Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάζει την παλαιστινιακή βία και προειδοποιεί

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάζει την παλαιστινιακή βία και προειδοποιεί

Δημοσίευση από petros »

Ο Volker Türk, Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδίκασε την Τρίτη τη βία από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, καθώς προειδοποίησε ότι η ανακοίνωση του Ισραήλ για «πλήρη πολιορκία » της Γάζας θα επιδείνωνε την «ήδη δεινή» ανθρωπιστική κατάσταση στην παράκτια περιοχή.

«Όλα τα μέρη πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε σε δήλωσή του. «Πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις με στόχο αμάχους και τις επιθέσεις που αναμένεται να προκαλέσουν δυσανάλογο θάνατο και τραυματισμό αμάχων ή ζημιές σε πολιτικά αντικείμενα».

Καθώς τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν εκατοντάδες τοποθεσίες τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι «δεν θα επιτραπεί κανένα ηλεκτρικό ρεύμα, κανένα φαγητό, κανένα νερό, κανένα καύσιμο» στη Γάζα, η οποία ελέγχεται από την μαχητική οργάνωση Χαμάς και βρίσκεται σε αποκλεισμό 16 ετών . από το Ισραήλ και την Αίγυπτο που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση ανθρώπων και αγαθών. Ο κ. Τουρκ ανέφερε σε δήλωσή του ότι η ικανότητα των ιατρικών εγκαταστάσεων να περιθάλψουν τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που τραυματίστηκαν στα ισραηλινά χτυπήματα θα βλαφτεί από μια «πλήρη πολιορκία».
«Η επιβολή πολιορκιών που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των αμάχων στερώντας τους αγαθά απαραίτητα για την επιβίωσή τους απαγορεύεται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε ο κ. Τουρκ. Πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί σε ανθρώπους και αγαθά πρέπει να «δικαιολογούνται από στρατιωτική ανάγκη» ή μπορεί να ισοδυναμούν με συλλογική τιμωρία.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα προειδοποίησε την Κυριακή για μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και υγειονομικού εξοπλισμού, καθώς και καυσίμων που απαιτούνται για τη διατήρηση της λειτουργίας των ηλεκτρικών γεννητριών των νοσοκομείων.

Ο κ. Τουρκ είπε επίσης ότι «είναι βαθιά σοκαρισμένος και αποτροπιασμένος από τους ισχυρισμούς για συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για τρομακτικές μαζικές δολοφονίες από μέλη παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων». Κάλεσε τις παλαιστινιακές ένοπλες φατρίες να απελευθερώσουν αμέσως τους Ισραηλινούς αμάχους που συνελήφθησαν όμηροι. Περίπου 150 άνθρωποι πιστεύεται ότι απήχθησαν από Παλαιστίνιους ένοπλους στις επιθέσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο.

«Είναι φρικτό και βαθιά θλιβερό να βλέπεις εικόνες όσων συνελήφθησαν από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να κακομεταχειρίζονται, καθώς και αναφορές για φόνους και βεβήλωση των σωμάτων τους», είπε. «Οι πολίτες δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικά χαρτιά».

Ο Peter Stano, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι η ομηρεία αμάχων είναι «αποκρουστική» και «έναντι οποιουδήποτε νόμου και κάθε κανόνα πολιτισμένης συμπεριφοράς». Και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους πολίτες του».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Στρατός και άμυνα”