Η Αριζόνα μόλις κατάργησε την απαγόρευση των αμβλώσεων

Απάντηση
stavros
Δημοσιεύσεις: 111
Εγγραφή: Δευ Φεβ 21, 2022 3:14 pm

Η Αριζόνα μόλις κατάργησε την απαγόρευση των αμβλώσεων

Δημοσίευση από stavros »

Οι νομοθέτες της Αριζόνα ψήφισαν την Τετάρτη υπέρ της κατάργησης της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην πολιτεία την εποχή του Εμφυλίου.

Η νομοθεσία, η οποία αναμένεται να υπογραφεί σύντομα σε νόμο από τη Δημοκρατική Κυβερνήτη Κέιτι Χομπς, θα διατηρήσει την πρόσβαση στη διαδικασία για εκατομμύρια γυναίκες . Ωστόσο, υπάρχει μια πιθανή πολιτική μειονέκτημα για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αριζόνα τον περασμένο μήνα για την τήρηση του νόμου για να υποκινήσουν την οργή και να ενισχύσουν τη συμμετοχή στις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Θα ήταν ευκολότερο αν οι Ρεπουμπλικάνοι κολλούσαν στα όπλα τους και δεν ακύρωναν αυτό το πράγμα και κατέβαιναν με το πλοίο τους; Σίγουρα», είπε ο Ματ Γκρόντσκι, στρατηγός των Δημοκρατικών στην Αριζόνα.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες υπογραμμίζοντας τον νόμο, ο οποίος απαγορεύει την άμβλωση από τη σύλληψη, εκτός από το να σώσει τη ζωή της μητέρας, ως το τελευταίο παράδειγμα του χάους και της αβεβαιότητας ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανατρέπει το Roe v Ο Γουέιντ πριν από σχεδόν δύο χρόνια έχει προκαλέσει. Τόνισαν την αντιδημοφιλία του νόμου, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υποστηρίζει λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων , και τον έθεσαν ως νόμο εκτός χρόνου, που ψηφίστηκε πριν η Αριζόνα γίνει πολιτεία και πριν οι γυναίκες είχαν δικαίωμα ψήφου.

Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την απόφαση του δικαστηρίου, φοβούμενοι για τον αντίκτυπό της στην εκλογική τους τύχη στην πολιτεία, η οποία δεν είναι μόνο πεδίο μάχης για την προεδρία, αλλά έχει μια κούρσα για τη Γερουσία των ΗΠΑ φέτος που θα είναι καθοριστική για τον καθορισμό του ελέγχου στην το επόμενο Συνέδριο.

Αισθανόμενοι πολιτικό κίνδυνο, τόσο ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και η υποψήφια για Γερουσία Κάρι Λέικ προσέφυγαν στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους για τροποποίηση του νόμου, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών νομοθετών και ομάδων κατά των αμβλώσεων παρατάχθηκαν για να προστατεύσουν την απαγόρευση του 1864.

Τελικά, τρεις Ρεπουμπλικάνοι έσπασαν με το κόμμα τους και ενώθηκαν με τους 29 Δημοκρατικούς την περασμένη εβδομάδα για να περάσουν την κατάργηση στη Βουλή. Και την Τετάρτη, δύο Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας ενώθηκαν με τους 14 Δημοκρατικούς στην αίθουσα τους για να δώσουν τελική έγκριση στο νομοσχέδιο.

Η κατάργηση αφήνει σε ισχύ έναν υφιστάμενο περιορισμό στις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης, μια θέση που δείχνει η δημοσκόπηση απολαμβάνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας σε εθνικό επίπεδο . Πάνω από το 90 τοις εκατό των αμβλώσεων συμβαίνουν πριν από αυτό το σημείο της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία.

«Διασώζει τους Ρεπουμπλικάνους», είπε ο Barrett Marson, ένας Ρεπουμπλικανός στρατηγός στην Αριζόνα. «Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να επισημάνουν τον περιορισμό των 15 εβδομάδων και να πουν: «Οι περισσότερες αμβλώσεις συμβαίνουν σε αυτήν την περίοδο ούτως ή άλλως, οπότε ποια είναι η μεγάλη υπόθεση;»

Αλλά δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η κατάργηση θα ωφελήσει πραγματικά μεμονωμένους Ρεπουμπλικάνους. Ο Τραμπ, του οποίου η εκστρατεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας πρόσφατης συνέντευξης στο TIME , στην οποία πρότεινε οι πολιτείες «ενδέχεται» να παρακολουθούν τις εγκυμοσύνες των γυναικών για να δουν εάν έχουν υποβληθεί σε έκτρωση και ότι αισθάνεται άνετα με τις γυναίκες που διώκονται η λήψη παράνομων αμβλώσεων είναι «άσχετη».

Η εκστρατεία της Λέικ ανέφερε σε μια δήλωση ότι εξακολουθεί να "νομίζει ότι ο εδαφικός νόμος δεν συμβαδίζει με τους κατοίκους της Αριζόνα" και η ελπίδα της Γερουσίας άσκησε προσωπικά πιέσεις στους νομοθέτες της Αριζόνα να καταργήσουν τον νόμο τις ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αλλά έχει επίσης στο παρελθόν αποκαλέσει το μέτρο του 1864 «μεγάλο νόμο» και πρόσφατα εξέφρασε την απογοήτευσή του ότι δεν επιβάλλονταν από τους Δημοκρατικούς ηγέτες στο κράτος.

Ενώ οι ομάδες κατά των αμβλώσεων θρηνούν την απόφαση του νομοθέτη, με ορισμένους να απειλούν με προκριματικές εκλογές τους Ρεπουμπλικάνους που έσπασαν τις τάξεις, βλέπουν επίσης την ευκαιρία να έρθουν σε αντίθεση όχι μόνο με τους Δημοκρατικούς αλλά με ένα μέτρο ψηφοφορίας για τα δικαιώματα των αμβλώσεων που θα προστατεύει το δικαίωμα στο διαδικασία στο σύνταγμα του κράτους μέχρι τη βιωσιμότητα του εμβρύου, ή περίπου 24 εβδομάδες εγκυμοσύνης, που ήταν το πρότυπο στο Roe.

Οι νόμοι των δεκαπέντε εβδομάδων είναι «απίστευτα δημοφιλείς σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στην Αριζόνα αλλά σε ολόκληρο το έθνος», δήλωσε η Kelsey Pritchard, διευθύντρια κρατικών δημοσίων υποθέσεων στη Susan B. Anthony Pro-Life America. «Οι υποστηρικτές των αμβλώσεων θα δυσκολευτούν να στείλουν μηνύματα εναντίον αυτού».


Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί και οι ομάδες για τα δικαιώματα των αμβλώσεων υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση της άμβλωσης μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης παρεμβαίνει στο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίσει, σε συνεννόηση με το γιατρό της, εάν θα πρέπει να κάνει έκτρωση. Επίσης, δεν πιστεύουν ότι η εκστρατεία για 15 εβδομάδες στην Αριζόνα θα είναι τόσο επιτυχημένη στρατηγική όσο ελπίζουν οι αντίπαλοί τους, δείχνοντας τις νομοθετικές νίκες των Δημοκρατικών στη Βιρτζίνια το 2023, αφού ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Glenn Youngkin ξόδεψε περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις διαφημίζοντας παρόμοια πολιτική.

«Οι Virginians το απέρριψαν», δήλωσε ο Mini Timmaraju, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Reproductive Freedom for All. Οι Δημοκρατικοί της Βιρτζίνια «ήταν επιθετικοί και ήταν συνεπείς. Έλεγαν, «Αυτή είναι απαγόρευση των αμβλώσεων, τελεία».

Επιπλέον, η απαγόρευση των αμβλώσεων του 1864 μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν ξεκινήσει η κατάργηση, κάτι που πιθανότατα θα προκαλούσε περαιτέρω οργή που θα τροφοδοτούσε τις εκλογικές προσπάθειες των Δημοκρατικών. Η σχεδόν πλήρης απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις 27 Ιουνίου, αποκλείοντας περαιτέρω δικαστικές ενέργειες, και η κατάργηση δεν θα ξεκινήσει παρά μόνο 90 ​​ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης της νομοθετικής συνόδου που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, που σημαίνει την νωρίτερη μπορεί να τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο.

Ενώ οι τίτλοι μπορεί να κηρύξουν την κατάργηση της απαγόρευσης των αμβλώσεων του 1864, το σχέδιο εκστρατείας της Γερουσίας του εκπροσώπου Ruben Gallego (D-Ariz.) υποσχέθηκε σε ένα σημείωμα του Απριλίου να «περάσει τώρα μέχρι τον Νοέμβριο υπενθυμίζοντας στους Αριζόνα πόσο επικίνδυνη είναι η θέση [του Λέικ] για τις αμβλώσεις». Η καμπάνια ξεκίνησε μια ψηφιακή διαφήμιση τον περασμένο μήνα που επικεντρώθηκε στη Λίμνη και τον νόμο του 1864.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν σχεδιάζει παρομοίως να περάσει τους επόμενους αρκετούς μήνες υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους ότι αυτό που συνέβη στην Αριζόνα είναι μια προειδοποιητική ιστορία για την προσέγγιση του Τραμπ να αφήσει τις αμβλώσεις στις πολιτείες. Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ψήφιση των προστατευτικών μέτρων για το Roe σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αρκετή υποστήριξη από το Κογκρέσο για να περάσει.

«Οι γυναίκες είναι εξοργισμένες. Οι οικογένειες φοβούνται. Και οι άνθρωποι δεν θέλουν να ζουν σε έναν κόσμο όπου αυτά τα δικαιώματα μπορούν απλώς να αφαιρεθούν από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους MAGA στο νομοθετικό σώμα της Αριζόνα», δήλωσε η Τζεν Κοξ, ανώτερη σύμβουλος του Μπάιντεν στην Αριζόνα. «Ο Τραμπ ήταν πολύ ξεκάθαρος σχετικά με το πού βρίσκεται για τις αμβλώσεις. Πήρε τα εύσημα για την κατάργηση του Roe . Είπε ότι θέλει να τιμωρήσει τις γυναίκες».

Είναι ένα παρόμοιο επιχείρημα με αυτό που κάνει η εκστρατεία της Αριζόνα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων - όπως οι αδελφές της εκστρατείες σε πολιτείες όπως η Φλόριντα, το Μιζούρι και η Νεβάδα. Οι υποστηρικτές των ψηφοδελτίων υποστηρίζουν ότι η άμβλωση είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στα πολιτειακά δικαστήρια και τα νομοθετικά σώματα των πολιτειών και ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να περάσουν συνταγματικές προστασίες σε επίπεδο κράτους για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στη διαδικασία σε περίπτωση που ο Μπάιντεν δεν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, Δημοκρατικοί μην ελέγχετε το Κογκρέσο ή και τα δύο.

«Ο κόσμος ήταν σοκαρισμένος. Δεν νομίζω ότι κανείς πίστευε ότι το δικαστήριο επρόκειτο να υποστηρίξει έναν νόμο της εποχής του Εμφυλίου Πολέμου, ο οποίος βρισκόταν στα βιβλία πριν καν οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα ψήφου σε αυτή τη χώρα. Η αντίδραση ήταν σπλαχνική», είπε η Cheryl Bruce, η υπεύθυνη εκστρατείας για την Arizona for Abortion Access. «Τα δικαιώματα μπορούν να αφαιρεθούν τόσο εύκολα από τη μια μέρα στην άλλη μόνο με μια χούφτα δικαστών ή μια χούφτα νομοθέτες».

Εξίσου σημαντικό θεωρούν το μέτρο κατά των αμβλώσεων. Καθώς ο νόμος του 1864 δεν κυκλοφορεί, η μόνη τους ελπίδα να περιορίσουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις έγκειται στην ήττα της εκστρατείας για τις κάλπες.

«Εάν η πρωτοβουλία του ψηφοδελτίου αποτύχει, θέλοντος του Θεού», είπε η Kristi Hamrick, επικεφαλής στρατηγικής στρατηγικής για το Students for Life, «τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην ψήφιση ενός καλύτερου νόμου στην Αριζόνα από 15 εβδομάδες».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιατρική”