Νέο μοντέλο πρόβλεψης αλλαγής πεποιθήσεων

Απάντηση
Eiriini
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τετ Ιουν 22, 2022 1:26 pm

Νέο μοντέλο πρόβλεψης αλλαγής πεποιθήσεων

Δημοσίευση από Eiriini »

Ένα νέο είδος προγνωστικού μοντέλου δικτύου θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό του ποιοι άνθρωποι θα αλλάξουν γνώμη για επίμαχα επιστημονικά ζητήματα όταν τους παρουσιαστούν πληροφορίες βασισμένες σε στοιχεία.

Μια μελέτη στο Science Advances παρουσιάζει ένα πλαίσιο για να προβλέψει με ακρίβεια εάν ένα άτομο θα αλλάξει τη γνώμη του για ένα συγκεκριμένο θέμα. Η προσέγγιση εκτιμά το μέγεθος της ασυμφωνίας ή της ψυχικής δυσφορίας που έχει ένα άτομο από τις αντικρουόμενες πεποιθήσεις για ένα θέμα.

Οι μεταδιδακτορικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου Santa Fe Jonas Dalege και Tamara van der Does βασίστηκαν σε προηγούμενες προσπάθειες να μοντελοποιήσουν την αλλαγή πεποιθήσεων ενσωματώνοντας τόσο ηθικές όσο και κοινωνικές πεποιθήσεις σε ένα πλαίσιο στατιστικής φυσικής 20 αλληλεπιδρώντων πεποιθήσεων.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτό το μοντέλο γνωστικού δικτύου για να προβλέψουν πώς θα άλλαζαν οι πεποιθήσεις μιας ομάδας σχεδόν 1.000 ατόμων, που ήταν τουλάχιστον κάπως σκεπτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και των παιδικών εμβολίων , ως αποτέλεσμα μιας εκπαιδευτικής παρέμβασης.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν ένα μήνυμα σχετικά με την επιστημονική συναίνεση σχετικά με τη γενετική τροποποίηση και τα εμβόλια. Εκείνοι που ξεκίνησαν τη μελέτη με πολλή ασυμφωνία στο συνυφασμένο δίκτυο πεποιθήσεών τους ήταν πιο πιθανό να αλλάξουν τις πεποιθήσεις τους μετά την προβολή του μηνύματος, αλλά όχι απαραίτητα σύμφωνα με το μήνυμα. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με μικρή ασυμφωνία παρουσίασαν μικρή αλλαγή μετά την παρέμβαση.

«Για παράδειγμα, εάν πιστεύετε ότι οι επιστήμονες είναι εγγενώς αξιόπιστοι, αλλά η οικογένεια και οι φίλοι σας σας λένε ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή, αυτό θα δημιουργήσει κάποια παραφωνία στο μυαλό σας», λέει ο van der Does. «Διαπιστώσαμε ότι αν καταρχήν ήσασταν ήδη κάποιο είδος αντι-ΓΤ τροφών ή εμβολίων, απλώς θα προχωρούσατε περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση όταν παρουσιαζόμασταν νέες πληροφορίες, ακόμα κι αν δεν ήταν αυτός ο σκοπός της παρέμβασης».

Αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η έρευνα θα μπορούσε τελικά να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη μετάδοση επιστημονικών, τεκμηριωμένων πληροφοριών στο κοινό.

«Από τη μια πλευρά, μπορεί να θέλετε να στοχεύσετε άτομα που έχουν κάποια ασυμφωνία στις πεποιθήσεις τους, αλλά ταυτόχρονα αυτό δημιουργεί επίσης κάποιον κίνδυνο να μειώσουν την παραφωνία τους με τρόπο που δεν θα θέλατε», λέει ο Dalege. . «Προχωρώντας προς τα εμπρός, θέλουμε να επεκτείνουμε αυτήν την έρευνα για να δούμε αν μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για το γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν ορισμένα μονοπάτια για να μειώσουν την ασυμφωνία τους».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”