WolframAlpha, εναλλακτικές αναζητήσεις στο ίντερνετ

WolframAlpha, εναλλακτικές αναζητήσεις στο ίντερνετ

Εσείς πώς κάνετε αναζήτηση στο ίντερνετ; Μήπως πληκτρολογείτε τα κατάλληλα λήμματα στο Google και στη συνέχεια ψάχνετε ανάμεσα σε δεκάδες σελίδες μέχρι να ανακαλύψετε αυτό που θέλετε; Δεν λέμε, καλό -πολύ καλό, για την ακρίβεια- το Google, αλλά η τεχνολογία των μηχανών αναζήτησης έχει εξελιχθεί πέρα από αυτό.

Οι ηλεκτρονικοί… Σέρλοκ Χολμς μπορούν σήμερα να πάρουν αποφάσεις για εσάς, να συλλέξουν τις κατάλληλες πληροφορίες και να τις παρουσιάσουν “ζυγισμένες-στοιχισμένες” σε μία σελίδα, αλλά και να φιλτράρουν πριν από εσάς για εσάς τα αποτελέσματα, αφού πρώτα τα επιλέξουν προσεκτικά από έγκυρες πηγές.

Επειδή, όμως, όλες οι μηχανές αναζήτησης δεν είναι ίδιες, βάλαμε τις σημαντικότερες στο μικροσκόπιο, και στις αμέσως επόμενες σελίδες αναλύουμε ποια είναι η ιδανική για τις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Τι είναι το WolframAlpha

(http://www.wolframalpha.com)

Η Wolfram Alpha είναι ένα φιλόδοξο project που υπόσχεται να προσφέρει απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματά σας, μέσα από την ίδια σελίδα της μηχανής αναζήτησης. Στην πράξη, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και βολικό εργαλείο, που θα σας λύσει τα χέρια σε πάρα πολλές περιπτώσεις που θα θελήσετε να βρείτε στα γρήγορα μια πληροφορία. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε, για παράδειγμα, να βρείτε βασικές πληροφορίες για την Ινδία (πρωτεύουσα, πληθυσμός, έκταση κ.λπ.).

Αν πληκτρολογήσετε “India” σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης, θα σας οδηγήσει σε μια σελίδα (το πιθανότερο στη Wikipedia) όπου και θα αναγράφονται αυτά τα στοιχεία. Αντίθετα, αν χρησιμοποιήσετε τη Wolfram Alpha, οι πληροφορίες θα εμφανιστούν στην ίδια σελίδα της μηχανής αναζήτησης κατηγοριοποιημένες σε πινακάκια, με διαγράμματα και χάρτες.

Η Ελλάδα στο Wolfram Πληκτρολογήστε μια οποιαδήποτε χώρα στο Wolfram Alpha, για να δείτε βασικά στοιχεία αυτής στα γρήγορα.

Η μηχανή ολοένα και αναπτύσσεται, εντάσσοντας συνεχώς νέα πεδία, οπότε, αν δεν βρείτε κάτι σήμερα, μη θεωρήσετε ότι αυτό θα ισχύει και αύριο. Προς το παρόν, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για πολλά δημοφιλή πρόσωπα (πολιτικούς, καλλιτέχνες, ιστορικές προσωπικότητες κ.ά.), χώρες, πόλεις, ακόμα και χωριά, ταινίες κ.ά..

Ψάχνοντας με το WolframAlpha

Στην πραγματικότητα, οι δυνατότητες του Wolfram Alpha είναι πολύ περισσότερες από όσες φαντάζεστε. Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.wolframalpha.com/examples, όπου και θα βρείτε δεκάδες παραδείγματα -χωρισμένα μάλιστα σε κατηγορίες- όσον αφορά το τι μπορείτε να ψάξετε με το Wolfram Alpha. Δείτε στη συνέχεια κάποιες από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις με τη συγκεκριμένη μηχανή.

Μαθηματική ιδιοφυΐα

Απλές μαθηματικές πράξεις κάνουν όλες οι μηχανές αναζήτησης, αλλά το Wolfram Alpha προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Υπολογίστε, για παράδειγμα, τριγωνομετρικές συναρτήσεις, εισάγοντας φόρμουλες τύπου x^2 sin(x) και άλλα “περίεργα”, που πιθανότατα κάτι σας θυμίζουν από τα μαθητικά ή τα φοιτητικά σας χρόνια.

Τριγωνομετρία με το Wolfram Οι τριγωνομετρικές συναρτήσεις δεν έχουν πλέον μυστικά από εσάς, χάρη στο Wolfram Alpha

Συγκριτικό πλεονέκτημα

Χρειάζεται να κάνετε άμεσα αντιπαράθεση δύο ή περισσότερων “μεγεθών”; Πληκτρολογήστε τα όλα μαζί -διαχωρίζοντάς τα με κενά- στη γραμμή αναζήτησης του Wolfram Alpha. Δοκιμάστε το με χώρες (π.χ. Greece Turkey), με πρόσωπα (π.χ. Napoleon Alexander the Great), με εταιρείες (π.χ. Apple Microsoft) ή με ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Συγκρίνοντας με το Wolfram Η σύγκριση των οικονομικών στοιχείων της Microsoft και της Apple, με τα μάτια του Wolfram Alpha

Τι έγινε και πότε

Πληκτρολογήστε μια ημερομηνία για να δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν σε αυτήν. Περιλαμβάνονται και γεγονότα για κάθε χώρα ειδικότερα – για παράδειγμα η 25η Μαρτίου αναφέρεται ως η ημέρα ανεξαρτησίας για την Ελλάδα. Who is Θέλετε ένα γρήγορο

Who is

Θέλετε ένα γρήγορο Who is για κάποια ιστοσελίδα; Πληκτρολογήστε απλώς το URL στο κατάλληλο πεδίο και αφήστε τα υπόλοιπα στο Wolfram Alpha.

Ένα μήλο την ημέρα

Ξέρετε πόσες θερμίδες έχει μία φέτα ψωμί ή μία πλάκα σοκολάτα; Αν δεν το γνωρίζετε, μην στενοχωριέστε, γιατί το γνωρίζει σίγουρα το Wolfram Alpha. Πληκτρολογήστε ένα είδος τροφής στη γραμμή αναζήτησης και αφήστε τη μηχανή να σας προσφέρει πληροφορίες για όλα τα θρεπτικά στοιχεία που την αποτελούν.

Υπέρ:

  • Οργανωμένα αποτελέσματα στην ίδια σελίδα, με διαγράμματα και εικόνες
  • Εστιάζει στην επιστημονική πληροφορία με εγκυρότητα και ακρίβεια.

Κατά:

  • Περιλαμβάνει πολύ μικρότερο όγκο αποτελεσμάτων σε σχέση με τις άλλες μηχανές αναζήτησης.
  • Δεν εστιάζει σε πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος (π.χ. ειδησεογραφία). – Δεν υποστηρίζει (ακόμη) ελληνικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας