Ξεγελώντας τον Μεγάλο Αδελφό

Ο Edward Snowden μπορεί να πάει στη Βενεζουέλα, εμείς πως θα ξεφύγουμε από το άγρυπνο μάτι του Μεγάλου Αδελφού;

Παγκόσμιες διαστάσεις έχει πάρει πλέον η υπόθεση του αμερικανού Edward Snowden, του πρώην συνεργάτη της NSA, της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο Snowden απεκάλυψε απόρρητα κρατικά έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται ότι η NSA κι άλλες κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπείας παρακολουθούν εδώ και χρόνια με συστηματικό τρόπο τις επικοινωνίες πολιτών ανά την υφήλιο.

Ο Snowden, που είναι καθηλωμένος την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, στο αεροδρόμιο της Μόσχας, έχει πλέον την επιλογή να φυγαδευτεί σε μια από τις λατινοαμερικανικές χώρες που αποφάσισαν να του προσφέρουν πολιτικό άσυλο, μεταξύ των οποίων η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα. Σίγουρα η ιστορία αυτή δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα και σίγουρα οι προεκτάσεις της θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμη.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ

Αναβρασμός επικρατεί και στο διπλωματικό, αλλά και στο πολιτικό πεδίο, γύρω από τις απόρρητες και μυστικές παρακολουθήσεις που φαίνεται ότι διενεργούν οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες εις βάρος ευρωπαίων πολιτών: η Ευρωπαϊκή Βουλή αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία (483 υπέρ, 98 κατά και 65 αποχές) να καλέσει τις ΗΠΑ να προβούν σε πλήρη αποκάλυψη των δραστηριοτήτων του προγράμματος “Prism”, μέσω του οποίου φέρεται ότι γίνονται οι παρακολουθήσεις, αλλά και να ξεκινήσουν επίσημες έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ακόμη περαιτέρω, απειλούν τις ΗΠΑ ότι, αν δεν προβούν άμεσα στις παραπάνω ενέργειες και δεν δώσουν σαφείς και πειστικές εξηγήσεις, θα διακοπούν όλες οι συμφωνίες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ που αφορούν ανταλλαγή δεδομένων για την κίνηση των επιβατών στα αεροδρόμια αλλά και στοιχεάι κίνησης τραπεζικών λογαριασμών πολιτών, με σκοπό την υποβοήθηση ερευνών για εγκληματικές ή τρομοκρατικές ενέργειες.

ΜΠΕΡΔΕΨΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΛΦΟ

Τί γίνεται όμως στο μεταξύ; Παρόλες τις επίσημες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, όλοι όσοι παρακολουθούμε αυτή την υπόθεση, έχουμε την αίσθηση ότι, παρόλη την απόστασή μας από το επίκεντρο αυτών των εξελίξεων, ενδεχομένως να είμαστε και οι ίδιοι στόχος παρακολούθησης και υποκλοπής των ηλεκτρονικών μας επικοινωνιών.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση μαθαίνουμε ότι είναι η χρήση μιας ιδιότυπης γραμματοσειράς, η οποία είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε το απεικονιζόμενο κείμενο να μην μπορεί να αναγνωριστεί από αυτόματες μηχανές οπτικής αναγνώρισης (OCR), αλλά είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθεί από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η γραμματοσειρά, που ονομάζεται ZXX, έχει σχεδιαστεί από τον Νοτιοκορεάτη Sang Mun, ο οποίος έχει σπουδάσει Σχεδίαση στη Νέα Υόρκη και έχει συνεργαστεί κι αυτός με την NSA πάνω σε θέματα κωδικοποίησης και κρυπτογράφησης μηνυμάτων. Παρόλη τη συνεργασία του με την NSA, ο Sang Mun διαπίστωσε, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Prism, ότι είναι ανάγκη να περιοριστεί το γενικότερο φαινόμενο της κρυφής, αλλά και της φανερής συνεχούς καταπάτησης της ιδιωτικότητας και των προσωπικών μας δεδομένων.

Ο ίδιος επισημαίνει σε ανοιχτή του επιστολή, ότι τόσο οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες, όσο και τα μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης συρρικνώνουν συνεχώς την ιδιωτική μας σφαίρα, ή μάλλον την καθιστούν όλο και διαφανέστερη, συλλέγοντας συνεχώς όλα τα δεδομένα των κινήσεών μας στο Διαδίκτυο, περνώντας από τον ψηφιακό στον φυσικό κόσμο, καθώς πλέον όλο και περισσότερες υποθέσεις μας αντανακλώνται και σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από δεδομένα που έχουμε σε διάφορους λογαριασμούς και υπηρεσίες.

Συνεχίζει δε, λέγοντας ότι η εμμονή των τεχνολογικών λόμπι να στρέψουν το ευρύ κοινό προς την υιοθέτηση μέσω κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το Google+ κλπ, επιτείνει την αρνητική εξέλιξη προς μια διεθνή κοινωνία η οποία που ορίζεται με όλο και περισσότερο στρατιωτικοποιημένους θεσμούς, οδεύντας προς ένα μέλλον που μόνο ο George Orwell είχε οραματιστεί σε έργα όπως το “1984″.

Τελικά, η κρυπτική γραμματοσειρά του Sang Mun ίσως να μην αποδειχτεί αρκετά ανθεκτική στους αλγόριθμους παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών, αλλά σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα παράδειγμα διαμαρτυρίας και παρακίνησης συλλογικής ανυπακοής απέναντι σε ένα απρόσωπο και απάνθρωπο διαπλεκόμενο σύστημα που καταπατά θεμελιώδεις έννοιες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Προηγούμενο άρθροElectronic Entertainment Expo: Η απαραίτητη εισαγωγή
Επόμενο άρθροNintendo και Next Generation Gaming
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας