Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που στάλθηκε προς το Ισραήλ είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Τι μπορεί να κάνει

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που στάλθηκε προς το Ισραήλ είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Τι μπορεί να κάνει

Δημοσίευση από petros »

Σε απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή ως μια μορφή αποτροπής.

«Έχω κατευθύνει την κίνηση του USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group προς την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin σε δήλωση της 8ης Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση ακολούθησε «λεπτομερείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο Μπάιντεν», είπε ο Όστιν, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ διατηρούν έτοιμες δυνάμεις παγκοσμίως για να ενισχύσουν περαιτέρω αυτή τη στάση αποτροπής, εάν χρειαστεί».

Ως το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στον κόσμο, το USS Gerald R. Ford βρίσκεται σε ένα δικό του πρωτάθλημα όσον αφορά τις επιθετικές ικανότητες, σύμφωνα με το Ναυτικό των ΗΠΑ.

«Καινοτόμος πλατφόρμα μάχης»

Το Gerald R. Ford, που πήρε το όνομά του από τον 38ο πρόεδρο - ο οποίος έκανε καριέρα στο Ναυτικό - είναι "πρωτοποριακή πλατφόρμα πολεμικών μαχών», δήλωσε ο διοικητής του πλοίου το 2019.

Το σκάφος τέθηκε σε λειτουργία το 2017πρώτο νέο αεροπλανοφόροθα σχεδιαστεί από τις ΗΠΑ σε τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με το Ναυτικό. Μέτρημα1.100 πόδιααπό την πλώρη μέχρι την πρύμνη, το πλωτό φρούριο είναι μεγαλύτερο από τρία γήπεδα ποδοσφαίρου μαζί. Τροφοδοτείται από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες τελευταίας τεχνολογίας, επιτρέποντάς του να κινείται με ατμό με ταχύτητα 34,5 μιλίων την ώρα.

«Ως το πρώτο στην κατηγορία πλοίο για την επόμενη γενιά αεροπλανοφόρων, ο Gerald R. Ford εισάγει 23 τεχνολογίες για μεγαλύτερη θνησιμότητα, επιβίωση και κοινή διαλειτουργικότητα, ενώ μειώνει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης», είπε το Γραφείο Δημοσίων Υποθέσεων Gerald R. Ford McClatchy News.

Σε αντίθεση με τα παλαιότερα αεροπλανοφόρα, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ατμοκίνητους καταπέλτες για την εκτόξευση αεροσκαφών, το Ford διαθέτει ένα νέο σύστημα ηλεκτρομαγνητικής εκτόξευσης, το οποίο επιτρέπει περισσότερο έλεγχο και αυτοματισμό, ανέφερε το γραφείο.

Επιπλέον, το σκάφος περιέχει έναν ανελκυστήρα προηγμένων όπλων (AWE), ο οποίος μπορεί να κινήσει «24.000 λίβρες ανά φορτίο με ταχύτητες μεγαλύτερες από τα πλοία της κατηγορίας Nimitz», τα σκάφη που προηγούνται του Gerald R. Ford, ανέφερε το γραφείο.

Το πλοίο φέρει μια σειρά από όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να το ενισχύουν έναντι επιθέσεων ενώ εκτοξεύει βαριά οπλισμένα αεροσκάφη εκατοντάδες μίλια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Μεταξύ των όπλων που μεταφέρονται στο πλοίο είναι και τοΕξελιγμένος πύραυλος Sea Sparrow, βλήμα μεσαίου βεληνεκούς.

«Ο πύραυλος παρέχει αξιόπιστη ικανότητα αυτοάμυνας του πλοίου έναντι ευκίνητων, υψηλής ταχύτητας, μικρού υψόμετρου αντιπλοϊκών πυραύλων κρουαζιέρας (ASCMs), αεροπορικών απειλών χαμηλής ταχύτητας (LVAT), όπως ελικόπτερα και απειλών επιφανείας υψηλής ταχύτητας, », σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό.

Η ταχύτητα και η εμβέλεια των βλημάτων των 12 ποδιών και των 622 λιβρών ταξινομούνται.

Το Gerald R. Ford είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα βλήμα ελαφρύτερου βάρους, τοΚυλιόμενος πύραυλος αεροπλαισίου, ένα υπερηχητικό όπλο που προορίζεται για άμυνα έναντι πυραύλων κρουζ και άλλων απειλών.

Το πλοίο μπορεί να μεταφέρειέως 90 αεροσκάφη, σύμφωνα με τη Naval Technology, συμπεριλαμβανομένωνΜαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία έχουν εμβέλεια περίπου 1.000 μίλια και μπορούν να μεταφέρουν έως και 18.000 λίβρες όπλα, σύμφωνα με την Lockheed Martin, τον κατασκευαστή.

Ενώ αναπτύσσεται, το πλοίο έχει πλήρωμα6.000 ναύτες, καθιστώντας τον πληθυσμό του μεγαλύτερο από πολλές αμερικανικές πόλεις, σύμφωνα με το Naval Station Norfolk.

Όπως «το μεγαλύτερο, πολεμικό πλοίο», όπως το αποκαλεί το Πολεμικό Ναυτικό, η παρουσία του Gerald R. Ford μόνο, εκτός από τον στόλο των πολεμικών πλοίων που ταξιδεύουν μαζί του, έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους πιθανούς εχθρούς να σκεφτούν δύο φορές πριν δράσουν.

Επίθεση της Χαμάς, αντίποινα του Ισραήλ

Η ανάπτυξη του πλοίου ακολουθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς, μια ισλαμική μαχητική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, ένα παλαιστινιακό έδαφος. Η επίθεση είναι η τελευταία σε σειρά αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Γάζας που έχουν αφήσει περισσότερους από 4.000 Παλαιστίνιους νεκρούς και 106 Ισραηλινούς νεκρούς από το 2008, σύμφωνα με το Associated Press.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εισβολής από αέρα, ξηρά και θάλασσα της 7ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 250 θεατών σε συναυλίες, καθιστώντας την «μία από τις χειρότερες σφαγές πολιτών της χώρας», ανέφερε το δημοσίευμα. Συνελήφθησαν και Ισραηλινοί όμηροι.

Η Χαμάς αναφέρεται αυξημένη Ισραηλινοί οικισμοί σε γη που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι ως ένας από τους λόγους της επίθεσής τους, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το AP.

«Η κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ είναι παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο λόγω της μονιμότητάς του και των de facto πολιτικών προσάρτησης της ισραηλινής κυβέρνησης», καταλήγει μια έκθεση του ΟΗΕ του 2022.

Σε απάντηση στις επιθέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια δήλωση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ορκίστηκε να «καταστρέψει τις δυνατότητες της Χαμάς.”

«Αυτό που συνέβη σήμερα είναι άνευ προηγουμένου στο Ισραήλ – και θα φροντίσω να μην συμβεί ξανά», είπε ο Νετανιάχου, επικεφαλής του κόμματος Λικούντ, ενός δεξιού κόμματος. «Θα είμαστε νικητές σε αυτόν τον πόλεμο παρά το αφόρητο τίμημα».

«Λέω στους κατοίκους της Γάζας: Φύγετε τώρα γιατί θα δράσουμε δυναμικά παντού», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζει τη Γάζα, αφήνοντας περισσότερους από 400 νεκρούς, σύμφωνα με το AP.

Η Γάζα, μια στενή λωρίδα γης περίπου στο μισό μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης, κατοικείται από2,1 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι κάτοικοί της ζουν υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της επικράτειας, και δεν έχουν πού να πάνε, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το 63% των ανθρώπων που ζουν εκεί, πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες και οι μισοί είναι παιδιά, αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια και το 95% δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Στρατός και άμυνα”