Λύσεις για προβλήματα hardware σε υπολογιστή
Πολλές φορές ο υπολογιστής παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του. Μερικά από αυτά προκαλούνται από το hardware ενώ άλλα από το software. Συχνά η επίλυσή τους είναι πιο εύκολη απ’ ότι φαίνεται αρχικά. To Texnologia.Net προσπάθησε να συλλέξει τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα και προτείνουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα ξεπεράσετε.
VΙΑ chipset: μηνύματα λάθους κατά την ανάγνωση – εγγραφή δεδομένων
- Ισχύει για όλες τις εκδόσεις των Windows
Πρόβλημα: Κατά την αντιγραφή αρχείων από το CD-ROM drive στο σκληρό δίσκο, εμφανίζονται μηνύματα λάθους για την ακεραιότητα των αρχείων και η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.
Λύση: Αυτό μπορεί να συμβεί με μερικούς συνδυασμούς hardware, όπου οι συσκευές (για παράδειγμα o σκληρός δίσκος και το CD-ROM drive) δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπεύθυνος για τη δυσλειτουργία είναι ο driver του chipset της VIA.
Για να την εξαλείψουμε πρέπει να καταφύγουμε στο download site της VIA, προκειμένου να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε τη νεότερη έκδοση του driver.
Δεν αρκεί όμως μόνο το update του driver, αφού όπως θα παρατηρήσουμε το πρόβλημα θα επιμείνει και μετά από αυτό.
Είναι απαραίτητο να γίνουν και δύο καταχωρήσεις στη registry των Windows, τις οποίες φυσικά δεν κάνουμε μόνοι μας, αφού υπάρχει ένα patch στο Internet που θα αναλάβει το έργο αυτό.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι δύο συσκευές που προαναφέραμε, θα είναι σε θέση να συνεργαστούν άψογα μεταξύ τους.
BIOS: Το update του BIOS έθεσε το PC εκτός λειτουργίας
- Ισχύει για όλες τις εκδόσεις των Windows
Πρόβλημα: Στην προσπάθεια μας να κάνουμε update του BIOS, κατά λάθος κατεβάσαμε και εγκαταστήσαμε άλλη έκδοση από την επιθυμητή, με αποτέλεσμα ούτε το σύστημα να ξεκινάει, ούτε και να μπορούμε να μπούμε στο BIOS.
Λύση: Δυστυχώς η αναβάθμιση του BIOS είναι μία διαδικασία που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, αλλά και βαθύτερη γνώση του υπολογιστή και στην περίπτωση σφάλματος, η κατάσταση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Πολλά σύγχρονα motherboards ωστόσο διαθέτουν ένα δεύτερο, εφεδρικό chip με την αρχική έκδοση του BIOS την οποία δεν μπορούμε να διαγράψουμε ή να αντικαταστήσουμε ανάλογα με την περίπτωση. Για να κάνουμε το σύστημά μας να ξεκινήσει χρησιμοποιώντας το BIOS από το ολοκληρωμένο αυτό, πρέπει να τοποθετήσουμε στο motherboard ένα jumper, όπως υποδεικνύουν οι οδηγίες του manual που μας παρέχει ο κατασκευαστής.
Μετά από αναμονή 10 περίπου δευτερολέπτων, η αρχική έκδοση εγκαθίσταται πάλι στο πρωτεύον chip και αφού επαναφέρουμε το jumper στην αρχική του θέση, ο υπολογιστής μας είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία. Τι γίνεται όμως αν το motherboard που χρησιμοποιούμε δεν διαθέτει εφεδρικό BIOS chip; Τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα σε αυτήν την περίπτωση, αφού είμαστε αναγκασμένοι να καταφύγουμε στον κατασκευαστή του chip που περιέχει το BIOS, πράγμα που θα μας στοιχίσει, κυρίως σε χρόνο, επειδή δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το PC για κάποιες μέρες, ενδεχομένως και εβδομάδες. Για να βρούμε τη θέση του ολοκληρωμένου πάνω στο motherboard και να το αφαιρέσουμε, πρέπει να συμβουλευτούμε το manual.
Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, έτσι ώστε να μη στραβώσουν ή σπάσουν οι ακίδες (pins) του chip. Η κατασκευάστρια εταιρεία, όταν το παραλάβει έχει δύο επιλογές. Η μία είναι να το επαναπρογραμματίσει με τη βοήθεια ειδικού hardware. Λόγω του υψηλού σχετικά κόστους της διαδικασίας αυτής όμως, το πιο πιθανό είναι να μας επιστρέψει ένα καινούργιο chip.
Όπως και να έχει, το chip που θα μας επιστραφεί, θα το τοποθετήσουμε ξανά στο motherboard με μεγάλη προσοχή. Υπάρχουν και ορισμένοι εμπειρικοί τρόποι επίλυσης του προβλήματος αυτού, που σίγουρα δεν ενδείκνυνται, ειδικά σε άτομα που έχουν μικρή εμπειρία στην αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων.
Notebooks: Λανθασμένη ανάλυση σε εξωτερική οθόνη
- Ισχύει για όλες τις εκδόσεις των Windows
Πρόβλημα: Χρησιμοποιώντας μία εξωτερική οθόνη στον φορητό μας υπολογιστή, δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε την ανάλυση υψηλότερα από 640×480 pixels στα 256 χρώματα, ούτε το refresh rate πάνω από 60Hz, ενώ οι δυνατότητες της οθόνης είναι σαφώς μεγαλύτερες.
Λύση: Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το φορητό μας σύστημα, όλα τα μοντέλα των τελευταίων ετών, έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας με εξωτερική οθόνη. Αυτή παρέχεται από μία κοινή έξοδο VGA. Με τον υπολογιστή εκτός λειτουργίας, συνδέουμε εκεί την εξωτερική οθόνη. Μόλις ξεκινήσουν τα Windows, το σύστημα πρέπει αυτόματα να αναγνωρίσει την νέα οθόνη.
Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να πραγματοποιήσουμε εμείς τη διαδικασία αναγνώρισης χειροκίνητα. Αυτό γίνεται ως εξής: με δεξί κλικ στο desktop των Windows (επιφάνεια εργασίας) εμφανίζεται ένα pop down menu από το οποίο επιλέγουμε τα properties (ιδιότητες).
Συνεχίζουμε επιλέγοντας Settings / Advanced / Monitor (ρυθμίσεις / για προχωρημένους / οθόνη) στα παράθυρα που αντιστοιχούν σ’ αυτά τα βήματα. Τέλος σαν Monitor Type πρέπει να ορίσουμε το Plug & Play monitor. Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή μας, το πρόβλημα θα έχει λυθεί και μπορούμε να ρυθμίσουμε ανάλυση, χρώματα και refresh rate στις τιμές που επιθυμούμε για την απεικόνιση. Να σημειώσουμε ότι το LCD display του notebook, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 60Hz συχνότητας ανανέωσης της οθόνης. Ωστόσο μπορούμε πλέον να πετύχουμε μεγαλύτερες συχνότητες ανανέωσης μέσω της εξωτερικής οθόνης που έχουμε συνδέσει.
Motherboard: Προειδοποιητικοί ήχοι μετά την εκκίνηση του υπολογιστή
- Ισχύει για όλες τις εκδόσεις των Windows
Πρόβλημα: Πατώντας το κουμπί για την εκκίνηση του υπολογιστή μας, αυτός δεν ανταποκρίνεται, βγάζοντας διάφορα προειδοποιητικά ηχητικά σήματα από τα ηχεία που ενσωματώνονται στο κουτί.
Λύση: Οι ήχοι αυτοί (γνωστοί και ως beeps) που παράγονται από τον υπολογιστή μας, προέρχονται από το motherboard και μας προειδοποιούν για κάποιο σφάλμα, το οποίο δεν επιτρέπει τη σωστή εκκίνηση του υπολογιστή μας. Ανάλογα με το BIOS που διαθέτουμε, ο αριθμός των beeps που ακούγονται, αντιστοιχούν και σε ένα συγκεκριμένο λάθος, όπως είναι για παράδειγμα η εσφαλμένη τοποθέτηση του επεξεργαστή ή της μνήμης.
Επαναλαμβάνουμε μία φορά ακόμη την επανεκκίνηση, κρατώντας παρατεταμένα πατημένο το κουμπί της εκκίνησης του υπολογιστή και αν η συμπεριφορά του υπολογιστή δεν αλλάξει, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις που ακούγονται αυτά τα beeps, για να λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει να ανοίξουμε το κουτί του PC. Στο συνοδευτικό πλαίσιο του άρθρου αναφέρουμε τι σημαίνουν οι διάφοροι ήχοι που ακούγονται.
BIOS: Απώλεια του BIOS, μετά από διακοπή ρεύματος
- Ισχύει για όλες τις εκδόσεις των Windows
Πρόβλημα: Μετά από μία ενδεχόμενη διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, η εκκίνηση του PC μας δεν ολοκληρώνεται κανονικά και σταματάει με ένα μήνυμα λάθους στο BIOS.
Λύση: Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η μπαταρία που αποτελεί την πηγή ενέργειας του BIOS, έχει πλέον αποφορτιστεί. Ως γνωστών στο BIOS αποθηκεύονται όλα τα σημαντικά δεδομένα του συστήματος. Στην περίπτωση της ξαφνικής διακοπής της τροφοδοσίας του υπολογιστή, η μπαταρία μόνη της αποδεικνύεται μερικές φορές πολύ αδύναμη, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται κατάλληλα ούτε το chip του BIOS και τα δεδομένα να χαθούν. Ο μοναδικός τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι η αντικατάσταση της μπαταρίας.
Motherboard: Καμία αντίδραση κατά την εκκίνηση του υπολογιστή
- Ισχύει για όλες τις εκδόσεις των Windows
Πρόβλημα: Το PC δεν δίνει κανένα “σημείο ζωής” εκτός από τον ανεμιστήρα του, ο οποίος λειτουργεί κανονικά. Λύση: Ελέγχουμε αν όλες οι συνδέσεις των καλωδίων έχουν γίνει σωστά, αν το καλώδιο τροφοδοσίας “πατάει” καλά στην αντίστοιχη υποδοχή, καθώς και αν ο κεντρικός διακόπτης που βρίσκεται στο τροφοδοτικό, στο πίσω μέρος του κουτιού, είναι στο “on”.
Αφού βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε κάνει λάθος σε όλα αυτά και το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, τότε οφείλουμε να ελέγξουμε τον δεύτερο διακόπτη που έχουν τα τροφοδοτικά. Αυτός είναι που καθορίζει την τάση του ρεύματος που χρησιμοποιούμε και έχει δύο επιλογές: 120V και 230V.
Ως γνωστών στην Ελλάδα, η ΔΕΗ μας παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα τάσης 220V. Ο διακόπτης αυτός λοιπόν πρέπει να είναι στη θέση με την ένδειξη 230V για να λειτουργήσει ο υπολογιστής. Επίσης σημαντικό είναι να δούμε στο εσωτερικό του κουτιού αν όλες οι συσκευές-κάρτες είναι τοποθετημένες κατάλληλα και στις σωστές θέσεις.
Κάρτα Γραφικών: Δεν λαμβάνουμε την επιθυμητή ανάλυση στα Windows
- Ισχύει για όλες τις εκδόσεις των Windows
Πρόβλημα: Με την έναρξη των Windows λαμβάνουμε μηνύματα λάθους σχετικά με την κάρτα γραφικών. Τα εικονίδια εμφανίζονται πολύ μεγάλα και η τιμή του refresh rate είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Η προσπάθειά μας να ρυθμίσουμε την ανάλυση και τα χρώματα από τις ιδιότητες (properties) δεν στέφονται με επιτυχία και παρά το γεγονός ότι εγκαταστήσαμε και τη νεότερη έκδοση του driver για την κάρτα μας, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.
Λύση: Το φαινόμενο αυτό οφείλεται συνήθως σε ένα πρόβλημα επικοινωνίας, μεταξύ της διεύθυνσης της κάρτας γραφικών AGP και μίας κάρτας PCI. Για να ξεχωρίζει ο επεξεργαστής από ποια συσκευή δέχεται κάθε φορά αίτηση διακοπής, ή δεδομένα, αλλά και για να δρομολογεί τα δεδομένα προς την περιφερειακή συσκευή που απευθύνονται, αποδίδεται σε κάθε μία συσκευή και μία διεύθυνση IRQ (Interrupt Re-Quest). Ετσι η κάρτα που θα βρίσκεται στην υποδοχή AGP θα έχει ένα συγκεκριμένο IRQ, όπως και ένα IRQ αντιστοιχεί σε κάθε PCI slot.
Σε ορισμένα motherboards ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι στην υποδοχή AGP και PCI που βρίσκεται ακριβώς δίπλα της αποδίδεται ο ίδιος αριθμός IRQ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται conflict το οποίο με τη σειρά του δεν επιτρέπει τη σωστή λειτουργία της κάρτας γραφικών. Στην περίπτωση αυτή, για να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να ανοίξουμε το κουτί και να μετακινήσουμε την κάρτα PCI που βρίσκεται δίπλα από την AGP (δίπλα από την κάρτα γραφικών δηλαδή), σε οποιαδήποτε άλλη ελεύθερη PCI slot. Η πρώτη υποδοχή PCI όμως πρέπει να παραμείνει κενή, για να αποφύγουμε το πρόβλημα των IRQ που προαναφέραμε.
Στα νεότερα λειτουργικά συστήματα των Windows έχει γίνει προσπάθεια, να λυθεί αυτό το πρόβλημα μέσω software, με τη δημιουργία ενός εικονικού πίνακα διευθύνσεων IRQ (virtual IRQ table) από το λειτουργικό σύστημα. Σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows όμως, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές αν εγκαταστήσουμε μία κάρτα στην πρώτη υποδοχή PCI του motherboard.
Κάρτα ήχου: Τα Audio CD δεν αναπαράγονται
- Ισχύει για όλες τις εκδόσεις των Windows
Πρόβλημα: Η κάρτα ήχου λειτουργεί κανονικά εκτός από την περίπτωση που θέλουμε να ακούσουμε ένα audio CD. Τότε δεν λαμβάνουμε σήμα από την έξοδο της κάρτας ήχου, παρά το γεγονός ότι το CD-ROM drive αναγνωρίζει και παίζει κανονικά το CD.
Λύση: Μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί το πρόβλημα να μην μπορούμε να ακούσουμε audio CD στο PC, ενώ τα αρχεία με κατάληξη.mp3, .wav κλπ αναπαράγονται κανονικά. Τα CD ROM drives, CD RW drives, και DVD drives στο σύνολό τους λειτουργούν και σαν απλές συσκευές για την αναπαραγωγή audio CD.
Στην περίπτωση που επιθυμούμε να ακούσουμε ένα audio CD, τα δεδομένα δεν περνάνε από τον επεξεργαστή, αλλά προωθούνται απευθείας από το drive στην κάρτα ήχου. Αν από τα ηχεία μας δεν λαμβάνουμε ήχο, πρέπει να καταφύγουμε αρχικά στο Volume Control (εμφανίζεται με διπλό κλικ στο εικονίδιο με το ηχείο που βρίσκεται κάτω δεξιά στο taskbar), για να βεβαιωθούμε ότι η ένταση του CD audio δεν είναι στο μηδέν και δεν είναι ενεργοποιημένο το “mute”.
Αφού βεβαιωθούμε για την ορθότητα αυτών των ρυθμίσεων και παρόλα αυτά τα ηχεία μας ακόμα δεν αναπαράγουν τον ήχο του audio CD, είμαστε αναγκασμένοι να ανοίξουμε το κουτί του υπολογιστή μας. Στο CD-ROM drive πρέπει να υπάρχει ένα τρίτο καλώδιο, εκτός από την καλωδιοταινία μεταφοράς δεδομένων που καταλήγει στο motherboard και το καλώδιο τροφοδοσίας.
Το λεπτό αυτό καλώδιο, συνδέει απευθείας το drive με την κάρτα ήχου και είναι απαραίτητο για να ακούσουμε audio CDs. Αν υπάρχει, ελέγχουμε αν καταλήγει στο σωστό σημείο της κάρτας ήχου, με τη βοήθεια, πάντα, του manual (της κάρτας ήχου που διαθέτουμε ή του motherboard). Αν δεν υπάρχει, δεν μπορούμε να ακούσουμε audio CDs, παρά μόνο από την έξοδο που έχει στο μπροστινό μέρος το CD-ROM drive.
Κάρτα τηλεόρασης: Με το TV tuner της Terratec, δεν αναπαράγεται ο ήχος
- Ισχύει για όλες τις εκδόσεις των Windows
Πρόβλημα: Χρησιμοποιώντας την κάρτα τηλεόρασης της Terratec, αν και η λήψη της εικόνας γίνεται κανονικά, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον ήχο.
Λύση: Οι περισσότερες κάρτες τηλεόρασης συνδέονται με την είσοδο της κάρτας ήχου με ένα καλώδιο audio. Την ίδια είσοδο όμως χρησιμοποιούν και τα Windows σαν audio in. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να ανατρέξουμε στις ρυθμίσεις των Windows για τον ήχο, από το εικονίδιο του ηχείου που υπάρχει κάτω δεξιά στο taskbar.
Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε options και στη συνέχεια ενεργοποιούμε όλες τις επιλογές που θα βρούμε εκεί, βάζοντας ticks μέσα στα tickboxes και επικυρώνουμε πατώντας OK. Αφήνουμε το παράθυρο του volume control ανοιχτό και μεταφερόμαστε στο συνοδευτικό software της Terratec. Εκεί ξεκινάμε τη διαδικασία της εγγραφής (record), ενώ πρώτα έχουμε θέσει σε λειτουργία το TV tuner και επιστρέφουμε στο volume control. Αρχικά θέτουμε το Microphone στο mute. Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα και μετά ενεργοποιούμε και το box που αντιστοιχεί στο mute του Line In.
Τέλος επιστρέφουμε στο πρόγραμμα της Terratec και σταματάμε την εγγραφή. Βλέπουμε το αρχείο video που εγγράψαμε και προσέχουμε σε ποια περίοδο του video ακούγεται ο ήχος κανονικά. Ανάλογα με το αν ο ήχος ακούγεται στο πρώτο ή το δεύτερο μέρος του, θέτουμε το Microphone, ή το line in του volume control στο mute και έτσι μπορούμε πλέον να δούμε τα τηλεοπτικά προγράμματα, με την απαραίτητη συνοδεία του ήχου.
Λύσεις για προβλήματα software σε υπολογιστή
Τα προβλήματα που προκαλούνται από το software είναι αρκετά και σε πολλές περιπτώσεις πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα σε hardware. Πολλές φορές μπορούμε να τα εξαλείψουμε με ορισμένες απλές ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος. Στα Windows, όλοι οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στο σύστημα και να πραγματοποιήσουν αυτές τις ρυθμίσεις. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως στα λειτουργικά με υψηλότερη ασφάλεια, όπως είναι τα Windows. Σε αυτές τις εκδόσεις, για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε το σύστημα πρέπει να έχουμε τα λεγόμενα δικαιώματα διαχειριστή (administration privileges / rights).
Στην περίπτωση λοιπόν που θέλουμε να επέμβουμε στις ρυθμίσεις του συστήματος, ή να αλλάξουμε κάτι στη registry, πρέπει πρώτα να έχουμε κάνει logon σαν administrator, ή με κάποιο άλλο username που έχει όμως στη διάθεσή του, τα δικαιώματα που προαναφέραμε.
Windows Home edition: “χάθηκε” το Backup από τα Windows
Πρόβλημα: Στα Windows home edition, δεν μπορούμε να κρατήσουμε backup των αρχείων μας επειδή λείπει η κατάλληλη εφαρμογή.
Λύση: Το ότι η εφαρμογή της Microsoft για το backup λείπει από το σύστημά μας, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενσωματωμένη στη συγκεκριμένη έκδοση του λειτουργικού. Απλά κατά την εγκατάσταση της έκδοσης home των XP, η εφαρμογή του backup δεν εγκαθίσταται by default, με αποτέλεσμα να μην είναι στη διάθεσή μας, αν δεν έχουμε φροντίσει να την προσθέσουμε στα components που θα εγκατασταθούν στο σκληρό μας δίσκο.
Φυσικά αυτό μπορούμε να το κάνουμε αργότερα με τον ακόλουθο τρόπο: Εισάγουμε το CD-ROM των XP στο drive και μέσω του Windows explorer ανατρέχουμε στα περιεχόμενά του. Στο directory του CD-ROM VALUEADD\MSFT\NTBACKUP θα βρούμε ένα αρχείο που ονομάζεται ntbackup.msi. Εκτελώντας το, αρχίζει η εγκατάσταση των backup tools των Windows.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η εφαρμογή του backup θα είναι στη διάθεσή μας μέσω του start menu, ακολουθώντας τα βήματα: start – programs – accessories – system programs – backup. Σημαντικό είναι να θυμηθούμε ότι για να προσθέσουμε τα backup tools στο σύστημά μας, πρέπει να έχουμε δικαιώματα διαχειριστή, διαφορετικά δεν θα το καταφέρουμε, αφού η πολιτική του συστήματος (system policy) δεν θα μας το επιτρέψει.
Internet Explorer: Μετά το update δεν λειτουργεί το Outlook
Πρόβλημα: Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία του update του Internet Explorer, στην προσπάθεια να ανοίξουμε το πρόγραμμα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Outlook Express, λαμβάνουμε μηνύματα σφάλματος από το σύστημά μας και το πρόγραμμα δεν τρέχει. Τα μηνύματα αυτά αναφέρουν ότι το αρχείο wuv3is.dll είναι προβληματικό ή ότι το download του δεν έχει γίνει σωστά.
Λύση: Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό, αλλά δυστυχώς η Microsoft δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο patch που να το λύνει, οπότε πρέπει να επέμβουμε εμείς για να το εξαλείψουμε. Στο start menu επιλέγουμε run (εκτέλεση), και στο παράθυρο που εμφανίζεται πληκτρολογούμε την εντολή: “regsvr32 /u wuv3is.dll” και μετά πατάμε OK.
Με αυτόν τον τρόπο απενεργοποιούμε το εν λόγω αρχείο ώστε να μην το χρησιμοποιεί το σύστημά μας. Το αρχείο αυτό όμως πρέπει να το διαγράψουμε και από το σκληρό μας δίσκο. Από την επιλογή αναζήτηση (search) του start menu, βγαίνουμε στο αντίστοιχο παράθυρο. Εκεί ορίζουμε σαν αρχείο που ψάχνουμε το wuv3is.dll και αφού η αναζήτηση ολοκληρωθεί, το διαγράφουμε από το σκληρό δίσκο με δεξί κλικ και delete (αν υπάρχει περισσότερες από μία φορές, κάνουμε ισάριθμες διαγραφές).
Στη συνέχεια, μέσω του Windows Explorer, πάμε στο Directory C:\Program Files\Windows Update. Εκεί έχουν αποθηκευτεί όλα τα αρχεία που κατεβάσαμε από το update site της Microsoft. Διαγράφουμε όλα τα αρχεία που βρίσκονται σ’ αυτόν το φάκελο εκτός από το wuhistv3.log, που είναι το αρχείο στο οποίο καταγράφονται όλα τα patches που έχουμε εγκαταστήσει μέχρι τώρα στο σύστημά μας. Προσοχή!
Όταν διαγράψουμε αυτά τα αρχεία, πρέπει να κατεβάσουμε και πάλι όλα τα updates από το Internet, ακόμα και στην περίπτωση που τα έχουμε αποθηκεύσει και σε άλλο directory του σκληρού δίσκου. Τέλος, ανατρέχουμε και πάλι στο windowsupdate.microsoft.com και κατεβάζουμε τις ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων που θέλουμε. Μετά τη λήξη του download και της εγκατάστασης γίνεται επανεκκίνηση του υπολογιστή και το πρόβλημα με το Outlook Express δεν υπάρχει πλέον.
Windows: Μετάφραση μηνυμάτων λάθους
Πρόβλημα: Τα Windows μας επιστρέφουν κάποια μηνύματα λάθους (error messages) τα οποία δεν καταλαβαίνουμε τι θέλουν να πουν.
Λύση: Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους το λειτουργικό μας σύστημα μπορεί να μας επιστρέψει ένα μήνυμα λάθους. Για παράδειγμα ένας ακατάλληλος driver που έχει εγκατασταθεί στο PC, ή μία παράμετρος που δεν έχει οριστεί σωστά, μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση των γνωστών error messages.
Αυτά τα μηνύματα όμως δεν είναι και πολύ κατανοητά, αφού απλά αναφέρουν έναν αριθμό (error code ή κωδικός σφάλματος) και δεν εξηγούν άμεσα την πηγή του προβλήματος. Όπως είναι φυσικό, αν δεν γνωρίζουμε σε τι αντιστοιχεί ο κάθε κωδικός σφάλματος, δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Υπάρχει όμως ένα tool που αναλαμβάνει για μας το έργο της μετάφρασης των error codes. Ονομάζεται MS windows error messages v. 2.4, και λειτουργεί ως εξής: για κάθε αριθμό μηνύματος σφάλματος που εισάγουμε, μας επιστρέφει μερικές διευκρινίσεις σχετικές με το πρόβλημα που αντιστοιχεί σ’ αυτό το error code.
Επίσης διαθέτει μία λίστα με όλα τα error codes και τις διευκρινίσεις τους. Το εν λόγω tool μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις. Για να το χρησιμοποιήσουμε πρέπει πρώτα να το κατεβάσουμε από το Internet.
Driver της κάρτας γραφικών: Τα Windows δεν αναγνωρίζουν την κάρτα
Πρόβλημα: Μετά από την εγκατάσταση μίας νέας κάρτας γραφικών, η βέλτιστη ανάλυση που έχουμε είναι 640x480pixels με 16 χρώματα.
Λύση: Ειδικά με τις κάρτες γραφικών τελευταίας γενιάς είναι σημαντικό μετά την εγκατάσταση, να αλλάξουμε μία ρύθμιση στο BIOS, για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία τους. Αυτό το κάνουμε για να αποδώσουμε μία IRQ διεύθυνση στην κάρτα. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη: Μόλις ανοίξουμε τον υπολογιστή πατάμε το πλήκτρο για να μπούμε στο setup του BIOS.
Εκεί αναζητούμε την επιλογή: “Assign IRQ to VGA Card” (την επιλογή αυτή θα τη βρούμε στο υπο-μενού PNP/PCI Settings). Μεταβάλλουμε τη ρύθμιση με ή έτσι ώστε να έχει την ένδειξη “Enabled”, δηλαδή ενεργοποιούμε την απόδοση αριθμού IRQ στην κάρτα γραφικών. Αποθηκεύουμε τις αλλαγές και βγαίνουμε από το setup. Το PC κάνει επανεκκίνηση και όταν ξαναμπούμε στα windows, το πρόβλημα έχει λυθεί και μπορούμε να ρυθμίσουμε την ανάλυση τις οθόνης όπως επιθυμούμε.
Driver της κάρτας γραφικών: τα Windows δεν υποστηρίζουν τις νέες εκδόσεις.
Πρόβλημα: Θέλουμε να εγκαταστήσουμε έναν παλαιότερο driver για την κάρτα γραφικών, επειδή η καινούργια έκδοση δεν μπορεί να συνεργαστεί σωστά με μερικές συσκευές του συστήματός μας.
Λύση: Τα προγράμματα εγκατάστασης των drivers για περιφερειακές συσκευές, είναι στην πλειονότητά τους εκτελέσιμα (.exe) αρχεία και αρκεί ένα κλικ για να αρχίσει η εγκατάσταση του συγκεκριμένου software. Είναι πιθανό όμως, όταν τελειώσει η διαδικασία εγκατάστασης, να παρατηρήσουμε μερικές δυσλειτουργίες που οφείλονται στη μη συνεργασία της νέας έκδοσης του driver με άλλες συσκευές.
Αναγκαζόμαστε λοιπόν να εγκαταστήσουμε ξανά την παλιά έκδοση που δεν παρουσίαζε παρόμοια προβλήματα. Μόλις όμως επιχειρούμε να τρέξουμε το αντίστοιχο εκτελέσιμο αρχείο της προγενέστερης έκδοσης, το λειτουργικό σταματάει τη διαδικασία επιστρέφοντας ένα μήνυμα που μας ενημερώνει ότι υπάρχει ήδη εγκατεστημένη η νεότερη έκδοση του software και δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο επιλογής.
Για να καταφέρουμε να αλλάξουμε τον driver πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα. Με δεξί κλικ στο desktop επιλέγουμε properties (ιδιότητες). Συνεχίζουμε επιλέγοντας ρυθμίσεις (settings) και εκεί πατάμε το κουμπί advanced (για προχωρημένους). Στο νέο παράθυρο που εμφανίζεται, προχωράμε στις ρυθμίσεις της κάρτας (adapter) και κάνουμε κλικ στο κουμπί με την ένδειξη “change” (αλλαγή). Μετά αρχίζει η διαδικασία αλλαγής της κάρτας γραφικών.
Συνεχίζουμε όπως μας υποδεικνύει το λειτουργικό, όταν μας ζητηθεί, δίνουμε εντολή για εμφάνιση λίστας με όλους τους drivers αντί για αυτόματη αναζήτηση του καλύτερου driver από τα windows. Τέλος, αλλάζουμε τη ρύθμιση σε standard VGA adapter και γίνεται επανεκκίνηση του υπολογιστή.
Όταν ξαναφορτωθούν τα Windows, η ανάλυση είναι η χαμηλότερη, με μεγάλα εικονίδια και ελάχιστα χρώματα. Αυτή τη φορά όμως το λειτουργικό θα μας επιτρέψει να εγκαταστήσουμε την παλιά έκδοση του driver, αφού εκτελώντας το αντίστοιχο αρχείο εγκατάστασης, δεν θα συναντήσουμε κανένα πρόβλημα.
Driver της κάρτας γραφικών: Τα Windows “κολλάνε” με το update της Nvidia.
- Ισχύει για όλες τις εκδόσεις των Windows
Πρόβλημα: Με την εγκατάσταση μιας καινούργιας κάρτας γραφικών με chipset της Nvidia (για παράδειγμα μίας Geforce), παρατηρούμε crash των Windows, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα εκτός φυσικά από επανεκκίνηση του υπολογιστή μας.
Λύση: Η συμπεριφορά αυτή του PC προκύπτει μερικές φορές από την προσθήκη νέου hardware (συνήθως κάρτας γραφικών). Μερικές φορές το update του driver λύνει το πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τελευταία έκδοση εντοπίζεται στο www.nvidia.com. Υπάρχει περίπτωση όμως το πρόβλημα να επιμείνει και μετά την ανανέωση του προγράμματος – driver.
Τότε ακολουθούμε τη γνωστή διαδικασία: δεξί κλικ στο desktop, properties, settings, advanced. Στο πάνω μέρος του παραθύρου που εμφανίζεται, υπάρχει μία υποκατηγορία με το όνομα της κάρτας γραφικών. Επιλέγουμε εκεί more settings και μετά “OpenGL settings”. Απενεργοποιούμε την υποστήριξη περαιτέρω εντολών που αφορούν στη CPU βάζοντας tick στο αντίστοιχο box και επικυρώνουμε τις επιλογές μας με OK. Μετά απ’ αυτό, το πρόβλημα δεν θα μας ταλαιπωρήσει περαιτέρω.
Software εγγραφής CD: Δεν λειτουργεί το πρόγραμμα εγγραφής
- Ισχύει για όλες τις εκδόσεις των Windows
Πρόβλημα: Μόλις εγκαταστήσαμε ένα CD-RW drive στο PC, το λειτουργικό πρόγραμμα αναγνώρισε τη συσκευή η οποία μπορεί και διαβάζει κανονικά τα CD-ROM. Οταν όμως επιχειρούμε να κάνουμε εγγραφή CD με κάποιο κατάλληλο πρόγραμμα, το μόνο που λαμβάνουμε είναι ένα μήνυμα ότι δεν εντοπίστηκε καμία συσκευή για CD burning.
Λύση: Τα προγράμματα για την εγγραφή CD, όπως είναι για παράδειγμα το Win On CD, το Nero Burning Rom και το Clone CD, δεν εγκαθιστούν κανέναν ASPI driver. Ο driver αυτός δίνει τη δυνατότητα στα windows να επικοινωνούν με τη συσκευή και η απουσία του προκαλεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στα Windows 10 έχει ενσωματωθεί ένα μέρος του ASPI, έτσι όταν χρησιμοποιούμε αυτό το λειτουργικό, το πιο πιθανό είναι να μην παρουσιαστούν αυτές οι δυσλειτουργίες.
Στις υπόλοιπες εκδόσεις των Windows όμως θα χρειαστεί να κατεβάσουμε από το Internet τον εν λόγω driver, για να είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε τελικά να πραγματοποιήσουμε την εγγραφή CD. Το download μπορεί να γίνει από το web site της Adaptec.
Windows: Χωρίς ACPI δεν γίνεται η εγκατάσταση του λειτουργικού
Πρόβλημα: Αν στο BIOS έχουμε απενεργοποιημένη την επιλογή για εξοικονόμηση ενέργειας, τα Windows XP κατά την εγκατάστασή τους, μας ειδοποιούν ότι το motherboard είναι πολύ παλιό και η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.
Λύση: Κατά την εγκατάσταση των Windows 10 δεν είναι απίθανο να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα. Στο στάδιο του ελέγχου των συσκευών που πραγματοποιείται πριν αρχίσει η εγκατάσταση, μπορεί να λάβουμε μηνύματα από το λειτουργικό, περί ασυμβατότητας του motherboard.
Το γεγονός μας παραξενεύει ιδιαίτερα, ειδικά αν ο υπολογιστής μας είναι σχετικά καινούργιος. Το πρόβλημα όμως, όπως αποδεικνύεται δεν είναι η παλαιότητα του motherboard, αλλά μία ρύθμιση του BIOS. Στο setup του BIOS υπάρχει το ACPI mode (Advanced Configuration Power Interface), ένα interface για τη διαχείριση των ρυθμίσεων ενέργειας αλλά και τις ρυθμίσεις Plug n’ Play του PC.
Αν το ACPI είναι απενεργοποιημένο, τα Windows 10 απλά δεν λειτουργούν. Για να συνεχίσουμε κανονικά με την εγκατάσταση, πρέπει να μπούμε στο setup του BIOS, πατώντας το πλήκτρο αμέσως μόλις ανοίξουμε τον υπολογιστή, και να ενεργοποιήσουμε το ACPI mode που βρίσκεται στο menu του Power Management Setup. Αφού αποθηκεύσουμε τις αλλαγές και βγούμε από το setup, γίνεται επανεκκίνηση του υπολογιστή μας, που είναι έτοιμος πλέον να δεχτεί τα Windows 10.
Windows: Χωρίς ACPI δεν γίνεται η εγκατάσταση του λειτουργικού
Πρόβλημα: Σε έναν υπολογιστή που έχει δύο λειτουργικά συστήματα, το ένα partition του σκληρού δίσκου δεν φαίνεται ότι υπάρχει όταν χρησιμοποιούμε το ένα λειτουργικό, ενώ με το άλλο υπάρχει και λειτουργεί κανονικά.
Λύση: Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε κάποια παλαιότερη έκδοση Windows σε συνδυασμό με κάποια καινούργια. Η εξήγηση του φαινομένου είναι η εξής: η δεύτερη ομάδα λειτουργικών υποστηρίζει και το file system NTFS, ενώ η πρώτη μόνο το FAT32. Έτσι αν έχουμε στα Windows 10 για παράδειγμα ένα partition με NTFS format, όταν θα ξεκινήσουμε το PC με τα Windows 8, αυτό το partition δεν θα υπάρχει πουθενά και φυσικά δεν θα έχουμε και πρόσβαση στα αρχεία που περιέχει.
Αντίθετα, χρησιμοποιώντας τα 8 μπορούμε να διαχειριστούμε όλα τα partitions είτε είναι σε FAT32 format είτε σε NTFS. Αν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία και από τα δύο λειτουργικά, πρέπει, χρησιμοποιώντας το λειτουργικό που υποστηρίζει το NTFS, να τα αντιγράψουμε και σε ένα άλλο partition που χρησιμοποιεί σαν file system το FAT32.