Βότσαλο της Καυκανιάς (Kafkania pebble)

Απάντηση
Tania
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: Παρ Μάιος 20, 2022 11:51 am

Βότσαλο της Καυκανιάς (Kafkania pebble)

Δημοσίευση από Tania »

Το βότσαλο Καυκανία είναι ένα μικρό στρογγυλεμένο βότσαλο μήκους περίπου 5 εκατοστών (2,0 ίντσες), με σύμβολα Γραμμικής Β και ένα σύμβολο διπλού τσεκούρι χαραγμένο πάνω του. Βρέθηκε στην Καυκανιά, περίπου 7 χλμ. (4,3 μίλια) βόρεια της Ολυμπίας , την 1η Απριλίου 1994 σε ένα αρχαιολογικό πλαίσιο του 17ου αιώνα π.Χ. Αν ήταν γνήσιο, θα ήταν η αρχαιότερη γραφή στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και μακράν το αρχαιότερο έγγραφο στη Γραμμική Β. Το βότσαλο Καυκανία θα έπρεπε επίσης να υπάρχει δύο ή περισσότερους αιώνες πριν από τα πρωιμότερα έγγραφα της Γραμμικής Β. Ωστόσο, είναι κατά πάσα πιθανότητα μια σύγχρονη πλαστογραφία και μια φάρσα.

Το βότσαλο φέρει μια σύντομη επιγραφή οκτώ συλλαβικών σημείων στη Γραμμική Β , που πιθανώς διαβάζει a-so-na / qo-ro-qa / qa-jo . Η πίσω πλευρά δείχνει ένα σύμβολο διπλού τσεκούρι . Την επιγραφή προσδιορίζουν κάποιοι [ ποιοι; ] να είναι στα μυκηναϊκά ελληνικά , αλλά αυτή η ταύτιση παραμένει αμφισβητούμενη. Έχει προταθεί ότι ένα τέτοιο μεμονωμένο παράδειγμα γραφής της Γραμμικής Β υποδηλώνει, στην καλύτερη περίπτωση, ένα πρώιμο στάδιο της μυκηναϊκής γραφής την εποχή της προέλευσης.

Ο G. Owens προτείνει ότι η επιγραφή είναι μινωικής προέλευσης και όχι μυκηναϊκής. Τότε, ένας Μινωίτης θα μπορούσε να είχε γράψει το κείμενο για έναν Μυκηναίο . Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι Μυκηναίοι Έλληνες έγραψαν πριν από το αρχείο της Γραμμικής Β της Κνωσού.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιστορία”