του κινητήρα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Volvo V70 2.5T Auto

Η κατηγορία των station wagon συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική όσον αφορά την ποιότητα και τις επιδόσεις. Βλέπετε, για ένα SW η συνταγή της πρακτικότητας με τους άπλετους χώρους είναι ικανή πολλές φορές από μόνη της να κάνει ένα μοντέλο δημοφιλές και ελκυστικό στο κοινό. Αυτά τουλάχιστον ισχύουν για τον τύπο SW που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τον προσιτό και λειτουργικό χαρακτήρα.

Στον άλλο τύπο συντάσσονται μοντέλα που δεν μένουν μονάχα στα παραπάνω ζητήματα αλλά προσφέρουν μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση και εξαιρετικές επιδόσεις, τονώνοντας το πρεστίζ του ιδιοκτήτη τους. Με απλά λόγια δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό SW αλλά με ένα über alles αυτοκίνητο. Όπως είναι το V70.

Χλιδάτο και λουσάτο

Αυτή την εικόνα σου δίνει το V70 από όποια πλευρά και αν το δεις. Καλύπτει και τα πιο δύσκολα γούστα. Οι υψηλές απαιτήσεις των Σκανδιναβών σε θέματα ποιότητας καλύπτονται και με το παραπάνω, αφού το φινίρισμα και η αίσθηση των υλικών στο εσωτερικό αγγίζουν κορυφαίες προδιαγραφές. Ξεχωριστή και μοντέρνα είναι η σχεδίαση του ταμπλό, ανάλογη αυτής των μικρότερων S40 και V50, η οποία ολοκληρώνεται άψογα με όλα τα ηλεκτρονικά καλούδια που μας έχει συνηθίσει η Volvo.

Πέρα από τα -κλασικά πλέον- ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα και τα διάφορα gadget, διατίθεται και το πρωτότυπο σύστημα ασφάλειας «BLIS» που με τη βοήθεια μιας μικροκάμερας προειδοποιεί, με την ένδειξη ενός διακριτικού πορτοκαλί φωτός πάνω στην πρώτη κολόνα, για τα διερχόμενα αυτοκίνητα που βρίσκονται στη νεκρή γωνία του καθρέφτη. Έτσι, ακόμα και οι λίγο πιο αφηρημένοι οδηγοί μπορούν να αλλάζουν κατεύθυνση χωρίς μεγάλο ρίσκο.

Σε θέματα χώρων το V70 δεν κάνει παραχωρήσεις λόγω του πολυτελούς ύφους. Τα 4,838 μέτρα του αμαξώματος δικαιολογούνται πλήρως από το χώρο των εμπρός και πίσω επιβατών και πέντε άτομα θα φιλοξενηθούν χωρίς προβλήματα. Τα 575 λίτρα του χώρου αποσκευών θα σας φανούν λίγα μόνο… αν μετακομίζετε και χρειάζεστε φορτηγό.

Και πάλι, όμως, η αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων υπόσχεται 1.600 λίτρα διαθέσιμα για κάθε υπερβολή, αν βέβαια δεν διστάζετε να λερώσετε τα όμορφα λευκά δερμάτινα καθίσματα. Επιπλέον, το πίσω κάθισμα του V70 διαθέτει δυνατότητα ανασήκωσης της βάσης σε δύο επίπεδα ώστε να προσαρμόζεται στην περίπτωση που μεταφέρετε παιδικό κάθισμα.

Και εκρηκτικές επιδόσεις

Το νέο πλαίσιο του V70 είναι βελτιωμένο σε στρεπτική δυσκαμψία -σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο- κατά 15%. Αυτό σημαίνει ότι στο δρόμο μπορεί εύκολα να ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι σε station wagon. Στις στροφές, η μαλακή του ανάρτηση επιτρέπει κάπως αυξημένες κλίσεις στο αμάξωμα, αλλά η προσφερόμενη άνεση είναι το κάτι άλλο. Εκεί όμως που δίνεις τα ρέστα σου είναι στις μεγάλες ευθείες και στο ταξίδι, όπου το V70 σε κερδίζει με την καταπληκτική ποιότητα κύλισης και την ηχομόνωση.

Το αυτόματο σειραϊκό κιβώτιο έξι σχέσεων βοηθάει για άνετες και πολύ ξεκούραστες μετακινήσεις. Ειδικά με την «μακριά» 6η του μπορείς να κινείσαι με 160 χλμ./ώρα και το στροφόμετρο να δείχνει μόλις 3.000 σ.α.λ. Ωστόσο, η κατανάλωση είναι ένα ζήτημα, καθώς ακόμη και στην εθνική οδό με δυσκολία το οικονομόμετρο συγκρατείται στα 10 λίτρα/100χλμ.

O πεντακύλινδρος turbo κινητήρας των 2,5 λίτρων αποδίδει 200 ίππους στις 4.800 σ.α.λ. αφήνοντας πίσω αρκετά φαινομενικά ευέλικτα και γρήγορα GT, ενώ για τα 100 χλμ./ώρα χρειάζεται μόλις 8,1″. Έτσι, το V70 μετατρέπεται από ένα οικογενειακό που προσδίδει κύρος και μεγάλες δόσεις ποιότητας, σε ένα γρήγορο station wagon που πιάνει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ακόμα και τα 230 χλμ./ώρα, τα οποία δίνει ο κατασκευαστής ως τελική ταχύτητα.

Όλα σε ένα πακέτο 53.350€, για την κορυφαία έκδοση Summum που είχαμε στη διάθεση μας. Αν πάλι προτιμάτε λιγότερες δόσεις εξοπλισμού στο Volvo σας, με τα υπόλοιπα καλά που έχει να δώσει το V70, θα χρειαστεί να εκταμιεύσετε γύρω στα οκτώ χιλιάρικα λιγότερο.

Volvo C70

Αντικαθιστώντας τόσο την κουπέ όσο και την κάμπριο έκδοση αμαξώματος της προηγούμενης γενιάς, το C70 έρχεται να μπει στο κλειστό “club” των πολυτελών κουπέ-καμπριολέ. Ωστόσο το διττό του χαρακτήρα του αποτελεί μόνο ένα μέρος των πραγμάτων που έχει να προσφέρει.

Η μάλλον αποτυχημένη αρχική προσπάθεια της Volvo να μπει στα χωράφια των πολυτελών κουπέ και κάμπριο (με κλασική υφασμάτινη οροφή) με τις αντίστοιχες εκδόσεις του παλιού C70 όχι μόνο δεν αποθάρρυνε τους ανθρώπους της, αλλά τους πείσμωσε και, τώρα, με το κουπέ-καμπριολέ, πετούν το γάντι στον ανταγωνισμό.

Κούκλα ανοιχτό, κούκλα και κλειστό

Για τη σχεδίαση του αμαξώματος έβαλε το μαγικό του χέρι ο οίκος Pininfarina. Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τη φήμη του οίκου και το C70 διακρίνεται για την κομψότητα και τη διακριτική του γοητεία. Οι αρμονικές γραμμές του θυμίζουν τα υπόλοιπα μοντέλα της Volvo, με την τονισμένη μάσκα και τις ρευστές γραμμές στο πλάι και το πίσω μέρος.

Χαρακτηριστικό σημείο του C70, πάντως, είναι η μεταλλική οροφή, που αναδιπλώνεται σε τρία κομμάτια χάρη σε ένα εξελιγμένο σύστημα διαίρεσης και αποθήκευσής της στο χώρο αποσκευών. Σε 30 δευτερόλεπτα, η οροφή ανοίγει και κλείνει κατά βούληση. Στο εσωτερικό είναι έκδηλη η πολυτέλεια του διάκοσμου, που έρχεται αυτούσιος από το S40.

Αυτό σημαίνει ότι η σχεδίαση της καμπίνας ακολουθεί τη μινιμαλιστική αισθητική, με την καλαίσθητη, λεπτή σε πάχος κεντρική κονσόλα, αλλά και με τα πολλά μικρά μπουτόν στο κέντρο που δυσκολεύουν τον οδηγό στο χειρισμό τους. Από εκεί και πέρα, τα μαλακά υλικά είναι ιδιαίτερα ποιοτικά, ενώ στο γνωστό υψηλό επίπεδο που μας έχει συνηθίσει η σουηδική φίρμα κινείται και η συναρμογή τους. Ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας που προσφέρεται είναι ανάλογος της τιμής και της κατηγορίας του αυτοκίνητου, ακόμα και στη βασική έκδοση.

Ο χώρος που προσφέρεται για τους εμπρός επιβάτες είναι εφάμιλλος με εκείνον του S40 και, σε συνδυασμό με την τηλεσκοπική ρύθμιση του τιμονιού, κάθε οδηγός θα βρει την ιδανική θέση οδήγησης. Οι θέσεις για μικροπράγματα αφθονούν και είναι ιδιαίτερα πρακτικές.

Έξυπνες λύσεις

Σε σχέση με το S40, το C70 μεγάλωσε σε εξωτερικές διαστάσεις, ωστόσο το μεταξόνιο παρέμεινε στα 2.640 χλστ. Το μήκος, λοιπόν, που προστέθηκε στο αμάξωμα, αναλώθηκε στην αύξηση του χώρου αποσκευών για την αποθήκευση της οροφής και του μηχανισμού της. Έτσι, ο χώρος στο διθέσιο πίσω κάθισμα είναι περιορισμένος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βολέψει δύο επιβάτες. Οι τελευταίοι θα έχουν ικανοποιητικό χώρο για τα γόνατά τους, αλλά όχι και για το κεφάλι, αν είναι υψηλόσωμοι.

Τα 404 λίτρα του χώρου αποσκευών είναι ικανοποιητικά για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Αυτά με την οροφή κλειστή, γιατί αν αποφασίσετε να την ανοίξετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι όποιες αποσκευές θα πρέπει να βολευτούν σε 200 λίτρα. Πάντως, υπάρχει ένας έξυπνος μηχανισμός που ανασηκώνει ελάχιστα την αναδιπλωμένη οροφή, προκειμένου να τραβηχτεί κάποια από τις αποσκευές.

Στο δρόμο της ασφάλειας…

Οι τεχνικοί της Volvo φρόντισαν να ενισχύσουν κατάλληλα το αμάξωμα, ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ακαμψίας. Άλλωστε σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να επαναλάβουν τα λάθη που έγιναν στο προηγούμενο ανοιχτό C70, το οποίο υστερούσε σε αυτό τον τομέα. Το νέο μοντέλο με ανοιχτή την οροφή είναι 100% πιο δύσκαμπτο, ενώ με την οροφή κλειστή η δυσκαμψία αυξάνεται κατά 15% επιπλέον. Είναι προφανές ότι οι ενισχύσεις στο αμάξωμα έπιασαν τόπο.

Φυσικά αυξήθηκε και το βάρος, ωστόσο η καλή στρεπτική ακαμψία αποτελεί τη βάση για σταθερότητα στο δρόμο και ζωντανά δυναμικά χαρακτηριστικά. Στο νέο C70 έχει εφαρμοστεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και όσον αφορά στην παθητική ασφάλεια των επιβατών. Παράδειγμα αποτελούν οι αερόσακοι κεφαλής, που είναι τοποθετημένοι στις πόρτες και οι οποίοι, σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης, φουσκώνουν προς τα πάνω για να προστατέψουν τα κεφάλια των επιβατών.

Μάλιστα, σε περίπτωση ανατροπής οι αερόσακοι αυτοί παραμένουν φουσκωμένοι για ακόμη μεγαλύτερη προστασία των επιβατών, κάτι το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Η στιβαρή αίσθηση που αποπνέει το C70 επιβεβαιώνεται από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα. Ακόμα κι αν η οροφή είναι ανοιχτή σε δρόμους με συνεχείς αλλαγές πορείας, το αμάξωμα του C70 δεν δείχνει να δυσανασχετεί, παραμένοντας στιβαρό και πολλά υποσχόμενο.

Αυτό που προβληματίζει κάπως είναι η εμπρός ανάρτηση, που δείχνει πιο μαλακή απ’ ό,τι θα όφειλε, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να διαχειριστεί το βάρος που πέφτει στον εμπρός άξονα, κάνοντας το C70 υποστροφικό. Παράλληλα, το τιμόνι, αν και ακριβές, υστερεί σε αίσθηση και παρουσιάζει μικρή ασάφεια γύρω από την ευθεία σε σύγκριση με το αντίστοιχο του S40.

Πιο καλορυθμισμένη, η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων κρατά τον άξονα «βιδωμένο» στην άσφαλτο, μη επιτρέποντάς του να ταλαντεύεται ή να εμφανίζει υπερστροφικές τάσεις. Το C70 δεν είναι το αυτοκίνητο που σε προδιαθέτει να κυνηγήσεις το όριο της πρόσφυσής του και να παίξεις σε δρόμους με συνεχείς στροφές. Το υψηλό επίπεδο άνεσης και η καλή ποιότητα κύλισης που προσφέρει καθιστούν σαφές ότι κατασκευάστηκε για να καταπίνει μεγάλες αποστάσεις σε χαλαρό ρυθμό.

Σε αυτό το ρυθμό δεν φανερώνεται και η αδυναμία του αλουμινένιου, αθόρυβου και με μεταβλητό χρονισμό 5κύλινδρου κινητήρα των 2,4 λίτρων να κινήσει σβέλτα το βαρύ αμάξωμα των 1.692 κιλών. Για ήρεμο cruising πάντως, οι 170 ίπποι του είναι υπεραρκετοί, χαρίζοντάς του καλές επιδόσεις από στάση σε σχέση με τους ανταγωνιστές του (0-100 χλμ./ώρα σε 9,1 δευτ. και τελική 220 χλμ./ώρα). Όσον αφορά τις ρεπρίζ, δείχνει να υστερεί υπό το βάρος του αμαξώματος, αλλά και λόγω της μακριάς κλιμάκωσης του κιβωτίου, με τον καλό πάντως επιλογέα.

Θέμα επιλογής

Το C70 δεν θα ενθουσιάσει σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς ή επιδόσεων με τον 2.4 κινητήρα των 170 ίππων. Σε αυτή την κατηγορία, όμως, μετράνε άλλα πράγματα, όπως η καλή ποιότητα κύλισης και η άνεση, στοιχεία που προσφέρει το C70, γαρνιρισμένα με ποιότητα, ασφάλεια, γόητρο και μια ιδιαίτερα καλή σχέση τιμής/αξίας. Το C70 των 170 ίππων αξίζει καθένα από τα ευρώ του. Οι τιμές του ξεκινούν από τα 44.600 ευρώ για την έκδοση Kinetic, ανεβαίνουν στα 46.600 για τη Μomentum και καταλήγουν στα 48.600 ευρώ για τη Summum.

Volvo C70 T5

Είναι πράγματι εντυπωσιακό πώς το απλό πάτημα ενός διακόπτη και μια αναμονή 30″ αρκούν για να σου φτιάξουν τη διάθεση και να σου ανεβάσουν την ψυχολογία. Αυτό, ίσως και να συμβαίνει σχεδόν με όλα τα cabrio, όταν όμως στα χέρια σου βρίσκεται το πολυτελές Volvo, σχεδιασμένο από τον οίκο Pininfarina, και είναι έτοιμο να σου προσφέρει «ανοιχτή» απόλαυση και 220 «τουρμπισμένους» ίππους, τότε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Μπες μες στο καμπριολέ…

Με δυναμικό εμπρός μέρος και ιδιαίτερα κομψό πίσω, το C70 σε κερδίζει από την πρώτη ματιά, αφού διατηρεί το όμορφο design με τις αρμονικές γραμμές για τις οποίες διακρίνονται και τα υπόλοιπα Volvo. H τετραθέσια ευρύχωρη διάταξη περιπλέκει λίγο τα πράγματα σχετικά με το αν θα το έλεγες σπορ ή πολυτελές.

Μάλλον το δεύτερο, αφού η σύγχρονη αλά… S40 σχεδίαση του ταμπλό και της κονσόλας προσδίδει αρκετό κύρος και τόνο ποιότητας στο αυτοκίνητο. Το κρυφό κενό πίσω από την κεντρική κονσόλα, αλλά και αρκετοί ακόμα χώροι για μικροαντικείμενα θα καλύψουν όλες τις ανάγκες που προκύπτουν σε ένα μακρινό ταξίδι.

Στη διάρκεια μιας μεγάλης διαδρομής οι επιβάτες δεν θα ζητήσουν να κλείσετε την οροφή, αφού με ανεβασμένα τα παράθυρα ο αέρας δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός. Εντάξει, μην περιμένετε πως θα κινείστε με… τριψήφια ταχύτητα και οι πίσω δεν θα γκρινιάξουν. Οδηγός και συνοδηγός, όμως, θα το απολαύσουν. Από την άλλη, το C70 παραμένει αρκετά αθόρυβο και ξεκούραστο, με την ποιότητα κύλισης να εμπνέει για βόλτες σε υψηλούς ρυθμούς. Ο πεντακύλινδρος turbo κινητήρας των 2,5 λίτρων αποδίδει 220 ίππους και κοντά στα 35 χλγμ. ροπής.

Μη φανταστείτε όμως ότι πηγαίνει σαν Ford Focus ST (έχουν το ίδιο ακριβώς μοτέρ). Η μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης αναδεικνύει το C70 σε ένα εξαιρετικά άνετο αυτοκίνητο και πολύ πιο φιλικό και επιτρέπει αναπόφευκτα κάποιες κλίσεις στις στροφές. Ο ακριβής, όμως, επιλογέας -παρά την αραιή κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων- σου θυμίζει ότι οδηγείς ένα πολύ ισχυρό σύνολο που φθάνει τα 240 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας και πιάνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 7,6”.

Απόφαση καρδιάς και λογικής

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι το C70 αποτελεί έναν πραγματικό πειρασμό. Και αν τα περίπου 14 λίτρα/100χλμ. αμόλυβδης που μας έδειξε το trip computer δεν αποτελούν αποτρεπτικό στοιχείο για εσάς, τότε τα 52.600€ σίγουρα δεν είναι αξεπέραστο εμπόδιο για να αποκτήσετε την κορυφαία έκδοση του C70. Ειδικά από τη στιγμή που ο γερμανικός ανταγωνισμός -βλέπε τα «ανοιχτά» Audi A4, BMW 3, Mercedes CLK- ζητάει κάμποσες χιλιάδες ευρώ παραπάνω.

Volvo XC70 T6 AWD

Τι είναι το XC70; Για μερικούς απλώς η off-road εκδοχή του V70, για κάποιους άλλους πολύ περισσότερα. Ειδικά αν είσαι οικογενειάρχης και αναζητάς ένα αυτοκίνητο με premium χαρακτηριστικά, μεγάλους χώρους, επιδόσεις και φυσικά το κύρος που εκπέμπει το σήμα της σουηδικής φίρμας…

Κυριλέ και στυλάτο…

Μπορεί να μην το συναντάς και τόσο συχνά, αλλά η νέα γενιά XC70 κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό στους ελληνικούς δρόμους. Χωρίς να εμφανίζει σχεδιαστικές ακρότητες, το αμάξωμα κερδίζει τις εντυπώσεις, ειδικά αν έχετε βαρεθεί τα τετριμμένα και αναζητάτε κάτι διαφορετικό από ένα υψηλόσωμο SUV. Το XC70 έχει να επιδείξει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, που γίνεται αντιληπτή από το εμπρός μέρος, αλλά και από το πίσω, με τα ιδιότυπα φωτιστικά σώματα.

Στο εσωτερικό η εικόνα παραπέμπει στην γνωστή πλέον αισθητική της Volvo, με τη διαμπερή κεντρική κονσόλα, την υποδοχή του κλειδιού στο ταμπλό και τον ντελικάτο πίνακα οργάνων. Όπως επιτάσσει ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου, η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή, όπως και των υλικών, ενώ ο ανοιχτόχρωμος διάκοσμος σου φτιάχνει τη διάθεση.

Όσο για τους χώρους, είναι αυτοί που περιμένεις από ένα μοντέλο των διαστάσεων (έχει μήκος 4,838 μέτρα) και του estate χαρακτήρα του XC70. Όλοι οι επιβάτες κάθονται με περίσσεια άνεσης, ενώ το πορτμπαγκάζ προσφέρει 575 λίτρα και θα υπερκαλύψει τις μεταφορικές ανάγκες μιας οικογένειας.

Με νέα καρδιά…

Το νέο στοιχείο στο XC70 είναι η αντικατάσταση του κινητήρα των 3,2 λίτρων με τον ολοκαίνουργιο τρίλιτρο εξακύλινδρο που αποδίδει 285 ίππους και 40,8 Nm ροπής. Πώς τα καταφέρνει το νέο μοτέρ; Πολύ καλύτερα από το προηγούμενο, καθώς συνδυάζεται με σύστημα υπερτροφοδότησης και προσφέρει αισθητά βελτιωμένες ρεπρίζ, αλλά και καλύτερη κατανάλωση καυσίμου (κυμαίνεται στα 13-14 λίτρα/100 χλμ.). Η λειτουργία του είναι εντυπωσιακά στρωτή, ενώ συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων, το οποίο είναι σχετικά γρήγορο στις αλλαγές του και προσφέρει τρία προγράμματα (normal, sport, manual).

Ο δυνατός κινητήρας ταιριάζει γάντι στο χαρακτήρα του XC70 και κινεί με άνεση το απόβαρο των 1.765 κιλών. Η ποιότητα κύλισης είναι απλώς εξαιρετική και σε συνδυασμό με την πολύ καλή ηχομόνωση της καμπίνας το ταξίδι είναι απόλαυση. Αρκεί, βέβαια, η διαδρομή να μην έχει πολλές στροφές, καθώς η μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης μπορεί να φιλτράρει τις κακουχίες του οδοστρώματος, αλλά επιτρέπει στο αμάξωμα να παίρνει έντονες κλίσεις και πλεύσεις.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το σχετικά μαλακό set-up έχει να κάνει και με τις εκτός δρόμου δυνατότητες του XC70, που μπορεί να φτάσει πολύ πιο μακριά από ό,τι θα περίμενες, χάρη στο σύστημα τετρακίνησης με ηλεκτροϋδραυλικό συμπλέκτη Haldex. Από πλευράς εξοπλισμού, το XC70 προσφέρει ό,τι μπορείς να συναντήσεις σε μια λιμουζίνα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο πλούσιος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Volvo V60 2.0 T5

Στόχος των ανθρώπων της σουηδικής εταιρείας ήταν «να δημιουργήσουν το πιο δυναμικό Volvo που έχει κατασκευαστεί ποτέ». Μην ξεχνάτε πως ο Ευρωπαίος και ειδικά ο Σκανδιναβός γλυκοκοιτάζει πολύ περισσότερο τις wagon από τις sedan εκδόσεις. Κάπως έτσι δικαιολογείται και η παραπάνω δήλωση, η οποία θα λέγαμε πως ισχύει και στην πραγματικότητα.

Και sport, και wagon

Εδώ και χρόνια η σχεδίαση των wagon έχει αλλάξει ριζικά, προσδίδοντάς τους ένα αισθητά πιο σύγχρονο και κόμπακτ προφίλ. Η Volvo διαθέτει μακρά παράδοση στη συγκεκριμένη κατηγορία και στην περίπτωση του V60 τα καταφέρνει περίφημα, αφού το σχήμα του αυτοκινήτου φλερτάρει με κουπέ περιβολή. Εντάξει, μια μικρή δόση υπερβολής υπάρχει, αλλά κάπως έτσι μπορείς να αποδώσεις καλύτερα το δυναμικό πίσω μέρος της έκδοσης Τ5, που τονίζεται ακόμη περισσότερο με τις διπλές απολήξεις της εξάτμισης.

Εδώ, προσέξτε, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό οικογενειακό wagon -γι’ αυτό υπάρχουν τα μεγαλύτερα V70 και XC70-, αλλά με ένα sport wagon, δίχως αυτό να σημαίνει πως οι χώροι δεν ικανοποιούν. Συγκεκριμένα, οι διαστάσεις του αμαξώματος είναι ακριβώς οι ίδιες με του S60, οι χώροι και το ταμπλό πανομοιότυποι, ενώ το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 460 λίτρα.

Ο χώρος αποσκευών δεν διεκδικεί δάφνες -υπάρχουν και μεγαλύτεροι-, αλλά όπως είπαμε το V60 προσεγγίζει με έναν διαφορετικό τρόπο το θέμα, ισορροπώντας μεταξύ της λειτουργικότητας και του στυλ.

Και δυνατό, και οικονομικό

Το λογότυπο Τ5 στο πίσω μέρος δηλώνει πως αυτή είναι η δίλιτρη έκδοση με τους 240 ίππους (η Τ4 είναι η 1.6Τ με 180 ίππους και η T6 η 3.0 με 304 ίππους). Φυσικά, είναι υπερτροφοδοτούμενη, όπως όλες οι εκδόσεις, και από πλευράς επιδόσεων δεν προσφέρει κάτι λιγότερο από αυτά που υπόσχεται ο δυνατός κινητήρας, ο οποίος συνδυάζεται με σύστημα άμεσου ψεκασμού. Υπάρχουν πολλά κολακευτικά σχόλια για το μοτέρ, όπως είναι η στρωτή λειτουργία του και η άφθονη ροπή από τις χαμηλές στροφές.

Ωστόσο, αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η σχετικά χαμηλή τιμή της μέσης κατανάλωσης, που στο ταξίδι μπορεί να διατηρηθεί περίπου στα 8-9 λίτρα / 100 χλμ (η μέση στην πόλη κυμαίνεται στα 11-12 λίτρα/100 χλμ.).

Η ποιότητα κύλισης είναι απλώς εξαιρετική και σε συνδυασμό με την επίσης πολύ καλή ηχομόνωση διασφαλίζουν απόλυτη ησυχία στο εσωτερικό. Θα τολμούσα να πω πως κατά κάποιον τρόπο το V60 καταφέρνει να σε απομονώσει από το εξωτερικό περιβάλλον, προσφέροντας ένα άνετο εσωτερικό για την οικογένεια. Η καλορυθμισμένη ανάρτηση ταιριάζει γάντι στο V60, το οποίο στις μεγάλες ευθείες κινείται με την ευθυβολία βέλους, ενώ στις πιο κλειστές διαδρομές παίρνει λογικές κλίσεις δίχως να ταλαιπωρεί τους επιβαίνοντες.

Στο ταμείο

Στην έκδοση της δοκιμής μας υπήρχαν όλα τα τεχνολογικά συστήματα που συναντάμε σε κάθε σύγχρονο Volvo και ιδιαίτερη μνεία αξίζει αυτό της αποφυγής σύγκρουσης πεζών και προπορευόμενων οχημάτων. Ειδικά το τελευταίο αρκεί μία φορά να ακούσεις τον χαρακτηριστικό προειδοποιητικό ήχο ή να δεις την κόκκινη ένδειξη στο παρμπρίζ για να αντιληφθείς πόσο χρήσιμο είναι στην πράξη και πως τέτοιου είδους συστήματα δεν φτιάχτηκαν μόνο για να εντυπωσιάζουν.

Επί της ουσίας, τα 36.980 € από τα οποία εκκινεί η έκδοση T5 δεν θεωρούνται σε καμία περίπτωση λίγα, εκτός και αν θέλετε το κάτι παραπάνω. Φυσικά, υπάρχει και η μικρότερη έκδοση Τ4 με τους 180 ίππους που κοστίζει κοντά ένα “δεκάρικο” λιγότερο ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η πετρελαιοκίνητη έκδοση 1.6 DRIVe με τους 115 ίππους που προσφέρει εξαιρετική κατανάλωση και εκκινεί από 27.900 €.

Volvo S60 3.0 T6

Το δίλιτρο S60 κυκλοφορεί ήδη ανάμεσά μας, οσονούπω φτάνουν και οι εκδόσεις με τους 1.600άρηδες τούρμπο κινητήρες. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το φορολογικό καθεστώς για την αγορά αυτοκινήτου, για τους περισσότερους αυτά είναι τα «σωστά» S60, με την κορυφαία τρίλιτρη να μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Σε ποιον όμως δεν αρέσει να ονειρεύεται;

Σουηδική φινέτσα

Έξι κύλινδροι, υπερτροφοδότηση και στάνταρ τετρακίνηση για το S60 των 304 ίππων. Ό,τι μπορείς να αναζητήσεις σε ένα ολοκληρωμένο σεντάν θα το βρεις στο ντιζαϊνάτο Volvo, που κάνει πολλά από τα μοντέλα του ανταγωνισμού να κοκκινίζουν από την ντροπή τους. Δεν θα σταθώ τόσο στα ντελικάτα 4,63 μέτρα του αμαξώματος με την ψευδοκουπέ χαμηλοτάβανη κατάληξη της οροφής, δεν υπάρχει λόγος. Tο S60 είναι ένα κομψό σεντάν που εκπέμπει όσες δόσεις πολυτέλειας αναζητά κανείς από ένα μοντέλο της κατηγορίας. Aυτό φαίνεται άλλωστε.

Τι γίνεται στο εσωτερικό; Εντυπωσιακό, δεν λέω, αλλά όχι στο βαθμό που σε συγκινεί το απ’ έξω. Ίσως και γιατί έχεις πλέον συνηθίσει το ταμπλό με την κούφια κονσόλα και τους διακόπτες σε διάταξη «τηλεκοντρόλ». Παρόλα αυτά η σουηδική αισθητική δεν αφήνει περιθώρια για κακολογίες και η εργονομία αποσπά κολακευτικά σχόλια, με τα όμορφα γραφικά της οθόνης να σε εντυπωσιάζουν.

Η θέση του κεντρικού αεραγωγού μπορεί να ξενίζει, είναι όμως πρακτική, ενώ παράλληλα η οθόνη βρίσκεται σε πιο βολικό σημείο, κοντά στο ύψος των ματιών των επιβατών. Κριτική δεν επιδέχεται η ποιότητα των υλικών, ενώ κανένα ζήτημα δεν τίθεται για τους άνετους και μεγάλους χώρους. Το μόνο σημείο που αφήνει περιθώρια για σχόλια είναι τα 380 λίτρα που προσφέρει το πορτμπαγκάζ.

Οι 304 του… S60

H πλατφόρμα στην οποία βασίζεται το νέο S60 βασίζεται σε αυτή του Mondeo αλλά και των αδελφών XC60, V70 και S80, ενώ κάτω από το καπό υπάρχει ο τρίλιτρος εξακύλινδρος, που δεν σηκώνει κριτική για τις επιδόσεις που προσφέρει. Είναι δυνατός, ροπάτος και προς έκπληξή μου οικονομικός, αφού η κατανάλωση κυμαίνεται περίπου στα 10,5-11,5 λίτρα/100 χλμ.

Το αυτόματο κιβώτιο Geartronic (το διπλοσύμπλεκτο Powershift προσφέρεται στη δίλιτρη έκδοση) με τις έξι σχέσεις ταιριάζει γάντι στον χαρακτήρα του ισχυρότερου S60. Μπορεί οι αλλαγές να μην είναι αστραπιαίες, είναι όμως πραγματικά γρήγορες και ομαλές.

Το σύστημα Four-C παρέχει τη δυνατότητα στο οδηγό να μεταβάλλει το βαθμό απόσβεσης πιέζοντας έναν από τους τρεις διακόπτες. Γενικότερα, η ρύθμιση της ανάρτησης είναι μαλακή -ειδικά στο Comfort-, ενώ ακόμα και στην Sport προτεραιότητα έχει η άνεση. Πάντως, το νέο S60 έχει σαφώς πιο δυναμικά χαρακτηριστικά, αφού το τιμόνι είναι πιο άμεσο και γενικότερα το σασί επικοινωνεί καλύτερα με τον οδηγό.

Στα υπέρ της έκδοσης της δοκιμής μας το στάνταρ σύστημα τετρακίνησης με τον ηλεκτροϋδραυλικό συμπλέκτη της Haldex, που προσφέρεται και στη δίλιτρη έκδοση. Στις κλειστές διαδρομές το καλοστημένο S60 ξεδιπλώνει τις αρετές του, αλλά εκεί που δίνει τα ρέστα του είναι στις μεγάλες ευθείες και γενικότερα στο ταξίδι, όπου η συμβίωση μαζί του είναι πραγματική απόλαυση.

Να το πάρω;

Αν η τιμή πώλησης και η επακόλουθη συντήρηση δεν αποτελεί εμπόδιο, τότε καλοτάξιδο. Ωστόσο, θεωρώ πως η μικρότερη δίλιτρη έκδοση είναι η πιο ισορροπημένη, ενώ τη μεγαλύτερη εμπορικά ζήτηση θα έχουν οι ακόμη μικρότερες εκδόσεις. Όποια, πάντως, και αν επιλέξει κανείς δεν θα χάσει, καθώς θα έχει στην κατοχή του ένα από τα πιο ολοκληρωμένα premium σεντάν, που προσφέρεται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή πώλησης και με μία μεγάλη λίστα προαιρετικών αξεσουάρ προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Volvo S60 T3

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που έκανε την εμφάνισή του το S60, πολλοί στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν την έλευση του μικρότερου υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα χωρητικότητας 1.600 κ.εκ. με απόδοση 150 και 180 ίππους. Μπορεί το σουηδικό σεντάν να είναι πραγματικά ολοκληρωμένο, με πολλά συστήματα ασφαλείας και ένα σωρό αρετές, δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ένα Volvo τα προσφέρει όλα αυτά. Η αχίλλειος πτέρνα του αφορούσε πάντα τους μεγάλους σε χωρητικότητα κινητήρες που -αν και αποδοτικοί- ζητούν, εκτός από αρκετή ποσότητα βενζίνης, πολλά για συντήρηση και πάγια έξοδα.

Καμία παραχώρηση

Έτσι, θα λέγαμε πως το S60 ταυτίζεται με τον όρο του ολοκληρωμένου, καθώς διαθέτει μια πλήρη γκάμα από κινητήρες, με τη βάση της οποίας θα ασχοληθούμε σε αυτή τη δοκιμή. Αν και μικρός σε χωρητικότητα, ο 1.600άρης GTDi αποδίδει περισσότερα από 25 χλγμ. ροπής και 150 ίππους, που είναι αρκετοί για να προσφέρουν άνετες και σβέλτες μετακινήσεις, χωρίς να υστερεί σε κανένα φάσμα των στροφών.

Ειδικά πάνω από τις 1.500 σ.α.λ., ο κινητήρας άμεσου ψεκασμού διαθέτει τη μέγιστη ροπή, μη αφήνοντας περιθώρια για μουρμούρες και σκέψεις σχετικά με τα ισχυρότερα σύνολα. Όταν μάλιστα βλέπεις και το οικονομόμετρο να συγκρατείται κοντά στα 10 λίτρα/100 χλμ., αρχίζεις να τον συμπαθείς για τα καλά. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός 6-τάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων που αφήνει ευχάριστη και οδηγοκεντρική αίσθηση, όπως και το τιμόνι, που δεν απομονώνει τον οδηγό.

Για να περάσουμε στα πιο… αναμενόμενα χαρίσματα του σουηδικού σεντάν, η άνεση παραμένει κύριο γνώρισμα -όπως είναι φυσικό- και στη μικρότερη έκδοση, με την ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων να ισορροπεί άψογα ανάμεσα σε άνεση και κράτημα, υποστηριζόμενη βέβαια (όσον αφορά το κράτημα) και από τα ηλεκτρονικά συστήματα. Ένα από αυτά είναι το αποτελεσματικό σύστημα ευστάθειας (DSTC) αλλά και το διαφορικό κατανομής ροπής (TTV).

Τεχνολογικός πλουραλισμός

To εσωτερικό δεν διαφέρει σε σχέση με τις ισχυρότερες εκδόσεις, παρά μόνο στην προσθήκη του διακόπτη Drive, που επιτρέπει την απενεργοποίηση του κινητήρα κατά τη διάρκεια της στάσης. Οι χώροι δεν είναι και οι μέγιστοι δυνατοί για τα δεδομένα της κατηγορίας (το μήκος φτάνει τα 4,628 μέτρα, 14 εκατοστά κοντύτερο από το Ford Mondeo), με αποκορύφωμα το χώρο αποσκευών, που δεν ξεπερνά τα 380 λίτρα. Μικρό το κακό όμως για ένα οικογενειακό που θέτει την κομψότητα και την ασφάλεια σε πρώτη προτεραιότητα.

Και αν το πρώτο είναι θέμα υποκειμενικό (προσωπικά θεωρώ πως διαθέτει ίσως το πιο στυλάτο αμάξωμα της κατηγορίας, θυμίζοντας κουπέ), η ασφάλεια δεν αμφισβητείται, καθώς το S60 διαθέτει από σύστημα ανίχνευσης πεζών μέχρι και προειδοποίηση διερχόμενου οχήματος στην αλλαγή λωρίδας. Για όλα αυτά το… μικρό S60 ζητάει 25.350 €, δηλαδή 1.800 € λιγότερα από την έκδοση των 180 ίππων, 3.400 € λιγότερα από αυτή με τους 203 ίππους και σχεδόν 10.000 € λιγότερα σε σχέση με αυτή των 240 ίππων. Πολλοί λόγοι που χρίζουν την επιλογή του T3 ως τη σοφότερη…

Volvo C30

“Ουφ, επιτέλους το πήρα απόφαση. Θα αγοράσω το C30 γιατί μου αρέσει το πρωτότυπο ντιζάιν, δείχνει ποιοτικό και δεν με πειράζει καθόλου το στενόχωρο πορτμπαγκάζ του. Σιγά μην πάρω Audi A3 όπως ο Κώστας, ούτε BMW 1 θέλω όπως η Ματίνα. Θα κάνω τη διαφορά με το Volvo• που μεταξύ μας στοιχίζει και λιγότερο. Βέβαια, αποκλείω την έκδοση 2.5 Τ5 διότι ούτε τα γκάζια με ενδιαφέρουν και overbadget θα βρεθώ. Τότε ποια έκδοση να προτιμήσω;”.

Ο αναποφάσιστος αγοραστής

Το καλύτερο C30

Ανάμεσα σε δύο κόσμους, ανάμεσα σε δύο άλλα Volvo μοιάζει να βρίσκεται το 1.800άρι C30 που πλαισιώνεται από τη μικρότερη έκδοση των 1,6 λίτρων και την αμέσως μεγαλύτερη των 2,0 λίτρων. Σε αυτήν τη δοκιμή δεν θα εξετάσουμε απλώς πόσο καλό είναι ή σε τι υστερεί το μοντέλο της δοκιμής μας, αλλά θα επιχειρήσουμε να δούμε το πράγμα λίγο πιο οικονομοτεχνικά. Και από την αρχή σας λέμε πως καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το C30 1.8 αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή, πάντοτε κατά την ταπεινή μας γνώμη. Ας δούμε το γιατί…

“C30 1.6 – C30 1.8” σημειώσατε διπλό

Μπορεί να είναι φτηνότερο κατά περίπου τρία χιλιάρικα -π.χ. συγκρίνοντας τις εκδόσεις εξοπλισμού Momentum- αλλά η διαφορά είναι εξίσου “αισθητή” στον τομέα των επιδόσεων. Η κοντύτερη κλιμάκωση των σχέσεων βοηθά κάπως τους 100 ίππους του 1.600άρη κινητήρα, αλλά, όταν στο εσωτερικό υπάρχουν τέσσερις επιβάτες, τότε αντιλαμβάνεσαι πως θα πρέπει να προσανατολιστείς στη μεγαλύτερη έκδοση των 1,8 λίτρων με τους 125 ίππους.

Και με μεγαλύτερη ευκολία κινεί το αμάξωμα, και περίπου την ίδια ποσότητα καυσίμου καταναλώνει. Διανύοντας περισσότερα από 500 χιλιόμετρα, ταξιδεύοντας προς τη Μεσσηνία και από εκεί πάλι πίσω στην πρωτεύουσα, ο υπολογιστής ταξιδιού κυμάνθηκε στα 10 λίτρα/100 χλμ. Φυσικά, ο 1.600άρης καταναλώνει λιγότερο, αλλά η ασφάλεια που προσφέρει η επιπλέον ισχύς του 1.800άρη αντισταθμίζει και με το παραπάνω τη διαφορά στο κόστος.

“C30 1.8 – C30 2.0” σημειώσατε άσο

Προ εβδομάδων είχαμε στη διάθεσή μας το δίλιτρο C30 και από πρώτο χέρι σας λέμε πως η διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδόσεις εντοπίζεται περισσότερο στην τσέπη του υποψήφιου αγοραστή παρά στις επιδόσεις. Έτσι, δεν βλέπουμε κανέναν ιδιαίτερο λόγο ώστε να προχωρήσει κανείς στην απόκτηση του δίλιτρου C30, το οποίο μάλιστα επιβαρύνει τον κάτοχό του με αυξημένα τέλη κυκλοφορίας (1.8: 168 ευρώ, 2.0: 372 ευρώ). Εκτός και αν οι 20 επιπλέον ίπποι ενισχύουν κάπως την ψυχολογία του υποψήφιου αγοραστή, αλλά, όταν πλέον αγγίζουμε τα 26.000 ευρώ, τότε υπάρχουν και άλλες προτάσεις από τον ανταγωνισμό.

To μοντέλο της δοκιμής μας ανήκει στην κορυφαία έκδοση Summum, και περιλαμβάνει όλα τα καλούδια, όπως είναι -μεταξύ άλλων- το δερμάτινο σαλόνι. Το σκουρόχρωμο body-kit -που προσδίδει πιο δυναμική εμφάνιση στο C30- προσφέρεται προαιρετικά και κοστίζει περίπου 2.500 ευρώ, διαμορφώνοντας την τιμή του αυτοκινήτου της δοκιμής μας στα 29.850 ευρώ.

Η τιμή πώλησης της βασικής έκδοσης Kinetic ξεκινά από τα 19.950 ευρώ και χωρίς να λείπει τίποτα ουσιαστικό από τον εξοπλισμό της, όπου υπάρχει στάνταρ το σύστημα ηλεκτρονικής ευστάθειας (ESP), έξι αερόσακοι, κλιματισμός και ηχοσύστημα. Στην επόμενη έκδοση, τη Momentum, που στοιχίζει 24.750 ευρώ, προστίθενται μεταξύ άλλων οι ζάντες αλουμινίου.

Εν κατακλείδι

Μετά από όλα αυτά προφανώς και θα συμφωνείτε πως το C30 1.8 αποτελεί την πιο συμφέρουσα επιλογή για όποιον θέλει να αποκτήσει το μικρότερο μοντέλο στην γκάμα της Volvo. Το C30 είναι σταθερό και με πολύ καλά οδικά χαρακτηριστικά• εντάξει, μπορεί να μη στρίβει όπως μία Alfa, αλλά είναι πολύ πιο ήσυχο στο ταξίδι και με κορυφαία ποιότητα κύλισης• εντάξει, μπορεί στα κλειστά κομμάτια του δρόμου να μην περνά σαν βέλος όπως το Audi A3, αλλά κοστίζει αρκετά λιγότερα χρήματα.

Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε την ιδιαιτερότητα του σχήματος που έχει το αμάξωμα του C30, προσανατολισμένο σε ένα πιο νεανικό κοινό που το ενδιαφέρει το lifestyle. Πόσο πετυχημένη θα αποδειχτεί η νέα φόρμουλα των Σουηδών μόνο ο χρόνος και ο πίνακας των ταξινομήσεων θα το δείξει. Υπάρχει ένα κανόνας, όμως, που λέει πως όποιος κάνει τη διαφορά στο τέλος κερδίζει και τις εντυπώσεις…

Volvo C30 1.8 R Design

Μπορεί να μην το συναντάτε καθημερινά, μπορεί να μην είναι από τα πιο πρακτικά αυτοκίνητα, αλλά δίχως αμφιβολία το μικρότερο Volvo είναι ένα από τα πιο στυλάτα, και συνδυάζει με επιτυχία το ρετρό με το σύγχρονο στοιχείο. Άλλωστε, το μοναδικό στυλ είναι ένα από τα πιο ισχυρά κίνητρα για να αποκτήσει κανείς το C30, ειδικά αν οι lifestyle προτεραιότητές του έρχονται πρώτες.

R-Style

Σε μία κίνηση με στόχο να ικανοποιήσουν όσους θέλουν να τονίσουν ακόμη περισσότερο το στυλ του C30, οι σχεδιαστές της Volvo δημιούργησαν το πακέτο R Design, που προσφέρεται σε όλες τις εκδόσεις κινητήρων. Τι περιλαμβάνει; Ξεκινώντας από το αμάξωμα, μπορεί να ξεχωρίσει κανείς την πίσω αεροτομή, τα αντίστοιχα λογότυπα, τα ελαφρώς φαρδύτερα μαρσπιέ στο πλάι, τους χρωμιωμένους καθρέφτες και τις ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών (με ελαστικά 205/50).

Περνώντας στο εσωτερικό, το μάτι πέφτει στη δίχρωμη (μαύρο και κρεμ) επένδυση των καθισμάτων, που συνδυάζει βινύλιο και δέρμα, στα ανάγλυφα λογότυπα R Design και στις αλουμινένιες επενδύσεις στην κεντρική κονσόλα και σε διάφορα άλλα σημεία. Το σπορ τιμόνι, ο διαφορετικός σπορ πίνακας οργάνων, ο επιλογέας ταχυτήτων και τα πεντάλ συμπληρώνουν τον όμορφο διάκοσμο που προσφέρει ο χώρος για τέσσερα άτομα. Σημειώστε πως η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης του πακέτου R Design διαμορφώνεται στα 2.600 € στην περίπτωση της έκδοσης εξοπλισμού Momentum και στα 2.130 € στην περίπτωση της Summum.

Αρέσει

Από τη στιγμή που τα νέα στοιχεία της έκδοσης R Design περιορίζονται στον αισθητικό τομέα, μην περιμένετε να μιλήσουμε για οδική συμπεριφορά. Απλώς να υπενθυμίσουμε τις ικανοποιητικές επιδόσεις του 1.800άρη κινητήρα με τους 125 ίππους, την εξαιρετική ποιότητα κύλισης και την καλή απόσβεση της ανάρτησης. To C30 μπορεί να μην ανταποκρίνεται στον ορισμό του σπορ αυτοκινήτου, αλλά το σίγουρο είναι πως μπορεί να ταΐσει τις lifestyle ανάγκες οποιουδήποτε. Ειδικά οι εκδόσεις R Design…

Προηγούμενο άρθροBMW 320i vs Mercedes-Βenz C 180Κ σύγκριση
Επόμενο άρθροΈρωτας, φαγητό και ελεημοσύνη, το τρίπτυχο της ευτυχίας
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας