Εντοπισμός δεσμών μεταξύ κινήτρων και ηθικών ελλείψεων

Απάντηση
Giannis
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: Κυρ Απρ 10, 2022 4:24 pm

Εντοπισμός δεσμών μεταξύ κινήτρων και ηθικών ελλείψεων

Δημοσίευση από Giannis »

Πώς και γιατί τα κίνητρα προκαλούν ανήθικη συμπεριφορά;

Στο "Incentive Effects on Ethics", που δημοσιεύτηκε στην Academy of Management Annals τον Ιανουάριο, ο αναπληρωτής καθηγητής ILR Tae Youn Park και ερευνητές συνάδελφοι αντιμετωπίζουν αυτό το ερώτημα.

Το Park, το Sanghee Park του Πανεπιστημίου Hongik και ο Bruce Barry του Πανεπιστημίου Vanderbilt εξέτασαν 361 άρθρα που αξιολογούσαν τον αντίκτυπο των κινήτρων σε ανήθικες συμπεριφορές στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Εντοπίζοντας τι οδηγεί στη σύνδεση μεταξύ των κινήτρων και της ανηθικότητας, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εργασία τους θα αποσαφηνίσει τη σύνδεση και θα οδηγήσει σε πιο εποικοδομητική χρήση των κινήτρων.

Συνιστούν εκπαίδευση δεοντολογίας, κυρώσεις για ανήθικες ενέργειες και αποφάσεις και την προώθηση της ηθικής ηγεσίας για την πρόληψη της παράνομης συμπεριφοράς.

Τα κίνητρα συχνά κατηγορούνται ως αιτία εταιρικών σκανδάλων, όπως η υπόθεση Wells Fargo, στην οποία υπάλληλοι άνοιξαν μη εξουσιοδοτημένους τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες χωρίς τη συγκατάθεση του πελάτη, δήλωσε ο Park, μέλος του Τμήματος Μελετών Ανθρώπινου Δυναμικού της ILR.

«Μία από τις ανησυχίες είναι ότι η προσφορά εξωγενών, οικονομικών κινήτρων μπορεί να εγκυμονεί ηθικούς κινδύνους από την ανάμειξη της επαγγελματικής τους αίσθησης ηθικής εξουσίας και ευθύνης με τεχνικά καθήκοντα», είπε ο Park, η ομάδα του οποίου προσπάθησε να επισημάνει ότι εάν τα κίνητρα, πράγματι, οδηγούν σε ανήθικες συμπεριφορές , τότε γιατί.

Η υπάρχουσα έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ κινήτρων και ανηθικότητας ποικίλλει ευρέως - από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα κίνητρα και την ηθική έως τις ερευνητικές μεθόδους που χρησιμοποιούν, είπε ο Park. "Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε πολλούς διαφορετικούς ισχυρισμούς και επιχειρήματα σχετικά με το γιατί τα κίνητρα οδηγούν σε ανήθικες συμπεριφορές, αλλά είναι ευρέως διάσπαρτα, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε ποια επιχειρήματα είναι περισσότερο ή λιγότερο έγκυρα, με συνεπή εμπειρική υποστήριξη. Από όσο γνωρίζω, η δική μας είναι η πρώτη διεπιστημονική ανασκόπηση θεωριών και εμπειρικών στοιχείων σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ κινήτρων και ανηθικότητας».

Αφού εξέτασαν την έρευνα σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης, της ψυχολογίας, της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης , οι ερευνητές έμαθαν:
  • Η παρουσία κινήτρων, όπως τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών που συνδέονται με το οργανωτικό κέρδος, επηρεάζει άμεσα τις πιθανότητες να ενεργήσει ένα άτομο ανήθικα.
  • Τα κίνητρα, ειδικά τα οικονομικά κίνητρα , παραγκωνίζουν τα ηθικά κίνητρα σε υποσυνείδητο επίπεδο.
  • Τα κίνητρα μπορεί να αυξήσουν την τάση των ατόμων να πλαισιώνουν καταστάσεις σαν οι στόχοι που δίνονται κίνητρα να είναι το μόνο σχετικό αποτέλεσμα και να αναζητούν ενεργά τρόπους για να δικαιολογήσουν δυνητικά ανήθικες αποφάσεις. Αυτό το εύρημα έλαβε την ισχυρότερη εμπειρική υποστήριξη.
Η ομάδα έμαθε επίσης ότι η αλληλεπίδραση των κινήτρων και της ηθικής ποικίλλει ανάλογα με το περιβάλλον. "Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να θεσπιστούν πολιτικές που παρακολουθούν την ηθική των καθημερινών επιχειρηματικών αποφάσεων. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η συσχέτιση μεταξύ κινήτρων και ανήθικης συμπεριφοράς σε κερδοσκοπικές επιχειρηματικές ρυθμίσεις μετριάζεται όταν οι οργανισμοί διαθέτουν ορισμένες συσκευές διακυβέρνησης και παρακολούθησης, όπως η παρουσία ενός ισχυρού, ανεξάρτητου διοικητικού συμβουλίου», είπε η Παρκ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Όλες οι επιστήμες”