ΑρχικήΛογισμικάΥπηρεσίες Web με τον IIS

Υπηρεσίες Web με τον IIS

Ένα από τα βασικότερα ατού των Windows 2000/XP είναι η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών web, εγγενώς και με ιδιαίτερα απλό τρόπο, κάτι το οποίο προς το παρόν στο χώρο του Linux φαντάζει ουτοπία.

Η πεμπτουσία της ευχρηστίας

Τα Windows ανέκαθεν διακρίνονταν για την ευχρηστία τους σε σχέση με το Linux. Η ευκολία μάλιστα με την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν ορισμένες λειτουργίες, οι οποίες σχετίζονται με το δίκτυο και την παροχή υπηρεσιών είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Αν θέλουμε να στήσουμε ένα δίκτυο peer-to-peer με χρήση TCP/IP, ένα web server ή ένα ftp server ή ένα mail server μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Windows 2000/XP Professional, ρίχνοντας βέβαια κάπως τις απαιτήσεις μας. Τα Windows 2000/XP Professional έρχονται με πολλές αναβαθμίσεις όσον αφορά στις δικτυακές υπηρεσίες σε σχέση με την έκδοση Workstation των Windows NT 4.0 και οι οποίες δεν εγκαθίστανται στη βασική εγκατάσταση τους. Τα εργαλεία που περιέχονται μπορούν να καταστήσουν το λειτουργικό σύστημα σε ένα ιδιαίτερα ικανό Web server.

Εγκαθιστώντας τα απαραίτητα εργαλεία

Για να μπορέσουμε να δούμε τα επιπλέον εργαλεία που περιέχονται στα Windows 2000 Professional ανοίγουμε το Control Panel και στη συνέχεια το Add/Remove Programs. Μόλις ανοίξει το παράθυρο θα δούμε τρεις επιλογές. Κάνουμε κλικ στην επιλογή Add/Remove Windows Components.

Αυτή η κίνηση έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση του Windows Components Wizard. Στο μενού αυτό θα μπορέσουμε να βρούμε τα στοιχεία που δεν εγκαθίστανται εξαρχής στα Windows 2000/XP Professional. Από τα επιπλέον εργαλεία που μπορούμε να εγκαταστήσουμε θα χρειαστούμε πολύ λίγα για να μετατρέψουμε το σύστημά μας σε ένα χρήσιμο web server, αλλά το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δούμε όλες τις επιλογές και να δούμε ποια είναι τα εργαλεία που χρειαζόμαστε.

Το πρώτο τμήμα που θα πρέπει να εγκαταστήσουμε για να αποκτήσουμε υπηρεσίες Internet είναι η δεύτερη επιλογή στο μενού με την ονομασία Internet Information Services, που είναι πιο γνωστή με τα αρχικά IIS. Η εν λόγω υπηρεσία είναι κατά βάση ένας web server, ο ρόλος του οποίου είναι να στέλνει πληροφορίες σε εξωτερικούς χρήστες αν και στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα μόνο μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Αν κάνουμε κλικ στο κουμπί Details μπορούμε να δούμε ποια είναι τα τμήματα του IIS που μπορούμε να εγκαταστήσουμε. Τα Common Files προαπαιτούνται για την εγκατάσταση του IIS όπως επίσης είναι και το Internet Information Services Snap In.

Η τεχνολογία Snap In που διαθέτουν τα Windows 2000/XP είναι στην ουσία κάποια add-ons, τα οποία εκμεταλλεύονται τη Microsoft Management Console για να διευκολύνουν τον έλεγχο διαφόρων παραμέτρων. Αυτά τα στοιχεία μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να διαχειριστούμε ένα web server με τα Windows 2000/XP professional. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να σταματήσουμε σε αυτό το σημείο. Ένα ιδιαίτερα πολύτιμο στοιχείο για κάθε Internet ή Intranet site είναι η ύπαρξη ενός ftp server. Το FTP δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κατεβάσουν αρχεία έχοντας ανώνυμη πρόσβαση είτε με τη χρήση username και password.

Η υπηρεσία FTP που συμπεριλαμβάνεται στον IIS δίνει τη δυνατότητα και για τις δυο προαναφερόμενες προσβάσεις, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούμε να προστατέψουμε κάποια downloads, στα οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο συγκεκριμένοι χρήστες. Το επόμενο στάδιο που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι οι σελίδες που θα ανεβάσουμε στο server μας. Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το FrontPage για το στήσιμο σελίδων θα πρέπει να εγκαταστήσουμε και τα FrontPage 2000 Server Extensions. Αυτό μας δίνει δυνατότητες αποθήκευσης αρχείων απευθείας στο web server μας, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη μεταφοράς αρχείων χειροκίνητα.

Άλλο ένα θέμα στο οποίο διευκολύνει η εγκατάσταση των FrontPage 2000 Server Extensions είναι στην περίπτωση που σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα site το οποίο θα έχει διασύνδεση με βάση δεδομένων αλλά και μια πληθώρα σελίδων που παρέχουν δυνατότητες αλληλεπίδρασης με το χρήστη. Συνεχίζοντας στις επιλογές που έχουμε για εγκατάσταση θα συναντήσουμε το Visual InterDev RAD Remote Deployment Support, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί στο περιβάλλον του Visual Interdev.

Αν δεν σκοπεύουμε να κάνουμε κάποιο τέτοιο βήμα προς το παρόν δεν είναι απαραίτητο να επιλέξουμε το συγκεκριμένο στοιχείο. Τα υπόλοιπα στοιχεία που παραμένουν είναι το documentation, ο Personal web Manager και η υπηρεσία SMTP (Single Mail Transport Protocol), η οποία παραμένει η κυρίαρχη στη διαχείριση των εξερχόμενων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Αντίστοιχα για τα εισερχόμενα μηνύματα η κυριαρχία ανήκει στο POP3, το οποίο δεν χρειαζόμαστε παρά για να εγκαταστήσουμε το δικό μας mail server. Ο Personal Web Manager που προαναφέραμε χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του προσωπικού μας web site.

Πραγματοποιώντας τις κατάλληλες ρυθμίσεις

Μόλις ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση των υπηρεσιών Internet, μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στα νέα εργαλεία μέσα από τα Administrative Tools του Control Panel ή από το αντίστοιχο αν το έχουμε ενεργοποιήσει την απεικόνισή του από τις ιδιότητες του Taskbar. Το εργαλείο διαχείρισης που χρησιμοποιούμε για τον IIS ονομάζεται Computer Management.

Από αυτό το σημείο μπορούμε να ανοίξουμε την επιλογή Services and Applications Area. Ο IIS εμφανίζεται στο τέλος της λίστας. Κάνοντας κλικ στο συν που βρίσκεται δίπλα στο IIS βρισκόμαστε μπροστά στις επιλογές Default FTP Site και Default Web Site. Για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους της υπηρεσίας FTP κάνουμε δεξί κλικ στο Default FTP Site και επιλέγουμε Properties. Το μενού διαλόγου που προκύπτει μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την υπηρεσία FTP.

Οι περισσότερες προκαθορισμένες ρυθμίσεις δεν είναι απαραίτητο να αλλαχτούν. Ένα από τα σημεία που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το που θα βρίσκονται τα αρχεία στα οποία θα έχουν πρόσβαση, οι εξωτερικοί χρήστες μέσω του FTP. Επίσης θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα περιορίσουμε τους χρήστες που έχουν πρόσβαση στο ftp site μας. Στην καρτέλα Security Accounts, η επιλογή Allow Anonymous Connections είναι προεπιλεγμένη, κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε χρήστης έχει πρόσβαση στο Internet μπορεί να έχει πρόσβαση και στο ftp site μας.

Αν δεν θέλουμε να αφήσουμε αυτή τη δυνατότητα μπορούνε να αποεπιλέξουμε το συγκεκριμένο box και να προσθέσουμε στη συνέχεια τα usernames και τα passwords των χρηστών που θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση. Κάθε χρήστης ή γκρουπ χρηστών θα πρέπει να έχει καθοριστεί με τη χρήση του Local Users and Groups του εργαλείου διαχείρισης Computer Management. Η ρύθμιση των παραμέτρων για το web site είναι μια αντίστοιχη διαδικασία, στις οποία μπορούμε να αφήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμίσεων στις προεπιλεγμένες τιμές. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ελέγξουμε το Home Directory, στο οποίο αποθηκεύονται τα web documents που δημιουργούμε.

Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουμε κάτω από την καρτέλα Documents στο οποίο μπορούμε να ορίσουμε ποια θα είναι η αρχική σελίδα του site μας. Αν θέλουμε το site μας να μην είναι ανοικτό στο ευρύ κοινό, κάνουμε κλικ στην καρτέλα Directory Security και να κάνουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση με το ftp site έτσι και εδώ θα πρέπει να ορίσουμε user accounts, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση στο site.

Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας

Είναι αυτονόητο ότι οι υπηρεσίες Internet εκτείνονται πολύ περισσότερο από το ftp και το web. Η πρώτη υπηρεσία που έρχεται στο μυαλό είναι το e-mail. Όπως προαναφέραμε, το SMTP αποτελεί το 50% ενός πλήρους λειτουργικού mail server και αναλαμβάνει τα εξερχόμενα, αλλά η πλειοψηφία των windows mail clients υποστηρίζουν POP (Post Office Protocol) ή IMAP (Internet Message Access Protocol) για την ανάγνωση των μηνυμάτων. Για να μπορέσουμε να δεχτούμε όμως εισερχόμενα mail χρειαζόμαστε έναν ξεχωριστό mail server.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166