Η Χαμάς λέει ότι έχει αρκετούς Ισραηλινούς αιχμαλώτους για να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

Η Χαμάς λέει ότι έχει αρκετούς Ισραηλινούς αιχμαλώτους για να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους

Δημοσίευση από petros »

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι λέει ότι η οργάνωση αναμένει να συνεχιστούν οι μάχες με το Ισραήλ μετά από μεγάλη επιχείρηση.

Ανώτερος ηγέτης της Χαμάς είπε ότι η ομάδα είχε αιχμαλωτίσει αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης εναντίον του Ισραήλ για να κάνει τις ισραηλινές αρχές να απελευθερώσουν όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές της.

«Καταφέραμε να σκοτώσουμε και να συλλάβουμε πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες. Οι μάχες συνεχίζονται», δήλωσε στο Al Jazeera ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

«Οι κρατούμενοί μας στις [ισραηλινές] φυλακές, η ελευθερία τους είναι μεγάλη. Αυτό που έχουμε στα χέρια μας θα απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους μας. Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες, τόσο μεγαλύτερος θα γίνεται ο αριθμός των αιχμαλώτων», πρόσθεσε ο αλ-Αρούρι, ο οποίος είπε ότι ανώτεροι αξιωματικοί ήταν μεταξύ των συλληφθέντων, αλλά δεν έδωσε στοιχεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΜΚΟ για τα δικαιώματα των κρατουμένων Addameer, σχεδόν 5.200 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, μεταξύ των οποίων 33 γυναίκες, 170 ανήλικοι και περισσότεροι από 1.200 υπό διοικητική κράτηση.

Ο ισραηλινός στρατός έχει αναγνωρίσει ότι στρατιώτες και διοικητές έχουν σκοτωθεί και αιχμάλωτοι πολέμου έχουν συλληφθεί. Δεν έχει δώσει κανένα νούμερο.

Η Χαμάς, η ομάδα που διευθύνει την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ξεκίνησε τη μεγαλύτερη επιχείρηση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια το Σάββατο, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες αφότου μαχητές πέρασαν στο Ισραήλ υπό την κάλυψη ενός μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα. Εν τω μεταξύ, οι λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Χαμάς δημοσίευσαν πλάνα από Ισραηλινούς αιχμαλώτους που μεταφέρθηκαν ζωντανοί στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αιφνιδιαστική επιχείρηση από τη Γάζα ήρθε μετά τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τις εκτεταμένες επιθέσεις ισραηλινών εποίκων, ειδικά στην Huwara , κοντά στη Nablus και την αύξηση της έντασης στο συγκρότημα του τζαμιού Al-Aqsa στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 198 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο al-Arouri είπε ότι η ομάδα έχει εμπλακεί σε μια μάχη για την ελευθερία.

«Αυτή δεν είναι μια επιχείρηση [hit-and-run]. ξεκινήσαμε μια ολοκληρωτική μάχη. Αναμένουμε να συνεχιστούν οι μάχες και να επεκταθεί το μαχητικό μέτωπο. Έχουμε έναν πρωταρχικό στόχο: την ελευθερία μας και την ελευθερία των ιερών τόπων μας», είπε στο Al Jazeera.

Ο Αλ-Αρούρι είπε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία, να πολεμούν την ισραηλινή κατοχή και να προστατεύουν τους ιερούς τους τόπους.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ανταμειφθούμε με νίκη, ελευθερία και ανεξαρτησία», είπε.

Καθώς οι παρατηρητές σημείωσαν ότι μια χερσαία εισβολή από το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι επικείμενη, η Χαμάς είπε ότι είναι έτοιμη για «το χειρότερο σενάριο».

«Όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά και είμαστε έτοιμοι για μια [ισραηλινή] χερσαία εισβολή», πρόσθεσε.

Ο Αλ Αρούρι είπε επίσης ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται «σε πόλεμο», ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής των εδαφών τους είναι η μόνη εγγύηση για «ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη» στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ «έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του» και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και η Ουκρανία έχουν καταδικάσει την επιχείρηση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Στρατός και άμυνα”