Επιλέγοντας το κατάλληλο CMS για εσάς
Πλέον είναι ιδιαίτερα εύκολο δημιουργήσεις ένα ιστότοπο ή ιστολόγιο σήμερα και αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην απλότητα χρήσης των Συστημάτων Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS). Τα περισσότερα CMS συνοδεύονται από πληθώρα εργαλείων για τη δημιουργία ενός ιστότοπου, προκειμένου να έχει επαγγελματική εμφάνιση, και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες.
Με ένα CMS, δεν χρειάζεται να γράψετε κώδικα για να δημιουργήσετε σελίδες ή αναρτήσεις, ούτε χρειάζεται να γνωρίζετε CSS ή HTML για να τροποποιήσετε την εμφάνιση και την αίσθηση του ιστότοπου σας, χάρη στα άφθονα θέματα (Themes) και τα πρόσθετα (Plugins). Παρέχουν επίσης στους χρήστες ισχυρά εργαλεία για τον επιτυχή έλεγχο πολλών τοποθεσιών (multisite), την ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών SEO και πολλά άλλα.
Ο τύπος ιστότοπου που θέλετε να δημιουργήσετε (π.χ. χαρτοφυλάκιο, ιστολόγιο ή ηλεκτρονικό κατάστημα) θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιο CMS μπορεί να καταλήξετε να χρησιμοποιήσετε. Το WordPress είναι η πιο δημοφιλής επιλογή , αλλά δεν είναι το μόνο CMS που κυκλοφορεί στη αγορά. Υπάρχουν πολλά, και μερικά είναι καλύτερα από κάποια άλλα για συγκεκριμένους σκοπούς, όμως να θυμάστε πως κανένα δεν είναι τέλειο.
Θα χρησιμοποιήσουμε το WordPress ως σημείο εκκίνησης, θα αναλύσουμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά και τις ελλείψεις του και θα συγκρίνουμε τις πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Αυτό το άρθρο θα καλύψει τις διαφορές μεταξύ του πιο δημοφιλούς λογισμικού CMS, ώστε να μπορείτε να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το ποιο είναι καλύτερο για τον ιστότοπο σας.
Για να απλοποιήσετε τη διαδικασία επιλογής, το CMS σας θα πρέπει να λύσει ένα βασικό πρόβλημα: Ταιριάζει με τις ανάγκες και τους πόρους της επιχείρησής σας; Εάν σχεδιάζετε να απασχολήσετε μια ομάδα εξειδικευμένων προγραμματιστών, τότε ένα CMS ανοιχτού κώδικα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.
Οι αρχάριοι χρήστες με μικρό οικονομικό προϋπολογισμό συνήθως επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στο αισθητικό αποτέλεσμα που παρέχει το εκάστοτε cms με πολύ χώρο για αλλαγές στον τρόπο εμφάνισης. Ενώ ορισμένοι δίνουν έμφαση στην ευκολία χρήσης, και κάποιοι άλλοι προσανατολίζονται αποκλειστικά στη λειτουργικότητα και την προσαρμοστικότητα τους, κάτι όμως που μπορεί να απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία και αμέτρητες ώρες τριβής με το αντικείμενο.
Η επιλογή ενός CMS είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ιστότοπου. Θα ήταν σώφρον από τη μεριά σας να ξεκινήσετε κοιτάζοντας πλατφόρμες που είναι αρκετά ευέλικτες ώστε να καλύπτουν τις μελλοντικές σας ανάγκες, προσφέροντας παράλληλα απόδοση της επένδυσης σας. Το πιο σημαντικό, είναι να επιλέξτε ένα σύστημα που να ταιριάζει με το επίπεδο τεχνογνωσίας σας, εφόσον σκοπεύετε να τα κάνετε όλα μόνοι σας, και δεν θέλετε να προσλάβετε κάποιον προγραμματιστή.
Τι είναι το WordPress CMS;
Το WordPress είναι το πιο δημοφιλές CMS στον κόσμο, τροφοδοτώντας σχεδόν το 30% το των websites και των blogs που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιείται από μικρούς και μεγάλους οργανισμούς, από κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως και από γνωστά εμπορικά σήματα και γενικότερα από πολλές καταξιωμένες εταιρείες ανά την υφήλιο.
Στις πρώτες μέρες του, το WordPress επικεντρωνόταν κατά βάση στο blogging, αλλά οι νέες εκδόσεις του έχουν προσθέσει περαιτέρω δυνατότητες και ένα εκτεταμένο κατάλογο με χιλιάδες plugins. Το λογισμικό είναι πλέον ένα CMS πολυεργαλείο και χρησιμοποιείται συχνά για το σχεδιασμό ισχυρών ιστοσελίδων. Το WordPress είναι εύκολο στη χρήση, και έχει μια τεράστια κοινότητα από προγραμματιστές που συνεισφέρουν στη βελτίωση του σε καθημερινή βάση, ενώ υπάρχουν παρά πολλά διαθέσιμα πρόσθετα σχεδόν για κάθε ανάγκη.
Τα θετικά
Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του WordPress περιλαμβάνουν:
- Είναι εύκολο στη χρήση: Η διαδικασία εγκατάστασης διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά και δεν απαιτείται τεχνική εξειδίκευση για τη χρήση όλων των δυνατοτήτων. Για παράδειγμα, όποιος είναι εξοικειωμένος με το Microsoft Word θα βρει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του και στο πρόγραμμα επεξεργασίας αναρτήσεων του WordPress.
- Πρόσθετα: Το WordPress παρέχει χιλιάδες plugins, themes και widgets για να ενισχύσει και να ομορφαίνει την διαδικτυακή του τοποθεσία, ενώ πολλά από αυτά διατίθενται δωρεάν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν τους WordPress ιστότοπους απίστευτα προσαρμόσιμους και επεκτάσιμους. Αυτή η ευελιξία καθιστά το συγκεκριμένο cms κατάλληλο για κάθε είδους σκοπό, μέχρι και για πιο σύνθετες λειτουργίες που απαιτούν εξειδικευμένους προγραμματιστές
- Ενσωμάτωση SEO: Το WordPress CMS είναι ιδιαίτερα καλό για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στο SEO. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε πρόσθετο, όπως το Yoast SEO για να βελτιστοποιήσουν το περιεχόμενο τους, να εντοπίσουν λέξεις-κλειδιά που έχουν την ικανότητα να φέρουν πιο πολλούς επισκέπτες κ.λπ.
- Εξαιρετική υποστήριξη: Υπάρχει μια τεράστια κοινότητα υποστήριξης στο φόρουμ του wordpress.org για χρήστες που αναζητούν επίλυση προβλημάτων, και συνήθως το πρόβλημα λύνεται εντός της ίδιας ημέρας, εκτός απροόπτου φυσικά.
- Είναι προσαρμόσιμο: Το WordPress σας επιτρέπει να αλλάξετε την εμφάνιση του ιστότοπου σας μέσα σε λίγα λεπτά, αφού ομολογουμένως υπάρχουν χιλιάδες πρωτότυπα themes είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή. Πολλά θέματα περιλαμβάνουν τις καλύτερες βέλτιστες πρακτικές για να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο σας εμφανίζεται σωστά σε όλες τις συσκευές, όπως smartphone, notebook, smart tv κ.λπ.
Τα αρνητικά
Όπως εξηγήσαμε στις παραπάνω ενότητες, κανένα CMS δεν είναι τέλειο, και σαφώς υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στο WordPress που πραγματικά είμαι σκέτος μπελάς και πρέπει να εξαλειφθούν ή να βελτιωθούν στις μελλοντικές εκδόσεις του, όπως:
- Απαιτούνται πολλές τροποποιήσεις για να καταστεί ένα wordpress theme μοναδικό και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται γνώση PHP και CSS: Υπάρχουν πάρα πολλά δωρεάν πρότυπα για άμεση χρήση από τον καθένα, αλλά πολλά από αυτά είναι σχεδόν πανομοιότυπα και μοιάζουν πολύ. Εάν θέλετε να μετατρέψετε ένα δωρεάν θέμα σε κάτι πιο ενδιαφέρον, προκειμένου να είναι μοναδικό στην εμφάνιση του, θα πρέπει να έχετε γνώσεις CSS και HTML για να το τροποποιήσετε, όπως και την ανάλογη εμπειρία προκειμένου να μην κάνετε κάποιο λάθος
- Ορισμένα πρόσθετα προκαλούν προβλήματα: Για να ανταγωνιστούν το ευρύτερο φάσμα λειτουργιών που προσφέρουν άλλα CMS (Joomla και Drupal συγκεκριμένα), οι χρήστες του WordPress πρέπει να εγκαταστήσουν πρόσθετα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ενός ιστότοπου. Ο αριθμός των προσθηκών κλώνων που προσφέρουν την ίδια λειτουργικότητα καθιστά επίσης χρονοβόρα την επιλογή του σωστού. Το πρόβλημα με ορισμένα πρόσθετα είναι ότι μπορούν να διογκώσουν το μέγεθος και τη χρήση μνήμης του διακομιστή σας.
- Ασφάλεια: Το WordPress δεν προστατεύεται τόσο καλά όσο άλλα CMS. το πρόβλημα βρίσκεται στις ενημερώσεις και τα πρόσθετα. Το WordPress έχει πολλά πρόσθετα που μπορούν εύκολα να χακαριστούν εάν έχουν ευπάθειες. Εάν δεν έχετε ενημερώσει στην πιο πρόσφατη έκδοση τα plugins που χρησιμοποιείται, τότε θα δώσετε τη δυνατότητα στους χάκερ να βρουν τρωτά σημεία και να διεισδύσουν στον ιστότοπο σας. Από αυτή την παράμετρο δεν εξαιρούνται ούτε τα πιο δημοφιλή plugins. Η παράδοξη λύση είναι να εγκαταστήσετε κάποιο αξιόπιστο security plugin που ειδικεύεται σε τούτο τον τομέα.
WordPress εναντίον του ανταγωνισμού
Δεδομένου ότι το WordPress είναι ο ισχυρότερος παίκτης στην αγορά CMS, το σταθμίσαμε με τον ανταγωνισμό για να επισημάνουμε τις διαφορές μεταξύ του. Για τη σύγκριση, εξετάσαμε τα τρία κορυφαία, δηλαδή το WordPress, το Joomla και το Drupal, όπως και κάποιες άλλες δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις, το Squarespace και το Wix.
Η σύγκριση μας εστιάζει στα παρακάτω καθοριστικά χαρακτηριστικά για την επιλογή CMS:
- Web hosting: Είναι το βασικό στοιχείο ενός επιτυχημένου ιστότοπου και επιβάλλεται το εκάστοτε CMS να τρέχει ομαλά σε όλους τους διακομιστές, ώστε να μην υπάρχουν δυσλειτουργίες.
- Κόστος: Το κόστος ανάπτυξης και συντήρησης ενός ιστότοπου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή μιας πλατφόρμας. Το τελικό κόστος εξαρτάται από τις ανάγκες σας – βεβαιωθείτε ότι η επιλεγμένη πλατφόρμα σας επιτρέπει να λάβετε αυτό που χρειάζεστε εντός του οικονομικού προϋπολογισμού σας.
- Δυσκολία χρήσης: Οι αρχάριοι θέλουν μια πλατφόρμα που τους βοηθά να δημιουργούν σελίδες και άρθρα εύκολα χωρίς να ξοδεύουν πολύ χρόνο για να μαθαίνουν νέες δεξιότητες, ειδικά όχι κώδικα.
- Σχεδιασμός και διάταξη: Η εμφάνιση του ιστότοπου παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του. Το εμπορικό σας σήμα πρέπει να ξεχωρίζει μέσω της όμορφης σχεδίασης και της φιλικής προς το χρήστη διεπαφής.
- Ευελιξία: Η διαθεσιμότητα θεμάτων και προσθηκών τρίτων προγραμματιστών και η προσαρμογή της σχεδίασης και χρήσης εφαρμογών για να προσθέσετε περισσότερες δυνατότητες στον ιστότοπο σας.
- Χρήση CMS για ηλεκτρονικό κατάστημα: Οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο διαδίκτυο, οπότε η δυνατότητα δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού καταστήματος πάνω σε κάποιο cms είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για την επιλογή πλατφόρμας.
- Ασφάλεια: Όλοι οι ιστότοποι είναι επιρρεπείς σε κυβερνοεπιθέσεις, ο τρόπος με τον οποίο το CMS προστατεύει τον ιστότοπo σας επηρεάζει και την ασφάλεια των χρηστών σας που τον επισκέπτονται.
- Κοινότητα προγραμματιστών: Ένα CMS με μια ενεργή κοινότητα προγραμματιστών έχει τα πιο ενημερωμένα πρόσθετα και τη καλύτερη υποστήριξη, ενώ θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν διαδικτυακά σεμινάρια με βίντεο, όπως και απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα για την επίλυση ζητημάτων.
WordPress.com vs WordPress.org
Το WordPress είναι διαθέσιμο σε δύο πολύ διαφορετικές πλατφόρμες, η βασική διαφορά μεταξύ τους έγκειται στη φιλοξενία (web hosting).
Φιλοξενία
Το WordPress.com είναι ένα πακέτο all-in-one με δωρεάν φιλοξενία και έπειτα διατίθενται διάφορα πακέτα επί πληρωμή ανάλογα με το μέγεθος του ιστολογίου ή του ιστότοπου σας, όμως για να χρησιμοποιήσετε το WordPress.org πρέπει να φροντίσετε να φιλοξενήσετε το website σας σε ένα πάροχο της αρεσκείας σας, όπως το GoDaddy.com
Κόστος
Το WordPress.com είναι δωρεάν μέχρι να θελήσετε επιπλέον λειτουργίες που συνήθως περιλαμβάνονται και σε μια εγκατάσταση του WordPress.org. Το WordPress.org περιλαμβάνει χιλιάδες δωρεάν πρόσθετα, και η τιμή κόστους για το web hosting επαφίεται αποκλειστικά στις υποχρεώσεις που έχει η διαδικτυακή τοποθεσία σας, δηλαδή πόσο αποθηκευτικό χώρο χρειάζεστε και πόσους επισκέπτες έχετε.
Δυσκολία
Η πλοήγηση στον πίνακα ελέγχου και η χρήση των λειτουργιών είναι απλή και στις δύο εκδόσεις. Τεχνικά, όμως το WordPress.com έχει το πλεονέκτημα για την ευκολία χρήσης, καθώς η εγκατάσταση και η φιλοξενία γίνεται αποκλειστικά από τους προγραμματιστές του WordPress.com και δεν χρειάζεται ο χρήστης να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες πάνω σε τούτο το ζήτημα.
Σχεδιασμός και διάταξη
Και οι δύο πλατφόρμες σας επιτρέπουν να σχεδιάζετε τις σελίδες σας με θέματα από το αποθετήριο που επί της ουσίας είναι τυπικά κοινόχρηστο και για τις δύο εκδόσεις. Ενώ το WordPress.org προσφέρει ατελείωτες επιλογές για τη μεταφόρτωση και την προσαρμογή θεμάτων, εν τούτοις οι χρήστες του WordPress.com πρέπει να κάνουν αναβάθμιση για να φορτώσουν ή να προσαρμόσουν τα themes του ιστότοπου τους.
Ευελιξία
Όσον αφορά τα θέματα και τα πρόσθετα, το WordPress.org επιτρέπει την πρόσβαση σε οποιοδήποτε πρόσθετο, δωρεάν ή επί πληρωμή, για να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες του CMS. Ενώ το WordPress.com περιλαμβάνει ενσωματωμένες λειτουργίες όπως προσθήκες, θα πρέπει να κάνετε αναβάθμιση σε ένα πρόγραμμα επί πληρωμή για να προσθέσετε προσθήκες από τον κατάλογο.
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Η δημιουργία εσόδων από τον ιστότοπο σας είναι ευκολότερη με το αυτο-φιλοξενούμενο WordPress. Όμως πρέπει να καταστεί σαφές πως δεν δύναται να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο WordPress.com στη δωρεάν συνδρομή και αναγκαστικά θα πρέπει να μεταβείτε στο πακέτο «ecommerce» που ξεκινάει από τα 45 ευρώ το μήνα.
Μια σημαντική σημείωση σχετικά με το δωρεάν πρόγραμμα WordPress.com: Ο ιστότοπος σας θα είναι γεμάτος με την επωνυμία WordPress, ενώ συνάμα θα εμφανίζονται διαφημίσεις από τις οποίες δεν θα κερδίζετε χρήματα. Η αναβάθμιση σε ένα υψηλότερο συνδρομητικό πακέτο θα καταργήσει όλα αυτά τα ενοχλητικά στοιχεία.
Οι αυτο-φιλοξενούμενες εγκαταστάσεις WordPress.org προσφέρουν πλήρη ελευθερία από την αρχή. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε έσοδα από διαφημίσεις στις σελίδες σας, μπορείτε να τις προσθέσετε, χωρίς να σας περιορίζει κάνεις. Έχετε το ελεύθερο να βάλετε όσες διαφημίσεις επιθυμείτε και το πιο σημαντικό, όλα τα έσοδα θα είναι δικά σας στο 100%.
Ασφάλεια
Οι χρήστες του WordPress.com δεν χρειάζεται να ασχολούνται με την ασφάλεια του ιστότοπου τους, τουλάχιστον όσον αφορά το διακομιστή, αφού η μέριμνα λαμβάνεται από την ίδια την πλατφόρμα. Στο WordPress.org, είστε εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ασφάλειας του ιστότοπου σας, συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων, των αντιγράφων ασφαλείας και, το πιο σημαντικό, της βελτιστοποίησης του περιεχομένου σας.
Κοινότητα προγραμματιστών και υποστήριξη τεχνικής φύσεως
Και οι δύο πλατφόρμες μοιράζονται τους ίδιους πόρους, όσον αφορά τα themes και τα plugins. Δεδομένου ότι το WordPress βασίζεται σε μία τεράστια κοινότητα εθελοντών προγραμματιστών έχει ως θετικό πρόσημο να προσφέρεται αφιλοκερδώς βοήθεια και καθοδήγηση από τους προγραμματιστές των plugins προς τους χρήστες που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://wordpress.org/support/forums/
Ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε έναν αξιοπρεπή ιστότοπο με τη δωρεάν έκδοση του WordPress.com, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την απουσία των plugins για τη μεγιστοποίηση των λειτουργιών και των δυνατοτήτων. Επίσης, εάν θέλετε να διατηρήσετε όλα τα έσοδα που κερδίζετε από τις διαφημίσεις, η επιλογή του WordPress.org θα σας δώσει τον πλήρη έλεγχο των τοποθεσιών και του εισοδήματος σας.
WordPress vs Drupal
Πάνω από ένα εκατομμύριο ιστότοποι υποστηρίζονται από το Drupal, καθιστώντας το το τρίτο πιο δημοφιλές CMS στον κόσμο. Το Drupal θεωρείται ως το πιο ισχυρό CMS με τις περισσότερες δυνατότητες και με μια ευρεία ποικιλία πολύπλοκων projects και web εφαρμογών. Το αρνητικό στοιχείο της υπόθεσης είναι, ότι είναι παράλληλα εξαιρετικά δύσκολο στη χρήση, το οποίο δεν ενδείκνυται για όσους είναι αρχάριους, αφού θα πρέπει να παιδευτούν αρκετό καιρό έως ότου μάθουν να το δουλεύουν σωστά.
Το Drupal και το WordPress έχουν ομοιότητες. Και τα δύο είναι δωρεάν με μεγάλη ποικιλία πρόσθετων για λειτουργικότητα και έχουν πιστούς χρήστες και προγραμματιστές. Κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο με λίγα χρόνια διαφορά, ωστόσο το WordPress έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη δημοτικότητα με τα χρόνια, κυρίως λόγω της ευκολίας χρήσης του. Το αν το WordPress αξίζει είναι υποκειμενικό. Εάν ξέρετε πως να χρησιμοποιείτε τις δυνατότητες του Drupal, είναι εξαιρετικό, αν όχι, θα ταλαιπωρηθείτε στο έπακρο και η πλατφόρμα θα καταστεί άχρηστη.
Ας δούμε πως τη σύγκριση μεταξύ τους:
Φιλοξενία
Και τα δύο CMS φιλοξενούνται με ευθύνη του ίδιου του κατόχου που έχει τον ιστότοπο, επομένως το κόστος του web hosting θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα που θα επιλέξει. Η απόδοση του ιστότοπου μπορεί να διαφέρει μεταξύ των πλατφορμών, και οι δύο έχουν ενσωματωμένο SEO σε αυτές, ενώ το Drupal κατασκευάστηκε ειδικά για να είναι φιλικό προς το SEO, εντούτοις οι χρήστες του WordPress έχουν μια τεράστια πληθώρα με plugins που μπορούν να εκτοξεύσουν στα ουράνια την βελτιστοποίηση του περιεχομένου τους για απόκτηση περαιτέρω επισκεπτών από τα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
Κόστος
Και οι δύο πλατφόρμες είναι δωρεάν για λήψη και εγκατάσταση, ωστόσο το κόστος που σχετίζεται με την κατασκευή των πλατφορμών διαφέρει. Η πρόσληψη εξωτερικής βοήθειας για το Drupal είναι αντικειμενικά πιο ακριβή από το WordPress λόγω έλλειψης προγραμματιστών στην πλατφόρμα τους.
Δυσκολία
Για να δημιουργήσετε με επιτυχία έναν ιστότοπο που υποστηρίζεται από το Drupal, πρέπει να μάθετε τα βασικά της κωδικοποίησης. Το Drupal εφαρμόζει μια τεχνική προσέγγιση για τη δόμηση του ιστότοπου σας και τον καθορισμό της διάταξής του σε αντίθεση με το WordPress που είναι πολύ πιο απλό, κάτι που μπορεί να είναι δυσάρεστο για αρχάριους, για αυτόν τον λόγο, συνιστούμε τους αρχάριους να αποφύγουν Drupal CMS.
Σχεδιασμός και διάταξη
Και τα δύο CMS μπορούν να κάνουν πολλά όσον αφορά τη διαχείριση περιεχομένου και την απόδοση. Το Drupal προσφέρει μια διαισθητική και μινιμαλιστική διεπαφή με προρυθμισμένες δομές και στοιχεία που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο στυλ ιστότοπου χωρίς εκτενή κωδικοποίηση.
Ευελιξία
Στο WordPress σας παρέχεται η δυνατότητα να προσθέσετε αμέτρητες λειτουργίες, χρησιμοποιώντας themes και plugins, ενώ στο Drupal μπορείτε να επιτύχετε το ίδιο με την χρήση των modules ώστε να τροποποιήσετε τον site σας, έτσι ακριβώς όπως το θέλετε.
Δεδομένου ότι οι ιστότοποι που υποστηρίζονται από το Drupal βασίζονται λιγότερο σε προσθήκες (modules) από ό,τι στο WordPress, συχνά έχουν καλύτερη απόδοση. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν απαιτούν τόσο πολλούς πόρους και δεν είναι τόσο φορτωμένοι, κάτι που διευκολύνει στην αποσυμφόρηση του server.
Εάν είστε έμπειροι με την HTML, θα διαπιστώσετε ότι το Drupal προσφέρει καλύτερη επεκτασιμότητα, ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του. Μπορεί να κλιμακωθεί περισσότερο από άλλα CMS, γεγονός που το καθιστά πιο έτοιμο για μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ορισμένα από τα πιο γνωστά websites του κόσμου τρέχουν σε τούτη την πλατφόρμα, ακριβώς για αυτόν τον λόγο.
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Εκ των πραγμάτων είναι σχετικά πανεύκολο να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και στις δύο πλατφόρμες, χρησιμοποιήστε το πρόσθετο WooCommerce στο WordPress, ενώ παρομοίως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα εξειδικευμένα modules στην πλατφόρμα του Drupal για να φτιάξετε το δικό σας προσαρμοσμένο e-shop.
Ασφάλεια
Για ένα CMS που το χρησιμοποιούν δημόσιες υπηρεσίες και κυβερνητικοί οργανισμοί, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι δυνατότητες ασφαλείας του Drupal δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ακόμη κι αν είσαι τρομερά δύσπιστος απέναντι σε τούτη την επιλογή. Στην αντίπερα όχθη, το WordPress με τα πρόσθετα μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει τυχόν ελλείψεις ασφαλείας, αλλά είναι σαφές ότι η ενημέρωση του ιστότοπου είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του, κάτι που σημαίνει πως εάν το ξεχάσετε να αναβαθμίσετε τα πρόσθετα και τα θέματα για πάρα πολύ καιρό θα καταστεί ένα σοβαρό πρόβλημα που ενδεχομένως θα ανοίξει τρωτά σημεία που θα τα εκμεταλλευτούν κυβερνοεγκληματίες.
Αλλά αυτή είναι μια ελαφριά δουλειά για το WordPress, ενώ οι χρήστες του Drupal θα χρειαστούν έναν προγραμματιστή για να χειριστεί την εγκατάσταση ή την ενημέρωση λογισμικού και τα λεγόμενα modules.
Κοινότητα προγραμματιστών
Παρόμοια με το WordPress, και το Drupal προσφέρει στους χρήστες του εξαιρετική τεχνική υποστήριξη μέσα από το forum του, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Όπως ειπώθηκε στις παραπάνω ενότητες, το WordPress έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα με πεπειραμένους και πρόθυμους προγραμματιστές που είναι διατεθειμένοι να εξυπηρετήσουν τους webmasters και τους απλούς χρήστες, ακόμη και για την παραμικρή λεπτομέρεια.
Οι προγραμματιστές μπορούν να προσαρμόσουν το Drupal όπως προστάζει η καρδιά τους (αλλά με μικρότερη τεχνική υποστήριξη από τους εθελοντές προγραμματιστές), γι’ αυτό βλέπετε πολλούς ιστότοπους του Drupal που είναι πολύ μοναδικοί στη φύση τους.
Συνοψίζοντας, και τα δύο είναι εξαιρετικά λογισμικά, ιδανικά για διαφορετικούς τύπους ιστοτόπων. Έχουμε αναλύσει πόσο εύκολο είναι να μάθει κανείς το WordPress, και πράγματι, δεν είναι τόσο ισχυρό ή ασφαλές όσο το Drupal, είναι απλώς μία συνολικά καλύτερη λύση σε ευχρηστία. Το Drupal απαιτεί πιο εξειδικευμένη τεχνογνωσία από όλα τα CMS.
Επιπλέον το Drupal CMS, είναι ικανό και έχει τα εχέγγυα να τρέξει και τους πιο πολύπλοκους ιστότοπους. Ωστόσο, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον δεν μπορεί να δεσμευτεί να μάθει το λογισμικό ή να προσλάβει κάποιον προγραμματιστή.
WordPress vs Joomla
Το Joomla είναι ένα δωρεάν, και βραβευμένο CMS που κάνει εξαιρετική δουλειά εξισορροπώντας την επεκτασιμότητα και την προσβασιμότητα των ανταγωνιστών του. Σε γενικές γραμμές το Joomla είναι πολύ απλό στη χρήση, γεγονός που εξηγεί εν μέρει τη μαζική του απήχηση. Αυτό το CMS τροφοδοτεί εκατομμύρια ιστότοπους και διαδικτυακές εφαρμογές που καλύπτουν από εταιρικούς ιστότοπους έως προσωπικά ιστολόγια και πολλά ενδοδίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των Nintendo, Nordic, Harvard και Linux.
Σε μια ευθεία σύγκριση, Joomla και WordPress όσον αφορά τη λειτουργικότητα και τη δυνατότητα προσαρμογής είναι γεγονός πως έχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους. Και τα δύο είναι δωρεάν, ανοιχτού κώδικα και εύκολα στη ρύθμιση και χρήση, και είναι κατάλληλα για οποιονδήποτε, από bloggers έως έμπειρους σχεδιαστές ιστοσελίδων – απλά με μερικές διαφορετικές δυνατότητες.
Φιλοξενία
Και τα δύο είναι αυτο-φιλοξενούμενα και οι περισσότεροι πάροχοι web hosting διαθέτουν ειδικά προσαρμοσμένα προγράμματα φιλοξενίας, αποκλειστικά για το κάθε ένα CMS ξεχωριστά, δίνοντας έμφαση στην ομαλή και αποδοτική λειτουργία τους.
Κόστος
Και τα δύο CMS είναι δωρεάν για χρήση. Για να δημιουργήσετε μία διαδικτυακή τοποθεσία με το Joomla ενδέχεται να επιβαρυνθείτε με ένα επιπλέον κόστος ενός προγραμματιστή, σε περίπτωση που δεν διαθέτετε την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να κάνετε τις κατάλληλες προσαρμογές που επιθυμείτε.
Δυσκολία χρήσης
Τόσο το Joomla, όσο και το WordPress έχουν σχεδόν παρόμοιες απαιτήσεις back-end, Ωστόσο είναι γνωστό πως στο Joomla οι χρήστες χρειάζονται περισσότερες τεχνικές δεξιότητες από εκείνους που χρησιμοποιούν WordPress out of the box. Ενώ η πλατφόρμα WordPress θεωρείται η καταλληλότερη για αρχάριους, το Joomla είναι πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα. Με λίγη προσπάθεια για την κατανόηση του Joomla CMS, θα μπορείτε να δημιουργήσετε αρκετά περίπλοκους ιστότοπους.
Σχεδιασμός και διάταξη
Και οι δύο πλατφόρμες προσφέρουν προσαρμόσιμα θέματα, αν και το WordPress παρέχει πολύ περισσότερα από το Joomla!. Κάθε πλατφόρμα παρέχει στους χρήστες μια διαισθητική διεπαφή χρήστη για την τροποποίηση του σχεδιασμού και της διάταξης μεμονωμένων στοιχείων.
Ευελιξία
Όπως και με το WordPress, έτσι και το Joomla έχει μια ισχυρή κοινότητα προγραμματιστών που προμηθεύει τους webmasters με πολλά δωρεάν πρόσθετα και επεκτάσεις ανοιχτού κώδικα. Αν θέλετε υποστήριξη για πολύγλωσσο website, τότε μην ανησυχείτε, γιατί το Joomla υποστηρίζει τούτη τη δυνατότητα, απλά θα χρειαστεί να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε ένα ειδικό πρόσθετο, όπως το Polylang, και επί της ουσίας είναι η ίδια υπηρεσία που προσφέρεται και στην πλατφόρμα του WordPress.
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Εάν θέλετε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο που προορίζεται για να λειτουργεί αποκλειστικά ως ηλεκτρονικό κατάστημα στο Joomla, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού υπάρουν ειδικά plugins για να υποστηρίξουν στο έπακρο ένα e-commerce store που θα έχει συνάμα ενσωματωμένο ιστολόγιο για να δημοσιεύετε τα νέα της επιχείρησης σας. Συνεπώς είναι δυνατή και πανεύκολη η διαχείριση του περιεχομένου και των προϊόντων σας στο ίδιο μέρος. Ομοίως, μπορείτε να προσθέσετε plugins για να δημιουργήσετε ένα κατάστημα στο WordPress.
Ασφάλεια
Μόλις ρυθμίσετε, ενημερώσετε και ξεκινήσετε την λειτουργία ενός Joomla ιστότοπου, θα διαπιστώσετε κατευθείαν πως είναι στο ίδιο επίπεδο με το WordPress. Και τα δύο CMS κυκλοφορούν τακτικά νέες εκδόσεις του λογισμικού τους και κάθε ενημέρωση απαιτεί να ενημερώνονται μεμονωμένα όλες τις προσθήκες, δηλαδή plugins και templates κάθε φορά. Η διαφορά είναι, πως στο Joomla οι ενημερώσεις είναι πιο συχνές και απαιτούν περισσότερη δουλειά.
Κοινότητα προγραμματιστών
Και οι δύο πλατφόρμες έχουν μια μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών, αλλά το Joomla έχει μια πολύ πιο περίπλοκη δομή ως λογισμικό, ακόμη και οι πιο έμπειροι προγραμματιστές πρέπει να ασχοληθούν εκτενώς με το συγκεκριμένο cms προκειμένου να το χειριστούν στο έπακρο.
Αν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο Joomla και το WordPress CMS, τότε θα κληθούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο διαφορετικά τεχνικά στοιχεία: Το πρώτο απαιτεί υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων και είναι πιο περίπλοκο στην κατασκευή ιστοσελίδων. Ενώ το δεύτερο είναι ένα εργαλείο για όλες τις δουλειές που δεν χρειάζεται υψηλή τεχνογνωσία, ακόμη και ένας άνθρωπος που είναι ψηφιακά αναλφάβητος, σίγουρα θα μάθει να χειρίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα το wordpress.
WordPress vs Drupal vs Joomla ποιο είναι καλύτερο
Κατά τη γνώμη μας, το WordPress είναι το καλύτερο CMS στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι το πιο φιλικό προς τον χρήστη, περιλαμβάνει περισσότερα θέματα και πρόσθετα και έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα υποστήριξης. Ο μόνος τομέας στον οποίο υστερεί είναι η ασφάλεια, αλλά είναι εύκολο να τον θέσετε υπό τον έλεγχο σας και να το κάνετε πιο ασφαλές, αν γνωρίζετε τις κατάλληλες διαδικασίες.