Οι σύμμαχοι του Ιράν στο Ιράκ και την Υεμένη απειλούν τις ΗΠΑ για επέμβαση στο Ισραήλ

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

Οι σύμμαχοι του Ιράν στο Ιράκ και την Υεμένη απειλούν τις ΗΠΑ για επέμβαση στο Ισραήλ

Δημοσίευση από petros »

Ανώτεροι ηγέτες του Ιράκ και της Υεμένης που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν και είναι υπεύθυνοι για βαριά ένοπλες ομάδες απείλησαν να στοχοποιήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ εάν η Ουάσιγκτον παρέμβει για να στηρίξει το Ισραήλ στη σύγκρουσή του με τη Χαμάς στη Γάζα.

Τα σχόλια έρχονται εν μέσω ισχυρής υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις και της δέσμευσης των ΗΠΑ να παράσχουν γρήγορα πρόσθετα πυρομαχικά στο Ισραήλ και να αναπτύξουν μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Υεμένη, ο ηγέτης του ισχυρού Κινήματος Χούτι προειδοποίησε την Τρίτη ότι η ομάδα θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επέμβαση των ΗΠΑ στη Γάζα με drones, πυραύλους και άλλες στρατιωτικές επιλογές.

Είπε ότι η ομάδα είναι έτοιμη να συντονίσει την παρέμβαση με άλλα μέλη του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης» που περιλαμβάνει τις υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές μουσουλμανικές φατρίες στο Ιράκ και την ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία έχει ήδη μπει στη μάχη.

Το κίνημα των Χούθι της Υεμένης πολεμά έναν συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία από το 2015 σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες, κατά τη διάρκεια της οποίας έχει βάλει στο στόχαστρο στρατηγικούς πόρους στον Κόλπο, κυρίως ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Η Υεμένη έχει απολαύσει ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αποκτούν έλξη.

Στο Ιράκ, ο Hadi Al-Amiri, ένας ισχυρός Ιρακινός πολιτικός κοντά στο Ιράν και βασικό πρόσωπο της διακομματικής συμμαχίας που στηρίζει την κυβέρνηση της Βαγδάτης, απείλησε επίσης να στοχεύσει αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, σε σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης φυλών στην πρωτεύουσα.

"Εάν επέμβουν, θα επεμβαίναμε... Εάν οι Αμερικανοί επενέβαιναν ανοιχτά σε αυτή τη σύγκρουση..., θα θεωρήσουμε όλους τους αμερικανικούς στόχους νόμιμους... και δεν θα διστάσουμε να τους στοχεύσουμε", δήλωσε ο Αλ-Αμίρι τη Δευτέρα. .

Ηγείται της οργάνωσης Badr, μιας σιιτικής πολιτικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (PMF), της κρατικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που περιέχει πολλές φατρίες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το PMF έχει εκφράσει την «αδιαμφισβήτητη υποστήριξή του» στις παλαιστινιακές φατρίες που πολεμούν το Ισραήλ και η ιρακινή κυβέρνηση είπε ότι οι παλαιστινιακές επιχειρήσεις ήταν φυσικό αποτέλεσμα αυτού που αποκαλεί «καταπιεστικές» πολιτικές του Ισραήλ.

Τα προηγούμενα χρόνια, πολιτοφυλακές στο Ιράκ που υποστηρίζονται από το Ιράν στόχευαν τακτικά τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη με ρουκέτες, αν και τέτοιες επιθέσεις έχουν υποχωρήσει στο πλαίσιο της εκεχειρίας που ισχύει από πέρυσι, καθώς το Ιράκ απολαμβάνει μια περίοδο σχετικής ηρεμίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επί του παρόντος 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ - και επιπλέον 900 στη Συρία - σε αποστολή να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις τοπικές δυνάμεις στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο το 2014 κατέλαβε εκτάσεις εδάφους και στις δύο χώρες.

(Αναφορά από τους Ahmed Rasheed, Amina Ismail και Timour Azhari· Επιμέλεια από Angus MacSwan και Mark Heinrich)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Στρατός και άμυνα”