ΑρχικήΕιδήσειςΒιοπειρατεία: Επιτεύχθηκε συμφωνία στα Ηνωμένα Έθνη και δημιουργήθηκε η πρώτη συνθήκη

Βιοπειρατεία: Επιτεύχθηκε συμφωνία στα Ηνωμένα Έθνη και δημιουργήθηκε η πρώτη συνθήκη

Περισσότερα από 190 έθνη συμφώνησαν την Παρασκευή σε μια νέα συνθήκη για την καταπολέμηση της λεγόμενης βιοπειρατείας και τη ρύθμιση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προέρχονται από γενετικούς πόρους όπως τα φαρμακευτικά φυτά, ιδιαίτερα εκείνων των οποίων οι χρήσεις οφείλουν στην παραδοσιακή γνώση.

Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι ενέκριναν με επευφημίες και χειροκροτήματα την «πρώτη Συνθήκη WIPO για την αντιμετώπιση της Βιοπειρατείας όπως και τη δυνατότητα κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων με την προϋπόθεση να δηλωθούν που βρέθηκαν οι γενετικοί πόροι που χρησιμοποιούνται σε μια εφεύρεση», ανέφερε σε δήλωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του ΟΗΕ.

Οι συνομιλίες βρέθηκαν κάποια στιγμή είσαι αδιέξοδο, και το βασικό κόλλημα που υπήρξε οφειλόταν στο γεγονός για τις κυρώσεις στους παραβάτες, κάτι που φέρνεισε γενικές γραμμές αντιμέτωπες τις αναπτυσσόμενες χώρες έναντι των αναπτυγμένων χωρών.

Οι γενετικοί πόροι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από εταιρείες σε πολλούς και διάφορους τομείς, από καλλυντικά μέχρι σπόρους, φάρμακα, βιοτεχνολογία και συμπληρώματα διατροφής.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως έχουν επιτρέψει σημαντική πρόοδο στην υγεία, το κλίμα και την επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια συζητήσεων επί του θέματος, τα περισσότερα από 190 κράτη μέλη του WIPO ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις στις 13 Μαΐου στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας καινοτομίας και ευρεσιτεχνίας του ΟΗΕ στη Γενεύη για την οριστικοποίηση μιας συνθήκης.

«Είναι ένα ρεαλιστικό και ισορροπημένο κείμενο», είπε ένας δυτικός διαπραγματευτής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πριν επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

Το κείμενο της συνθήκης λέει ότι οι αιτούντες διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα πρέπει να αποκαλύπτουν από πού προέρχονται οι γενετικοί πόροι που χρησιμοποιούνται σε μια εφεύρεση και επιπρόσθετα πρέπει να αναφέρει τους αυτόχθονες πληθυσμούς που παρείχαν τη σχετική παραδοσιακή γνώση.

Στόχος είναι η καταπολέμηση της βιοπειρατείας διασφαλίζοντας ότι μια εφεύρεση είναι πραγματικά νέα και ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες και τοπικές κοινότητες συμφωνούν με τη χρήση των γενετικών τους πόρων, όπως φυτικά είδη που καλλιεργούνται με την πάροδο του χρόνου, και την παραδοσιακή γνώση που τα περιβάλλει.

Κόκκινες γραμμές

Ενώ οι φυσικοί γενετικοί πόροι —όπως αυτοί που βρίσκονται σε φαρμακευτικά φυτά, γεωργικές καλλιέργειες και φυλές ζώων— δεν μπορούν να προστατευθούν άμεσα ως πνευματική ιδιοκτησία, οι εφευρέσεις που αναπτύσσονται με τη χρήση τους μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Καθώς επί του παρόντος δεν είναι υποχρεωτική η δημοσίευση της προέλευσης των καινοτομιών, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ανησυχούν ότι χορηγούνται διπλώματα ευρεσιτεχνίας που παρακάμπτουν τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών.

Ο Antony Scott Taubman δημιούργησε το παραδοσιακό τμήμα γνώσης του WIPO το 2001, αλλά δεν συνεργάζεται πλέον με τον οργανισμό. «Δεν θα έφτανα τόσο μακριά ώστε να πω ότι είναι επαναστατικό», είπε για τη συνθήκη.

«Εννοιολογικά αυτό που εξετάζουμε εδώ είναι μια αναγνώριση ότι όταν κάνω αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δεν είναι καθαρά ένα τεχνικό βήμα… αλλά αναγνωρίζει ότι έχω υποχρεώσεις», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρεσβευτής της Βραζιλίας Guilherme de Aguiar Patriota, ο οποίος έχει προεδρεύσει των συνομιλιών, χαιρέτισε τη νέα συνθήκη νωρίς την Παρασκευή ως “πολύ προσεκτικά ισορροπημένο αποτέλεσμα” των συνομιλιών.

«Αποτελεί τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό και μια προσεκτικά βαθμονομημένη λύση, η οποία επιδιώκει να γεφυρώσει και να εξισορροπήσει μια ποικιλία συμφερόντων, ορισμένα που εκφράστηκαν και υπερασπίστηκαν με πολύ πάθος κατά τη διάρκεια δεκαετιών».

Αντίκτυπος στην καινοτομία

Οι κυρώσεις ήταν το κύριο εμπόδιο.

Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες ήθελαν να ανακαλείται εύκολα ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εάν ο κάτοχος δεν έχει παράσχει τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με τις γνώσεις και τους πόρους.

Ωστόσο, οι πλούσιες χώρες αντιμετώπισαν αμυδρά αυτήν την επιλογή, φοβούμενοι ότι οι βαριές κυρώσεις θα βοηθήσουν μόνο στην παρεμπόδιση της καινοτομίας.

«Η δυσκολία είναι η προσπάθεια προώθησης μιας μορφής σύγκλισης μεταξύ εκείνων που έχουν δυνατότητα εισήγησης μετατροπής της εθνική τους νομοθεσίας και εκείνων που δεν έχουν», είπε ο δυτικός διαπραγματευτής για τις κυρώσεις.

Περισσότερες από 30 χώρες έχουν ήδη απαιτήσεις γνωστοποίησης στην εθνική τους νομοθεσία.

Οι περισσότερες από αυτές είναι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, αλλά και ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελβετία.

Ωστόσο, οι διαδικασίες ποικίλλουν και δεν είναι πάντα υποχρεωτικές.

Στο τέλος, το κείμενο της συνθήκης αναφέρει ότι οι χώρες “θα παρέχουν την ευκαιρία να διορθώσουν την αδυναμία αποκάλυψης των απαιτούμενων πληροφοριών… πριν επιβάλουν κυρώσεις”.

Ωστόσο, αυτή η ευκαιρία δεν χρειάζεται να επεκταθεί σε “περιπτώσεις όπου υπήρξε δόλια συμπεριφορά ή πρόθεση όπως ορίζει η εθνική νομοθεσία”.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν εδώ και καιρό μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την προέλευση των γενετικών πόρων.

Χρειάστηκαν χρόνια διαπραγματεύσεων για τη μείωση 5.000 σελίδων τεκμηρίωσης σχετικά με το θέμα μέχρι τη συμφωνία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166