Υγιεινή Χεριών, Αλήθειες, Μύθοι Και Παραπληροφόρηση

Απάντηση
Eiriini
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τετ Ιουν 22, 2022 1:26 pm

Υγιεινή Χεριών, Αλήθειες, Μύθοι Και Παραπληροφόρηση

Δημοσίευση από Eiriini »

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με την υγιεινή των χεριών στο Διαδίκτυο. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε ορισμένες από αυτές τις παρανοήσεις. Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό θα σκοτώσει τα μικρόβια.

Αλήθεια ή παραπληροφόρηση;

Κακή πληροφορία

1. Τα απλά σαπούνια έχουν ελάχιστη έως καθόλου αντιμικροβιακή δράση.
2. Σε αρκετές μελέτες, το πλύσιμο των χεριών με απλό σαπούνι απέτυχε να απομακρύνει κακούς μικροοργανισμούς (παθογόνους παράγοντες) από τα χέρια του προσωπικού του νοσοκομείου.
3. Το πλύσιμο των χεριών με απλό σαπούνι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των βακτηρίων στο δέρμα.
4. Περιστασιακά, μολυσμένα απλά σαπούνια έχουν αποικίσει τα χέρια με Gram-αρνητικά βακτήρια.

Παραπομπή: http: www.learnwell.org//handhygiene.htm

Η θανάτωση μικροβίων στα χέρια σας μειώνει την ανοσία σας.

Αλήθεια ή Μύθος;

Μύθος

1. Το δέρμα στο σώμα σας καλύπτεται με μικροοργανισμούς.
2. Το περιβάλλον μας είναι μολυσμένο με μικροοργανισμούς.
3. Δεν μπορείτε να σκοτώσετε όλους τους μικροοργανισμούς στα χέρια σας.
4. Το παχύ έντερο σας περιέχει μεγάλους αριθμούς μικροοργανισμών.
5. Όλες οι πηγές που αναφέρονται παραπάνω διεγείρουν την ανοσολογική σας απόκριση.
6. Οι κατευθυντήριες γραμμές του CDC των Εργαζομένων Υγείας απαιτούν τη χρήση τριψίματος με οινόπνευμα 60 ή περισσότερες φορές την ημέρα μεταξύ των ασθενών και μετά από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
7. Το να σκοτώσετε τα μικρόβια στα χέρια σας δεν θα μειώσει το ανοσοποιητικό σας αλλά θα βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Παραπομπή: http: www.learnwell.org/handhygiene.htm

Τα απολυμαντικά χεριών δεν σκοτώνουν τα μικρόβια.

Αλήθεια ή παραπληροφόρηση;

Κακή πληροφορία

1. Τα απολυμαντικά χεριών που περιέχουν τουλάχιστον 60 έως 95% αλκοόλ είναι πολύ αποτελεσματικοί εξολοθρευτές μικροβίων.
2. Τα απολυμαντικά με οινόπνευμα σκοτώνουν βακτήρια, βακτήρια ανθεκτικά σε πολλαπλά φάρμακα (MRSA και VRE) φυματίωση, ιούς, συμπεριλαμβανομένου του HIV, έρπητα, RSV, ρινοϊού, δαμαλίτιδας, γρίπης, ηπατίτιδας και μύκητες.
3. Τα απολυμαντικά με οινόπνευμα σκοτώνουν 3,5 log(10) (99,9%) των βακτηρίων στα χέρια 30 δευτερόλεπτα μετά την εφαρμογή και 4 έως 5 log (10) (99,99 έως 99,999%) των βακτηρίων στα χέρια 1 λεπτό μετά την εφαρμογή.
4. Τα απολυμαντικά με οινόπνευμα μπορούν να αποτρέψουν τη μεταφορά παθογόνων παραγόντων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (Gram αρνητικά βακτήρια) καλύτερα από το σαπούνι και το νερό.
5. Τα απολυμαντικά με οινόπνευμα δεν είναι κατάλληλα για χρήση όταν τα χέρια σας είναι εμφανώς βρώμικα ή μολυσμένα με αίμα. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό.

Παραπομπή: www.learnwell.org/handhygiene.htm

Μην σκοτώνεις τα καλά μικρόβια. Προστατεύουν τα χέρια μας από τα κακά μικρόβια.

Αλήθεια ή Μύθος;

Μύθος

1. Τα καλά μικρόβια είναι μικροοργανισμοί που βρίσκονται συνήθως στο ανθρώπινο δέρμα και τα κακά μικρόβια είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί (που παράγουν ασθένειες).
2. Ο αριθμός των καλών μικροβίων και των κακών μικροβίων στα χέρια ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο, αλλά παραμένει σχετικά σταθερό για κάθε άτομο.
3. Τα καλά μικρόβια δεν μπορούν να σας προστατεύσουν από τα κακά μικρόβια. Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί με κακά μικρόβια (παθογόνα).
4. Τα κακά μικρόβια (παθογόνα) δεν προκαλούν πάντα μολύνσεις και τα καλά μικρόβια σε λάθος μέρος μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις.

Παραπομπές www.learnwell.org/handhygiene.htm Schaberg DR, Culver DH, Gaynes RP. Σημαντικές τάσεις στη μικροβιακή αιτιολογία της νοσοκομειακής λοίμωξης. Am J Med 1991; 91 (suppl 3B): 72S-75S. Richet P, Hubert B, Nitemberg G, et al. Προοπτική πολυκεντρική μελέτη επιπλοκών που σχετίζονται με αγγειακό καθετήρα και παραγόντων κινδύνου για θετικές καλλιέργειες κεντρικού καθετήρα σε ασθενείς της μονάδας εντατικής θεραπείας. J Clin Microbiol 1990, 28:2520-2525.

Το αλκοόλ στεγνώνει τα χέρια σας.

Αλήθεια ή παραπληροφόρηση;

Αλήθεια

1. Η συχνή χρήση σκευασμάτων με βάση το αλκοόλ για την αντισηψία των χεριών μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία, εκτός εάν προστεθούν μαλακτικά ή/και ενυδατικά για το δέρμα στη φόρμουλα.
2. Το αποτέλεσμα ξήρανσης του αλκοόλ μπορεί να μειωθεί ή να εξαλειφθεί προσθέτοντας γλυκερίνη και/ή άλλα μαλακτικά στη φόρμουλα.
3. Σε πολλές προοπτικές κλινικές δοκιμές, τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα που περιέχουν μαλακτικά προκάλεσαν σημαντικά λιγότερο ερεθισμό και ξηρότητα του δέρματος από τα σαπούνια ή τα αντιμικροβιακά απορρυπαντικά.
4. Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής ή σύνδρομο κνίδωσης εξ επαφής ή υπερευαισθησία στο οινόπνευμα ή τα πρόσθετα που υπάρχουν στο τρίψιμο χεριών με οινόπνευμα σπάνια εμφανίζεται.

Παραπομπή: www.learnwell.org/handhygiene.htm

Το τρίψιμο με αλκοόλ προκαλεί (βακτηριακή) μετάλλαξη και αντίσταση.

Αλήθεια ή Μύθος;

Μύθος

1. Οι νεκροί μικροοργανισμοί δεν μεταλλάσσονται. Τρίψιμο αλκοόλ (βιοκτόνα) σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς.
2. Τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης τοπικών αντιμικροβιακών σκευασμάτων και της αντοχής στα αντισηπτικά ή στα αντιβιοτικά.
3. Τα αντισηπτικά (βιοκτόνα) έχουν πολλαπλές (χιλιάδες) μη ειδικές θέσεις θανάτωσης πάνω και μέσα στο μικροβιακό κύτταρο που δεν μπορούν εύκολα να μεταλλαχθούν.
4. Τα αντιβιοτικά και τα αντιβακτηριακά σαπούνια (τρικλοζάνη) έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο θανάτωσης πάνω και μέσα στο μικροβιακό κύτταρο που μπορεί εύκολα να μεταλλαχθεί.
5. Η αντοχή στα αντιβιοτικά δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των (βιοκτόνων) αντισηπτικών.

Παραπομπές: Jones RD Βακτηριακή αντοχή και τοπικά αντιμικροβιακά προϊόντα πλυσίματος. Είμαι. J. Infect. 1999 Αυγ: 27(4):351-63. Barry AL, Fuchs, PC, Brown, SD Έλλειψη επίδρασης της αντίστασης στα αντιβιοτικά στην ευαισθησία των μικροοργανισμών σε γλυκονική χλωρεξιδίνη και ιωδιούχο ποβιδόνη. Ευρώ. J. Clin. Microbiol. Inf. Dis. 1999, 18: 920-921.

Το τρίψιμο με αλκοόλ και το Germ Out® σκοτώνουν τα μικρόβια καλύτερα από το σαπούνι και το νερό.

Αλήθεια ή παραπληροφόρηση;

Αλήθεια

1. Χρησιμοποιήστε Germ Out® ή τρίψιμο με οινόπνευμα για να σκοτώσετε τα μικρόβια στα χέρια σας.

2. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό σε εμφανώς βρώμικα ή λερωμένα χέρια.

Παραπομπή: www.learnwell.org/handhygiene.htm
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιολογία”