Γιάννης Σκαρπέλος "Terra Virtualis - Η Κατασκευή του Κυβερνοχώρου"

Απάντηση
Lakis
Δημοσιεύσεις: 281
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2021 10:35 am

Γιάννης Σκαρπέλος "Terra Virtualis - Η Κατασκευή του Κυβερνοχώρου"

Δημοσίευση από Lakis »

Το βιβλίο του Γιάννη Σκαρπέλου "Terra Virtualis - Η Κατασκευή του Κυβερνοχώρου" έρχεται να πληρώσει ένα κενό στη σχετική ελληνική βιβλιογραφία, αποτελώντας το πρώτο ίσως ολοκληρωμένο εγχείρημα κατανόησης τόσο της ανθρωπογεωγραφίας του κυβερνοχώρου όσο και της μεταφορικής-ιδεολογικής κατασκευής του.

Μέσα από ένα εύληπτο και απλό κείμενο, ο συγγραφέας ασχολείται όχι με το τί είναι το Ιnternet, αλλά πως αυτό έγινε ή γίνεται αυτό που είναι, μέσα από ιδεολογικά κατασκευάσματα όπως "κυβερνοχώρος", "υπερλεωφόρος" και "σελίδες-σπίτια". Είτε όμως τα ιδεολογήματα αυτά προέρχονται από την βάση των χρηστών, είτε εκ των άνωθεν από το marketing των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, αντανακλούν την εξελικτική πορεία του Διαδικτύου από τη "δωρεά" των πρωτοπόρων των δεκαετιών '50 και '60 στο παραμορφωμένο σημερινό όραμα, όπου το Internet είναι προάγγελος του Θαυμαστού Καινούργιου Κόσμου.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, παρουσιάζεται η ιστορία του Κυβερνοχώρου με παράλληλη απογραφή της δυνητικής κοινότητας (virtual community) των χρηστών με βάση τη συμμετοχή των φύλων, τις ηλικιακές ομάδες, και το μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο. Στο δεύτερο μέρος, ο συγγραφέας "εισέρχεται στα άδυτα" της terrae virtualis αναζητώντας και ερμηνεύοντας τις κεντρικές μεταφορές κατασκευής της.

Από τον "κυβερνοχώρο" και το "δρόμο των διχαλωτών μοναπατιών" μέχρι το "λαβύρινθο" και την Οικουμενική Βιβλιοθήκη, η έννοια της περιπλάνησης ανάγεται σε αυτοτελή αξία και παραπέμπει σε μία λογική αντίφαση, αυτή του πεπερασμένου χώρου, στο εσωτερικό όμως του οποίου συμβαίνουν άπειρα γεγονότα, που του προσδίδουν μία τυπικά χαοτική, αλλά ουσιαστικά δομημένη μορφή. Το ερώτημα που απομένει μετά την ανάγνωση του βιβλίου - πιο πολύ φιλοσοφικό παρά πραγματικό - είναι με τον τρόπο του τρομακτικό και σαγηνευτικό μαζί, μήπως τελικά το Internet είναι καμωμένο κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του εαυτού και της κοινωνίας μας. Η απάντηση στο χέρι του αναγνώστη.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιβλία”