Το πιο “πράσινο” κτίριο στην Ελλάδα

Απάντηση
Lakis
Δημοσιεύσεις: 281
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2021 10:35 am

Το πιο “πράσινο” κτίριο στην Ελλάδα

Δημοσίευση από Lakis »

Πριν ένα χρόνο είχα γράψει για το CH2: Tο πιο πράσινο κτίριο της Αυστραλίας. Χαίρομαι τώρα να γράψω για τον Προμηθέα Πυρφόρο, το πιο πράσινο κτίριο της Ελλάδας.

Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Χαρίτων 31, στο Παλαιό Φάληρο, με την επωνυμία “Προμηθέας Πυρφόρος” είναι ένα ενεργειακά αυτόνομο κτίριο, το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη, που με την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και της γεωθερμίας, δεν έχει καμία ανάγκη το δίκτυο ηλεκτρισμού της ΔΕΗ, δεν χρειάζεται φυσικό αέριο και δεν διαθέτει χώρο αποθήκευσης πετρελαίου για θέρμανση.

Για την κατασκευή του κτηρίου συνεργάστηκαν επιστήμονες τριών ιδρυμάτων- του Εργαστηρίου Ηλιακών και Άλλων Ενεργειακών Συστημάτων του «Δημόκριτου», του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί πιλοτική εφαρμογή των λύσεων του ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού αυτόνομων κτηρίων, που προκρίθηκαν κατά τη διάρκεια επιδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης (Γ.Γ.Ε.Τ./ΥΠ.ΑΝ.)

Στην ταράτσα του κτηρίου είναι εγκατεστημένο το σύστημα ηλιακού κλιματισμού. Οι ηλιακοί συλλέκτες, η τοποθέτηση των οποίων στις ταράτσες εξακολουθεί και παραμένει προβληματική αφού δεν υπάρχει ακόμα νομοθετική ρύθμιση που να την επιτρέπει στην Αθήνα, παρέχουν ζεστό νερό, θερμοκρασίας 70- 75 βαθμών Κελσίου, σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους στο υπόγειο, κάτω από τον κήπο. Το ζεστό νερό χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας, για να λειτουργήσει ο κλιματισμός, αντικαθιστώντας την ηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης, στο κτίριο έχει εγκατασταθεί και ένα εξελιγμένο σύστημα γεωθερμίας. Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την εκμετάλλευση της θερμότητας πετρωμάτων μικρού βάθους. Η τεχνολογία αυτή περιλαμβάνει σωλήνα μεγάλου μήκους και μικρής διαμέτρου τοποθετημένης μέσα στο έδαφος. Η θερμότητα χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη θέρμανση ή την ψύξη στο κτίριο.

Έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά κρύσταλλα υψηλής ανακλαστικότητας τα οποία δεν αφήνουν τον ήλιο να εισέλθει στο εσωτερικό και να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία. Έχουν επιλεγεί φωτιστικά υψηλής απόδοσης με ειδικό πλέγμα για τη διάχυση του φωτός, και τα οποία χρησιμοποιούν λάμπες υψηλής απόδοσης. Τέλος η εξωτερική θερμομόνωση έχει πάχος δύο εκατοστών αφήνοντας τόσο το κρύο όσο και τη ζέστη μακριά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχιτεκτονική”