Δίαιτες Υψηλές Σε Φυτικές Ίνες Που Σχετίζονται Με Λιγότερη Αντίσταση Στα Αντιβιοτικά Στα Βακτήρια Του Εντέρου

Απάντηση
Eiriini
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τετ Ιουν 22, 2022 1:26 pm

Δίαιτες Υψηλές Σε Φυτικές Ίνες Που Σχετίζονται Με Λιγότερη Αντίσταση Στα Αντιβιοτικά Στα Βακτήρια Του Εντέρου

Δημοσίευση από Eiriini »

Οι υγιείς ενήλικες που τρώνε μια ποικιλόμορφη διατροφή με τουλάχιστον 8-10 γραμμάρια διαλυτών ινών την ημέρα έχουν λιγότερα μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στο έντερό τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από επιστήμονες της Agricultural Research Service και τους συναδέλφους τους στο mBio.

Τα μικρόβια που έχουν αντοχή σε διάφορα κοινώς χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, όπως η τετρακυκλίνη και η αμινογλυκοσίδη, αποτελούν σημαντική πηγή κινδύνου για τους ανθρώπους παγκοσμίως, με την ευρέως διαδεδομένη προσδοκία ότι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής (AMR) - ο όρος που αναφέρεται σε βακτήρια, ιούς και μύκητες που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά—είναι πιθανό να επιδεινωθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Η αντιμικροβιακή αντοχή στους ανθρώπους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μικροβίωμα του εντέρου τους, όπου τα μικρόβια είναι γνωστό ότι φέρουν γενετικά κωδικοποιημένες στρατηγικές για να επιβιώσουν από την επαφή με τα αντιβιοτικά.

«Και τα αποτελέσματα οδηγούν άμεσα στην ιδέα ότι η τροποποίηση της διατροφής έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα νέο όπλο στη μάχη κατά της μικροβιακής αντοχής. Και δεν μιλάμε για την κατανάλωση κάποιας εξωτικής δίαιτας, αλλά για μια ποικιλόμορφη δίαιτα, επαρκή σε φυτικές ίνες, που ήδη τρώνε ορισμένοι Αμερικανοί», εξήγησε η ερευνήτρια μοριακή βιολόγος Danielle Lemay με το ARS Western Human Nutrition Research Center στο Davis της Καλιφόρνια και επικεφαλής. της μελέτης.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές έψαχναν για συγκεκριμένες συσχετίσεις των επιπέδων των γονιδίων αντίστασης στα αντιβιοτικά στα μικρόβια του ανθρώπινου εντέρου με φυτικές ίνες και ζωικές πρωτεΐνες σε δίαιτες ενηλίκων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης, ειδικά από βοδινό και χοιρινό, συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερα επίπεδα γονιδίων αντιμικροβιακής αντοχής (ARG) μεταξύ των μικροβίων του εντέρου τους. Εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα ARG στα μικροβιώματα του εντέρου τους είχαν επίσης μεγαλύτερη αφθονία αυστηρών αναερόβιων μικροβίων, τα οποία είναι βακτήρια που δεν ευδοκιμούν όταν υπάρχει οξυγόνο και αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός υγιούς εντέρου με χαμηλή φλεγμονή. Τα βακτηριακά είδη της οικογένειας Clostridiaceae ήταν τα πολυάριθμα αναερόβια που βρέθηκαν.

Αλλά η ποσότητα της ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή δεν ήταν ο κορυφαίος προγνωστικός δείκτης υψηλών επιπέδων ARG. Τα ισχυρότερα στοιχεία ήταν για τη συσχέτιση υψηλότερων ποσοτήτων διαλυτών ινών στη διατροφή με χαμηλότερα επίπεδα ARGs.

Παραδόξως, ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας χαμηλών επιπέδων ARG, ακόμη περισσότερο από τις φυτικές ίνες, ήταν η ποικιλομορφία της διατροφής. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να θέλουμε να τρώμε από διάφορες πηγές τροφών που τείνουν να είναι υψηλότερες σε διαλυτές φυτικές ίνες για μέγιστο όφελος», πρόσθεσε ο Lemay.

Οι διαλυτές ίνες, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, διαλύονται στο νερό και είναι ο κύριος τύπος ινών που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το κριθάρι και η βρώμη. όσπρια όπως φασόλια, φακές και μπιζέλια, σπόροι (όπως σπόροι chia) και ξηροί καρποί. και μερικά φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, μούρα, αγκινάρες, μπρόκολο και χειμωνιάτικη σκουός.

Από την άλλη πλευρά των δεδομένων, εκείνοι οι άνθρωποι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ARG στα μικροβιώματα του εντέρου τους βρέθηκε ότι είχαν σημαντικά μικρότερη ποικιλία μικροβιωμάτων του εντέρου σε σύγκριση με ομάδες με χαμηλά και μεσαία επίπεδα ARG.

«Η διατροφή μας παρέχει τροφή για τα μικρόβια του εντέρου. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι αυτό που τρώμε μπορεί να είναι μια λύση για τη μείωση της μικροβιακής αντοχής τροποποιώντας το μικροβίωμα του εντέρου», είπε ο Lemay.

Συνολικά, 290 υγιείς ενήλικες συμμετείχαν στη μελέτη.

«Αλλά αυτό είναι ακόμα μόνο μια αρχή γιατί αυτό που κάναμε ήταν μια μελέτη παρατήρησης και όχι μια μελέτη στην οποία παρείχαμε μια συγκεκριμένη δίαιτα για να τρώνε τα υποκείμενα, η οποία θα επέτρεπε περισσότερες συγκρίσεις μεταξύ τους», είπε ο Lemay. «Στο τέλος, οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση του βάρους της μικροβιακής αντοχής και θα μπορούσαν τελικά να παρακινήσουν διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές που θα εξετάσουν πώς η διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά».

Η Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας είναι ο επικεφαλής επιστημονικός οργανισμός εσωτερικής έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Καθημερινά, το ARS εστιάζει σε λύσεις σε αγροτικά προβλήματα που επηρεάζουν την Αμερική. Κάθε δολάριο που επενδύεται στη γεωργική έρευνα έχει ως αποτέλεσμα 17 δολάρια οικονομικού αντίκτυπου.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιολογία”