Μία ερευνητική ομάδα μελέτησε τις ενεργές περιοχές του Ήλιου και προσδιόρισε την ταχύτητα των στεμματικών εκτινάξεων μάζας (αγγλικά: Coronal Mass Ejections, και εν συντομία CME).
Σύμφωνα με μία ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Aberystwyth (Ηνωμένο Βασίλειο), οι διαστημικές καταιγίδες θα μπορούσαν σύντομα να προβλέπονται με μεγαλύτερη ακρίβεια. Χάρη στις ανακαλύψεις τους, είναι δυνατό να προβλεφθεί η ακριβής ταχύτητα μιας στεμματικής εκτίναξης μάζας (CME).
Έτσι, μπορεί να προσδιοριστεί πότε θα φτάσει στη Γη, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί πριν ακόμη εκραγεί πλήρως από τον Ήλιο. Οι CMEs είναι εκρήξεις ιονισμένων σωματιδίων που εκτοξεύονται από την ηλιακή ατμόσφαιρα στο διάστημα.
Μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν γήινες τεχνολογίες στην τροχιά της Γης και στην επιφάνεια της Γης. Για το λόγο αυτό, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βελτιώσει την πρόγνωση του διαστημικού καιρού.
Η αστάθεια του μαγνητικού πεδίου και οι στεμματικές εκτινάξεις μάζας
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε συγκεκριμένες περιοχές του Ήλιου, που ονομάζονται ενεργές περιοχές και διαθέτουν ισχυρά μαγνητικά πεδία, από τα οποία προέρχονται οι CMEs. Παρατηρήθηκε πως αυτές οι περιοχές μεταβάλλονταν κατά τις περιόδους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μία έκρηξη.
Η ομάδα προσδιόρισε το κρίσιμο ύψος των ενεργών περιοχών, δηλαδή το ύψος στο οποίο το μαγνητικό πεδίο γίνεται ασταθές και μπορεί να οδηγήσει σε μια CME. “Αυτά τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με ένα γεωμετρικό μοντέλο, με το οποίο μπορεί να παρακολουθηθεί η πραγματική ταχύτητα των CMEs σε τρεις διαστάσεις αντί για δύο, κάτι που είναι απαραίτητο για ακριβείς προβλέψεις”, εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης και ηλιακή φυσικός Harshita Gandhi σε δελτίο τύπου.
Καταγράφηκε μια σχέση μεταξύ του κρίσιμου ύψους κατά την έναρξη της CME και της πραγματικής ταχύτητας της CME. “Η κατανόηση και η χρήση του κρίσιμου ύψους στις προβλέψεις μας, βελτιώνει την ικανότητα μας να προειδοποιούμε για τις επερχόμενες CMEs, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία της τεχνολογίας από την οποία εξαρτάται η σύγχρονη ζωή μας”, δήλωσε η Harshita Gandhi.
Η νέα αυτή προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη βελτίωση των στρατηγικών μετριασμού των επιπτώσεων των γεωμαγνητικών καταιγίδων. Για παράδειγμα, οι διαχειριστές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και δορυφορικών συστημάτων θα μπορούσαν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να μειώσουν την πιθανότητα βλαβών ή διακοπών λειτουργίας.
Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις διαδρομές των πτήσεων τους για να αποφύγουν περιοχές με υψηλή ακτινοβολία, προστατεύοντας έτσι τα πληρώματα και τους επιβάτες από την έκθεση σε επιβλαβή σωματίδια.
Η έρευνα αυτή έχει επίσης ευρύτερες επιπτώσεις για την κατανόηση του Ήλιου και του ηλιακού μας συστήματος. Η κατανόηση των μηχανισμών πίσω από τις στεμματικές εκτινάξεις μάζας μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για άλλες αστρονομικές διεργασίες και φαινόμενα.
Επιπρόσθετα, οι γνώσεις αυτές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην έρευνα για την προστασία των μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών στο διάστημα, εξασφαλίζοντας ότι οι αστροναύτες είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζουν οι ηλιακές δραστηριότητες.