Η Βρετανική ποπ μουσική είχε σχέση με τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Απάντηση
Areti
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 11, 2022 12:24 pm

Η Βρετανική ποπ μουσική είχε σχέση με τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Δημοσίευση από Areti »

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' έχει προκαλέσει ενσυναίσθηση από ορισμένους Βρετανούς καλλιτέχνες της ποπ. Ο Έλτον Τζον , για παράδειγμα, απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα σε μια συναυλία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αλλά η σχέση μεταξύ της βρετανικής ποπ και του αείμνηστου μονάρχη ήταν από καιρό πολύ πιο γεμάτη.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η βασίλισσα της Αγγλίας έκανε σχεδόν αβλαβείς εμφανίσεις σε βρετανικά ποπ τραγούδια. Το " Penny Lane " των Beatles είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, με τον ιδιότροπο στίχο, "Penny Lane, υπάρχει ένας πυροσβέστης με μια κλεψύδρα/Και στην τσέπη του είναι ένα πορτρέτο της βασίλισσας".

Τα συναισθήματα άλλαξαν όταν οι Sex Pistols κυκλοφόρησαν το « God Save the Queen » το 1977.

Το τραγούδι, το οποίο κυκλοφόρησε το πανκ συγκρότημα σε συνδυασμό με το Silver Jubilee των Queen, εξισώνει τη μοναρχία με μια δεξιά δικτατορία.

«Είναι πραγματικά ένα κατηγορητήριο για το σύστημα», είπε ο Paul McEwan , καθηγητής Μέσων και Επικοινωνιών στο Muhlenberg College στην Πενσυλβάνια, όπου διδάσκει μια τάξη για την ιστορία της ποπ μουσικής. «Χρησιμοποιώντας τον τίτλο «God Save the Queen», προφανώς επικαλείσαι τον εθνικό ύμνο και κάνεις κάτι περισσότερο από αυτήν».

Ο ΜακΓιούαν είπε ότι μια σειρά από τραγούδια που ακολούθησαν τη δεκαετία του 1980 - μια εποχή υψηλής ανεργίας και ακαταμάχητων ταξικών διαφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο - συνέχισαν να επιτίθενται στη βασίλισσα για τη συμβολική της θέση.

Συμπεριλαμβανομένης μιας κωμικής σκηνής που αναφέρεται σε μια πραγματική διάρρηξη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ("Έτσι μπήκα στο παλάτι με ένα σφουγγάρι και ένα σκουριασμένο κλειδί/Είπε, "Σε ξέρω και δεν μπορείς να τραγουδήσεις"/Είπα, " Αυτό δεν είναι τίποτα, θα πρέπει να με ακούσεις να παίζω πιάνο») Το «The Queen is Dead» των Smiths κοροϊδεύει την Elizabeth. Το κομμάτι του 1986 βλέπει τον μονάρχη ως το πρόσωπο μιας διαλυμένης αυτοκρατορίας.

Ο ΜακΓιούαν είπε ότι αυτό το κύμα μουσικής κατά της μοναρχίας, που οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από λευκούς ανθρώπους, υποχώρησε τη δεκαετία του 1990 καθώς αυτό το τμήμα των οικονομικών προοπτικών του πληθυσμού άρχισε να βελτιώνεται.

«Και έτσι υπάρχει λίγο λιγότερος αυτός ο βαθύς θυμός, όσο υπάρχει ακόμα άφθονη φτώχεια στη Βρετανία», είπε.

Αλλά οι οικονομικές πιέσεις και ο ρατσισμός που αντιμετωπίζουν πολλοί πολίτες της χώρας με ρίζες στις πρώην αποικίες της Βρετανίας συνέχισαν σε μεγάλο βαθμό να αυξάνονται.

Μια νέα παρτίδα τραγουδιών που στοχεύουν τη βασίλισσα με πράξεις όπως το slowthai και ο Bob Vylan έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια από την κοινότητα hip-hop του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτά τα κομμάτια είναι ακόμα πιο άμεσο από τα πανκ και αλτ-ροκ προκατόχους τους.

Το " Nothing Great About Britain " του Slowthai και το "English 's Ending " του συγκροτήματος Bob Vylan επικρίνουν την απληστία του μονάρχη.

Για παράδειγμα, το κομμάτι του Bob Vylan ξεκινάει με μια άμεση εντολή να σκοτωθεί η βασίλισσα και συνεχίζει να εξηγεί γιατί:

«Επειδή η Αγγλία τελειώνει, ο θάνατος εκκρεμεί ακόμα/Πού είναι αυτά τα χρήματα που ξοδέψατε; Δουλέψτε όλη την εβδομάδα, συνεχίζετε να δουλεύετε τα Σαββατοκύριακα. Ακόμα δεν μπορώ να πληρώσω το νοίκι μου. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Έχω χορτάσει».

Ο frontman του Bob Vylan, Bobby Vylan (το άλλο μέλος της μπάντας, που παίζει ντραμς, ονομάζεται Bob Vylan) είπε ότι ο αείμνηστος μονάρχης εξακολουθεί να χρωστάει ένα χρέος στις μαύρες και καφέ οικογένειες της Βρετανίας.

«Δεν ήρθε ποτέ στο σπίτι μου προσωπικά και μου έβγαζε φαγητό από το ψυγείο», είπε ο ράπερ και τραγουδοποιός. «Αλλά οι οικογένειές μας, η κοινότητά μας, οι πρόγονοί μας υπέφεραν στα χέρια αυτής της μοναρχίας».

Ο Vylan είπε ότι το συγκρότημα σχεδιάζει να ερμηνεύσει το τραγούδι στην επερχόμενη περιοδεία του στις ΗΠΑ αυτό το φθινόπωρο. Τώρα που πέθανε η Ελισάβετ, σκέφτονται να ενημερώσουν τους στίχους για να μιλήσουν για τον Βασιλιά Κάρολο .

Εν τω μεταξύ, ο πρώην frontman των Smiths, Morrissey, προφανώς εξακολουθεί να υποστηρίζει τα αντιβασιλικά αισθήματα. Το εξώφυλλο του πρόσφατου σόλο άλμπουμ του, Low in High School , δείχνει ένα αγόρι να κρατά ψηλά μια ταμπέλα που λέει "Axe The Monarchy". Αλλά ο μελετητής της ποπ μουσικής McEwan σημείωσε ότι τόσο ο Morrissey όσο και ο John Lydon, τραγουδιστής των Sex Pistols (γνωστός τότε ως Johnny Rotten) ταυτίζονται με την ακροδεξιά πολιτική αυτές τις μέρες. Ο Λίντον υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Morrissey έχει δείξει πίστη στο ακροδεξιό πολιτικό κόμμα Για τη Βρετανία.

«Είναι μια άσχημη στροφή», είπε ο McEwan. «Δεν ξέρω τι να κάνω με αυτό, ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι που είχαν αυτά τα αντιμοναρχικά τραγούδια, έγιναν και οι δύο, πραγματικά ηγέτες της ποπ μουσικής».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Μουσική”