Τα ολυμπιακά παγοδρόμια φέρνουν στο προσκήνιο τα ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου

Απάντηση
Stavroula
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Τρί Ιαν 04, 2022 7:13 pm

Τα ολυμπιακά παγοδρόμια φέρνουν στο προσκήνιο τα ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου

Δημοσίευση από Stavroula »

Τα παγοδρόμια που φιλοξενούν αγώνες καλλιτεχνικού πατινάζ και πατινάζ ταχύτητας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου θα θέσουν επίσης ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα στην παγκόσμια σκηνή - τα ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου που συχνά κρύβονται στα ψυγεία, τα κλιματιστικά και άλλα συστήματα ψύξης.

Τέσσερα νεόκτιστα παγοδρόμια στους Αγώνες θα χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστήματα ψύξης διοξειδίου του άνθρακα με πολύ μικρότερη επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη από τα τεχνητά ψυκτικά που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες συσκευές, αν και άλλα παγοδρόμια θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τέτοια ψυκτικά.

Ωστόσο, οι διοργανωτές λένε ότι η χρήση ψύξης με CO 2 στα νέα παγοδρόμια θα μπορούσε να φέρει την προσοχή στη χρήση τεχνητών ψυκτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία αναμένεται να γίνει ένα αυξανόμενο πρόβλημα καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες πλουτίζουν και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες ψυκτικές συσκευές.

"Οι άνθρωποι δεν έχουν αυτήν τη στιγμή κλιματισμό. Δεν έχουν επί του παρόντος ψύξη. Αλλά καθώς ο κόσμος εξελίσσεται, το καταλαβαίνουν", δήλωσε ο Chuck Booten, ανώτερος μηχανικός στο Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η αλλαγή σε επιλεγμένους Ολυμπιακούς χώρους έρχεται καθώς οι αθλητές ανησυχούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θέτει σε κίνδυνο τα χειμερινά σπορ και αυξάνει την ανάγκη για ανθρωπογενές χιόνι, το οποίο απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας για να παραχθεί. Για να παράγει το τεχνητό χιόνι για τους Αγώνες του Πεκίνου, η Κίνα κατασκεύασε τεράστια συστήματα άρδευσης που θα χρησιμοποιούν νερό αξίας έως και 800 ολυμπιακών διαστάσεων σε πισίνες.

Με τα παγοδρόμια, η χρήση συστημάτων ψύξης με CO 2 σε ορισμένους χώρους για τους Αγώνες του Πεκίνου σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία των τεχνητών ψυκτικών.

Σύμφωνα με μια διεθνή συνθήκη το 1987, οι χώρες συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά μια προηγούμενη γενιά ψυκτικών λόγω των ιδιοτήτων τους που καταστρέφουν το όζον. Αυτό τελικά άνοιξε το δρόμο για την άνοδο των υδροφθορανθράκων, ή των HFC, που δεν ανοίγουν τρύπα στην ατμόσφαιρα, αλλά μπορούν να διαρρεύσουν από απορριφθείσες συσκευές και θεωρούνται κύριος παράγοντας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Ανταλλάξαμε τη μια περιβαλλοντική καταστροφή με μια άλλη», δήλωσε η Danielle Wright από το North American Sustainable Refrigeration Council, το οποίο υποστηρίζει εναλλακτικά ψυκτικά μέσα.

Ο Ράιτ είπε ότι οι κανονιστικές και τεχνικές πρόοδοι έχουν αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους που κάποτε σχετίζονταν με ψυκτικά μέσα όπως η αμμωνία και το προπάνιο, τα οποία ήταν δημοφιλή πριν από την άνοδο των τεχνητών ψυκτικών και δεν είχαν επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τέτοιες εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο δημοφιλείς αφού οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν πρόσφατα να καταργήσουν σταδιακά τους HFC. Η κατάργηση αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, ωστόσο, και ο Booten σημείωσε την πολυπλοκότητα της μετάβασης σε εναλλακτικές λύσεις, που θα μπορούσαν να προκύψουν με περιβαλλοντικούς συμβιβασμούς. Οι συσκευές που χρησιμοποιούν εναλλακτικά ψυκτικά μέσα, για παράδειγμα, μπορεί να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια εάν δεν ψύχουν τόσο αποτελεσματικά, είπε.

Στη Βόρεια Αμερική, πολλά παγοδρόμια χρησιμοποιούν ήδη αμμωνία για τα συστήματα ψύξης τους. Αλλά στους Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ του 2018, τα παγοδρόμια εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν επιβλαβή ψυκτικά μέσα, δήλωσε ο Xavier Becker, αναπληρωτής διευθυντής των χώρων για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στη συνέχεια, η ΔΟΕ ώθησε τους διοργανωτές του Πεκίνου να δεσμευτούν για καλύτερες επιλογές, είπε, σημειώνοντας την πιθανότητα τα παγοδρόμια υψηλού προφίλ να αποτελέσουν παράδειγμα. Η Κίνα έχει πει ότι θα πιέσει για τη διάδοση των χειμερινών σπορ μεταξύ των εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων της.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φυσική”