ΑρχικήΟχήματαYamaha μοντέλα, λίστα με μοτοσυκλέτες, σκούτερ, παπάκια

Yamaha μοντέλα, λίστα με μοτοσυκλέτες, σκούτερ, παπάκια

Έφτιαξα μία λίστα με Yamaha μοντέλα που οδήγησα κατά τα προηγούμενα χρόνια, και θεώρησα ότι είναι σωστό να μοιραστώ τις εμπειρίες μου μαζί σας, αναλύοντας λεπτομερώς την οδηγική συμπεριφορά, τα θετικά και τα αρνητικά τους στοιχεία. Για αποφυγή σύγχυσης πληροφοριών, έχω συμπεριλάβει μόνο τις μοτοσικλέτες, τα σκούτερ και παπάκια που εγώ οδήγησα, και όχι όλα τα μοντέλα της κατασκευάστριας εταιρείας. Επιπλέον η παρακάτω σειρά είναι τυχαία.

Yamaha R1

Το καινούργιο R1 αποτελεί μία επαναστατική μοτοσικλέτα, που συμβολίζει τη νέα γενιά των σπορ μοτοσικλετών του λίτρου, όπως ακριβώς έκανε κι ο πρόγονός πριν από 11 χρόνια. Πλαίσιο, αναρτήσεις, κινητήρας και περιφερειακός εξοπλισμός σχεδιάστηκαν από «λευκό χαρτί». Οι τέσσερις αναβάτες των MotoGP της εταιρείας βρέθηκαν στο Las Vegas, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίασή του σ’ ένα φαντασμαγορικό σόου.

Αλουμινένιο πλαίσιο

Με εξαίρεση τους αεραγωγούς του ram-air το αλουμινένιο πλαίσιο του νέου R1 είναι εντελώς καινούργιο, με νέες διαστάσεις, αναθεωρημένη γεωμετρία και καλύτερη κατανομή των μαζών. Το επιτελείο της Yamaha επέλεξε τύπους αλουμινίου για την κατασκευή των διάφορων τμημάτων του με στόχο να επιτευχθεί η επιθυμητή ισορροπία στην στιβαρότητα του συνόλου.

Επιπλέον, διαφορετικές μέθοδοι χύτευσης χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους, όπως το gravity cast για το τμήμα του λαιμού και τις βάσεις του μοτέρ και το CF die cast για τις εξωτερικές δοκούς του πλαισίου. Το εσωτερικό τμήμα των δοκών αποτελούνταν από εξελασμένα φύλλα αλουμινίου. Το υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από μαγνήσιο γεγονός που συντελεί θετικά στην καλύτερη κατανομή των μαζών.

Ο συνδυασμός του κοντού μεταξονίου και του μακριού ψαλιδιού αποτέλεσε επί σειρά ετών τη συνταγή της επιτυχίας για την Yamaha. Το κοντό μεταξόνιο ευνοεί την ευελιξία του συνόλου, ενώ το μακρύ ψαλίδι που η έδρα του βρίσκεται κοντά στο μέσω τμήμα της μοτοσικλέτας ενισχύει την ευστάθεια κατά την επιτάχυνση. Η έδρα του ψαλιδιού βρίσκεται κοντά στον άξονα της τελικής μετάδοσης, στοιχείο που περιορίζει την ανατάραξη της λειτουργίας της ανάρτησης στην έξοδο των στροφών.

Καινούργιος κινητήρας

Ο νέος κινητήρας των 998 κ.εκ. έχει διαστάσεις 78×52.2χλστ., στοιχείο που του δίνει κοντή διαδρομή και δη σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη διάμετρο που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ η Yamaha σε κινητήρα 1.000 κ.εκ. Η καρδιά του, με λίγα λόγια ο στρόφαλος, έχει ασύμμετρη ανάφλεξη (270ο – 180ο -90ο – 180ο ) κι η σχεδίασή του προέρχεται από τα MotoGP. Η σχεδίασή του συντελεί στην πιο γραμμική απόδοση της ισχύος, καθώς επίσης στην πιο ακριβή απόκριση του μοτέρ.

Η απόδοση του κινητήρα από το άνοιγμα του γκαζιού γίνεται με σχέση 1:1, γεγονός που δίνει άλλη αίσθηση στην μετάφραση της ισχύος σε ώθηση και κατά συνέπεια συμβάλει θετικά στην ελκτική πρόσφυση. Η ασύμμετρη ανάφλεξη του μοτέρ χαρίζει ένα μοναδικό ηχητικό τόνο στην νέα εξάτμιση που είναι τύπου 4-2-1-2.

Κεραμική επίστρωση έχουν οι τέσσερις κύλινδροι, ενώ τα καινούρια έμβολα είναι κατασκευασμένα με νέα μέθοδο, όπου το μέταλλο δεν λιώνεται αλλά θερμαίνεται στην κατάλληλη θερμοκρασία πριν το δοθεί το οριστικό σχήμα μέσω ισχυρής πίεσης. Κατά αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ανθεκτικότητά του μειώνοντας σε αξιοσημείωτο βαθμό το βάρος του.

Καινούργια είναι η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα λόγω της σχεδίασης του νέου στροφάλου. Πιο συγκεκριμένα διαθέτει καινούργιο χάρτη ανάφλεξης για την παροχή καυσίμου στον κάθε κύλινδρο ξεχωριστά, καθώς επίσης και χρονισμό ανάφλεξης. Στοιχεία που συντελούν στην γραμμική απόδοση της ισχύος των 182 ίππων, γεγονός που δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί με τη χρήση ενός συμβατικού στροφάλου 180ο.

Επιλογή χάρτη

Βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε η Suzuki, η Yamaha παρουσίασε για πρώτη φορά σε σπορ μοτοσικλέτα της τη δυνατότητα επιλογής χάρτη μέσω ενός αντίστοιχου μπουτόν που βρίσκεται στο τιμόνι. Το ονομάζει D-Mode map και διαθέτει τρεις επιλογές: την στάνταρτ, τη Α και την Β. Η πρώτη επιλογή αποτελεί τη χρυσή τομή και προτείνεται για γενική χρήση, η Α παρέχει καλύτερη κι άμεση απόκριση στις κινήσεις του δεξιού καρπού κι η Β βάζει… νερό στο κρασί, χαμηλώνοντας του τόνους.

Πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις

Το πίσω αμορτισέρ είναι εφοδιασμένο με δύο ρυθμίσεις (high και low) στην απόσβεση συμπίεσης. Υδραυλικούς ρεγουλατόρους διαθέτει για την ρύθμισή του το πίσω αμορτισέρ κι η διαδρομή του αγγίζει τα 120 χλστ. Επανασχεδιασμένο είναι επίσης το μοχλικό σύστημα με στόχο να χρησιμοποιήσει πλήρως την διαδρομή της ανάρτησης.

Καινούργιο είναι το πιρούνι των 43 χλστ., που φέρει ξεχωριστά τις λειτουργίες της συμπίεσης και της απόσβεσης. Αβαντάζ του νέου σχεδιασμού αποτελεί η απλούστευση των βαλβίδων και της ροής του λιπαντικού, στοιχεία που περιορίζουν το φαινόμενο της σπηλαίωσης. Επιπλέον, αυξήθηκε ο εσωτερικός όγκος του πιρουνιού, καθώς κι η ποσότητα του λιπαντικού. Το καινούργιο πιρούνι ρυθμίζεται πιο εύκολα και παρέχει καλύτερη αίσθηση.

Στο σύνολο

Εξίσου αναβαθμισμένος είναι κι ο περιφερειακός του εξοπλισμός, όπως και η αισθητική του συνόλου. Καινούργιο είναι το ταμπλό των οργάνων, οι προβολείς, τα τελικά των εξατμίσεων και το ρεζερβουάρ που είναι ελαφρώς μεγαλύτερο. Το ταμπλό των οργάνων περιλαμβάνει ταχύμετρο, στροφόμετρο, θερμοκρασία κινητήρα, θερμοκρασία του αέρα εισαγωγής, δύο trip meter, ένδειξη καυσίμου, ρολόι, χρονόμετρο, ένδειξη αλλαγής σχέσης, ένδειξη σχέσης στο κιβώτιο και ένδειξη επιλογής χάρτη.

Άλλαξε η διάσταση του πίσω ελαστικού σε 190/55R-17 κι απόκτησε υψηλότερο προφίλ για να ενισχύσει την ελκτική πρόσφυση στο πρόωρο άνοιγμα του γκαζιού. Τον εξοπλισμό του ολοκληρώνουν τα καινούργια φρένα, που είναι ελαφρύτερα. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η τιμή του, καθώς κι η ημερομηνία άφιξής του στη χώρα μας.

Yamaha FZ1

Το σίγουρο είναι ένα: από τη στιγμή που αλλάχτηκε η ηλεκτρονική του ανάφλεξη, το FZ1 (όπως επίσης και το Fazer) έγινε άλλο μηχανάκι. Το οδηγείς και το χαίρεσαι πραγματικά, σου φτιάχνει τη διάθεση, βρε αδελφέ.

Αληθινό ροπόκλειδο

Η εμφάνιση της ισχύος από το ρελαντί και μάλιστα με δυναμικό τρόπο είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει τις επιδόσεις του νέου κινητήρα. Πλέον δεν περιμένεις να ξεκινήσεις, απλά νιώθεις να τεντώνει τα χέρια και να ξεκολλάει έντονα κάνοντας αισθητή την παρουσία των 1000 κ.εκ., αλλά και την καθαρόαιμη καταγωγή του μοτέρ.

Κατά αυτό τον τρόπο η καθημερινή σου μετακίνηση μετατρέπεται σε ένα ροπάτο παιγνίδι, εφόσον δεν χρειάζεται να φορτώνεις την κάθε σχέση στο κιβώτιο για να δεις… άσπρη μέρα. Κυκλοφορείς με μισές γκαζιές, αφού με ένα «βουούπ» έχεις πεταχτεί μπροστά κι έχεις ξεφύγει από το συνωστισμό του κυκλοφοριακού. Οι πλαγιολισθήσεις ισχύος αποτελούν σταθερό μενού είτε στο πρωινό ξεκίνημα της ημέρας είτε κατά την διάρκεια μιας απλής βόλτας.

Η γεωμετρία του κι η καλή θέση οδήγησης σου επιτρέπουν να το χειρίζεσαι κυριολεκτικά σαν παιγνίδι, αφού κάποιες στιγμές νιώθεις σαν να καβαλάς μοτοσικλέτα μικρότερου κυβισμού. Η θέση οδήγησης είναι βολική κι άνετη, με τα άνω άκρα σου να βρίσκονται κοντά στο τιμόνι και τα πόδια να κουμπώνουν στο φαρδύ ρεζερβουάρ σε φυσιολογικές γωνίες. Το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού διευκολύνει τους επί τόπου ελιγμούς με αποτέλεσμα να κόβεις κίνηση χωρίς να ταλαιπωρείσαι.

Σβέλτο

Οι ενδείξεις στο ψηφιακό ταχύμετρο ανεβαίνουν με ταχύ ρυθμό, συνάμα αυξάνεται κι η πίεση του αέρα στο στήθος σου, σήμα κατατεθέν των naked street μοτοσικλετών. Ωστόσο, αν βρεθείς σε κλειστή διαδρομή και μάλιστα με καλή άσφαλτο απολαμβάνεις τα θετικά σημεία του πλαισίου που δεν είναι άλλα από την ακρίβεια και την προβλέψιμη συμπεριφορά του.

Οι οριακές κλίσεις έρχονται άμεσα και στρίβεις με σαφήνεια και σιγουριά αφήνοντας την υπογραφή σου (των μαρσπιέ) στην άσφαλτο χωρίς να ταράζεται ο καρδιακός σου παλμός.

Πάνω στη σέλα του FZ1 απολαμβάνεις την σπορ οδήγηση με μοναδικό τρόπο χωρίς να προσπαθείς για κάτι, απλά έρχεται μόνο του. Το καλοστημένο πλαίσιο σε συνάρτηση με τις αναρτήσεις (μέτριας σκληρότητας) παρέχουν ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να παίξεις με ασφάλεια. Αν αρχίσεις να γίνεσαι πολύ επιθετικός τότε ο πρώτος που διαμαρτύρεται δεν είναι άλλος από το πίσω αμορτισέρ, υπενθυμίζοντας σου ότι δεν βρίσκεσαι στη σέλα ενός R1…

Οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης εκτελούνται με ακρίβεια χωρίς να ταράζεται η ηρεμία του συνόλου. Σ’ αυτό συντελεί θετικά το περιμετρικό αλουμινένιο πλαίσιο καθώς επίσης ο καλός συνδυασμός γεωμετρίας και μεταξονίου. Χωρίς να είναι συντηρητική ή απόλυτη, καταφέρνει να διατηρήσει την ισορροπία στο επίπεδο που απαιτείται για να μένεις ευχαριστημένος σε κάθε τομέα.

Σταθερό είναι επίσης κατά την επιβράδυνση, ένας τομέας που το FZ1 κερδίζει πόντους χωρίς να διαθέτει ένα πολύ καλό σύστημα επιβράδυνσης. Μπορεί μεν το σετάκι των φρένων να προέρχεται από το παλιό R1 ωστόσο δεν διαθέτει τα εκρηκτικά χαρακτηριστικά του όπως το πολύ καλό αρχικό δάγκωμα.

Ίσως, με αλλαγή στα τακάκια χρησιμοποιώντας κωδικούς από R1 να δει κανείς καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, επιβραδύνεις με ασφάλεια ακόμη και στις καταστάσεις πανικού και η προοδευτικότητά τους σε συνεργασία με την καλή αίσθηση σπάνια ενεργοποιούν το σύστημα ABS. Πιστεύω, πως το συγκεκριμένο απευθύνεται πραγματικά στους άπειρους αναβάτες ή τις καταστάσεις πανικού.

Ολοκληρωμένο και σε λογικά πλαίσια

Το ψεκαστό FZ1 διανύει την τρίτη του χρονιά, κι έχει αποδείξει ότι αποτελεί μία ολοκληρωμένη μοτοσικλέτα προσιτή για κάθε επίπεδο αναβάτη και πλαισιωμένη από ξεχωριστή αισθητική και την μοναδική ποιότητα κατασκευής της Yamaha. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός (Honda CB1300 ABS:13.200 Kawasaki Z1000 ABS:11.590 MV Agusta Brutale 989R: 18.000 Suzuki GSX 1400 Yoshimura: 10.980) ωστόσο, το Yamaha FZ1 (11.500 ευρώ) βρίσκεται σε λογικό επίπεδο από πλευράς τιμής.

Yamaha XJ6

Η νέα street μοτοσικλέτα της Yamaha ήρθε για να συμπληρώσει την ήδη πλούσια γκάμα της στην κατηγορία των 600 κ.εκ. Βασίζεται εξ ολοκλήρου στο “ντυμένο” Diversion και κερδίζει τις εντυπώσεις με την λεπτεπίλεπτη σιλουέτα του, τις συμπαγείς διαστάσεις και γενικά τα χαρακτηριστικά μιας Street μοτοσικλέτας, που ενδείκνυται για καθημερινή μετακίνηση. Στοχεύει στον καθημερινό χρήστη που αναζητά μια ευκολοδήγητη μοτοσικλέτα με καλό ζύγισμα και χαμηλόροπο κινητήρα, συμπαγή στις διαστάσεις της και άνετη στην οδήγηση. Θα διατίθεται επιπλέον και με ABS.

Yamaha T Max 500

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στην αγορά το Yamaha TMax έκαψε καρδιές και έθεσε τα δικά του μέτρα και σταθμά όσον αφορά τις επιδόσεις στην κατηγορία των Mega Scooter. Χωρίς αμφιβολία με το πέρασμα των χρόνων αρκετοί θέλησαν να το αντιγράψουν ή να μιμηθούν τις επιδόσεις του, ωστόσο δεν κατάφεραν να φθάσουν το επίπεδου του μοναδικού Yamaha.

Συχνά ο ειδικός Tύπος το χαρακτήριζε ως «πραγματική μοτοσικλέτα μέσα σε κουστούμι scooter». Φέτος η εταιρεία αποφάσισε να κάνει ένα βήμα μπροστά και να αναβαθμίσει σε τέτοιο βαθμό το TMax ώστε να του δώσει τα εχέγγυα για την παραμείνει στην κορυφή και την επόμενη πενταετία.

Αλουμινένιο πλαίσιο

Βασικό του ατού αποτελεί το εντελώς νέο πλαίσιό του που πλέον αναβαθμίζει την οδική του συμπεριφορά και το κάνει να στρίβει σαν μία σπορ μοτοσικλέτα. Το καινούργιο πλαίσιο αποτελείται από χυτά και εξελασμένα τμήματα αλουμινίου. Η σύνθετη σχεδίασή του επέτρεψε τους σχεδιαστές να επιτύχουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των τεχνικών χαρακτηριστικών του (ακαμψία, αντοχή, κ.λ.π.), την γεωμετρία του (προς όφελος της οδικής συμπεριφοράς), και την άνεση των αναβατών.

Η επιθυμητή ακαμψία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής, δίνοντας το κατάλληλο πάχος στα αλουμινένια τμήματα. Το καλοστημένο σύνολο ολοκληρώνουν οι αναβαθμισμένες αναρτήσεις του.

Το συμβατικό πιρούνι είναι εντελώς νέο, διαθέτει μεγαλύτερη διάμετρο (από 41 χλστ. έγινε 43 χλστ.) και φιλοξενεί τον νέο τροχό των 15 ιντσών (το προηγούμενο διέθετε τροχό 14ων ιντσών). Το σύνολο υπόσχεται μεγαλύτερη ευστάθεια και άνεση, ιδίως στους δρόμους με έντονες κακοτεχνίες. Επιπλέον, αυξήθηκε το μεταξόνιο κατά 5 χλστ., στοιχείο που στοχεύει στην καλύτερη ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες. Νέες είναι κι οι ζάντες, που φέρουν τρία μπράτσα κι είναι αλουμινένιες.

Monobloc δαγκάνες φρένων

Μέχρι πρότινος βλέπαμε την τεχνολογία των δαγκάνων τύπου monobloc να κάνει την εμφάνισή της στις ακριβές Superbike του λίτρου. Η Yamaha ταράζει τα ήρεμα νερά της κατηγορίας των Mega Scooter, τοποθετώντας παρόμοιο σετ τετραέμβολων δαγκάνων στο εμπρός σύστημα του TMax, οι οποίες παίρνουν εντολές από την -ρυθμιζόμενη- μανέτα.

Αναβαθμισμένος κινητήρας

Σημαντικές τροποποιήσεις δέχτηκε ο κινητήρας από το τεχνικό επιτελείο της Yamaha ώστε να εναρμονιστεί με τον νέο, σπορτίφ χαρακτήρα του. Πιο συγκεκριμένα, επανασχεδιάστηκε η παροχή αέρα στο φιλτροκούτι, διαφοροποιήθηκε ο θάλαμος καύσης, η εξάτμιση και η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα. Στο σύνολό του ο κινητήρας έχει αναβαθμιστεί, έτσι ώστε να αποκτήσει πιο άμεση απόκριση σε όλο το φάσμα των στροφών.

Η Yamaha έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εργονομία και την άνεση του οδηγού, καθώς επίσης και του συνεπιβάτη. Άλλαξε το σχήμα της σέλας, την ποιότητα του αφρώδους υλικού και την ταπετσαρία. Τον εξοπλισμό του ολοκληρώνουν τα νέα πλαστικά του και το ταμπλό των οργάνων που “δένει” με την σπορ αισθητική του συνόλου.

Yamaha YZF450

Πριν καλά καλά φτάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού, η Yamaha παρουσίασε τη νέα εκ των Off road μοτοσικλετών της. Τα σκήπτρα αυτής της κατηγορίας κρατάει αδιαφιλονίκητα το YZF450, η μοτοσικλέτα που έφερε την επανάσταση στην τετράχρονη γενιά των MX. Φέτος η εταιρεία πραγματοποίησε μικρές πλην ουσιαστικές αλλαγές σε πλαίσιο και κινητήρα, για να διατηρήσει το YZF450 στην κορυφή της κατηγορίας του.

Ανανεωμένος κινητήρας

Καταρχήν στην κεφαλή τροποποιήθηκαν οι αυλοί εισαγωγής κι εξαγωγής για να βελτιωθεί η καύση, με στόχο την τροποποίηση της ροπής και της ισχύος στο χαμηλό και μεσαίο φάσμα των στροφών. Τροποποιήθηκε με χειρουργική ακρίβεια η εξωτερική διάμετρος του εμβόλου για να μεταβληθεί το διάκενο μεταξύ του εμβόλου και του κυλίνδρου, με αποτέλεσμα να περιορισθούν οι κραδασμοί και οι μηχανικοί θόρυβοι.

Ρυθμίστηκε κατάλληλα και μειώθηκε αντίστοιχα το κενό μεταξύ των πρωτευόντων γραναζιών και του γραναζιού του αντικραδασμικού άξονα, για να περιορισθούν στο μέγιστο οι κραδασμοί του μοτέρ.

Νέος είναι ο λαιμός της εξάτμισης που φέρει διαφορετικές διαστάσεις ώστε να εναρμονιστεί η λειτουργία της εξαγωγής με τις αλλαγές της κεφαλής. Καινούργιο είναι επίσης το τελικό της εξάτμισης που είναι τύπου “punched cone”, γεγονός που το καθιστά πιο κοντό κατά 35% και ελαφρύτερο κατά 260 γρ. Τα κάρτερ έχουν πλέον μαύρο ματ χρώμα, γεγονός που συντελεί θετικά στην αισθητική του.

Πλαίσιο

Ο λαιμός του πλαισίου είναι πιο κοντός κατά 5 χλστ. ενώ πιο συμπαγείς διαστάσεις έχουν και οι δύο γέφυρες του πιρουνιού, στοχεύοντας στην καλύτερη αίσθηση του αναβάτη. Μικρές αλλαγές δέχτηκε επίσης κι η έδρα του ψαλιδιού για να εναρμονιστεί με τις αλλαγές του εμπρός συστήματος και να βελτιωθεί η συμπεριφορά της μοτοσικλέτας στη στροφή. Το αναβαθμισμένο Kayaba των 48 χλστ. διαθέτει τις βαλβίδες TCV (Transfer Control Valves) πάνω από το ελατήριο, έτσι ώστε η δύναμη της απόσβεσης να ελέγχεται από την ταχύτητα του εμβόλου. Το πίσω αμορτισέρ διαθέτει ελατήριο τιτανίου και είναι ρυθμιζόμενο σε τέσσερις τομείς.

Μεγαλύτερη μείωση βάρους έχει προέλθει από τη χρήση κατάλληλων πλακών (κατασκευασμένες από πλαστικό και αλουμίνιο) για την προστασία των κάρτερ. Μικρό είναι επίσης το βάρος του αλουμινένιου υποπλαίσιου, που έχει τετραγωνική διατομή και αφαιρείται εύκολα για το σέρβις της μοτοσικλέτας. Περαιτέρω μείωση βάρους έχει προέλθει από τα κέντρα των τροχών, τις δαγκάνες και τους δίσκους των φρένων.

Περιφερειακός εξοπλισμός

Βασικά ατού του εξοπλισμού του αποτελούν τα μαρσπιέ τιτανίου, το ProTaper τιμόνι και τα νέα σκριπ. Επιπλέον είναι εφοδιασμένο με νέα ταπετσαρία σέλας που βελτιώνει την ελευθερία μετακίνησης του αναβάτη πάνω της. Ο ρεγουλατόρος του συμπλέκτη είναι μεγαλύτερος για να διευκολύνει τη ρύθμισή του από τον αναβάτη, καθώς βρίσκεται στον αέρα… Τον εξοπλισμό του ολοκληρώνουν τα νέα γραφικά. Το νέο YZF450 διατίθεται στην καθιερωμένη μπλε έκδοση και σε μία με λευκά πλαστικά.

Yamaha Majesty 400

Το νέο Majesty δεν αποτελεί απλά ένα αναβαθμισμένο scooter, εφόσον η Yamaha έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε όλους τους τομείς, από το πλαίσιο μέχρι τη νέα σχεδίαση των πλαστικών του τμημάτων. Τμήμα του ατσάλινου πλαισίου είναι κατασκευασμένο με κατάλληλη μέθοδο χύτευσης ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ακαμψία χωρίς να επιβαρυνθεί το ολικό του βάρος. Διαθέτει νέες τρόμπες και μανέτες στο σύστημα πέδησης, όπως και ανανεωμένη αίσθηση στο τιμόνι λόγω του πιρουνιού των 41χλστ.

Έχει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, πλήρη εξοπλισμό, χειρόφρενο και immobilizer. Ο κινητήρας διαθέτει ενισχυμένο συμπλέκτη, ενώ η παροχή καυσίμου γίνεται από το μεγάλο ρεζερβουάρ των 14ων λίτρων. Την αισθητική του ολοκληρώνουν οι νέοι μοντέρνοι χρωματισμοί του 2009.

Yamaha X-City 250

Σύμφωνα με τη Yamaha το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί μία προσιτή λύση για τον επαγγελματία και τους χιλιομετροφάγους της πόλης. Η φετινή του έκδοση εμφανίστηκε ανανεωμένη σχεδόν σε όλους τους τομείς. Πιο συγκεκριμένα διαθέτει 16άρι εμπρός τροχό και 15 ιντσών πίσω, προς όφελος της οδικής συμπεριφοράς.

Το σύστημα πέδησης εφοδιάστηκε με δίσκους 270/240 χλστ. αντίστοιχα εμπρός/πίσω. Επανασχεδιάστηκε η θέση οδήγησης και μειώθηκε το ύψος της σέλας για την εύκολη χρήση του μέσα στην πόλη. Ανανεωμένο είναι το σύστημα EFI, διαθέτει πλέον ρυθμιζόμενη ζελατίνα, νέο top case και εντυπωσιακή αισθητική.

Yamaha X-Max 250 ABS

Πως μπορεί ένα από τα πιο επιτυχημένα σκούτερ της Yamaha να βελτιωθεί; Πολύ απλά με την προσθήκη ABS!

Το 2010, το X-MAX 250 δέχτηκε αρκετές αλλαγές τόσο στην εμφάνιση και την πρακτικότητα, όσο και σε πιο ουσιώδη τμήματά του, όπως είναι το στιβαρότερο πλαίσιο, που σε συνδυασμό με τις αναρτήσεις χάρισαν την απαραίτητη σταθερότητα. Για το 2011 λοιπόν, η μόνη προσθήκη είναι αυτή του ABS, κίνηση που φυσικά αποσκοπεί στην κατακόρυφη αύξηση της ενεργητικής ασφάλειας.

Κανείς πλέον δεν αμφισβητεί την συμβολή του ABS στο αποτελεσματικότερο φρενάρισμα, ειδικά στους άσχημους δρόμους μιας πόλης. Παράλληλα όμως το X-MAX συνεχίζει να διατηρεί όλες εκείνα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν να γνωρίσει εμπορική επιτυχία.

Άπλετοι χώροι

Παρότι συγκαταλέγεται στην μεσαία κατηγορία σκούτερ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιγραφεί ως “Maxi” σχετικά με τις διαστάσεις του, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά που προσφέρει το X-MAX είναι οι αποθηκευτικοί χώροι. Κάτω από την σέλα θα χωρέσουν άνετα δύο μεγάλα full face κράνη και θα περισσέψει και χώρος για διάφορα άλλα αντικείμενα!

Με αυτό τον τρόπο βάζει ουσιαστικά γκολ από τα αποδυτήρια γιατί παράλληλα παραμένει ευέλικτο και μαζεμένο. Αξιοσημείωτος είναι και ο μεγάλος αποθηκευτικός χώρος κάτω από το τιμονι. Επίσης ευπρόσδεκτη είναι η μεγάλη σέλα με το πλούσιο αφρώδες και για τους δύο επιβαίνοντες, όπως και η ψηλή ζελατίνα που προστατεύει από τον αέρα.

Προσεγμένη ποιότητα

Η ποιότητα κατασκευής του X-MAX βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Από τον όμορφο πίνακα οργάνων και την βαφή, μέχρι την συναρμογή των πλαστικών τμημάτων όλα δείχνουν ότι έχουν φτιαχτεί για να αντέξουν στον χρόνο. Η εικόνα της ποιότητας εντείνεται ακόμα περισσότερο εν κινήσει, από την πλήρη απουσία θορύβου του κινητήρα, καθώς και από την βελούδινη μετάδοση CVT.

Ολοκληρωμένο πακέτο

Ο κινητήρας των 250 κ.εκ. δεν επιταχύνει έντονα στα λίγα χιλιόμετρα, γεγονός που οφείλεται στην μακριά μετάδοση. Αυτό όμως αναπληρώνεται από την ικανότητα του X-MAX να φτάνει και να ξεπερνάει με άνεση τα 100 χιλιόμετρα στο κοντέρ (ταχύτητα που διατηρεί άνετα) και να φτάνει μέχρι τα 140.

Ακόμα και σε αυτές τις ταχύτητες παραμένει σταθερότατο χωρίς ίχνος πλεύσης ή ασάφειας. Παρόμοια συμπεριφορά παρουσιάζει και στις στροφές, γεγονός που το καθιστά πολύ καλή επιλογή για κίνηση και σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Μέσα στην πόλη θα εκπλήξει ευχάριστα με τις ικανότητες διήθησης του! Σαφώς δεν μπορεί να έχει κάποιος την απαίτηση να χωρέσει σε πολύ στριμωγμένες συνθήκες, αλλά πρόκειται ίσως για το πλέον ευέλικτο σκούτερ αυτής της κατηγορίας, βοηθούμενο και από το ικανοποιητικό κόψιμο του τιμονιού.

Τώρα όσον αφορά τα φρένα, έχουμε να παρατηρήσουμε καταρχήν ότι είναι αρκετά δυνατά και προοδευτικά. Η λειτουργία του ABS έχει ρυθμιστεί εξαιρετικά, με αποτέλεσμα να επεμβαίνει εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητο (ειδικά μπροστά). Πρόκειται λοιπόν για μία προσθήκη που μπορεί να αποβεί σωτήρια σε κάποια απρόβλεπτη κατάσταση.

Κάνει την διαφορά

Το X-MAX 250 αποτελεί ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα σκούτερ για όλες τις χρήσεις. Η προσθήκη του ABS, το οποίο λειτουργεί όπως πρέπει, το κάνει ακόμα καλύτερο και παράλληλα πιο θελκτικό.

Yamaha Crypton X-135

Δεν χωράει καμία αμφιβολία το γεγονός ότι η ελληνική αγορά μοτοσικλέτας πουλάει παπιά σε μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Πλέον τα ποσοστά είναι πραγματικά μεγάλα και τα ιαπωνικά εργοστάσια έχουν πάρει στα σοβαρά το θέμα “παπί για την ελληνική αγορά”.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, παρ’ ότι το συγκεκριμένο παπί διατίθεται και στην ασιατική αγορά, πριν έρθει στην Ελλάδα δέχτηκε πληθώρα αλλαγών για να ενισχυθεί η οδική του συμπεριφορά σύμφωνα με τα εγχώρια (άσφαλτο με κακοτεχνίες, εγκάρσιες τομές και σαμάρια) δεδομένα.

«Ψαγμένη» ανάρτηση, «αλεξίσφαιρος» κινητήρας

Σύμφωνα με τον Τεχνικό υπεύθυνο της Yamaha πραγματοποιήθηκαν αρκετές δοκιμές στον τομέα της ανάρτησης πριν ολοκληρωθεί το μικρό μοτοσικλετάκι. Τόσο το συμβατικό πιρούνι όσο και το μονό αμορτισέρ προέρχονται από την Kayaba. Οι τεχνικοί “έπαιξαν” επιμελώς με τα ελατήρια και την προφόρτισή τους, δοκιμάζοντας επανειλημμένα τη συμπεριφορά τους στην κατάλληλη πίστα της εταιρείας. Πράγματι, στο δρόμο διαπιστώνει κανείς ότι η συμπεριφορά τους αποτελεί σημείο αναφοράς, εφόσον απορροφούν με μοναδικό τρόπο οτιδήποτε βρεις στο πέρασμα σου.

Το τεχνικό επιτελείο της Yamaha έδωσε μεγάλη έμφαση στην αξιοπιστία του κινητήρα και τον θωράκισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κύλινδρός του φέρει ειδική επίστρωση (τύπου DIASil) ώστε να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες τριβές, να βελτιωθεί η ευστροφία του και φυσικά να ενισχυθεί η απαγωγή της θερμότητας. Η κεφαλή διαθέτει τέσσερις βαλβίδες που παίρνουν εντολές από τον μονό επικεφαλής εκκεντροφόρο. Την τροφοδοσία του αναλαμβάνει η μονάδα ηλεκτρονικού ψεκασμού της Mikuni που διαθέτει σώμα διαμέτρου 26 χλστ.

Την ασφαλή θερμοκρασία λειτουργίας του μοτέρ ρυθμίζει το κλειστό κύκλωμα υγρόψυξης. Η ισχύς φθάνει στον πίσω τροχό μέσω του κιβωτίου των τεσσάρων σχέσεων που φέρει μακρύ γρανάζωμα, ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να “κλέβουν” στις μετρήσεις ρύπων και θορύβου. Η ισχύς του αγγίζει τους 12,6 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. και υπόσχεται να βάλει… φωτιά στην άσφαλτο.

Η θέση οδήγησης σε θέτει μέσα (και όχι πάνω) στο συγκεκριμένο παπί. Πιο συγκεκριμένα η σέλα του είναι χαμηλή, τα μαρσπιέ κάπως υψηλά τοποθετημένα και το τιμόνι βρίσκεται επίσης σε χαμηλή θέση. Η σέλα του αρχικά σου φαίνεται σκληρή, ιδίως αν την συγκρίνεις με άλλα παραδείγματα του ανταγωνισμού, ωστόσο αποδεικνύεται βολική και δεν σε ταλαιπωρεί στην καθημερινή μετακίνηση. Ευχαριστημένος μένει κι ο συνεπιβάτης που δεν νιώθει περιορισμένος και κρατιέται σωστά από τη χειρολαβή.

«Σκίζει» στο δρόμο

Με το που ξεκινάς διαπιστώνεις ότι το κιβώτιο είναι πιο σαφές από οποιοδήποτε άλλο παπί της Yamaha που έχεις οδηγήσει στο παρελθόν. Οι σχέσεις κουμπώνουν σωστά, έχει μαλακή αίσθηση και νεκρά θα πετύχεις μόνο από δικό σου λάθος. Οι κραδασμοί του μονοκύλινδρου κινητήρα έχουν διατηρηθεί σε χαμηλό επίπεδο και μόνο αν εστιάσεις την προσοχή σου επί τούτου θα τους προσέξεις.

Αλλάζοντας τις σχέσεις, η πρώτη “σπάει” μόλις περάσεις τα 40χλμ./ώρα, η δευτέρα κάπου στα 70 και κάτι χλμ/ώρα, η τρίτη μετά τα 100χλμ/ώρα και ο δείκτης καρφώνεται στα 115 χλμ./ώρα όταν κινείσαι στην ευθεία. Σε ελαφρά κατωφέρεια είναι πιθανό να κερδίσει επιπλέον 15 χλμ./ώρα.

Ωστόσο, αυτό που σε κερδίζει περισσότερο κατά την καθημερινή μετακίνηση είναι η ροπή του και η ελαστικότητά του, παρ’ ότι διαθέτει μακρύ γρανάζωμα. Μέσα στην πόλη κινείσαι κυρίως με κουμπωμένη την τρίτη στο κιβώτιο και σπάνια θα κατεβάσεις για να ενισχύσεις την επιτάχυνσή του.

Η γεωμετρία του… σκέτο ξυράφι. Αλλάζεις κατεύθυνση από τη μία μεριά στην άλλη αστραπιαία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη σταθερότητα όταν κινείσαι με πολλά στην ευθεία. Αντιθέτως, το νέο X-135 είναι στιβαρό και δεν ταράζει τον καρδιακό σου παλμό, ακόμη κι όταν περνάς από μικρές λακκούβες ή σαμάρια. Εξίσου σταθερό παραμένει στις παρατεταμένες στροφές, επιβεβαιώνοντας τον καλό σχεδιασμό του πλαισίου και την σωστή επιλογή των αναρτήσεων.

Την υποδειγματική οδική του συμπεριφορά ενισχύουν τα καλοστημένα φρένα. Το δισκόφρενο φροντίζει να επιβραδύνει κατάλληλα και με ασφάλεια το καινούργιο Crypton, χωρίς να εμφανίζει την τάση του ανεξέλεγκτου μπλοκαρίσματος. Το ταμπούρο είναι εξίσου καλό, αρκετά ισχυρό και με καλή αίσθηση, χωρίς να απαιτεί πολύ πίεση για να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πιο σπορ από ποτέ

Η αισθητική του είναι πιο σπορ από ποτέ άλλοτε. Η σπέσιαλ ποδιά τού χαρίζει μία ξεχωριστή ταυτότητα. Τα γραφικά του και το σήμα των τριών διαπασών ενισχύουν την σπορ εμφάνιση του συνόλου. Η διάταξη των οργάνων στο ταμπλό είναι καλή, όπως επίσης κι η αναγνωσιμότητά τους. Οι καθρέφτες βρίσκονται στο σωστό ύψος και το μέγεθός τους συντελεί θετικά στο καλό οπτικό πεδίο που παρέχουν. Το νέο φωτιστικό σώμα παρέχει ισχυρή δέσμη φωτός, στοιχείο που τονίζει την σιγουριά του αναβάτη στη νυχτερινή οδήγηση.

Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, στην απλή που φέρει διαφορετικά γραφικά και ζάντες με ακτίνες (διατίθεται σε κόκκινο, μπλε και ασημί) και τη σπέσιαλ που φοράει χυτές ζάντες κι είναι εφοδιασμένη με πιο επιβλητικά γραφικά. Διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων υπάρχει και στην τιμή, καθώς το πρώτο αγγίζει τα 2.290 ευρώ, ενώ το δεύτερο φθάνει τα 2.370 ευρώ.

Yamaha C3

Με τις τιμές των καυσίμων να διατηρούν την ανοδική τους πορεία, είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς για την πόλη που να καίει όσο το δυνατόν λιγότερη βενζίνη. Οι περισσότεροι στρέφονται λογικά στα scooter μικρού κυβισμού, μιας που, πέραν του πλεονεκτήματος της χαμηλής κατανάλωσης, προσφέρουν ασύγκριτα μεγαλύτερη ταχύτητα στις μεταφορές εντός των ορίων της πόλης. Με αυτά στο νου, η Yamaha δημιούργησε το C3.

Πρόκειται για ένα scooter μικρού κυβισμού με απλό σχεδιασμό, που παραπέμπει όμως σε αυτόν των πρώτων αποπειρών για την κατασκευή τέτοιων μοντέλων. Η ομοιότητά του με παραλληλεπίπεδο γεωμετρικό σχήμα βοηθάει και στη δημιουργία εκμεταλλεύσιμου χώρου 34 λίτρων κάτω από τη σέλα, ο οποίος έχει κυβικό σχήμα, εξ ου και το όνομά του ―C3. Εξάλλου οι μικροί 10″ τροχοί του (με ελαστικά 120/90 εμπρός και πίσω) δεν δημιουργούν πρόβλημα στον τομέα αυτό.

Η αυτονομία του επίσης εντυπωσιάζει: με γεμάτο το ντεπόζιτο των 4,5 λίτρων μπορεί κανείς να διανύσει, σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνει η εταιρεία, 276 χιλιόμετρα. Ο μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τριβάλβιδος, υγρόψυκτος κινητήρας με σώματα ψεκασμού 19mm της Mikuni έχει χωρητικότητα 49cc, μπορεί να πάρει μπροστά με μίζα ή μανιβέλα και χαρακτηρίζεται από απλή και απρόσκοπτη λειτουργία, ενώ το αυτόματο κιβώτιο με τον ιμάντα τύπου V υπόσχεται χαμηλό κόστος και μεγάλα διαστήματα συντήρησης.

Η επιλογή για ταμπούρα φρένα εμπρός και πίσω κρίνεται λογική για τα δεδομένα του μοντέλου και βοηθάει να κρατηθεί χαμηλά το κόστος κτήσης. Τέλος, στη σέλα του μπορούν να καθήσουν ακόμα και οι λιγότερο προικισμένοι σε ύψος άνθρωποι, μιας που η απόστασή της από το έδαφος είναι 734mm.

Διατίθεται εδώ και λίγο καιρό στις ΗΠΑ με τιμή $2099 σε ασημί και κόκκινο χρώμα, ενώ διατίθενται ως επιπλέον αξεσουάρ ζελατίνα και σχάρα για τοποθέτηση μπαγκαζιέρας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166