5 δημοφιλείς σειρές που κατηγορήθηκαν ως αντιγραφές

5 δημοφιλείς σειρές που κατηγορήθηκαν ως αντιγραφές

Κάποιες από τις καλύτερες ιδέες στην τηλεόραση είναι κλεμμένες… ή τέλος πάντων αυτό υποστηρίζουν τα άτομα της σημερινής λίστας που μήνυσαν τα κανάλια γνωστών τηλεοπτικών σειρών.

Πολλά κανάλια έχουν βρεθεί στο επίκεντρο δικαστικών μαχών όταν σεναριογράφοι ή άλλα κανάλια τα έχουν κατηγορήσει για καταπάτηση/κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, δυσφήμιση, αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, κι τους έχει ζητηθεί αποζημίωση, χρηματική ή άλλου είδους.

Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε (μόνο) πέντε από τις πάμπολλες σειρές που έχουν κατηγορηθεί ως αντιγραφές:

Πίνακας περιεχομένων

Ray Donovan

Ο κινηματογραφικός σεναριογράφος Brian Larsen μήνυσε το καλωδιακό κανάλι Showtime το 2014, υποστηρίζοντας ότι του έκλεψαν την ιδέα για την δραματική σειρά τους “Ray Donovan“. Ο Larsen είπε ότι είχε συναντηθεί με το Showtime το 2010, όμως εκείνοι απέρριψαν την ιδέα του για το “The Swissman“.

Ο Larsen πιστεύει ότι η κεντρική ιδέα του “The Swissman” (ένας “fixer” που αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα, διαχειρίζεται διακριτικά υποθέσεις επώνυμων πελατών στο San Fransisco) είναι ύποπτα όμοια με την κεντρική ιδέα του “Ray Donovan” (ένας “fixer” με daddy issues, δουλεύει για μια ισχυρή δικηγορική εταιρεία, επιλύοντας τα προβλήματα των πλούσιων και διάσημων του Los Angeles).

Ο Larsen θέλει να διακοπεί η σειρά μέσω δικαστικής εντολής και αποζητά αποζημίωση μεγαλύτερη των $25,000.

New Girl

Το 2014 οι σεναριογράφοι Stephanie Counts και Shari Gold μήνυσαν την 21st Century Fox, τον εκτελεστικό παραγωγό του “New Girl” Peter Chernin, τη δημιουργό Elizabeth Meriwether, τον σκηνοθέτη Jake Kasdan, και το πρακτορείο WME, υποστηρίζοντας πως η σειρά του Fox και ο πιλότος που είχαν γράψει το 2006 με τίτλο “Square One” περιέχουν ομοιότητες «τόσο πολυάριθμες και συγκεκριμένες που αποκλείεται η ανεξάρτητη δημιουργία τους» .

Το “Square One” βασιζόταν στην προσωπική εμπειρία της Counts αφότου συγκατοίκησε με 3 εργένηδες μετά το διαζύγιό της. Οι δυο σεναριογράφοι αποζητούν ένορκη δίκη, αποζημίωση και δικαστική εντολή που θα σταματήσει την παραγωγή και την προβολή του New Girl.

Lost

Ο παραγωγός Anthony Spinner μήνυσε το ABC το 2009, υποστηρίζοντας πως το κανάλι του έκλεψε τις ιδέες και το storyline και τις χρησιμοποίησε στην υπερεπιτυχημένη σειρά του, το”Lost.”

Ο Spinner υποστήριξε ότι το 1977 παρουσίασε στο κανάλι έναν πιλότο με τίτλο “L.O.S.T.” για μια αμερικανική ολυμπιακή ομάδα της οποία το αεροπλάνο συνετρίβη στα Ιμαλάια. Παρουσίασε την ιδέα ενός «αεροπλάνου που πέφτει σε έρημο νησί» ξανά το 1991 και το 1994.

Ο Spinner αποζητούσε αποζημίωση και μερίδιο από τα κέρδη του Lost. Τελικώς, το δικαστήριο της California απέρριψε την υπόθεσή του το 2013.

Elementary

Το 2012, η παραγωγός του “Sherlock” Sue Vertue και η εταιρία παραγωγής Hartswood Films υποστήριξε ότι η σειρά “Elementary” του CBS ήταν αντιγραφή της υπερεπιτυχημένης σειράς του BBC, αμφότερες βασισμένες στις ιστορίες του Sir Arthur Conan Doyle.

Οι μηνυτές υποστήριξαν πως παρά το ότι οι χαρακτήρες του Doyle δεν υπόκεινται πια σε κανονισμούς περί πνευματικών δικαιωμάτων, τα ασυνήθιστα στοιχεία της βρετανικής βερσιόν (το μοντέρνο σκηνικό, οι χαρακτήρες, τα ρούχα, κλπ.) αναπαράχθηκαν στο “Elementary“, δίνοντας βάση στην κατηγορία περί κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων.

Μεγάλο βάρος στην κατηγορία του BBC δίνει το γεγονός ότι το CBS τους είχε προσεγγίσει στο παρελθόν για ένα remake του “Sherlock” πριν προχωρήσει στη δημιουργία του “Elementary“.

The League

Οι σεναριογράφοι Joseph Balsamo και Peter Ciancarelli μήνυσαν το FX Network και τον συν-δημιουργό/εκτελεστικό παραγωγό του “The League” το 2012 για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας πως το κανάλι έκλεψε την ιδέα της δικιάς τους κωμωδίας με τίτλο “The Commissioner“.

Οι Balsamo και Ciancarelli ζητούν αποζημίωση βάσει των κερδών της σειράς, καθώς επίσης και τόκο. Ζήτησαν επίσης να δοθεί εντολή στο FX να καταστρέψει κάθε πρωτότυπο υλικό που θα καταπατά τα πνευματικά δικαιώματα του “The Commissioner“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας