ΑρχικήΕιδήσεις17 χιλιάδες σεισμοί σημειώθηκαν στην Τουρκία σε 10 μήνες

17 χιλιάδες σεισμοί σημειώθηκαν στην Τουρκία σε 10 μήνες

Ο Πρόεδρος της Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) Γιουνούς Σεζέρ δήλωσε ότι από τους 17 χιλιάδες σεισμούς που έχουν σημειωθεί σε ολόκληρη τη χώρα από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι 2.000 έχουν σημειωθεί τον τελευταίο μήνα.

Σε δήλωση του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Σεζέρ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι υπάρχουν 3 κύριες γραμμές ρηγμάτων στην Τουρκία, δηλαδή το σύστημα Graben της Βόρειας Ανατολίας, της Ανατολικής Ανατολίας και της Περιφέρειας Αιγαίου με συνολικά 485 ενεργά ρήγματα. (Σημαντική σημείωση: Το Ελληνικό όνομα της Ανατολίας είναι Μικρά Ασία).

Ο Γιουνούς Σεζέρ τόνισε ότι τα ενεργά ρήγματα αποτελούν πραγματικό κίνδυνο σεισμού σχεδόν σε κάθε περιοχή της Τουρκίας, και μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σεισμούς μεγέθους 5 ρίχτερ και άνω.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι στην Τουρκία σημειώνονται κατά μέσο όρο 24 χιλιάδες σεισμοί κάθε χρόνο, και πιο αναλυτικά εξήγησε πως, «Κατά την φετινή χρονιά έχουν μετρηθεί περίπου 17 χιλιάδες σεισμοί και περισσότεροι από 2 χιλιάδες τον τελευταίο μήνα. Αυτό δείχνει πόσο εκτεθειμένη είναι η Τουρκία σε ένα φαινόμενο – που επί της ουσίας – δεν μπορεί να καταπολεμηθεί».

Ωστόσο το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι υπάρχουν 24 ενεργά ρήγματα που περνούν κάτω από το κέντρο διαφόρων πόλεων στην Τουρκία, κάτι που συνεπάγεται ότι σε περίπτωση ενός δυνατού σεισμού ενδεχομένως να υπάρχουν πολλά ανθρώπινα θύματα.

Η γραμμή του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας περιβάλλει την Ανατολία από άκρη σε άκρη

Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, συνολικού μήκους 1200 χιλιομέτρων, ξεκινά από την περιοχή Karlıova του Bingöl στα ανατολικά και εκτείνεται μέχρι τον κόλπο του Σάρος στα δυτικά της Τουρκίας.

Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας έχει μήκος περίπου 400 χιλιομέτρων και βρίσκεται μεταξύ της συνοικίας Karlıova στο Μπινγκιόλ και της περιοχής Türkoğlu στο Καχραμάνμαρας.

Αυτό το σύστημα ρηγμάτων, που ονομάζεται Ege Bölgesi Graben Sistemi, βρίσκεται σε μια περιοχή περίπου 120 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Δυτική Ανατολία.

Από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 128 σεισμοί μεγέθους 4 Ρίχτερ και άνω

Από τους 2.000 σεισμούς που σημειώθηκαν στην Τουρκία τον τελευταίο μήνα, οι 13 ήταν μεγέθους 4 ρίχτερ και άνω. Το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε στην πόλη Düziçi της επαρχίας Osmaniye στις 11 Οκτωβρίου, καταγράφηκε ως 5,1 Ρίχτερ.

Οι 128 από τους περίπου 17 χιλιάδες σεισμούς που σημειώθηκαν από την αρχή του έτους ήταν μεγέθους 4 ρίχτερ και άνω. Σεισμοί αυτού του μεγέθους επικεντρώθηκαν κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου, στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και στην περιοχή της Ανατολικής Ανατολίας γύρω από το Bingöl, το Erzurum, το Kars και το Van.

Επιπλέον, από το 1900 έχουν καταγραφεί στην Τουρκία συνολικά 85 σεισμοί μεγέθους 6,5 Ρίχτερ και άνω, οι οποίοι έγιναν αισθητοί και στις γειτονικές χώρες. 20 από αυτούς προκάλεσαν αρκετούς θανάτους και τραυματισμούς ανθρώπων, ενώ συνάμα υπήρχε και τεράστια καταστροφή περιουσιών στη χώρα.

Με πληροφορίες από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166