Η Κίνα ξεκινά την παραγωγή μιας νέας γενιάς υποβρυχίων με πυρηνικά όπλα

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

Η Κίνα ξεκινά την παραγωγή μιας νέας γενιάς υποβρυχίων με πυρηνικά όπλα

Δημοσίευση από petros »

Ένας αγώνας εξοπλισμών υποβρυχίων εντείνεται καθώς η Κίνα ξεκινά την παραγωγή μιας νέας γενιάς υποβρυχίων με πυρηνικά όπλα που για πρώτη φορά αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση στις αυξανόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων για την παρακολούθηση τους.

Αναλυτές και περιφερειακοί αμυντικοί ακόλουθοι λένε ότι αυξάνονται τα στοιχεία ότι η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να θέσει σε λειτουργία το υποβρύχιο βαλλιστικού πυραύλου Type 096 πριν από το τέλος της δεκαετίας, με τις ανακαλύψεις στην ησυχία του να υποβοηθούνται εν μέρει από τη ρωσική τεχνολογία.

Έρευνα που συζητήθηκε σε συνέδριο τον Μάιο στο Ναυτικό Πολεμικό Κολλέγιο των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο από το Ινστιτούτο Ναυτικών Μελετών της Κίνας του κολεγίου προβλέπει ότι τα νέα σκάφη θα είναι πολύ πιο δύσκολο να παρακολουθηθούν. Αυτό το συμπέρασμα είναι αξιόπιστο, σύμφωνα με επτά αναλυτές και τρεις στρατιωτικούς ακόλουθους με έδρα την Ασία.

«Τα Type 096 θα είναι ένας εφιάλτης», είπε ο συνταξιούχος υποβρύχιος και αναλυτής τεχνικής νοημοσύνης του ναυτικού Christopher Carlson, ένας από τους ερευνητές. «Θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εντοπιστούν».

Η διακριτική προσπάθεια παρακολούθησης των κινεζικών υποβρυχίων με πυρηνικά και οπλισμένα βαλλιστικούς πυραύλους, γνωστά ως SSBNs, είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς των αυξημένων αναπτύξεων και του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και άλλους στρατούς στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Αυτή η κίνηση αναμένεται να ενταθεί όταν τα Type 096 τεθούν σε λειτουργία.

Το κινεζικό ναυτικό οργανώνει συστηματικά πλήρως ένοπλες περιπολίες πυρηνικής αποτροπής με τα παλαιότερα σκάφη τύπου 094 από το νησί Χαϊνάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσε το Πεντάγωνο τον Νοέμβριο, όπως και οι περιπολίες που λειτουργούσαν εδώ και χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γαλλία.

Αλλά τα Type 094, τα οποία φέρουν τον πιο προηγμένο κινεζικό πύραυλο JL-3 που εκτοξεύεται από υποβρύχιο, θεωρούνται σχετικά θορυβώδεις - ένα σημαντικό μειονέκτημα για τα στρατιωτικά υποβρύχια.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το υποβρύχιο Type 096 θα συγκριθεί με τα τελευταίας τεχνολογίας ρωσικά υποβρύχια όσον αφορά το stealth, τους αισθητήρες και τα όπλα. Είπε ότι το άλμα στις ικανότητες θα είχε «βαθιές» επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στον Ινδο-Ειρηνικό.

Βασισμένο εν μέρει σε κινεζικά στρατιωτικά περιοδικά, εσωτερικές ομιλίες από ανώτερους αξιωματικούς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) και δεδομένα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η εφημερίδα καταγράφει περισσότερα από 50 χρόνια ανάπτυξης πυρηνικών υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού της PLA.

Περιέχει δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν τον Νοέμβριο στο νέο ναυπηγείο Huludao της Κίνας, οι οποίες δείχνουν τμήματα κύτους υπό πίεση για ένα μεγάλο υποβρύχιο υπό επεξεργασία. Αυτό θέτει την κατασκευή στο χρονοδιάγραμμα ώστε τα σκάφη να λειτουργήσουν έως το 2030, το χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στις ετήσιες εκθέσεις του Πενταγώνου για τον στρατό της Κίνας.

Η έρευνα περιγράφει επίσης πιθανές ανακαλύψεις σε συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πρόωσης αντλίας-τζετ και των εσωτερικών συσκευών αθόρυβης λειτουργίας, που βασίζονται στη «μιμητική καινοτομία» της ρωσικής τεχνολογίας.

Ούτε τα ρωσικά ούτε τα κινεζικά υπουργεία Άμυνας απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Το σκάφος είναι πιθανό να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το Type 094, επιτρέποντάς του να περιέχει μια εσωτερική «σχεδία» τοποθετημένη σε πολύπλοκα ελαστικά στηρίγματα για να μειώνει τον θόρυβο του κινητήρα και άλλους ήχους, παρόμοιους με τα ρωσικά σχέδια.

Ο Carlson είπε στο Reuters ότι δεν πίστευε ότι η Κίνα είχε αποκτήσει τα "κοσμήματα του στέμματος" της Ρωσίας - την τελευταία της τεχνολογία - αλλά θα παρήγαγε ένα υποβρύχιο αρκετά κρυφό ώστε να συγκρίνεται με τα σκάφη Improved Akula της Μόσχας.

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε και να παρακολουθήσουμε το Βελτιωμένο Akula όπως είναι», είπε ο Carlson.

Ο αμυντικός μελετητής Collin Koh με έδρα τη Σιγκαπούρη είπε ότι η έρευνα άνοιξε ένα παράθυρο σε διακριτικά ερευνητικά έργα για τη βελτίωση των SSBN της Κίνας καθώς και την ενίσχυση των δυνατοτήτων ανθυποβρυχιακού πολέμου.

«Γνωρίζουν ότι βρίσκονται πίσω από την καμπύλη, έτσι προσπαθούν να κάνουν catch-up όσον αφορά την ησυχία και την προώθηση», είπε ο Koh, της Σχολής Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam της Σιγκαπούρης.

Ο Κάρλσον είπε ότι πίστευε ότι οι στρατηγοί της Κίνας, όπως η Ρωσία, θα κρατούσαν τα SSBN μέσα σε προστατευτικούς «προμαχώνες» κοντά στις ακτές της, χρησιμοποιώντας πρόσφατα οχυρωμένες εκμεταλλεύσεις στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

ΗΧΩ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η προοπτική των προηγμένων SSBN θα περιπλέξει σημαντικά μια ήδη έντονη μάχη υπόγειας επιτήρησης.

Σε μια απήχηση της προσπάθειας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου να κυνηγηθούν σοβιετικοί «boomers», η παρακολούθηση κινεζικών υποβρυχίων είναι ολοένα και περισσότερο μια διεθνής προσπάθεια, με τους Ιάπωνες και Ινδούς στρατούς να βοηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Βρετανία, λένε αναλυτές και στρατιωτικοί ακόλουθοι.

Οι ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου αυξάνονται, όπως και οι αναπτύξεις υποκυνηγετικών αεροσκαφών P-8 Poseidon γύρω από τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιούν το προηγμένο αεροπλάνο, το οποίο χρησιμοποιεί ηχοσημαδούρες και άλλες πιο προηγμένες τεχνικές, όπως η σάρωση της επιφάνειας του ωκεανού, για να βρουν υποβρύχια πολύ πιο κάτω.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν επίσης τη μεγαλύτερη αναθεώρηση του άκρως απόρρητου δικτύου υποθαλάσσιας επιτήρησης από τη δεκαετία του 1950 για να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη παρουσία της Κίνας, ανέφερε το Reuters τον Σεπτέμβριο.

Η προοπτική ενός πιο αθόρυβου κινεζικού SSBN οδηγεί, εν μέρει, τη συμφωνία AUKUS μεταξύ της Αυστραλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, η οποία θα δει αυξημένες αναπτύξεις βρετανικών και αμερικανικών επιθετικών υποβρυχίων στη Δυτική Αυστραλία. Μέχρι τη δεκαετία του 2030, η Αυστραλία αναμένει να εκτοξεύσει τα πρώτα της πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια με βρετανική τεχνολογία.

«Βρισκόμαστε σε ένα συναρπαστικό σημείο εδώ», δήλωσε ο Alexander Neill, αμυντικός αναλυτής με έδρα τη Σιγκαπούρη. "Η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο με μια νέα γενιά υποβρυχίων μπροστά από τα πρώτα σκάφη AUKUS - ακόμα κι αν είναι ισότιμα ​​όσον αφορά την ικανότητα, αυτό είναι πολύ σημαντικό", δήλωσε ο Neill, βοηθός συνεργάτης στο think-tank της Χαβάης Pacific Forum.

Ακόμη και αν η κινεζική υποβρύχια δύναμη φτάσει στην τεχνολογική ισοτιμία, θα χρειαστεί να εκπαιδευτεί επιθετικά και εντατικά την επόμενη δεκαετία για να ανταποκριθεί στις δυνατότητες της AUKUS, πρόσθεσε.

Ο Vasily Kashin, ένας Κινέζος στρατιωτικός μελετητής στο Πανεπιστήμιο HSE, με έδρα τη Μόσχα, είπε ότι είναι πιθανό Κινέζοι μηχανικοί να είχαν κάνει τις ανακαλύψεις που περιγράφονται στην έκθεση.

Αν και η Κίνα πιθανότατα απέκτησε κάποια βασική ρωσική τεχνολογία τη δεκαετία του 1990 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είπε ο Kashin, δεν υπήρξε γνωστή συμφωνία κοινής χρήσης μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας εκτός συμφωνίας πυρηνικού αντιδραστήρα του 2010.

Είπε ότι η Κίνα μπορεί να έχει σημειώσει πρόοδο μέσω προσαρμογών ρωσικών σχεδίων και μέσω άλλων πηγών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας, αλλά είναι απίθανο να έχει τα ρωσικά συστήματα νεότερης γενιάς.

«Η Κίνα δεν είναι αντίπαλος της Ρωσίας στο ναυτικό πεδίο», είπε ο Kashin. «Δεν μας δημιουργεί δυσκολίες, δημιουργεί προβλήματα στις ΗΠΑ»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Στρατός και άμυνα”