Ο κόσμος ενός θηλυκού μπονόμπο - οι οικολόγοι προτείνουν νέα εργαλεία για την αξιολόγηση του

Απάντηση
Giannis
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: Κυρ Απρ 10, 2022 4:24 pm

Ο κόσμος ενός θηλυκού μπονόμπο - οι οικολόγοι προτείνουν νέα εργαλεία για την αξιολόγηση του

Δημοσίευση από Giannis »

Στην άγρια ​​φύση, μπορεί να φαίνεται ότι αρσενικά ζώα διευθύνουν την παράσταση. Αλλά σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Trends in Ecology & Evolution στις 18 Μαΐου, οι ερευνητές έθεσαν ένα νέο πλαίσιο για την αξιολόγηση της κατανομής ισχύος μεταξύ των δύο φύλων και η εφαρμογή του δείχνει ότι σε ορισμένα ζωικά είδη, τα θηλυκά κυβερνούν τη φωλιά και ότι οι δρόμοι τους προς την εξουσία φαίνονται πολύ διαφορετικά από τους άντρες ομολόγους τους».

Η κοινωνική δύναμη μεταξύ των ζωικών ειδών έχει τυπικά κατηγοριοποιηθεί ως ανδροκρατούμενη ή θηλυκοκρατούμενη. «Η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα έχει από καιρό παρεμποδιστεί από ένα δυαδικό όραμα ασυμμετριών ισχύος μεταξύ των φύλων, όπου τα περισσότερα είδη κυριαρχούνταν από αρσενικά και η θηλυκή κυριαρχία ήταν ανέκδοτη», λέει η συν-συγγραφέας Elise Huchard, οικολόγος συμπεριφοράς στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Επιστήμης. στο Μονπελιέ της Γαλλίας. «Αυτή η απλοϊκή άποψη ενισχύθηκε από τα στερεότυπα που κουβαλούν οι ερευνητές λόγω της κοινωνίας στην οποία ζουν και στη συνέχεια προβάλλουν ασυνείδητα στα ζώα που μελετούν».

Η Huchard πέρασε μέρος της καριέρας της μελετώντας τη δυναμική της δύναμης στα θηλαστικά και παρατήρησε ότι η κατανομή της δύναμης μεταξύ των φύλων σπάνια ποσοτικοποιήθηκε. Αφού αυτή και οι συνάδελφοί της προσδιόρισαν προσεκτικά τι σημαίνει δύναμη και πώς μπορεί να μετρηθεί στα ζώα, ανέπτυξαν ένα σύστημα με το οποίο θα τη μετρούσαν. «Οποιοδήποτε είδος μπορεί να τοποθετηθεί σε μια συνέχεια από την αυστηρή ανδρική κυριαρχία έως την αυστηρή θηλυκή κυριαρχία, έτσι ώστε να μπορούμε να δοκιμάσουμε υποθέσεις σχετικά με το πώς τα θηλυκά ή τα αρσενικά μπορούν να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους», λέει.

Για τους άνδρες, ο δρόμος προς την εξουσία φαίνεται απλός: εξαναγκασμός και σωματική κυριαρχία. Για τις γυναίκες, ωστόσο, οι δρόμοι για την εγκαθίδρυση της κοινωνικής εξουσίας μπορεί να είναι φυσιολογικοί, μορφολογικοί, συμπεριφοριστικοί και κοινωνικο-οικολογικοί. Το κοινό νήμα για τα είδη στα οποία τα θηλυκά κατέχουν την εξουσία, όπως οι ύαινες, οι λεμούριοι και οι μπονόμπο, είναι ο έλεγχος της αναπαραγωγής, ο έλεγχος του πότε και με ποιον σύντροφο θα ζευγαρώσουν. Αυτό έρχεται με τη μορφή αντίστασης στο ζευγάρωμα, την ακολασία, ακόμη και, στην περίπτωση των ύαινων, γεννητικά όργανα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να επιτρέπουν στα θηλυκά να ελέγχουν τη γονιμοποίηση.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το πλαίσιο θα χρησιμοποιηθεί για την ποσοτικοποίηση της διαφυλικής δύναμης σε αναπαραγωγικά και κοινωνικά πλαίσια και για τη διευκόλυνση της μελέτης και σύγκρισης των σχέσεων διαφυλικής εξουσίας στις κοινωνίες των θηλαστικών, ίσως ακόμη και στους ανθρώπους», γράφουν οι συγγραφείς.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιολογία”