Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ υπερβαίνει τις προσδοκίες, τροφοδοτεί τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ υπερβαίνει τις προσδοκίες, τροφοδοτεί τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων

Δημοσίευση από petros »

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 336.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, πολύ περισσότερες από ό,τι περίμεναν πολλοί οικονομολόγοι.

Μια έκρηξη έκθεσης για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή οδήγησε το δολάριο υψηλότερα και έριξε βαρύ σε μετοχές και ομόλογα, καθώς τα δεδομένα αύξησαν τους φόβους ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και προκάλεσαν ανησυχίες ότι η οικονομία μετά την πανδημία βρίσκεται σε μια νέα εποχή.

Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 336.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, δήλωσε το Υπουργείο Εργασίας, ενώ τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα για να δείξουν ότι προστέθηκαν 227.000 θέσεις εργασίας αντί των 187.000 που είχαν αναφερθεί προηγουμένως.

Ο αριθμός του Σεπτεμβρίου ήταν σχεδόν διπλάσιος από την πρόβλεψη των 170.000 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και συγκλόνισε τις αγορές καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν εάν μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομία επιβραδύνει πραγματικά και τι θα χρειαστεί τώρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού .

«Οι αγορές αντιδρούν στην άποψή τους ότι η Fed είναι τόσο μπερδεμένη όσο εμείς», δήλωσε ο Marvin Loh, ανώτερος παγκόσμιος μακροστρατηγός στην State Street στη Βοστώνη.

«Ίσως η οικονομία έχει αλλάξει δομικά σε σημείο όπου οι πραγματικές αποδόσεις πρέπει να είναι υψηλότερες από αυτές που ήταν τα πέντε χρόνια πριν από την πανδημία», είπε.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου εκτινάχθηκε περισσότερο από 13 μονάδες βάσης μέσα σε μισή ώρα μετά την δημοσίευση της έκθεσης σε νέο υψηλό 16 ετών στο 4,8874%, προσθέτοντας στην απότομη πώληση αυτού του μήνα. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως από την τιμή.

Οι επενδυτές αύξησαν την πιθανότητα των επιτοκίων πεζοπορίας της Fed τον Νοέμβριο στο 30,7%, από 23,7% πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME. Το επιτόκιο μίας ημέρας της Fed ήταν πάνω από 5 τοις εκατό μέχρι τον επόμενο Ιούλιο.

«Θα δούμε πόσο σύσφιξη θα κάνει η αγορά για τη Fed, αλλά μια πορεία στο όριο του 5 τοις εκατό σε αποδόσεις 10 ετών μπορεί να είναι αναπόφευκτη εάν τα δεδομένα συνεχίσουν να διατηρούνται έτσι», δήλωσε ο Gennadiy Goldberg, επικεφαλής των αμερικανικών επιτοκίων. στρατηγική στην TD Securities USA στη Νέα Υόρκη.

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,29 τοις εκατό καθώς κατευθύνθηκε προς ένα σερί νικών 12 εβδομάδων, αφού έφτασε στο καλύτερο επίπεδό του σε περίπου 11 μήνες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Το γεν υποχώρησε πιο κοντά στα 150 γιεν ανά δολάριο, ένα επίπεδο που πολλοί στην αγορά πιστεύουν ότι μπορεί να τονώσει την παρέμβαση των Ιάπωνων αξιωματούχων.

Το ευρώ κατευθύνεται προς μια πτώση ρεκόρ 12 συνεχόμενων εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Ο Simon Harvey, επικεφαλής της FX Analysis στη Monex Europe, είπε ότι τα στοιχεία για τις «τερατώδεις μισθοδοσίες» και η ανοδική αναθεώρηση των αριθμών του Αυγούστου θα στηρίξουν την άνοδο του δολαρίου.

«Δεδομένης της ισχύος των σημερινών στοιχείων για την απασχόληση, οι αγορές δεν μπορούν να προεξοφλήσουν πλήρως την πιθανότητα αύξησης της Fed το τέταρτο τρίμηνο, παρόλο που συνέπεσε με ασθενέστερα στοιχεία για τους μισθούς».

Οι μετοχές υποχώρησαν στη Wall Street, με τους 11 τομείς του S&P 500 αρχικά να είναι χαμηλότεροι, αλλά αργότερα να αντισταθμίζουν τις απώλειες με τον Nasdaq να κινείται ανοδικά. Τα στοιχεία οδήγησαν τις μετοχές να μειώσουν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά τις συζητήσεις για το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι, το αργό υποχώρησε περαιτέρω και αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο. Οι έμποροι ανησυχούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μειώσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και θα πλήξουν τη ζήτηση καυσίμων.

Η είδηση ​​ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας άρει την απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου ντίζελ μέσω αγωγών μέσω λιμανιών μείωσε επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν, ενώ το χάσμα μεταξύ του γερμανικού και του ιταλικού κόστους δανεισμού – ένας δείκτης πίεσης στα ιταλικά οικονομικά – έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Τα παγκόσμια ομολογιακά κεφάλαια παρουσίασαν τεράστιες εβδομαδιαίες εκροές.

Ο δείκτης μετοχών της MSCI σε όλο τον κόσμο υποχώρησε 0,03%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχασε 0,15%.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 0,26%, ο S&P 500 έχασε 0,23% και ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,02%.

Το αμερικανικό αργό σημείωσε πρόσφατα πτώση 0,26 τοις εκατό στα 82,10 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 83,94 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,15 τοις εκατό την ημέρα.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.828,19 δολάρια η ουγγιά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οικονομία”